A 3 legnépszerűbb biztosítási csomag vállalkozóknak

Vállalkozásfejlesztés 2023.02.20. - 3 p. olvasás

Sokan ismerik fel a vállalati érában a biztosítások fontosságát, az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a szerződéskötések száma az egyik vezető biztosítótársaság adatai szerint. A legnépszerűbb konstrukciókat megnézve nagyon érdekes kép rajzolódik ki. Leginkább a vagyontárgyak biztosítása felé mozdulnak el a kkv-k, de felkapottak a felelősségbiztosítások is. Feltörőben az egészségbiztosítások, amelyek akár 2023 sláger biztosításai is lehetnek. Nézzük a részleteket!

Támogatott tartalom

Az adatok alapján a kkv-k számára elsődleges szempont lett az elmúlt időszakban a vagyontárgyak, árukészlet, szállítóeszközök, műszaki berendezéseik, épületeik és a többi céges tulajdon védelme. A kkv ügyfelek között jelenleg a legnépszerűbb a rugalmasan alakítható vállalati vagyonbiztosítás, derül ki a biztosító tájékoztatásából. Ráadásul 2020-tól folyamatosan nő az új kötések száma. E vagyonbiztosítás megkötésekor minden vállalat a saját szempontjai szerint választhatja ki azokat a kockázatokat, melyektől leginkább tart.

Felmerül a kérdés, hogy jelen gazdasági körülmények között érdemes-e vagyonbiztosításra költeni. Kár esetén a helyreállítást alapvetően 3 forrásból valósíthatjuk meg: saját forrásból, biztosításból vagy hitelből. Nem nehéz eldönteni, melyik a legcélszerűbb megoldás, hiszen a hitelt és a saját forrást az üzlet fejlesztésére, és nem a károk helyreállítására érdemes fordítani.

Szót kell még ejteni a vállalati vagyonbiztosításokon belül a cégek tevékenysége alapján népszerű termékekről: ilyenek például a gépbiztosítások, amiket főként a gyártócégek preferálnak, amihez köthető akár géptörés-üzemszünet kiegészítő biztosítás is. A szállítmányozással foglalkozó vállalatok körében a szállítmánybiztosítások kifejezetten keresettek.

A mezőgazdasági ágazatban az utóbbi években egyre inkább jellemző a szélsőséges időjárási jelenségek kockázata, ezért kulcsfontosságú időben megtenni a megfelelő lépéseket. Állandó az érdeklődés a mezőgazdasági üzemek számára kínált növénybiztosítások és vagyonbiztosítások iránt. A díjtámogatott növénybiztosításokra pedig a tavalyi aszályos év miatt már most nagyobb az érdeklődés, bár ez a termék eddig is vonzó volt, már csak az állami díjtámogatás igénybevételének lehetősége miatt is.

A vállalati vagyonbiztosítások csoportját a népszerűségi listán a felelősségbiztosítások követik.

A felelősségbiztosításokon belül is a jogszabályi kötelezettségeknek teljes mértékben eleget tevő szakmai felelősségbiztosítások állnak az élen, illetve az általános felelősségbiztosítások is népszerűek: mindkét terméknél 2021-ben volt egy komolyabb felfutás a biztosítónál. Az okok közt a pandémia is ott van. Ebből maximálisan látszik, hogy a vállalkozók tudatosabbak, és átgondoltabban döntenek a biztosításokról és a cég védelméről. Komolyan veszik azt a kockázatot, hogy másoknak kárt okozhatnak, és a kártérítés megfizetése jelentős pénzügyi terhet róhat vállalkozásukra.

Az általános felelősségbiztosítások esetében a teljes állomány közel 40%-ában van munkáltatói felelősségbiztosítás, ami a konstrukció népszerűségét mutatja. A biztosítás fedezetet nyújt azokra a jogos kártérítési követelésekre, amit a munkavállaló munkabaleset miatt a cég felé támaszthat, de igénybevehető a társadalombiztosítás irányából felmerülő követelésekre is. Csak 2021-ben több mint 21,5 ezer munkabaleset volt, és ennek 74%-a kkv-knál történt. Ezért a munkáltatói felelősségbiztosítást mindenkinek csak ajánlani lehet.

A céges egészségbiztosítások kötéseinek száma is emelkedett, ezen konstrukciókról egyébként korábban ITT írtunk. A biztosító céges egészségbiztosítása iránt az utóbbi pár évben látványosan nőtt a kereslet: 2020-hoz képest 2021-ben és 2022-ben is 10%-kal nőtt a biztosítottak száma, 2023 februárjára pedig már körülbelül 20%-nál jár ez a szám – ami bizonyítja, hogy a munkáltatók jó úton járnak, és egyre nagyobb jelentőségű számukra a munkavállalók egészsége.

A számok mögött meghúzódhat az az ok, hogy a munkavállaló számára vonzó opció egy olyan munkahely választása, amely céges juttatásként gondoskodik az egészségükről.

Emellett a cégvezetőknek is hasznos, ha a munkatársak egészsége, mentális és fizikai állapota megfelelő, ez ugyanis piaci előnyhöz juttathatja a vállalatot. Ráadásul motiválttá is teheti munkavállalóit a remek bérkiegészítés miatt.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top