Felsővezetőből egyéni vállalkozó? Nem ciki, sőt!

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.23. - 4 p. olvasás

Külföldön szinte már trend, Magyarországon pedig nő annak népszerűsége, hogy felsővezetők egy pont után egyéni vállalkozóként folytatják tovább a karrierjüket. Lehet ennek oka egy gyermekvállalás vagy profilváltás is, de sokszor a kiégett vezetők jönnek rá, hogy a vállalkozás akár a karrierjük felsőfoka is lehet.

felsővezetői kiégés

Ahogy korábbi, burnoutról szóló cikkünkben írtuk, ha a kiégést nem orvosolják, a következő munkát is felemészti, legyen az akár egy másik pozíció, akár egy saját vállalkozás. Akik a rendbetételt megelőzően ugranak bele az egyéni vállalkozásba, Csatlós Csilla burnout-szakértő coach szerint elbuknak, akik viszont egészségesen vágnak bele ex-felsővezetőként a vállalkozásba, többnyire sikeresek lesznek, és ez egyáltalán nem jelent visszalépést.

Hiszen a vezető korábbi tapasztalatait kamatoztatni tudja e téren, lehet belőle coach, tanácsadó, előadhatja tapasztalatait más cégeknek. Egy külső szabadúszó ugyanis sokszor be tudja emelni az out of the box szemléletet, és olyan jelenségre is rámutathat cégen belül, amelyet a vezetőség nem figyelt meg. Egyre több sikeres történetet hallani a váltásról, ebből is látszik, sokakat érint a téma.

Ami más lesz egyéni vállalkozóként

Azt azonban látni kell, hogy az egyéni vállalkozás más lehetőségeket és buktatókat rejthet magában, mint egy vezetői pozíció. A felsővezetők egy része igyekszik egy-egy projekt részköltségein faragni, majd amikor ugyanezen folyamatokat szabadúszóként viszi véghez, már megérti, mi miért kerül annyiba, amennyi az ára. Egyéni vállalkozói pozícióban már kevésbé gondolja, hogy a folyamatok túl drágák.

Csapat után egyedül

A felsővezetőnek természetes, hogy van körülötte egy team, az egyéni vállalkozó azonban általában a saját maga mindenese, főként a biznisz elején. Marketinges, beszerző, értékesítő, PR-os, könyvelő, panaszkezelő egyszerre. Nem elég jónak lennie a szakmában, a jelenléte is kell az összes fronton. Persze kiszervezhetők a feladatok, amely óriási segítség (főleg, ha a csapatok folyamatait automatizálják), de például induló mikrovállalkozás esetében a delegálás nagy luxus.

Egyszerűsítenéd a folyamataid? Használd a Billingót, és egy csomó terhet leveszel a saját válladról!
Érdekelnek a részletek >>

Van, hogy 0-ról kell újrakezdeni

Nehéz lehet még az áttérésnél, hogy a strukturáltságot megteremtse az újonnan váltó. A feszesre tervezett vezetői naptárat egyéni vállalkozóira kell szabni, és pihenőidőket is érdemes majd beiktatni.

Az álomváltás, ha a vezető a csúcson folytathatná egyéni vállalkozóként, de ez nincs mindig így. Fel kell készülni arra, hogy szabadúszóként a ranglétrát újra alulról kell majd végig járni. Pláne, ha a Békéssy Olga által felvázolt, Magyarországon legjellemzőbb helyzet áll fenn: amikor hétfőről keddre vált valaki tökéletesen más szakmára, mondjuk közgazdászból lesz virágárus. Ilyenkor óriási a váltás, az “itt is legyek valaki” szintet megugrani ebben az esetben különösen nehéz, így rendkívül sok türelmet érdemes erre az időre elraktározni.

A vezető pozícióban szerzett kapcsolati háló óriási segítség lesz az egyéni vállalkozónak, mindig tudni fogja, kit hívjon fel, aki valós időben segít megoldani a problémáját.

A váltás aranyszabályai

Semmiképp se ugorj ki hirtelen

A legfontosabb szabály: ha kiégés miatt váltasz, ne ugorj ki, amíg nem hoztad rendbe magad, a hirtelen váltás nem mindig kifizetődő. Érdemes előkészíteni a terepet, kezdd kicsiben az indulásod. Foglalkozz az új biznisszel először a vezetői pozíciód mellett esténként vagy 1-2 órát hétvégén. El tudsz menni félállásba is, ha pedig már ki tudod termelni a megélhetésed, mehet a teljes váltás.

Valódi pihenés és szakemberi segítség

Az irányított szabadidő sokszor több kárt okoz, mint hasznot, de fontos beiktatnod a pihenést, és tenned a kiégés ellen, akár segítővel közösen. Ez borzasztóan fontos, mert egyedül sokszor nem lehet menedzselni ennyi változást, és elfelejtesz töltődni. A vállalkozás akkor működik majd jól, ha tudsz benne pihenni.

Végezz piackutatást

A fokozatos váltás során könnyebb felmérni, hogy az általad választott piac mennyire telített, van-e kereslet a portékádra és ha igen, mekkora. Egyedül nem tudsz egy teljes piackutatást levezényelni két félállás közt, de egy alapozást minden további nélkül megtehetsz. Keress rá a fontos kulcsszavakra és nézd meg, hány cég alkot a választott területeden. Monitorozd a cégeket a Billingo Céginfóval, majd nézd meg, mekkora a követőtáboruk a social media felületeiken, ki a célcsoportjuk. Tisztázd magadban, te helyi, országos vagy nemzetközi piacra törnél be, és ha megtaláltad a helyed, tedd meg az első lépéseid.

Ha a vállalkozásod adminisztrációjában és a számlázásban szeretnél modern, digitalizált segítséget kapni, ráadásul egy helyen tudni a vállalkozástámogató eszközeid, tudunk egy jó helyet számodra az online térben. ;)

Szétnézek a Billingo ajánlatai közt. >>

Ha gyorsan néznéd végig, mi hogyan működik a Billingónál, vagy úgy érzed, még nem használod ki eléggé az oldalt, rövid, a jogszabályi változásokat és más trendeket lekövető Youtube videóinkból is tájékozódhatsz.

Megnézem a Billingo Youtube csatornát. >>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top