2020. július 1. a legfontosabb NAV határidő most a vállalkozásoknak

Adózás, NAV 2020.06.12. - 4 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

2020. július 1., ez lett a legfontosabb határidő a vállalkozói naptárakban. Ettől kezdve lép hatályba a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. Ez azt jelenti, hogy minden vállalkozásnak, minden belföldi adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. Közeleg a határidő, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a NAV adatszolgáltatással kapcsolatban.

Adóhatósági adatszolgáltatás: mindenkire vonatkozik, nincs kivétel

A katásoknak, az alanyi adómentesen és a 100 000 Ft-nál kisebb áfaértékben számlázóknak jelent leginkább újdonságot, hogy hamarosan újabb adminisztrációs feladatot kell megoldani. Július 1-től ugyanis ők sem élveznek mentességet a NAV adatszolgáltatási kötelezettség alól. 2021. január 1-től pedig a jogszabályt tovább bővítik és a magánszemélyeknek és a külföldi ügyletek után kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóságnak.

Automatizálható a kötelező adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez NAV Online Számla regisztrációval kell rendelkezni. Oda kell feltölteni a számlaadatokat. A számlatömbből számlázóknak ezt számlánként egyesével, manuálisan kell megtenni, a Billingo online számlázóval azonban az adatszolgáltatás teljes mértékben automatizálható. Ehhez csak egyszerűen össze kell kötni a két rendszert.

Ehhez képes útmutatókat is készítettünk, ami egyáltalán nem bonyolult.

ITT és ITT érhetők el.

Az automatikus adatszolgáltatás úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a számla kiállításakor a rendszer ellenőrzi, hogy adatszolgáltatásra kötelezett-e a számla. Amennyiben igen, automatikusan beküldi az adatokat a NAV rendszerébe. A sikeres adatszolgáltatásról azonnal visszajelzés érkezik. Azt is jelzi a számlázó, ha nem sikerült a beküldés, és természetesen a hiba okát is közli. 

Számlatömb helyett ingyenes, korlátlan számlázás a Billingo Starterrel


Téves gondolat, hogy a kézi számlatömb kiváltására a Billingo online számlázó nem alkalmas. Pedig valójában épphogy tökéletes a helyettesítésére

  • okostelefonról bármikor elérhető, így mindig kéznél van
  • a szoftver mobilra optimalizált, hamarosan pedig érkezik a Billingo Applikáció
  • a számla azonnal, e-mailben továbbítható a vevőnek
  • a Billingo blokknyomtatókkal külsős helyszíneken is azonnal készíthetsz papíralapú számlát
  • gyorsabb, egyszerűbb, mint a kézi számlatömbbel számlázni
  • automatikus a NAV adatszolgáltatás
  • a következő hetekben pedig sorra érkeznek további új funkciók is.

Az új Billingo Starter tehát azoknak is ideális, akik jelenleg számlatömbből számláznak, vagy a tevékenységüket nem helyhez kötötten végzik. Billingózni ráadásul nemcsak gyorsabb és egyszerűbb, de olcsóbb is, mint számlatömbbel számlázni. 

Az új Starter csomag ingyenes és korlátlanul használható, mobilon is működik, bármilyen okostelefonról kényelmesen használható. Kb. annyira bonyolult vele egy számlát kiállítani, mint egy SMS-t elküldeni. A számlát pedig azonnal mobilról lehet továbbítani az ügyfél e-mail címére. 

Automatikusan teljesíthető vele a NAV adatszolgáltatási kötelezettség, ingyenes a Könyvelői fiók és a könyvelői összekötés, valamint a fizetési felszólítások küldését is automatizálhatjuk.

Az új Billingo Starter neked való, ha

  • online számlázásra szeretnél váltani
  • automatizálni akarod a NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését
  • ingyen, korlátozás nélkül akarsz számlázni
  • profi, könnyen használható számlázót keresel
  • szeretnéd, hogy könyvelőd tudja letölteni a könyveléshez szükséges számlákat
  • a NAV jogszabályoknak megfelelő számlázóra van szükséged.

Próbáld ki, regisztrálj ingyen
Megnézem

Miért fontos, hogy a könyvelő le tudja tölteni a számlákat?

A NAV adatszolgáltatás bővítése a könyvelői szakmát is átalakítja, ami vállalkozóként téged is érint. Az adóhatóság ugyanis lehetőséget biztosít, hogy a vállalkozásunkhoz kapcsolódó minden számlához hozzáférjünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Billingo felületén a bevételek mellett a kiadások is automatikusan bekerülnek. Ez azért jó neked, vállalkozónak, mert automatikusan, Excel táblák és kockás füzetek nélkül, bármikor azonnal láthatod a vállalkozásod aktuális pénzügyi helyzetét. 

Ez az újítás jó lehetőség a könyvelőknek is az adatrögzítési feladatok minimalizálására, mert az egyedi Billingo hozzáférésükkel bármikor elérik a könyvelési anyagodat. Nem kell többet a számlák átadása miatt találkoznotok, postázni vagy futárral küldeni a bizonylatokat. A felesleges körök nélkül mindketten időt és pénzt spóroltok. Ez jó a könyvelődnek is, mert akkor dolgozik, amikor csak szeretne, és mindig gyorsan és pontos adatokat tud adni, ha pl. felhívod a várható áfa miatt.

A Billingo Könyvelői fiók a Starter csomaggal is ingyen, extra díj nélkül használható.

Fontos tudnod, hogy a hibásan vagy későn beküldött számlák esetében akár 500 000 Ft is lehet a mulasztási bírság. Már csak ezért is érdemes ezért online számlázásra és automatikus adatszolgáltatásra áttérni.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj egyet és számlázz örömmel, ingyen, korlátlanul!
Ez érdekel

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top