Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / AM és AAM? Mikor, melyik áfaku…
Tippek - 2020.07.29. - 2 p. olvasás

AM és AAM? Mikor, melyik áfakulcsot kell használni?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Gyakran visszatérő kérdés a Billingo ügyfélszolgálatán, hogy mikor kell használni az AM illetve az AAM áfakulcs-megjelöléseket a számlán. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal példa segítségével magyarázza el a különbséget.

AM és AAM? Mikor, melyik áfakulcsot kell használni?

Mikor használjuk az AM áfakulcsot a számlán?

Az "AM", az "MAA" áfa-kód olyan ügyleteknél alkalmazható, amelyek az Áfa tv. VI. fejezetében (Áfa tv. 85-118. §) foglalt valamely rendelkezés alapján adómentességet élveznek.

Az "AM" és "MMA" áfa-kód tartalmában ugyanazt jelenti.

Az Áfa tv. VI. fejezete alá olyan ügyletek tartozhatnak, amelyeknél az Áfa tv. szerint a teljesítés helye belföld. Az "AM" és "MAA" kód tulajdonképpen egy általános jelölés, amely bármely jogcímen fennálló adómentesség esetén használható.

Az Áfa tv. 169. § m) pontja szerint, ha a számla kibocsátója az áfa felszámítását adómentességre való hivatkozással mellőzte, akkor ennek jogcímét a számlán jelölnie kell.

Ezzel kapcsolatban az Áfa tv. hivatkozott rendelkezése csak annyit tartalmaz, hogy a számlán a jogcímet az Áfa tv., vagy a 2006/112/EK irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozással vagy bármely más, de egyértelmű utalással kell megadni.

Megítélésem szerint az Áfa tv. 169. § m) pontjában foglalt szabály nem teljesül azzal, ha a számlán szerepel az "AM", vagy "MAA" áfakód. Ugyanis ez egy általános hivatkozás, amelyet "árnyalni" szükséges.

Amennyiben a vállalkozás olyan ügyletet számláz, amely az Áfa tv. 85-87. §-ában foglalt valamely rendelkezés alapján mentes az adó alól, akkor az "AM", "MMA" áfakód helyett jobb megoldás a "TAM" áfakód alkalmazása.

Az Áfa tv. 85-87. §-ai alapján adómentességet élvező ügyleteket "tárgyi adómentes" ügyleteknek szokás nevezni.

Ha a vállalkozás más tagállamba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EU (EU-n belül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. Mérlegelés kérdése, hogy az áfakód szövegezése kifejezi-e az adómentesség jogcímét.

Amennyiben a vállalkozás harmadik országba irányuló termékértékesítésre való tekintettel számláz adómentesen, akkor az "EUK (EU-n kívül)" áfakód alkalmazása úgyszintén jobb megoldás. 

Mindkét esetben az áfakód szövegezése jobban kifejezi az adómentesség jogcímét, mint az "AM", "MAA" áfakód.

Mikor kell AAM áfakulcsot alkalmazni a számlákon?

Az "AAM (alanyi adómentes)" áfa-kód akkor alkalmazható, ha a számla kibocsátója alanyi adómentes státusú és a számlát ezen minősége alatt eljárva állítja ki, s ezért nem számít fel áfát.

Ekkor az áfa felszámítását nem amiatt mellőzhető, mert a számlázott ügylet az Áfa tv. VI. fejezete alapján adómentes.

Az alanyi adómentesség ún. személyi mentesség. Ez azt jelenti, hogy az áfa felszámítása az alanyi adómentesség választása miatt mellőzhető.

Tegyük fel, hogy egy autószereléssel foglalkozó egyéni vállalkozó alanyi adómentességet választott. Az autószerelés - mint szolgáltatás - nem áfamentes. Azonban az egyéni vállalkozó az alanyi adómentesség választása miatt áfamentesen számlázhat.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés