Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Billingóval a burnout ellen - …
Tippek - 2023.03.16. - 4 p. olvasás

Billingóval a burnout ellen - ne várd meg, amíg a határaid végére érsz!

Munkavállalókat, cégvezetőket és vállalkozókat egyaránt kínoz, rövid távon is kellemetlen fizikai tüneteket produkál, hosszú távon pedig súlyos szomatikus panaszokat idéz elő, miközben látványosan csökkenti a vállalati termelékenységet. A kiégést megelőzni mindig jobb, mint orvosolni, de mindkét esetben kulcsfontosságú az odafigyelés és az önreflexió. Hogyan teheted jobbá a vállalkozásodat úgy, hogy az egészségedre figyelsz?

Billingóval a burnout ellen - ne várd meg, amíg a határaid végére érsz!

A burnout-ot, vagy kiégés szindrómát 2022-ben ismerte el a WHO betegségnek, pontosabban a sikertelenül kezelt krónikus munkahelyi stressz következményeként tartják számon. Érdekesség, hogy a nemzetközi statisztikák szerint a nők veszélyeztetettebbek, ám Csatlós Csilla, burnoutra specializálódott coach például javarészt férfi ügyfelekkel rendelkezik. Szerinte, mivel a nőknek aktívabb szerep jut a gyermeknevelésben, és sűrűbben mutat nekik tükröt a gyerekük, hajlamosabbak az önreflexióra, ami által könnyebben megküzdenek a felmerülő kiégéssel.

Hogyan alakul ki, és mik a figyelmeztető jelek?

A kiváltó stressz legfőbb katalizátora az örökös elégedetlenségből fakadó túlhajszoltság. Az alap okok sztenderdizálhatóak, Csilla szerint a tartósan kezeletlen stressz mellett a kialakuláshoz vezethetnek még bizonyos személyiségbeli jellemzők (megfelelési kényszer, maximalizmus, stb) és külső társadalmi tényezők. Egyenes út a kiégéshez a túlmunka és akár az is, ha valaki nem kap kellő mennyiségű pozitív visszajelzést.

Sokat nyom a latban, hogy megfelelő munkakörülmények közt dolgozik-e az ember, szereti-e csinálni a munkáját, anyagi és morális megbecsülésben részesül-e. Ha ezek az alap dolgok rendben vannak, még akkor is eljöhet a kiégés.

A kiégésnek több szintje van, ezekre kell figyelned

  • Semmilyen feladatra nem mondasz nemet, mindent elvállalsz
  • Áthágod a saját határaid - bevállalod a tárgyalást estére, hétvégén válaszolsz az e-mailekre, stb.
  • Lenyírod a szociális kapcsolataid - inkább foglalkozol egy projekttel, minthogy a barátaiddal tölts programot
  • Az igazi “workaholic” szint, amikor már a család is háttérbe szorul
  • Megjelennek a szomatikus tünetek: fejfájás, rossz alvás, migrén, sarokgyulladás, emésztési problémák, stb.
  • A totális burnout - még pihenés után sem múló, kíméletlen fáradtság gyötör, nem tudod kipihenni magad egy kéthetes nyaralás alatt sem.

A kiégés megelőzhető és kezelhető is

Lényeges, hogy ha az alap problémát nem kezeli az illető, akkor később, egy másik munkahelyen sem lesz jobb állapotban, és csak tovább gyűrűzik a kiégés.

Határkijelölés

Fontos tudnod, hol vannak a határaid, vedd észre, ha elfáradtál, vagy ha két projekt közt nem tudsz feltöltődni. Ne told éveken át magad előtt a kiégésed.

Önkontroll

Lásd magad jól, és vedd magad körül olyan emberekkel, akik megfelelő visszajelzéseket adnak - ha azt mondják, rettenetesen megviselt vagy, akkor legyen annyi önreflexiód, hogy teszel az állapotod javulásáért.

Kérdőjelezd meg magad

Persze nem a teljes valódról van szó, de néha ülj le magaddal “beszélgetni”, és tégy igazságot: a döntéseid vajon tényleg érted vannak, vagy valakinek meg akarsz felelni?

Mi van akkor, ha abban égek ki, amit szeretek?

Csilla szerint, ha a szeretemszakmádban tevékenykedsz, kutyakötelességed odafigyelni magadra, arra, hogy pihenj is a munkád mellett. Ha elér a kiégés, akkor vezesd vissza magad a a burnoutból, ha teheted, menj el például coach-hoz.

Monitorozd, hogy ugyanaz motivál-e, mint ami akkor motivált, mikor a szakmát kezdted. Ha nem, akkor tudatosan keress új lehetőségeket az ösztönzésre, a szakmán belül valami új dolgot, amiért érdemes tovább csinálnod.

Add meg magadnak, ami jár!

Ami kell a testnek, léleknek és szellemnek, azt add meg neki. Olvasnál egy jó novellát két meeting közt? Tedd meg! Tekernél egy órát a bringádon? Vegyél fel hozzá bukósisakot, és indulás! Néznéd a felhőket pár percig? Jó feltöltődést!

Tudd azt is, mennyit érsz - határozd meg a munkád díját, és kérd is el. Ha x összegre árazod be a tarifád, az alatt barátoknak se vállalj el semmit, légy ebben következetes. Ha pedig az éves bevételed meghatároztad, ne a dupláját hajtsd, hiszen nincs rá szükséged. Ismételd el az első pontot. :)

Vállald a felelősséget!

Ha nem tudsz aludni, ha nem kezeled helyesen a határaid, azért mind te vagy a felelős. Ha ezt felismered, azzal is szembesülsz, hogy te vagy képes irányítani mindezt, így változtatni is te tudsz az állapotodon.

Ne hajtsd túl magad - Billingózz!

A Billingónál elköteleződtünk amellett, hogy a lehető legtöbb mindenben támogatást nyújtunk a vállalkozóknak. Az online számlázásban és egyes vállalatirányítási lehetőségekben is ott vagyunk, hogy neked minél kevesebb feladatod legyen az adminisztrációval. Ezáltal könnyebb megteremtened a munka és a magánélet közti egyensúlyt.

Használd a Billingót >>

A mikrovállalkozások számára is elérhető A Billingo ERP szintű rendszere, amely gyorsítja a vállalati folyamatokat, és már az első lépéseket is profi módon lehet megtenni. A Billingo API a webshoposok életét könnyíti meg sávos árazással, elérhető a Bankszinkron, amellyel a banki tranzakciók egy helyen érhetők el még akkor is, ha több banknál vezetsz fiókot. Szinte végtelen a lehetőségek tárháza, amelyekkel segíthetsz magadnak egyszerűbben átlátni a folyamataid.


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska