Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Webáruház számlázás: hogyan kö…
Egyéb - 2020.04.09. - 10 p. olvasás

Webáruház számlázás: hogyan könnyítsd meg webshopod mindennapjait?

Egyre több webáruházad megrendelése és már alig győzitek kiállítani a számlákat? Szeretnél időt és energiát spórolni, csökkenteni a felesleges adminisztrációt? Itt az ideje, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá és teljesen automatikussá tenni webshopod számlázását. Most megmutatjuk, mikre érdemes odafigyelned és hogyan találhatod meg a legjobb webshop számlázó programot.

webáruház számlázás

Akár napi pár megrendelést kezelsz, akár óriási forgalmat bonyolítasz, a számlázás kétségkívül nagyon sok időt emészt fel. Persze csak akkor, ha nem tértél még át számlázó programra. Akkor ugyanis már tudod, hogy a számlázás lehet akár teljesen automatikus és még csak gép elé sem kell ülnöd, hogy elkészüljenek vásárlóid bizonylatai.

Miért jó, ha webáruházadat számlázó programmal kötöd össze?

Ha töltötted már azzal az egész napodat, hogy kézi számlákat írogattál, akkor ez nem kérdés. De azon túl, hogy egy számlázó program gyorssá és egyszerűvé teszi a számlák kiállítását, még számtalan előnye van:

 • Számláidat – akár hagyományos, akár e-számla - kiküldheted elektronikus formában, ami költséghatékony és környezetkímélő megoldás
 • Automatikusan teljesítheted az online adatszolgáltatási kötelezettségedet a NAV felé
 • A számlák tárolása minden eddiginél egyszerűbb és átláthatóbb lesz
 • A fizetési értesítők küldésén is rengeted időt nyerhetsz
 • Több webáruházhoz tartozó számlatömböt is kezelhetsz számlázódból
 • Az adómentességet is feltüntetheted a számlákon
 • Egyedi számladizájnnal nyűgözheted le webáruházad vásárlóit
 • Bárhol és bármikor intézheted webshopod számlázását
 • Adhatsz hozzáférést könyvelődnek, ezzel jelentősen megkönnyítve a munkáját

Hogyan válaszd ki a legjobb webshop számlázó programot?

Ahány webáruház, annyiféle igény, ezért most nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelned számlázó program választás előtt.

1. Online számlázó program vagy telepíthető, asztali verzió?

Az online számlázó programok kétségtelenül nagy előnye, hogy bárhol, bárhonnan elérheted. Hátránya lehet, ha épp nincs interneted, de ez ma, a mobilinternet és wififorradalom világában nem túl gyakori. Biztosan kevesebbszer fordul elő, mint az, hogy nincs nálad a laptopod, így nem tudod használni telepített programodat.

Az óvatosabb felhasználók egyik fő érve az asztali számlázók mellett, az adatok nagyobb biztonsága.

Nos, saját számítógépeden sincsenek nagyobb biztonságban a számlaadatok, mint a felhő alapú számlázók esetében. Sőt! A gépeden tárolt adatok biztonságért te vagy a felelős, míg a felhőbe töltött adatokért a szolgáltató.

A számlázók működését törvények szabályozzák, amelyek természetesen a felhasználókat védő biztonsági követelményeket is megfogalmaznak. Vagyis a NAV előírásainak megfelelő programokkal számláidat is biztonságban tudhatod.

Biztonsági szempontból sokkal nagyobb kockázatot jelentenek azok a programok, amelyeket már nem forgalmaznak. Ezekhez ugyanis nem érkeznek frissítések. Így ha választasz, mindenképp mérlegelned kell, hogy az adott számlázó program mennyire naprakész.

A Billingo például így gondoskodik adataid biztonságáról >> 

Az online és telepíthető számlázó programokkal kapcsolatban egy másik fontos tényező, az ár. Az asztali programokat egyszer kell megvenni, míg az online számlázókért havi vagy éves szinten kell fizetni. Kivéve, ha ingyenes verziót választasz.

A korábbiakban már beszéltünk a biztonság kérdéséről, amely szorosan összefügg az árral is.

Az online számlázók – így a Billingo – fejlesztése folyamatos, mindez nem jelent semmilyen plusz költséget. A telepíthető programok esetén azonban előfordul, hogy a terméktámogatásért fizetni kell.

2. Mennyit és milyen értékben számlázol egy hónapban?

Ez azért fontos kérdés, mert ha csak néhány és viszonylag kisösszegű megrendelést kezelsz egy hónapban, akkor lehetséges, hogy elegendő számodra egy ingyenes program is.

Arról, hogy hogyan találd meg a számodra legideálisabb ingyenes számlázót, korábban itt írtunk >>

A Billingónál például havi 20 számláig vagy nettó 250.000 Ft bevételig teljesen ingyen állíthatod ki számláidat.

Ha azonban nagyban gondolkozol, mindenképp érdemes olyan verziót választanod, amely nem csak alapfunkciókat tartalmaz.

Ilyen például az API használat, mellyel teljesen automatizálni tudod webáruházad számlázását anélkül, hogy le kellene ülnöd a gép elé. Erről hamarosan részletesebben is beszélünk.

3. Hagyományos vagy e-számla?

Az elektronikus számlák egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy költséghatékonyak és sokkal környezetkímélőbbek.

A hagyományos és az e-számlák kiállítása ugyanúgy történik, az elektronikus számlázás nem igényel semmilyen plusz erőfeszítést. Egy feltétele van, egy olyan számlázó program, mely megfelel a jogszabályoknak és alkalmas e-számlák kiállítására.

Tartalmilag a hagyományos és az elektronikus számla lényegében ugyanaz. Annyi különbséggel, hogy az e-számlákra a hitelesítés miatt digitális aláírás és időbélyeg kerül. Számlázó program használata esetén ezzel nincs dolgod, automatikusan történik a számlák kiállításánál.

Ami az e-számlák fő előnye, hogy sem neked, aki kiállítja, sem a vásárlódnak nem kell kinyomtatnod. Ez nagyon költséghatékony, hiszen rengeteg papírt és festéket spórolsz, ráadásul postaköltséget is. Emellett a tárolás sem foglal helyet, hiszen elektronikusan, fájl formájában történik.

Az elektronikus számla küldéséhez nem szükséges előzetes engedélyt kérni vásárlóidtól. Ráutaló magatartásukkal – a számla kifizetésével, az ÁSZF elfogadásával – ugyanakkor hozzájárulnak, hogy részükre e-számlát állíts ki.

Tudj meg még többet az e-számláról >> 

A hagyományos kézi és gépi számlákat nyomtatott formában kell megőrizni legalább 8 évig. Hagyományos számlát is el tudsz küldeni elektronikus formában, de azt mind neked, mind a vásárlódnak ki kell nyomtatni, ami mindenképpen plusz költséget jelent.

4. Teljesen automatizálnád webáruházad számlázását?

Belegondoltál már abba, hogy mennyi időt és energiát lehet spórolni azzal, ha egyetlen kattintás nélkül kerülnek kiállításra és kiküldésre webshopod számláit?

És mindez abszolút lehetséges!

A Billingo online számlázót például már kényelmesen és egyszerűen összekötheted a legnépszerűbb webshop rendszerekkel és bérelhető shopokkal. Jelenleg az alábbiakhoz érhetőek el ingyenes pluginok:

 • WooCommerce
 • ShopRenter
 • Shopstart
 • UNAS
 • Opencart
 • Magneshop
 • Prestashop
 • Viltor
 • Shopmasters
 • Magento
 • Shopify
 • Superwebaruhaz

A Billingo ráadásul egyedi webshop esetén részletes specifikációt ad az integrációhoz.

Ha szeretnéd automatizálni webáruházad számlázását, vegyél részt a Billingo Webshop Támogató programjában! Biztosítsd webshopod profi számlázását 6 hónapig ingyen a Billingo Premium verziójával! Kérem a támogatást! >> 


5. Szükséged van idegen nyelvű és devizás számlákra?

Számlázó program választásnál ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen nem mindegyik program tudja kezelni az idegen nyelvű és devizás számlákat.

Érdemes akkor is gondolni rá, ha jelenleg csak forintban állítasz ki számlákat.

Fontos tudni, hogy devizás számla (pl. eurós számla) esetén forintban is kötelezően fel kell tüntetni az áthárított áfa összegét és az alkalmazott árfolyamot is. Ezt azonban egy profi számlázó program automatikusan elvégzi helyetted.

Tudj meg többet a devizás számlázásról és hogy hogyan állíthatsz ki Billingóban deviza illetve idegen nyelvű számlákat >> 

6. Könyvelődnek, munkatársaidnak is hozzáférést adnál?

Miért fontos ez a funkció? Azért, mert a számlákkal bizony többen is foglalkoznak egy webáruháznál, viszont nem biztos, hogy mindenkinek ugyanolyan jogosultságokat szeretnél adni.

A Billingónál például így működik, ha munkatársaidnak adnál jogosultságot >> 

A Billingóban már elérhető a könyvelői fiók is. Vagyis a könyvelőd egy helyen látja az összes billingós ügyfelét. Ehhez Premium előfizetés szükséges. Ahhoz, hogy hozzáférjen a te számláidhoz is, meghívót kell küldened neki.

Miután elfogadta a meghívásodat, Billingo fiókjában megjelenik egy új profil. Erre átváltva pedig láthatóvá válnak vállalkozásod/webáruházad számlái és az adatexport kinyeréséhez szükséges felület. Így könyvelőd bármikor letöltheti számláidat, melyeket könyvelni szeretne. Nem kell semmit küldözgetned, telefonon egyeztetned.

Ismerd meg jobban a Billingo könyvelői fiókját >> 

7. Automatizáld az online adatszolgáltatási kötelezettséget!

2020. július 1-től két lépcsőben kibővül az online adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre, amely webáruházadat is érinti.

Az adatszolgáltatási kötelezettség 2018. július 1-je óta minden belföldi vállalkozásra vonatkozott, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére.

2020. július 1-től azonban adatszolgáltatási kötelezettség terhel minden belföldi vállalkozást, ha számláját más belföldi adóalanynak állítja ki. Függetlenül a számla áfatartalmától.

2021. január 1-től pedig már minden számlát látni fog a NAV.

Mit jelent is jelent ez?

Ha olyan számlázó programot használsz, amely automatizáltan végzi a számlaadat-szolgáltatást – például a Billingo -, akkor nyert ügyed van, hátra dőlhetsz. Pár kattintással kiállítod a számládat és a program automatikusan elküldi a számlaadatokat az adóhatósághoz.

Ehhez mindössze regisztrálnod kell a NAV Online száma rendszerébe és összekötni számlázó programoddal.

A regisztrációról és az összekötésről még többet megtudhatsz itt >> 
Ha nincs még Billingo fiókod, regisztrálj egyet MOST! >> 

Ha számlázód nem alkalmas az online adatszolgáltatásra, vagy kézi számlát állítasz ki, akkor manuálisan kell feltöltened az érintett számláid adatait a NAV rendszerébe.

Ehhez előtte regisztrálnod kell az Online számla rendszerébe, ennek lépéseit itt találod >> 

Ráadásul szoros határidőn belül, hiszen:

 • ha a számlában áthárított áfa eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot, azt 1 napon belül
 • ha nem éri el az 500 000 forintot, akkor 4 napon belül

kell rögzíteni.

Ha nem teljesíted az online adatszolgáltatást, vagy hiányosan, nem időben teszed, óriási büntetésekre számíthatsz.

Tehát ha a legjobb számlázó programot keresed, mindenképp fontos, hogy tartalmazza az online adatszolgáltatási funkciót.

Tudj meg még többet az online adatszolgáltatási kötelezettségről és az Online számla használatáról >>

8. Adatok exportálása és importálása

Partner- és termékadatok importálása és egyszerű kitöltése

A partner- és termékadatok kitöltése az egyik legidőigényesebb feladat. Ellenőrizni, hogy minden adat helyes-e, rendben van-e.
Billingóba könnyedén importálhatod partner- és termékadatbázisodat, így még egyszerűbbé válik a számlázás. Megteheted XLS, XLSX és CSV formátumban.
Az importált adatokkal már gyerekjáték a számla kitöltése és nem kell az elírások miatt sem aggódnod.

Számlák exportálása többféle formátumban

A számlák exportálása szintén nagy könnyítést jelent jó néhány esetben, alig pár gombnyomással – ha szükséges - előkészítheted a könyvelést. Lementheted az összes számlaadatot egy táblázatba és gyorsan átküldheted a könyvelődnek. Nem kell papírokkal vesződnöd és könnyen megtalálsz minden számlát.

9. Látványos számlasablonok – igenis számít a külső!

Érdemes olyan programot választanod, ahol igényes számlasablonok teszik különlegessé a számlázást. Gondolj csak bele, milyen remek marketing eszköz ez és segíti márkád építését. Saját logóddal és egyedi megjelenéssel kitűnhetsz versenytársaid közül.

Ismerd meg Te is a Billingo vadiúj számlasablonjait >> 
Hogyan tedd még sikeresebbé webáruházadat? Megmutatjuk! >> 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés