Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / 2020. július 1. a legfontosabb…
Tippek - 2020.06.12. - 4 p. olvasás

2020. július 1. a legfontosabb NAV határidő most a vállalkozásoknak

Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

2020. július 1., ez lett a legfontosabb határidő a vállalkozói naptárakban. Ettől kezdve lép hatályba a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. Ez azt jelenti, hogy minden vállalkozásnak, minden belföldi adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. Közeleg a határidő, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a NAV adatszolgáltatással kapcsolatban.

2020. július 1. a legfontosabb NAV határidő most a vállalkozásoknak

Adóhatósági adatszolgáltatás: mindenkire vonatkozik, nincs kivétel

A katásoknak, az alanyi adómentesen és a 100 000 Ft-nál kisebb áfaértékben számlázóknak jelent leginkább újdonságot, hogy hamarosan újabb adminisztrációs feladatot kell megoldani. Július 1-től ugyanis ők sem élveznek mentességet a NAV adatszolgáltatási kötelezettség alól. 2021. január 1-től pedig a jogszabályt tovább bővítik és a magánszemélyeknek és a külföldi ügyletek után kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóságnak.

Automatizálható a kötelező adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez NAV Online Számla regisztrációval kell rendelkezni. Oda kell feltölteni a számlaadatokat. A számlatömbből számlázóknak ezt számlánként egyesével, manuálisan kell megtenni, a Billingo online számlázóval azonban az adatszolgáltatás teljes mértékben automatizálható. Ehhez csak egyszerűen össze kell kötni a két rendszert.

Ehhez képes útmutatókat is készítettünk, ami egyáltalán nem bonyolult.

ITT és ITT érhetők el.

Az automatikus adatszolgáltatás úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a számla kiállításakor a rendszer ellenőrzi, hogy adatszolgáltatásra kötelezett-e a számla. Amennyiben igen, automatikusan beküldi az adatokat a NAV rendszerébe. A sikeres adatszolgáltatásról azonnal visszajelzés érkezik. Azt is jelzi a számlázó, ha nem sikerült a beküldés, és természetesen a hiba okát is közli. 

Számlatömb helyett ingyenes, korlátlan számlázás a Billingo Starterrel


Téves gondolat, hogy a kézi számlatömb kiváltására a Billingo online számlázó nem alkalmas. Pedig valójában épphogy tökéletes a helyettesítésére

 • okostelefonról bármikor elérhető, így mindig kéznél van
 • a szoftver mobilra optimalizált, hamarosan pedig érkezik a Billingo Applikáció
 • a számla azonnal, e-mailben továbbítható a vevőnek
 • a Billingo blokknyomtatókkal külsős helyszíneken is azonnal készíthetsz papíralapú számlát
 • gyorsabb, egyszerűbb, mint a kézi számlatömbbel számlázni
 • automatikus a NAV adatszolgáltatás
 • a következő hetekben pedig sorra érkeznek további új funkciók is.

Az új Billingo Starter tehát azoknak is ideális, akik jelenleg számlatömbből számláznak, vagy a tevékenységüket nem helyhez kötötten végzik. Billingózni ráadásul nemcsak gyorsabb és egyszerűbb, de olcsóbb is, mint számlatömbbel számlázni. 

Az új Starter csomag ingyenes és korlátlanul használható, mobilon is működik, bármilyen okostelefonról kényelmesen használható. Kb. annyira bonyolult vele egy számlát kiállítani, mint egy SMS-t elküldeni. A számlát pedig azonnal mobilról lehet továbbítani az ügyfél e-mail címére. 

Automatikusan teljesíthető vele a NAV adatszolgáltatási kötelezettség, ingyenes a Könyvelői fiók és a könyvelői összekötés, valamint a fizetési felszólítások küldését is automatizálhatjuk.

Az új Billingo Starter neked való, ha

 • online számlázásra szeretnél váltani
 • automatizálni akarod a NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését
 • ingyen, korlátozás nélkül akarsz számlázni
 • profi, könnyen használható számlázót keresel
 • szeretnéd, hogy könyvelőd tudja letölteni a könyveléshez szükséges számlákat
 • a NAV jogszabályoknak megfelelő számlázóra van szükséged.

Próbáld ki, regisztrálj ingyen
Megnézem

Miért fontos, hogy a könyvelő le tudja tölteni a számlákat?

A NAV adatszolgáltatás bővítése a könyvelői szakmát is átalakítja, ami vállalkozóként téged is érint. Az adóhatóság ugyanis lehetőséget biztosít, hogy a vállalkozásunkhoz kapcsolódó minden számlához hozzáférjünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Billingo felületén a bevételek mellett a kiadások is automatikusan bekerülnek. Ez azért jó neked, vállalkozónak, mert automatikusan, Excel táblák és kockás füzetek nélkül, bármikor azonnal láthatod a vállalkozásod aktuális pénzügyi helyzetét. 

Ez az újítás jó lehetőség a könyvelőknek is az adatrögzítési feladatok minimalizálására, mert az egyedi Billingo hozzáférésükkel bármikor elérik a könyvelési anyagodat. Nem kell többet a számlák átadása miatt találkoznotok, postázni vagy futárral küldeni a bizonylatokat. A felesleges körök nélkül mindketten időt és pénzt spóroltok. Ez jó a könyvelődnek is, mert akkor dolgozik, amikor csak szeretne, és mindig gyorsan és pontos adatokat tud adni, ha pl. felhívod a várható áfa miatt.

A Billingo Könyvelői fiók a Starter csomaggal is ingyen, extra díj nélkül használható.

Fontos tudnod, hogy a hibásan vagy későn beküldött számlák esetében akár 500 000 Ft is lehet a mulasztási bírság. Már csak ezért is érdemes ezért online számlázásra és automatikus adatszolgáltatásra áttérni.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj egyet és számlázz örömmel, ingyen, korlátlanul!
Ez érdekel

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top