Billingóval a burnout ellen - ne várd meg, amíg a határaid végére érsz!

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.16. - 4 p. olvasás

Munkavállalókat, cégvezetőket és vállalkozókat egyaránt kínoz, rövid távon is kellemetlen fizikai tüneteket produkál, hosszú távon pedig súlyos szomatikus panaszokat idéz elő, miközben látványosan csökkenti a vállalati termelékenységet. A kiégést megelőzni mindig jobb, mint orvosolni, de mindkét esetben kulcsfontosságú az odafigyelés és az önreflexió. Hogyan teheted jobbá a vállalkozásodat úgy, hogy az egészségedre figyelsz?

A burnout-ot, vagy kiégés szindrómát 2022-ben ismerte el a WHO betegségnek, pontosabban a sikertelenül kezelt krónikus munkahelyi stressz következményeként tartják számon. Érdekesség, hogy a nemzetközi statisztikák szerint a nők veszélyeztetettebbek, ám Csatlós Csilla, burnoutra specializálódott coach például javarészt férfi ügyfelekkel rendelkezik. Szerinte, mivel a nőknek aktívabb szerep jut a gyermeknevelésben, és sűrűbben mutat nekik tükröt a gyerekük, hajlamosabbak az önreflexióra, ami által könnyebben megküzdenek a felmerülő kiégéssel.

Hogyan alakul ki, és mik a figyelmeztető jelek?

A kiváltó stressz legfőbb katalizátora az örökös elégedetlenségből fakadó túlhajszoltság. Az alap okok sztenderdizálhatóak, Csilla szerint a tartósan kezeletlen stressz mellett a kialakuláshoz vezethetnek még bizonyos személyiségbeli jellemzők (megfelelési kényszer, maximalizmus, stb) és külső társadalmi tényezők. Egyenes út a kiégéshez a túlmunka és akár az is, ha valaki nem kap kellő mennyiségű pozitív visszajelzést.

Sokat nyom a latban, hogy megfelelő munkakörülmények közt dolgozik-e az ember, szereti-e csinálni a munkáját, anyagi és morális megbecsülésben részesül-e. Ha ezek az alap dolgok rendben vannak, még akkor is eljöhet a kiégés.

A kiégésnek több szintje van, ezekre kell figyelned

  • Semmilyen feladatra nem mondasz nemet, mindent elvállalsz
  • Áthágod a saját határaid - bevállalod a tárgyalást estére, hétvégén válaszolsz az e-mailekre, stb.
  • Lenyírod a szociális kapcsolataid - inkább foglalkozol egy projekttel, minthogy a barátaiddal tölts programot
  • Az igazi “workaholic” szint, amikor már a család is háttérbe szorul
  • Megjelennek a szomatikus tünetek: fejfájás, rossz alvás, migrén, sarokgyulladás, emésztési problémák, stb.
  • A totális burnout - még pihenés után sem múló, kíméletlen fáradtság gyötör, nem tudod kipihenni magad egy kéthetes nyaralás alatt sem.

A kiégés megelőzhető és kezelhető is

Lényeges, hogy ha az alap problémát nem kezeli az illető, akkor később, egy másik munkahelyen sem lesz jobb állapotban, és csak tovább gyűrűzik a kiégés.

Határkijelölés

Fontos tudnod, hol vannak a határaid, vedd észre, ha elfáradtál, vagy ha két projekt közt nem tudsz feltöltődni. Ne told éveken át magad előtt a kiégésed.

Önkontroll

Lásd magad jól, és vedd magad körül olyan emberekkel, akik megfelelő visszajelzéseket adnak - ha azt mondják, rettenetesen megviselt vagy, akkor legyen annyi önreflexiód, hogy teszel az állapotod javulásáért.

Kérdőjelezd meg magad

Persze nem a teljes valódról van szó, de néha ülj le magaddal “beszélgetni”, és tégy igazságot: a döntéseid vajon tényleg érted vannak, vagy valakinek meg akarsz felelni?

Mi van akkor, ha abban égek ki, amit szeretek?

Csilla szerint, ha a szeretemszakmádban tevékenykedsz, kutyakötelességed odafigyelni magadra, arra, hogy pihenj is a munkád mellett. Ha elér a kiégés, akkor vezesd vissza magad a a burnoutból, ha teheted, menj el például coach-hoz.

Monitorozd, hogy ugyanaz motivál-e, mint ami akkor motivált, mikor a szakmát kezdted. Ha nem, akkor tudatosan keress új lehetőségeket az ösztönzésre, a szakmán belül valami új dolgot, amiért érdemes tovább csinálnod.

Add meg magadnak, ami jár!

Ami kell a testnek, léleknek és szellemnek, azt add meg neki. Olvasnál egy jó novellát két meeting közt? Tedd meg! Tekernél egy órát a bringádon? Vegyél fel hozzá bukósisakot, és indulás! Néznéd a felhőket pár percig? Jó feltöltődést!

Tudd azt is, mennyit érsz - határozd meg a munkád díját, és kérd is el. Ha x összegre árazod be a tarifád, az alatt barátoknak se vállalj el semmit, légy ebben következetes. Ha pedig az éves bevételed meghatároztad, ne a dupláját hajtsd, hiszen nincs rá szükséged. Ismételd el az első pontot. :)

Vállald a felelősséget!

Ha nem tudsz aludni, ha nem kezeled helyesen a határaid, azért mind te vagy a felelős. Ha ezt felismered, azzal is szembesülsz, hogy te vagy képes irányítani mindezt, így változtatni is te tudsz az állapotodon.

Ne hajtsd túl magad - Billingózz!

A Billingónál elköteleződtünk amellett, hogy a lehető legtöbb mindenben támogatást nyújtunk a vállalkozóknak. Az online számlázásban és egyes vállalatirányítási lehetőségekben is ott vagyunk, hogy neked minél kevesebb feladatod legyen az adminisztrációval. Ezáltal könnyebb megteremtened a munka és a magánélet közti egyensúlyt.

Használd a Billingót >>

A mikrovállalkozások számára is elérhető A Billingo ERP szintű rendszere, amely gyorsítja a vállalati folyamatokat, és már az első lépéseket is profi módon lehet megtenni. A Billingo API a webshoposok életét könnyíti meg sávos árazással, elérhető a Bankszinkron, amellyel a banki tranzakciók egy helyen érhetők el még akkor is, ha több banknál vezetsz fiókot. Szinte végtelen a lehetőségek tárháza, amelyekkel segíthetsz magadnak egyszerűbben átlátni a folyamataid.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top