Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Felsővezetőből egyéni vállalko…
Tippek - 2023.03.23. - 4 p. olvasás

Felsővezetőből egyéni vállalkozó? Nem ciki, sőt!

Külföldön szinte már trend, Magyarországon pedig nő annak népszerűsége, hogy felsővezetők egy pont után egyéni vállalkozóként folytatják tovább a karrierjüket. Lehet ennek oka egy gyermekvállalás vagy profilváltás is, de sokszor a kiégett vezetők jönnek rá, hogy a vállalkozás akár a karrierjük felsőfoka is lehet.

felsővezetői kiégés

Ahogy korábbi, burnoutról szóló cikkünkben írtuk, ha a kiégést nem orvosolják, a következő munkát is felemészti, legyen az akár egy másik pozíció, akár egy saját vállalkozás. Akik a rendbetételt megelőzően ugranak bele az egyéni vállalkozásba, Csatlós Csilla burnout-szakértő coach szerint elbuknak, akik viszont egészségesen vágnak bele ex-felsővezetőként a vállalkozásba, többnyire sikeresek lesznek, és ez egyáltalán nem jelent visszalépést.

Hiszen a vezető korábbi tapasztalatait kamatoztatni tudja e téren, lehet belőle coach, tanácsadó, előadhatja tapasztalatait más cégeknek. Egy külső szabadúszó ugyanis sokszor be tudja emelni az out of the box szemléletet, és olyan jelenségre is rámutathat cégen belül, amelyet a vezetőség nem figyelt meg. Egyre több sikeres történetet hallani a váltásról, ebből is látszik, sokakat érint a téma.

Ami más lesz egyéni vállalkozóként

Azt azonban látni kell, hogy az egyéni vállalkozás más lehetőségeket és buktatókat rejthet magában, mint egy vezetői pozíció. A felsővezetők egy része igyekszik egy-egy projekt részköltségein faragni, majd amikor ugyanezen folyamatokat szabadúszóként viszi véghez, már megérti, mi miért kerül annyiba, amennyi az ára. Egyéni vállalkozói pozícióban már kevésbé gondolja, hogy a folyamatok túl drágák.

Csapat után egyedül

A felsővezetőnek természetes, hogy van körülötte egy team, az egyéni vállalkozó azonban általában a saját maga mindenese, főként a biznisz elején. Marketinges, beszerző, értékesítő, PR-os, könyvelő, panaszkezelő egyszerre. Nem elég jónak lennie a szakmában, a jelenléte is kell az összes fronton. Persze kiszervezhetők a feladatok, amely óriási segítség (főleg, ha a csapatok folyamatait automatizálják), de például induló mikrovállalkozás esetében a delegálás nagy luxus.

Egyszerűsítenéd a folyamataid? Használd a Billingót, és egy csomó terhet leveszel a saját válladról!
Érdekelnek a részletek >>

Van, hogy 0-ról kell újrakezdeni

Nehéz lehet még az áttérésnél, hogy a strukturáltságot megteremtse az újonnan váltó. A feszesre tervezett vezetői naptárat egyéni vállalkozóira kell szabni, és pihenőidőket is érdemes majd beiktatni.

Az álomváltás, ha a vezető a csúcson folytathatná egyéni vállalkozóként, de ez nincs mindig így. Fel kell készülni arra, hogy szabadúszóként a ranglétrát újra alulról kell majd végig járni. Pláne, ha a Békéssy Olga által felvázolt, Magyarországon legjellemzőbb helyzet áll fenn: amikor hétfőről keddre vált valaki tökéletesen más szakmára, mondjuk közgazdászból lesz virágárus. Ilyenkor óriási a váltás, az “itt is legyek valaki” szintet megugrani ebben az esetben különösen nehéz, így rendkívül sok türelmet érdemes erre az időre elraktározni.

A vezető pozícióban szerzett kapcsolati háló óriási segítség lesz az egyéni vállalkozónak, mindig tudni fogja, kit hívjon fel, aki valós időben segít megoldani a problémáját.

A váltás aranyszabályai

Semmiképp se ugorj ki hirtelen

A legfontosabb szabály: ha kiégés miatt váltasz, ne ugorj ki, amíg nem hoztad rendbe magad, a hirtelen váltás nem mindig kifizetődő. Érdemes előkészíteni a terepet, kezdd kicsiben az indulásod. Foglalkozz az új biznisszel először a vezetői pozíciód mellett esténként vagy 1-2 órát hétvégén. El tudsz menni félállásba is, ha pedig már ki tudod termelni a megélhetésed, mehet a teljes váltás.

Valódi pihenés és szakemberi segítség

Az irányított szabadidő sokszor több kárt okoz, mint hasznot, de fontos beiktatnod a pihenést, és tenned a kiégés ellen, akár segítővel közösen. Ez borzasztóan fontos, mert egyedül sokszor nem lehet menedzselni ennyi változást, és elfelejtesz töltődni. A vállalkozás akkor működik majd jól, ha tudsz benne pihenni.

Végezz piackutatást

A fokozatos váltás során könnyebb felmérni, hogy az általad választott piac mennyire telített, van-e kereslet a portékádra és ha igen, mekkora. Egyedül nem tudsz egy teljes piackutatást levezényelni két félállás közt, de egy alapozást minden további nélkül megtehetsz. Keress rá a fontos kulcsszavakra és nézd meg, hány cég alkot a választott területeden. Monitorozd a cégeket a Billingo Céginfóval, majd nézd meg, mekkora a követőtáboruk a social media felületeiken, ki a célcsoportjuk. Tisztázd magadban, te helyi, országos vagy nemzetközi piacra törnél be, és ha megtaláltad a helyed, tedd meg az első lépéseid.

Ha a vállalkozásod adminisztrációjában és a számlázásban szeretnél modern, digitalizált segítséget kapni, ráadásul egy helyen tudni a vállalkozástámogató eszközeid, tudunk egy jó helyet számodra az online térben. ;)

Szétnézek a Billingo ajánlatai közt. >>

Ha gyorsan néznéd végig, mi hogyan működik a Billingónál, vagy úgy érzed, még nem használod ki eléggé az oldalt, rövid, a jogszabályi változásokat és más trendeket lekövető Youtube videóinkból is tájékozódhatsz.

Megnézem a Billingo Youtube csatornát. >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér