Csökkentenéd a vállalati rezsi költségeid? Itt a gyakorlati tippek - VIDEÓVAL!

Vállalkozásfejlesztés 2022.11.24. - 6 p. olvasás

A kivárás most nem a vállalkozók stratégiája, 2023-ban fejlődni kell, nincs mese. Tevékenynek kell lenni annak érdekében, hogy alkalmazkodjunk a gazdasági helyzethez, különösen, ami az energiaválságot illeti - tartja Simon István, Magyarország piacvezető energetikai tanácsadó cégének energiahatékonysági tanácsadója. Szakmai tanácsok mellett tippeket is hozott, hogy mivel lehet csökkenteni a rezsit: kis lépésekkel is gigászi eredmények érhetők el, és ami még fontosabb: lépni kell előre, hogy ne a közüzemi számlák döntsék romba a céged. Érdekelnek a részletek? Nézd meg, vagy olvasd el őket!

Energetikai költségcsökkentés

Billingo felmérés - a költségcsökkentés most prioritás

Legfrissebb, a vállalkozói költségcsökkentés 2023-as prognózisát elemző Billingo kérdőív rámutatott, hogy a több mint 3000 kitöltő vállalkozó aggódik a jövő év nehézségei miatt.

Tudatosan készülnek 2023-ra, a költségeik drasztikus növekedése miatt áremelés is várható, és különböző megtakarítási módszerekben gondolkodnak. Lesz, aki a költségcsökkentésre, lesz, aki a hatékonyságnövelésre fókuszál.

Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója Simon István energetikai szakértőt látta vendégül, és egy videóinterjúban faggatta a témáról, ami most mindenkit érdekel.

Felmérésünk szerint energián, rezsin 16% tervez és tud majd spórolni 2023-ban, de az energetikai szakértő szerint ezt a témát minden vállalkozónak mélyrehatóan kell kezelnie. A benne rejlő költségcsökkentő potenciál igen magas, aki pedig megtartaná a vállalkozását, hovatovább fejlődne, energetikailag bizony naprakésznek kell lennie jövőre, de inkább már idén. Arra is kitért, hogy aki nem tervez fejlesztésre költeni a közeljövőben, azt “fel fogják zabálni a rezsiárak.”

Mi történt, ami miatt itt tartunk?

Azért is elsődleges túlélési kérdés most a vállalkozók számára a gyors megoldás, mert az áremelkedés ugyan már tavaly is tartott, de az óriási növekedés hirtelen szakadt rá a piacra, és nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel. Ekkora áremelkedést nem lehet az árakba beépíteni, ezért mindenképpen kellenek egyéb, költségcsökkentő megoldások.

Szerződések a szolgáltatóval - mire érdemes törekedni?

Simon István kiemelte véleményét, mely szerint minél előbb érdemes megkötni az energiakereskedelmi szerződéseket. Annak, aki 2023-ra szeretne, de még nincs ilyenje, erősen ajánlott november 30-ig aláírnia azt a szaggatott vonalon. Nem tudni ugyanis, decembertől egyáltalán fog-e kapni ajánlatokat, és az energia ellátásának biztosítása kérdéses lesz. A 2024-re szóló szerződéseket pedig már januárban érdemes elintézni, legalábbis intenzíven monitorozni a piacot.

Az első lépések - hogyan spóroljon egy vállalkozás?

Mérjük fel, szűrjük ki azt, hol vannak a gyenge pontok - Simon tapasztalata szerint sok cég azt sem tudja, mennyi energiát fogyaszt, nem tartják szem előtt, ami egy nagy hiányosság, és elsődlegesen ezt kell orvosolni. Meg kell nézni, milyen területen költik a pénzt energiára, pl. mekkora a fűtésszámla vagy a világítás optimalizálás hogy nézne ki adott cégnél. Ehhez sokszor a józan paraszti ész és egy excel táblázat is elég a szakember szerint, főleg a kisebb méretű cégeknél.

“Minden területen vannak már energiahatékony megoldások, még ott is, ahol nem számítanának rá a vállalkozók” - világított rá az energetikai szakértő. Hozzátette, bele lehet vágni egyedül is a változtatásokba, de egy szakember hatékony energetikai forgatókönyvet ad, ami alapján az ügyfél tudni fogja, mivel kell foglalkoznia.

Sok kicsi sokra megy - Akár az is lehet megoldás, főleg kis cégek esetén, ha megfelelően motiválják a munkatársakat az energiahatékony munkavégzésre. Van olyan működő vállalkozás, ahol év végi jutalom jár, amennyiben a dolgozók bizonyos százalékot meg tudnak spórolni a rezsin. A szakember szerint a dolgozói hozzáálláson sok millió forint múlhat.

A nagyobb beruházások hamarabb megtérülnek, mint gondolnánk - a hosszú megtérülési idők mítoszát Simon eloszlatja, a világítás korszerűsítése például 3-6 hónap alatt visszahozza az árát, és más területeken is hónapokban mérhető a költségcsökkentés. Egy termelési sor optimalizálásával is sokat lehet spórolni.

Általános megoldásokat, gyakorlati példákat is sorolt a szakértő. Napelemet például akkor jó telepíteni, ha már a cégen belüli optimalizálás és költségcsökkentés megtörtént - a kisebb energiaigényt ugyanis kevesebb napelemmel kell ellátni, így a pocsékolás is megszűnhet.

A hőszivattyúk, a légtechnikai optimalizálás is rendkívüli fontosságú, ahogy a gyártó cégeknél a hulladékhőre áttett fókusz, vagy a fűtés-hűtés technika korszerűsítése is.

Támogatások energetikai költségek csökkentésére

Előfordulnak a piacon állami támogatások, Simon személyes prognózisa pedig, hogy ezek megszaporodnak majd. Érdemes őket figyelni, mondjuk pályázatfigyelővel.

Spórolnál még több százezret? A Billingóval megteheted!
Érdekelnek a lehetőségek!

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban még decemberig részt vehetnek a feldolgozóipari kkv-k. Ennek lényege, hogy ha a résztvevő energiaköltsége elért egy bizonyos árszintet a bevételéhez képest, decemberig az állam megfinanszírozza az árkülönbözet 50%-át. Januártól ez a konstrukció már nem elérhető, de még mindig vannak lehetőségek.

Ott van például a 2017 óta működő társasági adókedvezmény az energiahatékony beruházások után. A beruházás mértékéhez viszonyítva bizonyos százalékban lehet adókedvezményt igénybe venni, és annyival kevesebb társasági adót kell majd fizetni.

Ne feledkezzünk meg az EU 2030-ig működő, itthon még innovatívnak számító EKR rendszeréről sem. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszeren belül az energiatakarékosság eredményét pénzért vásárolják meg. Ha egy cég energiahatékony beruházást, intézkedést hajt végre - amiről érdemes már előtte egy energetikai tanácsadóval beszélnie –, akkor egy energetikai auditor a projektet le tudja auditálni, hitelesíteni, hogy megállapítsa a beruházással, intézkedéssel elért elszámolható energiamegtakarítást. Utána ezt, mint vagyon értékű jogot tudják értékesíteni a kötelezetteknek. Ezáltal nemcsak megtérül, hanem egyfajta értékként jelenik meg a megtakarítás.

Minden cég más, érdemes mérlegelni, adott vállalkozásnak melyik támogatási opció éri meg a legjobban. A lényeg, hogy mérjék fel, a kötelező minimumon túl mit tudnak tenni. Most van itt az ideje, hogy a vállalkozások komolyan vegyék az energiafogyasztást, mérést, a költségek csökkentésének kutatását - összegezte Besztró Szabolcs a lényeget.

Még alvó állapotban vannak a cégek - mondja ki Simon István, aki szerint tavasszal még lesz egy nagy energiacsökkentő hullám, mivel akkor veszik majd kezükbe a villanyszámlákat a pénzügyi vezetők, és amikor látják majd a nullákat a papíron, komolyabban veszik a problémát.

Aki most lép és fejleszt, az hatalmas előnyre tesz szert, mivel most még olcsóbban lehet legyártani a termékeket a villamos energiát tekintve (a villamos energiaszerződések fordulónapja január 1.), jobb konstrukciókat lehet kifogni a költségcsökkentés és hatékonyságnövelés több területén. Ha pedig a konkurencia lesz az ügyesebb, könnyebben kerülhetünk hátrányba az elavult, korszerűtlen vállalkozásunkkal, mint hinnénk.

Sok érdekességről beszéltek még energetikai költségcsökkentő vonalon szakembereink, ha kíváncsi vagy a részletekre, kattints videónkra.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top