Cash flow kimutatás ✅ hogyan teremts egyensúlyt bevételeid és kiadásaid között

Billingo hírek 2020.03.16. - 6 p. olvasás

Vállalkozásod sikere és jövője a profi cash flow menedzsmenten múlik. Miért fontos, hogy cash flow kimutatást készíts? Mi a jelentősége bevételeid és kiadásaid rendszeres monitorozásának? Összegyűjtöttünk Neked néhány hasznos tippet és információt, amit segíthet a cash flow növelésében.

Cash flow kimutatás

Mi is az a cash flow? Nincs erre magyar szó? 

Van, csak nem használjuk. Pénzáramlást jelent, de ezzel nem találkozol az üzleti életben. A cash flow maradt cash flow.  

A cash flow kimutatásban megjelenik vállalkozásod összes pénzmozgása. Tehát összesíti a beérkező és a kiadott pénzösszegeket.

Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a cash flow lényege, hogy pontosan látod, hogy honnan jött és hová ment a pénzed. Nyomon tudod követni pénzügyeid aktuális alakulását.

Amellett azonban, hogy te pontos képet kapsz vállalkozásod anyagi helyzetéről, hiteles információkkal szolgál a befektetőknek, hitelezőknek és más piaci szereplőknek pénzügyi helyzetedről.

Mi a különbség a cash flow és az eredménykimutatás között?

A cash flow kiegészíti a mérlegben és eredménykimutatásban szereplő adatokat, hiszen utóbbiak olyan eseményeket is tartalmaznak, amelyek nem járnak konkrét pénzmozgással. A cash flow esetén azonban mindig történik be- vagy kifizetés. 

Kinek kell cash flow kimutatást készítenie?

Érdemes kezdő vállalkozóként is időt fordítanod rá és akkor is, ha más sikeres céget működtetsz. Tehát mindenkinek, aki számára fontos az átláthatóság és a könnyen tervezhetőség.

Induló vállalkozóként azért nehezebb a cash flow elkészítése, mert még nem tudjuk pontosan, hogy milyen ütemben és mennyi bevételünk érkezik. Ennek ellenére elengedhetetlen elkészíteni, hiszen azzal is kalkulálnunk kell, hogy a kezdő tőke mire elegendő.


Miért fontos a cash flow?

A cash flow kimutatással mindig naprakész lehetsz vállalkozásod anyagi helyzetét illetően, jól tudsz tervezni.

Vagyis látod, hogy aktuálisan mennyi likvid pénz áll rendelkezésedre.

Jogosan merülhet fel benned természetesen a kérdés, hogy miért kell ez, hiszen akár a bankszámlád, a házi pénztár vagy a könyvelőd is kiváló információforrás ehhez. De ez nem teljesen igaz!

Könyvelőd például olyan dolgokat is elszámol, amelyek nem járnak konkrét pénzmozgással. Ráadásul mivel a könyvelés utólag történik, ez korántsem naprakész.

Ha megnézed a bankszámla egyenlegedet vagy a házi pénztárt, akkor aktuálisan ugyan látsz egy egyenleget, de azt nem, hogy az aktuális kiadásaiddal ez a pénz jövő héten mire lesz elég.

Ha van cash flow kimutatásod, kiválóan tudsz tervezni: meg tudod nézni, hogy a rendelkezésedre álló pénzösszegből mire és mennyit költhetsz és az meddig elegendő.

Tudsz számolni a bevételekkel és kiadásokkal és pontosan látod, hogy:

 • Hol van szükség esetleg költségcsökkentésre?
 • Milyen plusz bevétel szükséges?
 • Honnan lehet pénzt átcsoportosítani?

Akkor is tudok cash flow-t készíteni, ha nem vagyok pénzügyi szakember?

Igen is, meg nem is. Fontos, hogy magad is rendszeresen készíts cash flow-t, azonban ha üzleti partnerek, befektetők megnyeréséhez, pályázathoz vagy hiteligényléshez nyújtod be az üzleti terv részeként, mindenképp kérd szakértő segítségét.

Nem tudod hogyan írj üzleti tervet? Segítünk! >>

Hogyan készíts cash flow kimutatást?

Ha kezdő vállalkozásod számára készítesz cash flow kimutatást, akkor az alábbiakat érdemes hónapokra leosztanod:

 • Nyitó egyenleg
 • Kezdő tőke a vállalkozás indításakor
 • Becsült havi bevétel
 • Vállalkozás indításának költségei
 • Beruházási költségek
 • Havi kiadások
 • Adók, járulékok
 • Egyéb felmerülő költségek
 • Záróegyenleg

Az egyes pontokat természetesen részletezd. Onnantól kedve, hogy honnan, milyen bevételekre számítasz. Milyen bérleti díjakat kell fizetned? Milyen eszközöket kell vásárolnod? Hány embert alkalmazol? Milyen adók, járulékok terhelnek? És így tovább!

A cash flow gyakorlatilag bevételekből és kiadásokból áll, egyszerűen össze tudod adni őket a pozitív és negatív tételeket.

Ha napi kimutatást készítesz, akkor a hónap minden napjára be kell írni:

 • a nyitó egyenleget
 • a várható bevételeket
 • a várható kiadásokat
 • a záró egyenleget

Rendelkezésre álló napi összeg = nyitó egyenleg + várható bevétel - várható kiadás

Cash flow kimutatásodat vezetheted egy saját magad által készített excelben, illetve online is találsz jópár ingyenes mintát.

Tudtad, hogy a Billingóban egy helyen láthatod vállalkozásod aktuális kulcsfontosságú mutatóit, bevételeidet, kintlévőségeidet, aktuális cash-flow-dat?

Hogyan tudod növelni a cash flow-t?

1. Vezess rendszeresen cash flow kimutatást!

Ahogy arról már korábban is beszéltünk, ezzel kézben tarthatod napi pénzügyeidet. Pontosan látod, hogy mekkora összeggel gazdálkodsz és mire költhetsz. Ha nem tudod tartani eredeti pénzügyi terveidet, gyorsan cselekedhetsz akár a költségek lefaragásával, akár plusz bevétel szerzésével.


2. Csökkentsd a költségeidet!

Időről-időre nézd át a havi, negyedéves és éves költségeidet. Van-e bármilyen olyan szolgáltatás előfizetési vagy bérleti díj, amelyet le tudsz mondani? Vagy faragni tudsz a költségén? Esetleg olyan eszköz, amire már nincs szükséged és készpénzzé tudod váltani?

3. Bérelj, ahelyett, hogy vásárolsz!

Az olyan költségek, mint az autó vagy számítástechnikai készülékek vásárlása nagyon megterheli a vállalkozás életét. Azért, hogy fenntartsd a likviditást, érdemes elgondolkodni a bérlésen.

4. Szinkronizáld fizetési határidőidet bevételeiddel!

Likviditási probléma legtöbbször akkor fordul elő, ha már kiállítottunk egy számlát, viszont még nem érkezett meg a befizetés. Eközben a partnerek felé már nekünk is fizetési kötelezettségeink vannak. Ezt úgy tudod orvosolni, ha összehangolod bevételeidet fizetési határidőiddel.

5. Állítsd ki gyorsan számláidat!

Lehetőleg rögtön a termék vagy szolgáltatás értékesítése után írd meg számláidat. Ha az ügyfeleid azt látják, hogy napokkal vagy hetekkel később küldöd ki őket, akkor jó eséllyel érzik majd úgy, hogy bőven ráér kifizetniük, ha eddig várhatott.

6. Szabj meg rövid, de reális fizetési határidőket!

Ha szeretnéd, hogy az ügyfeleid időben kifizessék számláikat, akkor adj meg viszonylag szűk határidőket a körülmények és a lehetőségek figyelembevételével. Természetesen nem néhány napra gondolunk, de a 45-60 napos teljesítési idő alatt könnyedén feledésbe merülhet egy-egy számla.

7. Számlázz ki részfeladatokat bizonyos projekteken belül!

Ha olyan projekten dolgozol, melynek egyes szakaszai jól külön válaszhatóak, számlázd ki. Ezzel is növeled likviditásodat. Nem kell hosszú heteket, hónapokat várni arra, míg befejeződik a munka és pénzhez jutsz.

8. Küldj fizetési értesítőt, felszólítást nem fizető vevőidnek!

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor elvégeztél egy munkát, kiállítottad a számlát, de az összeg nem érkezik meg a bankszámládra. Miközben a kiadásaid ott tornyosulnak. Mit tehetsz ilyenkor? Telefonálhatsz, személyesen emlékeztetheted partneredet a fizetési határidőre. De online számlázóprogramban például automatizálhatod a fizetési értesítőket, így neked nem kell ezzel külön bajlódnod.

Fizetési felszólítást küldenél? Minden, amit a Billingo fizetési értesítőkről tudni érdemes >>

A Billingóval pillanatok alatt rögzítheted a kiadásaidat, így bármikor egyszerűen ellenőrizheted mennyit és mire költöttél. Az átlátható grafikonon egymás mellett párhuzamosan figyelheted a bevételeket és a kiadásokat, így mindig tisztában lehetsz pénzügyi helyzeteddel. A rendszer a rögzített adatokból automatikusan számolja a fizetendő áfát, így előre felkészülhetsz és nem érhet meglepetésként.

Válaszd te is a Billingo online számlázót és vezesd saját átlátható rendszeredben kiadásaid alakulását! Regisztrálj most

Tartalom

Hasonló cikkek a kategóriában

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Business Menü Live

Játsszunk el a gondolattal... hogy nem omlik össze a business-világ

Billingo hírek 2023.11.03. - 5 p. olvasás

A Billingo operatív és stratégiai igazgatója azon 24 sikeres vezető egyikeként szólalt fel a Business Menü Live ALLSTARS-on, akik friss erővel és gondolat ébres...

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Back to Top