Elsődleges felhasználó


Ki az az elsődleges felhasználó?

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez regisztráció szükséges a NAV Online Számla rendszerében. Az „elsődleges felhasználó” az adózót regisztráló természetes személy. A regisztrációt mind a számlázó programot, mind a számlatömböt (kézi számlát)  használóknak el kell végezniük. 

Az „elsődleges felhasználónak” élő ügyfélkapus hozzáféréssel és a szükséges képviseleti joggal kell rendelkeznie az adott szervezethez/egyéni vállalkozóhoz.

Az „elsődleges felhasználó” a NAV Online Számla rendszerében teljes körű jogosultsággal rendelkezik. Ő határozza meg a „másodlagos felhasználó” és a „technikai felhasználó” jogosultságait.

Az „elsődleges felhasználó” egy felhasználónévvel több adózót is beregisztrálhat, míg a „másodlagos felhasználó” nevének rendszerszinten egyedinek kell lennie.

Az "elsődleges felhasználó" a web felületen teljes körű intézkedési joggal rendelkezik.

Az Online Számla regisztráció és Billingo összekötés lépéseiről szervezetek számára bővebben itt olvashatsz >> 
Magánszemélyek Online Számla regisztrációjának és Billingo összekapcsolásának részleteiért kattints ide >> 

Az elsődleges felhasználó regisztrációja

1. A NAV Online számla felületén kattints a "Regisztráció" gombra.

Elsődleges felhasználó regisztrációja

2. Ügyfélkapu azonosítás

Az Ügyfélkapuba történő bejelentkezéshez a magánszemély felhasználónevének, valamint jelszavának megadása szükséges. A megadott adatok alapján az Ügyfélkapu megkísérli a felhasználó azonosítását.

Elsődleges felhasználó regisztrálása

Ügyfélkapu belépés

3. Ügyfélregisztráció - adóazonosító jel megadása

Amennyiben az ügyfélkapus beazonosítás sikeres volt, a regisztrációt végző személy adóazonosító jelének megadását kéri a rendszer a viszontazonosítás érdekében. Ehhez az "Ellenőrzés" gombra kell kattintani.


Sikertelen viszontazonosítás esetén hibaüzenet jelenik meg. Ez esetben érdemes ellenőrizni, hogy az adószám helyesen lett-e megadva. 

4. Felhasználónév ellenőrzése

A viszontazonosítás során azt vizsgálja a rendszer, hogy az előbb megadott azonosító adatokkal létezik-e már regisztrált felhasználó.

Amennyiben igen, lehetőség van arra, hogy a regisztrációt végző személy korábbi felhasználónevét használja. Ez akkor lehet célszerű, ha az elsődleges felhasználó több adózó nevében is jogosult eljárni, és azok regisztrációját is ő végezte. 

Ez nem kötelező, lehet új felhasználónévvel is regisztrálni. 

Elsődleges felhasználó regisztrációja



5. Részletes adatok megadása

Elsődleges felhasználó regisztrációja

Amennyiben szervezet regisztrál, elegendő az adószámot feltüntetnie.

Ha az adatszolgáltatásra kötelezett nem minősül gazdálkodó szervezetnek, hanem:

...akkor az „ügyféltípus” lenyíló paneljében az egyéni vállalkozót kell megadni. Ilyenkor az adószám mellett az adóazonosító jelet is fel kell tüntetni.

Ha az adatok kitöltését követő ellenőrzés során megállapítható, hogy a regisztráció típusa nem megfelelő (mert pl. egyéni vállalkozó regisztrációja gazdálkodó szervezetként történik meg), úgy a regisztráció nem folytatható, erre üzenet figyelmezteti a regisztrációt végzőt.

Amennyiben minden rendben van, úgy a korábban választott felhasználónév megjelenik, majd jelszó beírása (és megerősítése) szükséges.

Emellett kapcsolattartás céljából fel kell tüntetni:
  • a felhasználó e-mail címét
  • a kapcsolattartás nyelvét
  • a telefonszámot (nem kötelező)

Ha a pontos címadatok technikailag nem megfelelő formátumban lettek megadva (pl. hiányzik az utcanév, házszám), regisztráció csak akkor folytatható, ha a hiányzó címadatok pótlásra kerülnek.

Sikeres regisztráció esetén automatikusan felugrik a „BEJELENTKEZÉS” képernyő.

Elsődleges felhasználó regisztrációja

Új elsődleges felhasználó hozzáadása létező regisztrációhoz

A már regisztrált adózóhoz felvehető további elsődleges felhasználó is, amennyiben törvényes képviselő vagy állandó meghatalmazott. 

Ennek lépései megegyeznek a regisztráció menetével.

Az "elsődleges felhasználók" azonos, teljes körű jogosultsággal rendelkeznek az Online Számla rendszerben. 

Back to Top