Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Tudtad? Bármikor Billingóra vá…
Egyéb - 2019.06.20. - 3 p. olvasás

Tudtad? Bármikor Billingóra válthatsz!

A régi megunt számlázódnak és a kézi számlatömböknek is bármikor felmutathatod a cserét jelző táblát. Tedd meg, ha úgy érzed, hogy hasznosabb, hatékonyabb csapattagra van szüksége vállalkozásodnak. Íme a legfontosabb tudnivalók és tévhitek a váltásról. Nyugi, gyorsak leszünk és tömörek, viszont ezekről tényleg nem árt tudnod, ha számlázót váltanál.

Tudtad? Bármikor Billingóra válthatsz

Bármikor lecserélheted régi számlázódat vagy a kézi számlatömböket

Gyakran találkozunk azzal a tévhittel, hogy számlázó programot csak a számviteli beszámoló leadása, vagyis május 31. után lehet cserélni. Azért valljuk be őszintén, ez nem lenne túl életszerű elképzelés. Gondoljunk csak pl. egy olyan új vállalkozásra, amely március közepén indul el, számláznia pedig kötelező.

A valóságban (és a jogszabály szerint) azonban nincs is semmiféle megkötés dátumra vagy határidőre vonatkozóan, vagyis bármikor üzembe helyezhetsz egy új számlázót. Sőt, nem is kötelező lecserélni a kézi számlatömböket és korábbi számlázódat sem, azokat az új szoftver mellett akár párhuzamosan is használhatod.

Fontos tudnivalók számlázó program-csere utáni napokra

  • Az új számlázó programot be kell jelenteni a NAV-hoz: ha korábban is szoftverrel számláztál, akkor ezen valószínűleg nem lepődsz meg és tudod, mi a teendő. Viszont, ha eddig kézi számlatömbből gyártottad a bizonylatokat, akkor nem árt tudnod, hogy 30 napod van bejelenteni új számlázódat, különben megbírságolhat a NAV. Ettől azonban nem kell tartanod, mert egyfelől nem nagy ördöngösség, másfelől pedig itt adunk egy részletes tájékoztatót és útmutatót a művelethez »

  • Ki is kell jelenteni régi számlázódat: persze csak abban az esetben, ha nem párhuzamosan használod a két szoftvert. Ezt egyébként tapasztalataink szerint sokszor még a rutinosabb vállalkozók sem tudják. Pedig attól az időponttól kezdve, amikor a számlakibocsátási kötelezettségednek nem az adott programmal teszel eleget, 30 napod van a kijelentésre is. Ebben az esetben mondjuk még nehezebb kicsúszni a határidőből. Elvégre azt csak Te magad tudod, mikor döntötted el véglegesen, hogy soha többé nem használod régi számlázódat.

  • A NAV-bekötést újra be kell állítanod a váltás után: Ne feledd! Amennyiben olyan számlázóra váltasz, amely tartalmazza a NAV-bekötés funkciót, akkor új Technikai felhasználót és XML kulcsot is intézned kell. Ha korábban már regisztráltál, ezt akkor is meg kell tenned, hiszen az még régi számlázódra vonatkozik. A Billingónál pl. így kötheted össze fiókodat az Online Számla rendszerével »

  • Nem egyezhetnek a számlák sorszámai váltás esetén sem: ez nyilván logikus, de egy adag balszerencsével és egy kis figyelmetlenséggel mégis belefuthat az ember. A számlák folytonosságát a törvény szerint biztosítanod kell, viszont ez csak egy adott programon belül érvényes. Ha új szoftverre váltasz, akkor az első kiállított számla értelemszerűen 1-es sorszámmal készül majd el. Vagyis elég megadnod egy olyan előtagot, amit korábban még nem használtál. Így kizárt, hogy a korábbi számlázód által kiállított bizonylatok sorszámaival összecsússzanak az új sorszámok.

Nem kell mindent a nulláról kezdened számlázó váltás után sem

Szívesen cserélnél számlázót, de nem akarsz minden egyes termék- és partneradatot újra kézzel felvinni? Erre nem is feltétlenül lesz szükség! A Billingóba például minden macera nélkül átköltöztetheted az imént említett adatokat. Pár kattintásra, egy táblázatra és erre az útmutatóra lesz szükséged hozzá »

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés