Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Vissza nem térítendő támogatás…
KATA - 2021.12.16. - 8 p. olvasás

Vissza nem térítendő támogatás: valóban ingyenes a finanszírozás?

A vissza nem térítendő támogatás minden vállalkozás álma, hiszen ki ne szeretne gyakorlatilag ingyen finanszírozáshoz jutni. De hogyan lehet ezekre pályázni? Tényleg egy fillért sem kell visszafizetni? Milyen feltételei vannak? Szükséges-e hozzá önerőre? Milyen vállalásokat kell tenni? Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók!

Vissza nem térítendő támogatás

A vissza nem térítendő támogatás kétségkívül nagyon kecsegtetően hangzik, azonban sokan nincsenek is pontosan tisztában azzal, hogy mit jelent mindez a pályázati rendszerben. Lássuk is először, hogy mit takar maga a fogalom.

A vissza nem térítendő támogatás definiálása

Az operatív programokban kijelölt fejlesztési irányok, prioritások és tervezett intézkedések alapján a pályázati felhívások többféle finanszírozási forrást kínálhatnak.

A vissza nem térítendő támogatás, ahogy azt már a neve is elárulja, egy olyan pénzforrást jelent a vállalkozás vagy magánszemély számára, melyet nem kell visszafizetnie. Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy az Európai Unió általában nem biztosít 100% támogatási intenzitást, azaz teljes egészében nem támogat projekteket, hanem a finanszírozás elnyeréséhez szükséges némi önerő, azaz társfinanszírozóként szükséges részt venni a projekt megvalósításában. Hogy az önerő pontosan mekkora, az mindig az aktuális felhívás tartalmazza.

A visszatérítendő támogatások ezzel szemben kedvező feltételekkel és kamatozással bíró támogatott hiteleknek tekintendők.

A 2021–2027-es pályázati ciklus új korszakot nyitott nem csak a tenderek terén, hanem új fogalmat is hozott a támogatások visszafizetésében, az átforduló vagy feltételesen vissza nem térítendő finanszírozásokat. Annyiban változás ez a korábbiakhoz képest, hogy az elnyert összeget visszatérítendő támogatás formájában, 100% előlegként hívhatják le a pályázók, majd a beruházás befejezését követően, a visszatérítendő támogatás - bizonyos feltételek teljesülése esetén - részben vagy egészben átfordul és vissza nem térítendővé válik.

Az átfordulás az eredményességmérés függ. Elképzelhető például egy olyan konstrukció, amikor a felvett támogatás 60%-a vissza nem térítendő támogatássá válik, ha a vállalkozás bruttó hozzáadott értéke nagyobb mértékben nő az előírt időszakban, mint a magyar GDP. Ha a célt a vállalkozás csak részben teljesíti például, akkor a részteljesítéssel is hozzájuthat bizonyos százalékú átforduláshoz.

A vissza nem térítendő támogatás ismérvei

A vissza nem térítendő támogatásokat a pályázati felhívások tartalmazzák. Minden esetben követni kell a felhíváshoz tartozó útmutatót, a tenderanyagot az azokban foglalt követelmények alapján kell összeállítani, amelyek pályázatonként eltérőek. Ahhoz, hogy sikeres legyen a pályázat, minden támogathatósági és elfogadhatósági feltételnek teljesülnie kell. Utóbbi lehet például, hogy a tender időben kerüljön beadásra, hiánytalanul tartalmazza az összes szükséges dokumentumot és tömör legyen.

A pályázatok elbírálását mindig előzetes elemzés és értékelés alapján végzik. Amennyiben a pályázó tender anyagát sikeresként bírálják el, minden esetben támogatási szerződés születik a pályázó és a közvetítő szervezet között. Ezt követően a projektet a megvalósításig végig kell menedzselni, tehát a sikeres pályázat közel sem ér véget az anyag összeállításával és annak kedvező minősítésével.

Ezekre a tevékenységi és fejlesztési célokra szoktak vissza nem térítendő támogatásokat ajánlani

Vissza nem térítendő támogatásokat több szektorban is érdemes keresgélni. Nagyon népszerűek például az alábbi pályázatok:

 • új vállalkozás indítása
 • oktatás
 • HR-fejlesztés
 • infrastrukturális beruházás
 • energetikai fejlesztések
 • eszközbeszerzés
 • telephelyfejlesztés, infrastruktúra fejlesztés
 • informatikai fejlesztés
 • piacra jutás támogatása
 • képzés
 • bértámogatás
 • turisztika
 • kutatás-fejlesztés és innováció
 • haltenyésztés, halászat
 • állattartó telepek támogatása
 • határon átnyúló együttműködések
 • mezőgazdaság
 • covid19-járvány utáni helyreállítás támogatása
 • tetőcsere pályázat
 • vendégház pályázat
 • szigetelés pályázat
 • alkotói pályázat
 • díjak

Napjainkban elérhető vissza nem térítendő támogatások

Nem muszáj rendszeresen követned a pályázati híreket, hiszen például a Billingo intelligens pályázat keresőjében az igényeidnek megfelelő szűrési feltéteket beállítva számlázód e-mailben értesít, ha megfelelő tenderlehetőség nyílik. Szemezgessünk most egy picit az aktuális pályázatokból!

Pályázatok vállalkozásoknak

GINOP Plusz – 1.2.3-21 – „Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban

A tender kifejezetten hátrányos helyzetű régiókban működő kis és középvállalkozások támogatására jött létre. A támogatás összege 10 000 000 – 150 500 000 Ft, a támogatás intenzitása: 70%, az a 100%-os beruházásból csak max. 70% kerül finanszírozásra.

A finanszírozás az alábbiakra fordítható:

 • Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése
 • Infrastrukturális és ingatlan beruházás
 • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele
 • Képzési szolgáltatások igénybevétele
 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása

GINOP-1.1.10-20-2020-00001- Második esély program

Speciális cégdiagnosztikával, valamint szakértők bevonásával segíti a válságba jutott vállalkozások fejlesztését, működésük átalakítását. A program szakértői tanácsadással járulnak hozzá a nehéz helyzetben lévő vállalkozások problémáinak megoldásához, kezeléséhez.

2021-1.1.4-Gyorsítósáv

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat célja a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok KFI tevékenységének támogatása. KATÁ-s cégek nem nyújthatnak be támogatási kérelmet. Az program keretében minimum 50 millió Ft, maximum 300 millió Ft igényelhető.

NFSZ Munkatapasztalat támogatás-1 - Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás (alacsony iskolai végzettségűek)

A pályázat keretében munkaadók részesülhetnek 90 napon keresztül támogatásban, amennyiben alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatnak teljes munkaidőben, vagy legalább napi 4 órában.

A munkáltatónak a fix 90 napos munkatapasztalat szerzés alatt vállalnia kell, hogy biztosítja a támogatással foglalkoztatott munkavállaló képzését. Havonta legalább 40 órányi, tehát a 90 napos támogatott időszak alatt legalább 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben szükséges részesítenie a vállalkozásnak az alacsonyan képzett álláskeresőt. A képzés megvalósulhat belső képzés (saját erőforrásból) vagy külső szolgáltató (felnőttképző) bevonásával.

A munkáltató vállalja, hogy a statisztikai létszámához viszonyítva létszám növekedést eredményez az álláskereső foglalkoztatása.

A vissza nem térítendő támogatás összege, min. 251 100 Ft, max. 502 200 Ft.

Pályázazok magánszemélyeknek - lakossági pályázatok

Napelem pályázat 2021

A RRF-6.2.1 - Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva című pályázaton 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. Az egy főre számított jövedelmi korlát összege 4,85 millió forint, és egy új pontrendszer alapján már az adott ingatlan elhelyezkedését és az oda bejelentett gyermekek számát is figyelembe veszi.

A napelem támogatás kétféle célra igényelhető:

 • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése
 • Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Otthon Melege Program pályázatok

Az Otthon Melege Programon belül számos alprogram szokott megjelenni, ahol konvektorcserére, homlokzati nyílászáró-cserére, fűtéskorszerűsítésre, illetve családi házak komplex energetikai felújítására lehet pályázni.

A pályázati felhívás minden esetben az NFFKÜ hivatalos oldalán jelenik meg. A beadandó dokumentumok összeállítására minimum 30 nap áll rendelkezésre.

Otthonfelújítási támogatás

A nagysikerű lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó visszatérítendő uniós támogatás lezárult, ám még rengeteg magyarországi otthon szorul felújításra, így a lakás korszerűsítési pályázatok igen népszerűek. Sajnos sok család nem engedheti meg magának, hogy saját erőből megvalósítsa az ehhez szükséges fejlesztéseket. Ennek érdekében Magyarország Kormánya létrehozta az Otthonfelújítási támogatást, melynek célja a gyermekes családok lakhatási körülményeinek javítása és a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése. A pályázat keretein belül a legalább 1 gyereket nevelő/váró magánszemélyeknek lehetősége van egy vissza nem térítendő, utófinanszírozott állami támogatás igénylésére, melyet a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási és korszerűsítési munkálataira fordíthatnak.

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, legfeljebb 3.000.000 Ft-ig.

A támogatás igényelhető a CSOK-al és a falusi CSOK-al is, de kettős finanszírozás nem lehetséges. Ugyanakkor a Lakástakarék pénztárral és a Babaváró hitellel egyszerre is felhasználható.

Miért érdemes vissza nem térítendő pályázati lehetőségeket keresni?

Összegzésként elmondható, hogy a vissza nem térítendő támogatások kiváló lehetőséget jelentenek mind a vállalkozásoknak, mint a magánszemélyeknek különböző fejlesztési célok megvalósítására. Cégek esetén akár foglalkoztatás-bővítésre, eszközbeszerzésre, lakossági programoknál otthon felújításra, korszerűsítésre. Mindig meg kell vizsgálni, hogy a támogatás milyen intenzitású, azaz a költségek mekkora hányadát állja. Sok esetben szükség van önerőre és előfinanszírozásra és a folyósított támogatás bizonyos esetekben változik részben vagy teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá. A finanszírozásokkal rengeteg költséget spórolhatunk.

Ha téged is érdekelnek a hazai és uniós pályázatok, kövesd őket nyomon közvetlenül Billingódból! >>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska