Adózási kötelezettség teljesítése a koronavírus járvány idején katásoknak

Adózás, NAV 2020.03.31. - 4 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A koronavírus járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében a Kormány időleges adózási könnyítéseket vezetett be. A katások 2020. március 1-je előtt keletkezett adótartozásáról való tudnivalókról Bonácz Zsolt adótanácsadó írt szakértői cikket a Billingósoknak.

Adózási tudnivalók a 2020. március 1-e előtti időszakra vonatkozóan

A járvány által okozott gazdasági károk enyhítése érdekében a kormányzat időlegesen adózási könnyítéseket vezetett be. A könnyítéseket a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) részletezi. A Rendeletet a Magyar Közlöny 51. számában tették közzé.  

A Rendelet szerint speciális szabály vonatkozik a 2020. március 1-je előtt a Kata tv. alapján keletkezett tartozás megfizetésével kapcsolatban. A speciális szabály 2020. március 1-je előtt esedékessé vált tételes adóra és 2019-re, vagy korábbi adóévre bevallott 40 %-os mértékű adóra vonatkozik. 

Viszont nem vonatkozik a 2020. február havi tételes adóra, mivel annak esedékessége 2020. március 12-e. Vélhetően nem ez volt a kormányzat szándéka, a jogszabályt pontatlanul szövegezték.

A Rendelet az említett tartozás megfizetésére automatikus fizetési halasztást és részletfizetési lehetőséget biztosít.  Ez azt jelenti, hogy a NAV-nál nem kell kérelmet benyújtani. A tartozás a vészhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletekben fizethető meg. Fizetési határidő a tárgyhónap 12. napja. A veszélyhelyzet megszűnésének időpontját jogszabály fogja meghatározni. 

Például, ha a veszélyhelyzet 2020. július 20-án szűnik meg a jogszabály szerint, akkor az első részlet esedékessége 2020. október 12-e. A NAV a tartozás után 2020. március 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnését napját magában foglaló negyedévet követő hónap utolsó napjáig és a részletfizetés időtartamára késedelmi pótlékot nem számít fel. Ha a katás vállalkozás fizetési késedelembe esik bármely részlet tekintetében, akkor a tartozása egy összegben esedékessé válik. Továbbá a késedelmi pótlékot is felszámítják terhére 2020. március 1-jétől. A tartozás után a NAV 2020. február 29-ig a késedelmi pótlékot felszámítja. 

A katás státus megszűnik, ha a katás vállalkozásnak a naptári év utolsó napján a NAV-nál nyilvántartott, nettó módon számított és végrehajtható tartozás meghaladja a 100 000 Ft-ot. Nettó módon számított adótartozás azt jelenti, hogy az egyes adónemekben fennálló tartozás és a más adónem(ek)ben fennálló túlfizetés egyenlege pozitív előjelű. A NAV határozat útján hozza meg erre vonatkozó döntését. A határozatot visszavonja, ha a vállalkozás annak véglegessé válásáig tartozását megfizeti. 

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adóhatóság a teljes adótartozást méltányosságból elengedte

feltéve, hogy ezt engedélyező határozat véglegessé vált a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig.

Jogszabály nem írja elő a NAV-nak, hogy a határozatot a naptári év utolsó napját követően (jelen esetben 2020. december 31-e után) mennyi időn belül kell meghoznia.

A Rendelet kihirdetését követően a NAV határozatot már nem hozhat, ha a naptári év utolsó napján fennálló - Kata tv. alapján 2019. december 31-ig esedékessé vált tartozást nem tartalmazó –, nettó módon számított tartozás összege nem haladja meg a 100 000 Ft-ot.

Ugyanis a Rendeletben foglalt szabály értelmében a Kata tv. alapján keletkezett, a naptári év utolsó napján fennálló tartozást úgy kell tekinteni, hogy arra a katás vállalkozás véglegessé vált fizetési könnyítést kapott.

Tegyük fel, hogy a NAV a Rendelet kihirdetését megelőzően határozatot hozott, de az nem vált véglegessé 2020. március 24-ig, valamint a más adónemekben a naptári év utolsó napján fennálló, nettó módon számított tartozás nem haladja meg a 100 000 Ft-ot. Ekkor álláspontom szerint a határozatot a NAV-nak vissza kell vonnia. Még akkor is, ha a katás vállalkozás nem fizetett.

Példa

Katás egyéni vállalkozó adószámláján a NAV-nál 2019. december 31-én az alábbi egyenlegek mutatkoznak.

  • SZJA 50 000 Ft hátralék
  • Illeték 40 000 Ft hátralék
  • Késedelmi pótlék 5 000 Ft túlfizetés
  • Kata 80 000 Ft hátralék

A nettó módon számított tartozás 165 000 Ft (170 000 Ft – 5 000 Ft). Azonban ebből 85 000 Ft vehető figyelembe, mivel a kata tartozásra a Rendelet részletfizetést biztosít.

Tehát a NAV 2020. március 23-át követően a katás státus megszűnéséről nem hozhat határozatot. Ha hozott határozatot, akkor azt vissza kell vonnia, ha az nem vált véglegessé 2020. március 23-ig.

A katás egyéni vállalkozóknál figyelembe vehető az az adótartozás is, amely nem kapcsolódik egyéni vállalkozóként végzett tevékenységhez.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top