Vidékfejlesztési és falusi turizmus pályázatok

Vállalkozásfejlesztés 2022.06.07. - 7 p. olvasás

A vidékfejlesztési és falusi turizmus pályázatok széles kört céloznak meg. Fiatalok számára is előnyös, és új vállalkozás indítására is remek lehetőség. Az üzleti életben a versengés alapvető fogalom. Mindenki szeretne minél nagyobb szeletet kihasítani abból a részpiacból, amelynek termékét vagy szolgáltatását kínálja. Ehhez biztos startégiára és a fejlődéshez, bővüléshez szükséges pénzre van szükség, mely jelentős részét pályázatok útján is meg lehet szerezni.

A friss pályázatok nyomon követése a céges ügyek egyik legfontosabb része. Ha nem veszed észre a rád váró lehetőséget, de valamelyik versenytársad lecsap rá, hátrányba kerülhetsz. Több pályázatfigyelő weboldallal találkozhatsz az interneten, melyek egy része komoly összeget kér azért, hogy figyelmeztessen a számodra releváns lehetőségek felbukkanásáról. A Billingónál ennél kedvezőbben is előfizethetsz a szolgáltatásra és pályázati tanácsadást is kapsz mellé.

Vidékfejlesztési pályázatok fiatal gazdák számára

Hazánkban kiemelt jelentőséggel bír a mezőgazdaságban dolgozók utánpótlásának biztosítása. Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, ha egy családfő földműveléssel foglalkozott, valamelyik fiú gyermeke vitte tovább a vállalkozást. Először csak segített a mindennapi munkában, majd fokozatosan beletanult, végül tulajdonosként ez lett a megélhetésének legfőbb forrása, amit ugyanúgy igyekezett tovább örökíteni.

Ma már nagyon kevés az olyan fiatal, aki az iskolát elvégezve arról álmodik, hogy növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozik majd egész életében. Komoly nehézséget jelent ez a kistérségekben, ahol a nyugdíjba vonuló vezetőség nem tudja kinek átadni az irányítást, mert nincs rá jelentkező. Ennek ellensúlyozására jött létre a fiatal gazda program, amely a földet, mezőgazdaságot szeretők számára nyújt támogatást.

A vidékfejlesztési és falusi turizmus pályázatok széles kört céloznak meg. Mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok számára új vállalkozás indításához, vagy meglévő gazdaság fejlesztéséhez a fiatal gazda pályázatnál nincs jobb lehetőség.

A Fiatal gazda pályázat 2023-ban

Eddig összesen 6 alkalom kínálkozott a tender benyújtására, 2023-ban pedig ismét pályázni lehet. A tervezett keretösszeg mintegy 39,7 milliárd forint lesz, amely nagyságrendileg 1500 gazdának segít majd. Az elnyert összeg vissza  nem térítendő támogatás.

A Fiatal gazda pályázat feltételei:

  • 18 és 40 év közötti életkor
  • rendelkezned kell MÁK ügyfél-nyilvántartási számmal
  • Mezőgazdasági üzeme legfeljebb 5 éve alapított
  • főtevékenységként mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozónak kell lenned, mely tevékenységet a benyújtást megelőző kevesebb, mint egy éve kezdted. Fontos, hogy az egyéni vállalkozást elegendő közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően elkezdeni. Korábban, vagy akár jelenleg is folytatott mezőgazdasági őstermelés nem akadály, sőt, akár előnyt is jelenthet.
  • mezőgazdasági szakképesítéssel (például aranykalászos gazda) kell rendelkezned
  • 10.000 és 50.000 euró STÉ üzemméreten kell végezned mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásakor

    A pályázat tehát 2023-ban ismét megnyílik, és egyelőre ennyit tudni róla. Figyeld, hogy mikor válik aktívvá, hogy azonnal lépni tudj!

A vidékfejlesztési pályázatokhoz két dologra biztosan szükséged lesz

Minden pályázatnak vannak egyedi feltételei, ezek közül az egyik legfontosabb a gazdálkodási napló folyamatos és naprakész vezetése. A naplót minden év januárjában le kell adni a NÉBIH felé. Biogazdaságoktól kezdve állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozásokon át a kertészetekig számos cég számára jelennek meg pályázati lehetőségek, melyekre gazdálkodási napló nélkül nem lehet versenyre kelni.

Emellett szükséged lesz a pályázat benyújtásakor egy jól megírt üzleti tervre is, amelyben összefoglalod a vállalásaidat, melyek alapján elnyerheted a pályázati összeget. Arra azonban vigyázz, hogy olyan terveket sorolj fel, amiket valóban tudsz majd teljesíteni. Ellenkező esetben ugyanis vissza kell fizetned a teljes összeget.

Falusi turizmus pályázatok

Kisfaludy program, szállásfejlesztési pályázatok, szolgáltatásfejlesztési pályázatok, aktív turizmus és szabadidősporttal kapcsolatos szolgáltatások kialakítására, fejlesztésére irányuló pályázatok jelenleg is és még 2027-ig biztosan rendelkezésre állnak majd.

A falusi turizmus pályázatok hosszú évek óta biztosítanak fejlesztési forrásokat azok számára, akik aprófalvas településeken élnek, és szeretnék a vidék csodáit tovább örökíteni, megmutatni azt hazai és külföldi turistáknak.

A falusi turizmus szó hallatán a legtöbb embernek nádtetős, tornácos, muskátlis kis házikó jut eszébe, amit szépen gondozott nagy kert vesz körül, háziállatokkal, veteményessel, és ahol a csend és a nyugalom szinte tapintható. A legtöbb pályázati leírás persze nem ilyen feltételek mentén íródik, de fontos eleme ennek a pozitív előítéletek a megőrzése. Ugyanakkor sokkal összetettebb, sokrétűbb a fogalom, gondoljunk csak a gazdag népi hagyományokra, a kulturális, gasztronómiai sokszínűségre, ami országunk egyes területein jellemző.

A falusi turizmus jövedelmező vállalkozás

Az urbanizáció, a városokba való elvándorlás komoly kihívások elé állítja azokat a kistelepüléseket, ahonnan a jobb megélhetés reményében elköltöznek a fiatalok és nem marad munkaerő, amely odacsalogatná a nagyobb vállalkozásokat munkahelyteremtés céljából.

Sok kistelepülés számára a turizmus jelenti az egyetlen mentőövet, de szerencsére bőven akad munka és van tér kreativitásra, fejlődésre ezen a területen. Azok számára, akik ragaszkodnak ahhoz a kistelepüléshez, ahol felnőttek és szeretnék a szépségeit megmutatni a nagyvilágnak, ma már jelentős pályázati forrás áll rendelkezésre.

Vendégház, falusi szálláshely pályázathoz sokan vásárolt vagy megörökölt ingatlant alakítanak át bérelhető szállássá, ahol házaspárokat, családokat, kisebb iskolás vagy munkahelyi csoportokat látnak vendégül az év bármely időszakában. Sokan mellékjövedelemként tekintenek a lehetőségre, de a hosszútávú célok sem ritkák. A falusi vendégfogadás vonzereje a belföldi turisták számára is hívogató.

Mire lesz szükséged, ha falusi szálláshelyet nyitnál?

Ha kedvet kaptál egy jól jövedelmező falusi szálláshely elindításához, összegyűjtöttük, milyen feltételek mentén kell kialakítanod a szállást:

A férőhelyek száma a szoba nagyságától függ

  • Egyágyas szoba: legalább 8 négyzetméter,
  • Két-vagy több ágyas szoba: legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter,
  • Legmagasabb ágyszám: szobánként 4 ágy, gyermekek számára emeletes ágy használata is megengedett.

A vizesblokk kialakításának feltételei: a vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó, WC és kefe, valamint WC-papírtartó papír, és higiéniai hulladéktároló.

A konyha felszerelésének alkalmasnak kell lennie kávé-, tea főzésére, továbbá reggeli jellegű ételek készítésére. Ehhez szükség van berendezésekre, mint például főzőlap, mosogató, asztal, szék, edények és evőeszközök. A vendégek számára elkülönített hűtőszekrény használatát is biztosítani kell.

Sokan azt hiszik, ahhoz, hogy a vendégek számára elérhető szállásadó légy, a helyszínen kell tartózkodnod. Az igazság az, hogy egy ügyeleti telefonszám is elég és biztosítanod kell, hogy amikor nem vagy a helyszínen, vendégeid akkor is szabadon jöhetnek-mehetnek.

A falusi vendégház takarítására vonatkozó szabályokat is be kell tartani. Legalább hetente egyszer le kell cserélni az ágyneműt és a törülközőket, de az új vendégek érkezése előtt minden esetben. Ha van közösen használt helyiség, azt minden nap takarítani kell az előírások alapján.

Az engedélyezés iránti eljárásban szakhatóság nem vesz részt, de később ellenőrizheti a szálláshelyet. Az engedélyezést az illetékes Kormányhivatalnál indíthatod el.

A fentiek biztosításával jelentkezhetsz turisztikai pályázatokra is. Mivel semmiféle végzettségre nincs szükség, sokan döntenek úgy, hogy a nagyvárosi, pörgős életstílus helyett a vidék nyugalmát választják és vendégházat nyitnak valamelyik mesésen szép magyarországi településen.

Számos turisztikai vállalkozás használja elégedetten a Billingót, amelyre Te is ingyenesen regisztrálhatsz itt >>>


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top