Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / TOP pályázatok: fókuszban a te…
Egyéb - 2021.11.27. - 8 p. olvasás

TOP pályázatok: fókuszban a települések fejlesztése

A TOP ezúttal nem a legjobb pályázatok kategóriáját jelöli, hanem olyan tenderek foglal magában, melyek a térségi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás növelést célozzák. Jöjjenek a legfontosabb információk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról és utódjáról, a TOP Pluszról.

TOP pályázatok

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) célja, hogy térségekben, településeken megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel potenciáljuk, erőforrásaik aktivizálhatók. Fő prioritása, hogy az önkormányzatoknak biztosítson támogatást a térségek gazdaságának fejlesztéséhez, ezzel összefüggésben a város- és településfejlesztéshez, valamint a foglalkoztatás növeléséhez.

A TOP, az uniós besorolás szerint a kevésbé fejlett régiókra fókuszál, azaz nem foglalja magába a főváros és Pest megye térségét.

A 2014-ben indult TOP program az előző fejlesztési ciklusban kiemelkedően sikeres volt. A nyertes pályázatokkal több mint 200 település tervei valósultak meg, 1600 milliárd forint értékben. 18 megye és 22 megyei jogú város saját programokat valósíthatott meg. A fejlesztéseknek köszönhetően 800 km-nyi út újult meg, 7 ezer hektár iparterület jött létre, 14000 bölcsődei férőhely létesült és közel 1500 km-en létesült kerékpárút.

A TOP helyét a 2021–2027 pályázati időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) veszi át. Újdonság, hogy a TOP Plusz nem csak a kevésbé fejlett régiókra, hanem a fejlett régiónak számító Pest megyére és Budapestre egyaránt koncentrál. Különösen fókuszál a legkevésbé fejlett 4 régióra és a komplex programmal fejlesztendő járásokra, továbbá előtérbe helyezi a városok fenntartható fejlesztését.

A kormány a programon keresztül 1800 milliárd forint összegben juttat támogatásokat a települések számára a korábbi időszak céljaira, valamint olyan területeken is lehet majd pályázni, melyre korábban csak hazai tendereken volt lehetőség.

A források legalább 65 százaléka jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba, és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Milyen célok segítésére jött létre a TOP?

A TOP az alábbi prioritások mentén született:

 • Térségi gazdasági környezet fejlesztése a foglalkoztatás elősegítése

Ide tartozik a helyi gazdasági infrastruktúra fejlesztése, a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés, a gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés. Ezen kívül a foglalkoztatás támogatása és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével.

 • Vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés

A cél, a gazdaságélénkítő településfejlesztés, vállalkozásokat vonzó, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból fenntartható települési környezet kialakítása. Mindez magában foglalta a települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztéseket, a szemléletformáló akciókat és képzéseket.

 • Alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés kiemelten a városi területeken

Az operatív program támogatja a fenntartható települési közlekedésfejlesztést, valamint az önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energia-felhasználásának arányát kívánta előremozdítani.

 • A helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése és a társadalmi együttműködés erősítése

A program segíti az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztését, a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítését és jobbítását, valamint a leromlott városi területek rehabilitációját.

 • Megyei és helyi emberi erőforrás fejlesztések, foglalkoztatás ösztönzés és társadalmi együttműködés

A TOP támogatja a foglalkoztatás-növelést célzó megyei és helyi foglalkoztatási együttműködéseket, valamint a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex és a helyi közösségi programok megvalósítását.

 • Fenntartható városfejlesztés a megyei jogú városokban

Magában foglalja a gazdaságélénkítést és foglalkoztatás-bővítést szolgáló önkormányzati helyi gazdaságfejlesztést, a családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztését. Ezen túl segíti a gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztést, a fenntartható városi közlekedésfejlesztést, az önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energiafelhasználás arányának növelését. Ide tartozott még a városi közszolgáltatások fejlesztése, a leromlott városi területek rehabilitációja, továbbá a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó foglalkoztatás-fejlesztés, illetve a társadalmi kohéziót célzó helyi programok.

 • Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések

A program fókuszál a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére, valamint a helyi közösségszervezésre a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva.

Milyen prioritásokat tartalmaz a TOP Plusz?

Az utód TOP Plusz népszerű elődjének főbb támogatási céljait viszi tovább az alábbiak szerint:

1. prioritás - Versenyképes megye

 • Helyi gazdaságfejlesztés
 • 4 és 5-ös számjegyű utak fejlesztése
 • Helyi és térségi turizmusfejlesztés
 • Élhető települések
 • Szociális célú városrehabilitáció
 • Belterületi utak fejlesztése
 • Fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatása
 • Fenntartható városfejlesztés

2. prioritás - Klímabarát megye

 • Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése
 • Fenntartható energiahatékonyság

3. prioritás - Gondoskodó megye cím

 • Megyei foglalkoztatás igazdaságfejlesztési együttműködések
 • Szociális célú városrehabilitáció (ESZA+)
 • Helyi humán fejlesztések
 • Fenntartható humán fejlesztések
 • Gyermeknevelést támogató humán
 • infrastruktúra fejlesztése
 • Helyi egészségügyi és szociális
 • infrastruktúra fejlesztése
 • Fenntartható humán infrastruktúra

Az operatív program célja tehát a régiók és megyék fejlettségi pozíciójának javítása, a legkevésbé fejlett megyék és elmaradott térségek területi fejlesztése a kedvezőbb helyzetű térségek pozíciójának erősítése mellett, ennek keretében térségi és helyi fejlesztések:

 •  a gazdaságélénkítés, munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés érdekében
 •  a települések élhetőségének javítása, a város-vidék különbségek csökkentése érdekébe
 •  a térségek és települések népességmegtartó képességének erősítése, családvédelem, életminőség javítása érdekében

Mit érdemes tudni a program 2021-27-es ciklusban érvényes részleteiről? 

A TOP Pluszban az Irányító Hatóság a többlet-kötelezettségvállalás igénybevétele mellett ún. biztonsági háló alkalmazásával határozta meg a fenntartható városfejlesztési eszközben résztvevő városok keretösszegeit:

A TOP Plusz 1. prioritás meghirdethető összege 518 760 000 000 forint, amelyből

2 890 000 000 forint a fenntartható városfejlesztési eszköz esetén alkalmazandó többlet-kötelezettségvállalás összege

A TOP Plusz 2. prioritás esetén 76 220 000 000 forint a meghirdethető keret, amelyből

1 140 000 000 forint a fenntartható városfejlesztési eszköz esetén alkalmazandó többlet- kötelezettségvállalás összege

A TOP Plusz 3. prioritás meghirdethető kerete 236 260 000 000 forint, amelyből

780 000 000 forint a fenntartható városfejlesztési eszköz esetén alkalmazandó többlet-kötelezettségvállalás összege.

Az első pályázati felhívások összesen több mint 636 milliárd forint értékben már megjelentek. Ezek a 4-es és 5-ös út fejlesztését, települések infrastruktúrafejlesztését, fenntartható városfejlesztést, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését és foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések létrejöttét támogatják, valamint elérhetővé vált a bölcsődék-óvodák létesítését, fejlesztését, eszközbeszerzését támogató felhívás.

Fontos tudnivalók a sikeres TOP Plusz pályázathoz

A legfrissebb TOP Plusz pályázati felhívások - és tervezetek -, valamint az aktuális módosítások a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalon érhetők el. A tenderek részletes leírását - kedvezményezettek köre, támogatás típusa, mértéke, benyújtási határidő, elszámolható költségek stb. - a felhívások tartalmazzák.

A TOP Plusz pályázatokon elsősorban a helyi önkormányzatok és intézményeik, önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezeteik vehetnek részt, emellett intézkedéstől függően a térségi fejlesztési tanácsok, területfejlesztési önkormányzati társulások, az állami szervezetek és többségi állami tulajdonú gazdasági szervezetek. Továbbá pályázhatnak civil szervezetek, nonprofit szervezetek, egyházak, közalapítványok.

A pályázatok elkészítése, benyújtása, a támogatott projekt végrehajtása során irányadó jogszabály a 2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló Kormányrendelet.

A TOP Plusz pályázatokat online kitöltő program segítségével lehet benyújtani. Ehhez először be kell jelentkezni a https://www.palyazat.gov.hu oldalon a Pályázati e-ügyintézés (EPTK) felületre az „Egységes beléptető felület bejelentkezés” gomb használatával. Itt a kérelem kitöltését és lezárását követően a program előállít egy nyilatkozatot, ezzel lehet hitelesíteni a kérelemben megadott adatokat, ezt követi az elektronikus aláírás.

Szívesen olvasnál vállalkozóknak szóló pályázatokról is? >>
Böngéssz a legfrissebb pályázati lehetőségek között! >>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska