Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Csökkentenéd a vállalati rezsi…
Tippek - 2022.11.24. - 6 p. olvasás

Csökkentenéd a vállalati rezsi költségeid? Itt a gyakorlati tippek - VIDEÓVAL!

A kivárás most nem a vállalkozók stratégiája, 2023-ban fejlődni kell, nincs mese. Tevékenynek kell lenni annak érdekében, hogy alkalmazkodjunk a gazdasági helyzethez, különösen, ami az energiaválságot illeti - tartja Simon István, Magyarország piacvezető energetikai tanácsadó cégének energiahatékonysági tanácsadója. Szakmai tanácsok mellett tippeket is hozott, hogy mivel lehet csökkenteni a rezsit: kis lépésekkel is gigászi eredmények érhetők el, és ami még fontosabb: lépni kell előre, hogy ne a közüzemi számlák döntsék romba a céged. Érdekelnek a részletek? Nézd meg, vagy olvasd el őket!

Energetikai költségcsökkentés

Billingo felmérés - a költségcsökkentés most prioritás

Legfrissebb, a vállalkozói költségcsökkentés 2023-as prognózisát elemző Billingo kérdőív rámutatott, hogy a több mint 3000 kitöltő vállalkozó aggódik a jövő év nehézségei miatt.

Tudatosan készülnek 2023-ra, a költségeik drasztikus növekedése miatt áremelés is várható, és különböző megtakarítási módszerekben gondolkodnak. Lesz, aki a költségcsökkentésre, lesz, aki a hatékonyságnövelésre fókuszál.

Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója Simon István energetikai szakértőt látta vendégül, és egy videóinterjúban faggatta a témáról, ami most mindenkit érdekel.

Felmérésünk szerint energián, rezsin 16% tervez és tud majd spórolni 2023-ban, de az energetikai szakértő szerint ezt a témát minden vállalkozónak mélyrehatóan kell kezelnie. A benne rejlő költségcsökkentő potenciál igen magas, aki pedig megtartaná a vállalkozását, hovatovább fejlődne, energetikailag bizony naprakésznek kell lennie jövőre, de inkább már idén. Arra is kitért, hogy aki nem tervez fejlesztésre költeni a közeljövőben, azt “fel fogják zabálni a rezsiárak.”

Mi történt, ami miatt itt tartunk?

Azért is elsődleges túlélési kérdés most a vállalkozók számára a gyors megoldás, mert az áremelkedés ugyan már tavaly is tartott, de az óriási növekedés hirtelen szakadt rá a piacra, és nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel. Ekkora áremelkedést nem lehet az árakba beépíteni, ezért mindenképpen kellenek egyéb, költségcsökkentő megoldások.

Szerződések a szolgáltatóval - mire érdemes törekedni?

Simon István kiemelte véleményét, mely szerint minél előbb érdemes megkötni az energiakereskedelmi szerződéseket. Annak, aki 2023-ra szeretne, de még nincs ilyenje, erősen ajánlott november 30-ig aláírnia azt a szaggatott vonalon. Nem tudni ugyanis, decembertől egyáltalán fog-e kapni ajánlatokat, és az energia ellátásának biztosítása kérdéses lesz. A 2024-re szóló szerződéseket pedig már januárban érdemes elintézni, legalábbis intenzíven monitorozni a piacot.

Az első lépések - hogyan spóroljon egy vállalkozás?

Mérjük fel, szűrjük ki azt, hol vannak a gyenge pontok - Simon tapasztalata szerint sok cég azt sem tudja, mennyi energiát fogyaszt, nem tartják szem előtt, ami egy nagy hiányosság, és elsődlegesen ezt kell orvosolni. Meg kell nézni, milyen területen költik a pénzt energiára, pl. mekkora a fűtésszámla vagy a világítás optimalizálás hogy nézne ki adott cégnél. Ehhez sokszor a józan paraszti ész és egy excel táblázat is elég a szakember szerint, főleg a kisebb méretű cégeknél.

“Minden területen vannak már energiahatékony megoldások, még ott is, ahol nem számítanának rá a vállalkozók” - világított rá az energetikai szakértő. Hozzátette, bele lehet vágni egyedül is a változtatásokba, de egy szakember hatékony energetikai forgatókönyvet ad, ami alapján az ügyfél tudni fogja, mivel kell foglalkoznia.

Sok kicsi sokra megy - Akár az is lehet megoldás, főleg kis cégek esetén, ha megfelelően motiválják a munkatársakat az energiahatékony munkavégzésre. Van olyan működő vállalkozás, ahol év végi jutalom jár, amennyiben a dolgozók bizonyos százalékot meg tudnak spórolni a rezsin. A szakember szerint a dolgozói hozzáálláson sok millió forint múlhat.

A nagyobb beruházások hamarabb megtérülnek, mint gondolnánk - a hosszú megtérülési idők mítoszát Simon eloszlatja, a világítás korszerűsítése például 3-6 hónap alatt visszahozza az árát, és más területeken is hónapokban mérhető a költségcsökkentés. Egy termelési sor optimalizálásával is sokat lehet spórolni.

Általános megoldásokat, gyakorlati példákat is sorolt a szakértő. Napelemet például akkor jó telepíteni, ha már a cégen belüli optimalizálás és költségcsökkentés megtörtént - a kisebb energiaigényt ugyanis kevesebb napelemmel kell ellátni, így a pocsékolás is megszűnhet.

A hőszivattyúk, a légtechnikai optimalizálás is rendkívüli fontosságú, ahogy a gyártó cégeknél a hulladékhőre áttett fókusz, vagy a fűtés-hűtés technika korszerűsítése is.

Támogatások energetikai költségek csökkentésére

Előfordulnak a piacon állami támogatások, Simon személyes prognózisa pedig, hogy ezek megszaporodnak majd. Érdemes őket figyelni, mondjuk pályázatfigyelővel.

Spórolnál még több százezret? A Billingóval megteheted!
Érdekelnek a lehetőségek!

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban még decemberig részt vehetnek a feldolgozóipari kkv-k. Ennek lényege, hogy ha a résztvevő energiaköltsége elért egy bizonyos árszintet a bevételéhez képest, decemberig az állam megfinanszírozza az árkülönbözet 50%-át. Januártól ez a konstrukció már nem elérhető, de még mindig vannak lehetőségek.

Ott van például a 2017 óta működő társasági adókedvezmény az energiahatékony beruházások után. A beruházás mértékéhez viszonyítva bizonyos százalékban lehet adókedvezményt igénybe venni, és annyival kevesebb társasági adót kell majd fizetni.

Ne feledkezzünk meg az EU 2030-ig működő, itthon még innovatívnak számító EKR rendszeréről sem. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszeren belül az energiatakarékosság eredményét pénzért vásárolják meg. Ha egy cég energiahatékony beruházást, intézkedést hajt végre - amiről érdemes már előtte egy energetikai tanácsadóval beszélnie –, akkor egy energetikai auditor a projektet le tudja auditálni, hitelesíteni, hogy megállapítsa a beruházással, intézkedéssel elért elszámolható energiamegtakarítást. Utána ezt, mint vagyon értékű jogot tudják értékesíteni a kötelezetteknek. Ezáltal nemcsak megtérül, hanem egyfajta értékként jelenik meg a megtakarítás.

Minden cég más, érdemes mérlegelni, adott vállalkozásnak melyik támogatási opció éri meg a legjobban. A lényeg, hogy mérjék fel, a kötelező minimumon túl mit tudnak tenni. Most van itt az ideje, hogy a vállalkozások komolyan vegyék az energiafogyasztást, mérést, a költségek csökkentésének kutatását - összegezte Besztró Szabolcs a lényeget.

Még alvó állapotban vannak a cégek - mondja ki Simon István, aki szerint tavasszal még lesz egy nagy energiacsökkentő hullám, mivel akkor veszik majd kezükbe a villanyszámlákat a pénzügyi vezetők, és amikor látják majd a nullákat a papíron, komolyabban veszik a problémát.

Aki most lép és fejleszt, az hatalmas előnyre tesz szert, mivel most még olcsóbban lehet legyártani a termékeket a villamos energiát tekintve (a villamos energiaszerződések fordulónapja január 1.), jobb konstrukciókat lehet kifogni a költségcsökkentés és hatékonyságnövelés több területén. Ha pedig a konkurencia lesz az ügyesebb, könnyebben kerülhetünk hátrányba az elavult, korszerűtlen vállalkozásunkkal, mint hinnénk.

Sok érdekességről beszéltek még energetikai költségcsökkentő vonalon szakembereink, ha kíváncsi vagy a részletekre, kattints videónkra.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár