Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 4 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit nehéz, de fontos lekövetnie egy vállalkozónak. Azt is tartsuk szem előtt, hogy bizonyos esetekben béremelést is magával hozhat a mesterséges intelligencia. Erre gondoltál már?

A vállalkozások rugalmasságát igencsak próbára teszi az AI, aki ugyanis nem vezeti be legalább 1-2 területen, hamarosan komoly versenyhátrányba kerülhet. De mivel dinamikusan változó eszköz, nehéz a használata mellett dönteni. Mutatjuk, miért fontos még most lépned.

Területek, ahol bevethető az AI

Az AI számos területen alkalmazható a vállalati környezetben, térnyerése lehetőségeket kínál a munkahelyi hatékonyság növelésére és a folyamatok automatizálására.

Például a gyártásban és a logisztikában az AI alapú robotok át tudják venni a fárasztó és monoton feladatokat. A rutinszerű és ismétlődő folyamatok automatizálásával a munkavállalók teljesítménye javulhat, így egy esetleges javadalmazási rendszerben több bónuszt érhetnek el.

Az ügyfélszolgálat is használni tudja az AI-t, gyorsabban és hatékonyabban kezelhetők vele az ügyfelek problémái. Az ügyfélszolgálatot használó cégek chatbottal is újíthatnak, ami óriási könnyítés a kollégáknak. A hatékonyság miatt az ügyfélmegtartó képesség nő, ami a cég növekedéséhez vezethet.

Egyes iparágakban specifikusan használható az AI. Egy mezőgazdasági vagy termelő cégnek például a robotizációval érdemes számolnia. A drónokkal permetező, vagy AI-jal beállított öntöző rendszert használó vállalatok már elhúztak hatékonyságban.

Az üzleti és pénzügyi tervezés területén az AI rendszerek képesek hatalmas adatmennyiségeket elemezni és előrejelzéseket készíteni, amelyek segítenek a vállalatoknak hatékonyabban működni és értelmezni a piaci trendeket. A döntéshozók számára lehetőséget teremt, hogy adataik alapján helyes stratégiai döntéseket hozzanak.

Ezen felül mutatjuk, milyen területen tapasztal a Billingo szédületes támogatást a mesterséges intelligencia részéről.

A munkaerő kiválasztást is forradalmasította az AI

A Billingo Toborzáskezelő mesterséges intelligenciát használ a jelöltek adatainak feldolgozása és értékelése során. A munkáltatók válláról óriási terhet vesz le az előszűrésnél és kiválasztásnál.

  • képes meghatározni és skálázni, hogy a jelentkezett munkavállaló mennyire felel meg a pozícióhoz
  • a jelentkezők fontosabb adatait kigyűjti az önéletrajzokból és feldolgozható, exportálható formában elérhetővé teszi
  • több jelentkező esetén az értékeléssel meghatározza, hogy melyik jelentkezőket érdemes átnézni, kiválasztani

Ez a megoldás gyorsítja a munkaerő keresést, és csak a legmegfelelőbb jelöltekkel hozza össze a munkáltatót. Feleslegesen kidobott pénz helyett csak a valódi jelöltszerzésre kell költeni.

A toborzó rendszer nem csak az aktív álláskeresőket éri el: a Facebook és a LinkedIn közösségi portálok integrációjával megszólítja az álláshirdetéseket nem böngésző, aktívan munkát nem kereső munkavállalókat is. Ez AI nélkül aligha menne egyszerűen.

Optimalizálom a munkaerőkeresést!
Regisztrálok a Billingo Toborzásra!

Ha AI, akkor jön a fizetésemelés?

A dolgozói bérezésben elmozdulást eredményezhet, hogy az AI a munka jellegét és a ráfordított idő mennyiségét is megváltoztatja.

Nézzük végig az összefüggéseket. A mesterséges intelligencia használatával rengeteg kiadás megspórolható, és még nyereséget is termelhet. A megspórolt összeget akár ki is lehet utalni a munkavállalóknak. Hogy miért?

A mesterséges intelligencia használata körültekintést igényel, így ha valaki munkakörében szerepel a kezelése akár egy parancsadás, akár egy robot kezelése miatt, az megérheti a pluszköltséget.

A termelékenységet is növelheti az AI azzal, hogy a dolgozók időigényes, ám monoton munkafolyamatait mesterséges rendszerek végzik el. A kollégák összetettebb, felelősségteljesebb és fajsúlyosabb munkák felé fordulhatnak, ami persze bérnövekedéssel is járhat.

Fontos megjegyezni, hogy az AI alkalmazása nem feltétlenül jár automatikusan fizetésemelésekkel. A szakemberek szerint ezek a teóriák megmaradnak elméleti szinten. Az AI hiába termel pluszt, a munkaadók többsége nem tervezi kiosztani ezt a hasznot.

A vállalatoknak értékelniük kell az AI bevezetésének hatásait a teljesítményre, hatékonyságra és üzleti eredményekre, és ennek alapján kell dönteniük az alkalmazottak bérezéséről. Az AI bevezetése hosszú távon hozhat hasznot a vállalatnak, amely lehetővé tehet fizetésemeléseket vagy egyéb juttatásokat a dolgozók számára, de mindez vállalat- és iparágfüggő lehet.

Változás a fizetésemelésen túl

A mesterséges intelligencia nemcsak a bérek növekedésében játszik szerepet, a munkafolyamatok átrendeződését is eredményezheti. A szakértők úgy gondolják, hogy a magas és alacsony képzettségű munkavállalók közti szakadék szűkülhet az AI-nak köszönhetően.

A szakmai kompetenciát növelheti, ha valaki jól használja az AI-t, ezáltal magasabb pozícióba is kerülhet alacsonyabb iskolázottsággal. A mesterséges intelligencia segítségével a munkavállalók szélesebb köre tud speciális szaktudást szerezni rövidebb idő alatt. Ez persze átrendezi a toborzás területét is.

Előnyben lehet részesíteni azokat a munkavállalókat, akik képesek az AI rendszereket megfelelően használni. A hatékony kommunikációt és együttműködést az AI-val ugyanis meg kell tanulni. Ez a készség pedig bőven hasznára válik a munkáltatónak, ezért is kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő munkaerő kiválasztására.

Te is meg akarod találni az ideális kollégát? Használj mesterséges intelligencia alapú toborzó rendszert. Vagyis billingózz velünk!

Regisztrálok a Billingóra!


Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top