9+1 sikeres vállalat, amelynek élén nő áll

Billingo hírek 2023.07.14. - 7 p. olvasás

Nem kérdés, hogy a női vezetők vannak olyan jó stratégák és irányítók, mint a férfiak. Lehet, hogy másképp gondolkodnak a két nem képviselői, de számos magyar példa van arra, hogy egy nő is sikeresen vezet óriás céget vagy épp kisvállalkozást. Nézzünk néhány példát!

vállalkozó nők

Egyre több milliárdos vállalkozás működik Magyarországon női vezetéssel az élén. Az Opten adatai szerint 2020-ban 300 ilyen cég működött, tavaly ez a szám a 700-at közelítette.

A kutatás rávilágít, hogy a stabil és sikeres vállalkozások a vegyes vezetésűekből kerülnek ki. A nagyvállalatok többsége összetett tulajdonosi szerkezettel rendelkezik, éppen ezért az a jó, ha nő és férfi vezető is mutatja az irányt. A statisztika szerint a tisztán női menedzsment inkább a kkv-k körében jellemző.

Egyébként az EU-ban 2027-ig minden tagállamnak gondoskodnia kell arról, hogy a tőzsdei cégek vezető pozícióit 40%-ban nők töltsék be, így nem rossz, ha a cégek inspirálódnak azon vállalatoktól, ahol a női vezetést részben vagy egészben üdvözlik.

Bemutatunk néhány, bennünket is motiváló példát. A Billingo gyűjtése a női vezetőkről gondolatébresztő és a teljesség igénye nélküli, hiszen a többszáz sikeres, nők vezette vállalkozást meg sem kísérelhetjük felsorolni.


Nők a vezetői székben - a Billingo lista

Hegedűs Éva, Gránit Bank

Hegedűs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója az alapítás óta, aki a Forbes 2023-as Legbefolyásosabb magyar nők listájának aranyérmese is. Végzettsége szerint közgazdász és bankár, aki büszke rá, hogy az 1000 milliárdos céget a kezdetektől digitális alapokon vezeti. Ügyfeleik 80%-a egyébként mobilbankol, ami egyedülálló átlag ebben a szektorban.

Máshogyan is gyorsíthatsz a mobiloddal!
Kattints a részletekért!

Dr. Fábián Ágnes, Henkel Magyarország

A fürdőszobák és mosókonyhák elengedhetetlen vegyipari kellékeit gyártó Henkel magyarországi élén 2011-től áll ügyvezető igazgatóként Dr. Fábián Ágnes, aki 1990 óta van a kozmetikaiparban. Egy korábbi interjúban elmondta, hogy imádja a változatos munkakörét, a kockázatvállalási lehetőségeket, csapatjátékos, és mindez a sikerének titka. A döntés és a felelősség az övé, de minden folyamatba bevonja a kollégákat, hiszen így mehet előre a cég. Nem elérhetetlen “kávéházi menedzser”, az ő ajtaja tényleg mindig nyitva áll, és részt vesz a folyamatokban. A tapasztalata az, hogy ha felmerül egy probléma, az megoldást kíván, és az a jó, ha mindig van 2-3 a tarsolyban, amiből lehet választani.

Walter Katalin, BKK

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója óriási külföldi tapasztalattal rendelkezik, az iskoláit Németországban, az USA-ban és Dél-Amerikában végezte, majd Frankfurtban és a magyar fővárosban dolgozott. Vállalati stratégiák kidolgozását irányította, főként a pénzügyi szektor nagyvállalatainak segített, de biztosítónál is volt vezetői pozícióban. 2020-tól a BVH Zrt. vezérigazgatója volt, 2023-ra pedig a BKK vezetése hozta el számára az említett Forbes lista 4. helyét.

Heiszler Gabriella, Spar Magyarország

Nem ő teszi a ropogós almát az iskolába induló gyermeked táskájába, de tudd, hogy női vezetés eredménye, hogy a lehető legtöbb minden flottul működik a Spar közel 400 üzletében. Több évig volt a vállalatnál középvezetői pozícióban, 2015 óta ő az ügyvezető igazgató. A cég azóta átvészelt már egy covid-19 világjárványt, élelmiszerhiánnyal és árstoppal néztek szembe, és a begyűrűző gazdasági válságban is gondoskodnak az élelmiszerellátásról. Nem könnyű feladat egy vállalat vezetése, ilyen szembeszéllel pláne, így csak gratulálni tudunk.

Istenesné Solti Andrea, Shell Hungary Zrt.

Az autózás menedzselésével kapcsolatban is rengeteg sztereotípia él a nőkkel szemben, ezért nem biztos, hogy az ember első gondolata, hogy az egyik legnagyobb benzinkúthálózat vezetői székébe egy nőt választottak. Márpedig a Shell magyarországi igazgatóságának elnöke Istenesné Solti Andrea, aki kiválóan vezeti a vállalatot 2021 óta. Az elnökségi tagok egyébként többségében férfiak, de szép számmal akadnak még hölgyek a döntéshozói körben. Azt tudtad, hogy a vállalat 2050-re nettó zéró kibocsátású energiavállalattá akar válni? Ez óriási fejlesztéseket és tudatosságot feltételez, mi sok sikert kívánunk e nemes cél megvalósításához!

Felker Noémi, iCentre

Az Apple termékek hivatalos kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó iCentre ügyvezető igazgatója Felker Noémi. A cégnél évről évre több nő dolgozik, és szeretné ledönteni a sztereotípiát, miszerint a technikai területen nem tudnak helytállni a szebbik nem képviselői. Ráadásul a női fogyasztók megszólítására is óriási hangsúlyt fektet munkája során, ami egyre fontosabb, ezt mi is megírtuk a nőkre szabott kampányokról szóló cikkünkben.

Saját, piacvezető cégben jól lenni

A cégalapítás egy külön műfaj, de egyre több nő ebben is helytáll. Az üvegplafon áttörését mozdítja elő, hogy ezek a nők élen járnak szakmájukban, és példát mutatnak másoknak.

Kulcsár Alexandra, Norex ERP

A NOREX ERP Consulting Kft. alapító-tulajdonosa Kulcsár Alexandra, aki közgazdász-logisztikus végzettséggel lett az integrált vállalatirányítási szoftverek nagyasszonya hazánkban. Az ERP rendszereket kínáló cégek közt nem 0, de ritka a női vezető, pedig Alexandra a példa rá, hogy boldogan és kiegyensúlyozottan csinálhatják ezt is a hölgyek, a szakmai képviselők vastapsának közepette.

A folyamatos tanulás híve, és mindig monitorozza a gyártó cégeket különböző szegmensekben. “Mindig tulajdonosi szemlélettel közelítem meg a projektjeimet, a teljes cégre kell optimalizálni minden helyzetben, nem lokális optimumot keresek” - vallja LinkedIn profilján.

Legyél te is naprakész a vállalkozások monitorozásával!
Használd a Partnerfigyelőt!

Patakfalvi Réka, Continental Group Kft.

Patakfalvi Réka 20 éves szállodaipari múltra tekint vissza, aki a magyar turisztikai élet egyik meghatározó szereplője a szállodaüzemeltető cég, a majdnem fél milliárd forint nettó éves árbevételű Continental Group kreatív igazgatójaként. Az ügyvezetői szék ugyan a férjéé, Flesch Tamásé, ám Réka is kiveszi a részét az irányításból. Nem mellesleg egy másik cég, az RP Interior alapítója, amelyben óriási kreatív érzékkel teremti meg megrendelői számára a tökéletes, harmonikus belső tereket.

A középvezetői fontos láncszemek

Dr. Csorbai Hajnalka, Opten

Az Opten stratégiai igazgatója vállán óriási felelősség van, hiszen az ország egyik legnagyobb céginformációs vállalatáról van szó, ahol nem csúszhat hiba az adatok kezelésébe. Érdekesség, hogy a Műegyetem Atomfizikai Tanszékén diplomázott mérnök-fizikusként. Az Opten persze főként adatokkal és azok elemzésével kereskedik, az viszont közös e két területben, hogy kevés nő lép mind a fizikusi, mind az adatelemzői utakra.

Kreiter Éva, Dreher Sörgyárak

Bizony, a közkedvelt italokat gyártó vállalat egyik igazgatósági tagja, pontosabban a HR-igazgató Kreiter Éva. Majdnem 600 ember jólétéért fele a Drehernél, ami nem kis feladat, de néptáncos múltja sokat segít a csapatban gondolkodásban és rugalmasságban.

A Billingo vezérigazgatójához, Sárospataki Alberthez hasonlóan a Bridge Business Vállalható Üzleti Kultúráért Nagykövete is. A Bridge-nek adott interjújában rámutat, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni a nők vezetői ambícióinak támogatását:

“Ahhoz, hogy valakiből felsővezető legyen, korán el kell kezdődnie annak a folyamatnak, ami őt aztán majd képessé teszi arra, hogy azzá váljon. (...) a nők ilyen jellegű szocializációja nagyjából az óvodában el kell, hogy kezdődjön. Az, hogy merjenek vágyni, merjenek tanulni, és merjék ambicionálni magukat felsővezetői szerepre, az a korai szocializációs szakaszban kezdődik.”

Érdemes tehát minél korábban komolyan venni az egyenjogúságot, és megteremteni annak lehetőségét, hogy a nők egyenlő eséllyel induljanak el a vállalkozói életben és a nagy cégek vezetői birodalmában egyaránt. Mi a Billingónál megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet, és támogatjuk a női vállalkozókat!


Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top