Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / E-számla gyorstalpaló - az ele…
Egyéb - 2020.03.31. - 4 p. olvasás

E-számla gyorstalpaló - az elektronikus számla előnyei

Hallottál már az e-számláról, de fogalmad sincs, mi fán terem? Nem tudod, hogy mi a különbség a hagyományos és az elektronikus számla között? Miért előnyösebb az e-számla használata? Hogyan kell kiállítani, tárolni, átadni és milyen szabályok vonatkoznak az elektronikus számlára? Most mindent megtudhatsz!

Elektronikus számla (e-számla)

Először is lássuk, mi az az e-számla?

Az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében egy olyan dokumentum, amelyet elektronikus formában állítanak ki és fogadnak be. A jogszabály ezen kívül meghatároz bizonyos követelményeket, amelyeknek meg kell felelnie az e-számlának.

Biztosítani kell a számlák…

 • eredetének hitelességét
 • tartalmának sértetlenségét
 • olvashatóságát

Hogyan állíthatsz ki e-számlát?

A válasz egyszerű: arra alkalmas számlázó programmal. De! Attól, hogy számlázó programmal készíted a számlát, az még nem biztos, hogy e-számla lesz.

Mi a különbség a hagyományos (papíralapú) és az elektronikus számla között?

A hagyományos számlát a címzettnek kinyomtatott formában kell megkapnia.  Ha a számlát a kiállító nyomtatja ki, akkor a kinyomtatott számlát el is kell juttatnia címzetthez. Ezt megteheted hagyományos, postai úton is, vagy pl. futárral.

A kinyomtatást nem kötelező a kiállítónak elvégezni, ezt megteheti a címzett is. Például, ha elektronikusan megkapja és maga kinyomtatja.

Milyen számlázó programot használj, ha hazai jogszabályoknak megfelelő elektronikus számlát (e-számlát) szeretnél készíteni? Olyat, amely biztosítja az előzőekben említett követelmények teljesítését. Ilyen például a Billingo is.

Elektronikus számla csak elektronikus adatként őrizhető meg. Azt sem neked, sem a címzettnek, sem a könyvelődnek nem kell kinyomtatnia. Ezáltal jelentős nyomtatási és postázási költséget takaríthatsz meg.

Az elektronikus számla kinyomtatását a törvény nem tiltja, de elektronikus formában megőrizve minősül számviteli bizonylatnak.

Érdemes körültekintően számlázó programot választanod, hiszen nem mindegyik tartalmazza az elektronikus számlázás funkciót. Billingo online számlázóval mindez nagyon könnyű és szupergyors! A számla kiállításánál csak be kell jelölnöd, hogy hagyományos, vagy elektronikus számlát hozol létre.

A Billingo biztosítja az elektronikus számlával szemben támasztott követelmények maradéktalan teljesülését.


Milyen adatokat tartalmaz az e-számla?

A hagyományos és az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei teljes mértékben megegyeznek. 

Minden esetben kötelező feltüntetni az alábbiakat:

 • a számla sorszáma, amely egyértelműen azonosítja a példányt
 • a számlát kiállítójának neve, címe és adószáma
 • a vevő neve és címe
 • számla kelte
 • vevő - belföldi adóalany - adószáma (2020. július 1-től)
 • az értékesített termék vagy szolgáltatás megnevezése, mennyisége és nettó egységára (vagyis adó nélküli értéke)
 • a számla nettó összértéke
 • az ÁFA százalékban és értékkel is kifejezve

AMI PLUSZ: Az elektronikus számlának meg kell felelnie a bevezetőben említett törvényi követelményeknek. 

Tudj meg többet a számla kötelező tartalmi elemeiről >>

Hogyan tudod ellenőrizni az e-számlán az időbélyeget és a digitális aláírást?

Az e-számlák többnyire pdf-formátumban kerülnek kiállításra.

Az elektronikus számlával szemben támasztott egyik követelmény az eredet hitelessége. Ez annak igazolását jelenti, hogy a számla ténylegesen az azon kibocsátóként feltüntetett személytől származik.

És itt jön a képbe a digitális aláírás.

Az elektronikus aláírás célja, hogy hitelesen tudja azonosítani a dokumentum aláíróját. Ezt technikailag úgy kell biztosítania, hogy utólag ne lehessen megkérdőjelezni az aláírás tényét és az aláíró személyét.

A digitális aláírás tehát egyedi, olyan, mint egy ujjlenyomat.

A Billingo által kiállított és aláírt e-számlák hitelességéről a NETLOCK bizalmi szolgáltató gondoskodik.

Az időbélyeg nem más, mint egy digitális dátumbélyegző. Az időbélyeg a digitális dokumentumok aláírásával együtt használatos, ezzel igazolva, hogy abban az időpontban a dokumentum már létezett.

Az időpont hitelessége miatt az időbélyegeket egy hiteles időbélyeg szolgáltatótól kell megvásárolni és egy algoritmussal a dokumentumhoz rendelni. Ez a formátum a minősített időbélyeg. Az időbélyeg pontos időpontot tartalmaz (év, hó, nap, óra, perc, másodperc stb.).

Ha egy dokumentumon elektronikus aláírás és időbélyeg egyaránt szerepel, akkor bizonyítható, hogy a dokumentumot ki írta alá. Továbbá az is, hogy a dokumentumot az időbélyegben szereplő időpontban írták alá, és azóta nem változhatott meg.

A Billingó biztosítja, hogy ezzel kapcsolatban ne legyen semmilyen teendőd. A digitális aláírás és az időbélyeg automatikusan rákerül az e-számlákra.

Az adatokat pdf olvasóban ellenőrizheted.

Állíts ki Te is egyszerűen és gyorsan modern e-számlákat! Igen, MOST regisztrálok a Billingóba >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés