A legjobb könyvelő 7+1 szuperképessége

Vállalkozásfejlesztés 2022.08.02. - 6 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A jó könyvelő általánosságban kulcsfontosságú szereplő, legyen szó vállalkozás indításáról vagy adózási forma váltásról. Minden számvizsgálónak lehet specializációja, ám vannak alapkritériumok, amelyekből nem lehet engedni, ha biztonságban akarjuk tudni a könyvelést. Íme a tippek, amelyek szerint könnyebb lehet a választás.

Ahhoz, hogy versenyeztetni tudjuk a jobbnál jobb szakembereket, tudnunk kell, mire van szüksége a vállalkozásunknak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy több munkavállalót foglalkoztató Kft.-ről vagy egy kizárólag magánszemélyeknek számlázó KATA-s konstrukcióról van szó. Ezt magunknak kell felmérni. Ha megvannak az ismérvek, a nulladik lépésen túl vagyunk.

1 - megérett a meggy

Nem mindenkinek egyértelmű, hogy könyvelő és könyvelő közt óriási különbség lehet, fontos tehát, hogy a szakember, akinek bizalmat szavazunk, legyen érett a feladatra. Értse a dolgát, aminek ékes bizonyítéka, hogy regisztrációval rendelkező mérlegképes könyvelő legyen.

Miért hangsúlyos a mérlegképesség? Egy olyan komplex szaktudást ad a könyvelő kezébe, amelynek segítségével nemcsak a bevételek és a kiadások lekönyvelése végezhető, hanem mondjuk egy bérszámfejtés, adóbevallás megírása, kimutatások, éves beszámolók készítése, tehát egy teljeskörű számviteli szolgáltatás sem okozhat majd problémát.

Hogy az aktuális vagy leendő jobb kezünk szerepel-e a nyilvántartásban, játszi könnyedséggel ellenőrizhető IDE kattintva, hiszen hogy ért-e hozzá, az nem bemondásra megy.

Könyvelőt nem úgy cserél az ember, ahogy alsóneműt, így ezeket a pontokat tényleg alapnak tekintsük. Ezeken felül pedig legyen egy saját kritériumrendszerünk, amely szerint saját magunkra szabhatjuk együttműködésünket. Rengeteg idegeskedéstől, adminisztrációs tehertől, nem mellesleg büntetéstől vagy extra kiadástól kíméljük meg magunkat.

2 - Az ismerős ismerősének ismerőse jó?

A számunkra ismeretlen könyvelőnél fontos a leinformálhatóság, és az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen ajánlásokkal rendelkezik. Nyugodtan nézzük meg a véleményezését.

Ingoványos talaj az ismerős foglalkoztatása vagy megbízása, nem egyértelműen kijelenthető, hogy rossz választás, de nem is problémamentes. Ha az ismerős nemcsak emberileg kedves a szívünknek, hanem szakmailag leinformálható, elhivatott, következetes és keresett szakember, akkor bevállalható az együttműködés. Ha kétségek merülnek fel bennünk ezt illetően, hallgassunk a megérzéseinkre - egy kedvességen és nem szakmaiságon alapuló voks nagyon sokba kerülhet nekünk, különösen, ha az illető nem rendelkezik felelősségbiztosítással.

3 - Nem megkerülhető a felelősségbiztosítás!

Hogy a könyvelő aktív felelősségbiztosítással rendelkezik, az azt jelenti, hogy büntetést maga után vonó hiba esetén nem a cég büdzséjéből kell rendezni a költségeket. A könyvelő saját zsebből biztosan nem vállalja át a cégünket ért büntetést, ám a felelősségbiztosítással a károk java rendezhető. Azt pedig jegyezzük meg - ezek a forintális szankciók jellemzően igen magas összegek, tehát nem mindegy!

4 - Legyen talpraesett és modern szemléletű

Az adózási ügyekben, a vonatkozó jogszabályok ismeretében legyen naprakész, a leadások és határidők tekintetében pedig pontos. A NAV nem a legrugalmasabb hatóság, egy kis csúszás sokszor végzetes, legalábbis drága lehet egy vállalkozónak.

A talpraesettség feltétele ezen felül, hogy egy könyvelő mindenképp tudjon ad hoc lavírozni. Ez egy igen komoly versenyelőny a szakemberi körökben, különösen például olyan helyzetekben, amikor a KATA rendszeréről rengeteg ügyfélnek át kell állnia valamilyen más konstrukcióra. 

Nem árt, ha mindezen kritériumoknak úgy felel meg, hogy közben online felületeket használ, esetleg automatizált folyamatokat biztosít - ahogy utalunk is erre a videónkban LINK, hiszen a naprakészség és az új hullámok meglovaglása lendíteni tud a vállalkozásunkon. Az okos számlázás a felhasználónak is gyors, ám kifejezetten kellemes élmény, és a könyvelőt is támogatja munkájában. Ha kipróbálnád az előnyeit, IDE kattintva megteheted.

5 - Pénz beszél - nekünk az csak jó, ha megkéri az árát

A tapasztalat pénz - lehet, hogy egy drágább könyvelő választásánál a havi kiadásaink magasabbak lesznek, de hosszabb távon megtérül befektetésünk. Eleve nyugodtabbak leszünk, ha nem kell aggódnunk egy esetleges slendrián munka javításáért, és egy magasabb tarifáért dolgozó szakember nagy valószínűséggel alkalmazza a már említett felelősségbiztosítást. Ne felejtsük, hogy az alapdíjon felül várhatnak még ránk rejtett költségek, mondjuk egy extra folyamat, vagy egy mérleg elkészítése plusz díjat jelenthet.

A jó könyvelő ügyel rá, hogy rendszeresen tájékoztasson azokról a lehetőségekről, amelyek spórolnak a vállalkozásnak. A költségcsökkentést célzó telefonhívásokat becsüljük meg, nem minden szakember veszi erre a fáradságot. Hogy hogyan tudjuk bebiztosítani, hogy a mellénk szegülő számviteles garantáltan csörögjön ránk időnként?

6 - Kerüljük a sufnikönyvelőt!

Ahogy bármilyen más szakember esetében, a könyvelőkkel is kössünk írásos, mindenre kitérő szerződést. A könyvelőt munkavégzését tekintve sok mindenben szabályozza a Polgári Törvénykönyv, de ha szeretnénk a vállalkozásunkra szabni az együttműködést, térjünk ki mindenre - írásban. A kapott számlát pedig gondosan iktassuk.

A mellékállásban könyvelő emberek közt bőven akadnak jó szakemberek, ám törekedjünk rá, hogy főállásút találjunk, hogy a fókusz a mi vállalkozásunkon lehessen. Az pedig teljességgel nonszensz, hogy a mi ügyfélkapu hozzáféréseinket birtokolja, ezt egy vállalkozó nem engedheti meg magának - még akkor sem, ha olyan nagyon jó szomszédunk, barátunk vagy rokonunk az illető. Pláne akkor. Adjunk neki meghatalmazást, hogy a saját NAV-os hozzáférésével intézhesse a mi ügyeinket.

7 - A specializáltság feltétel, nem előny!

Ahány ház, annyi szokás, ahány vállalkozás, annyi profil. Eltérő ügyintézési metódus szükséges egy ékszerkészítő vállalkozó adózásához, mint egy fénymásológép gyártó cégéhez. A könyvelőnek képben kell lennie, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie egy vállalkozónak ahhoz, hogy az ékszerei eladhatóak legyenek, milyen TEÁOR szám tartozik a tevékenységhez, satöbbi.

+1 tipp

Mielőtt a könyvelőt felfogadjuk, azt is egyezzük le vele, hogy legyen elérhető számunkra telefonon és/ vagy online felületeken. A folyamatos tájékoztatást ne kerülje ki, ő kezdeményezze. Ha pedig tudjuk, hogy a kifizetésekkel gondban leszünk, extra megkérhetjük, hogy küldjön nekünk emlékeztetőt ezekről.

Jó tehát az olyan könyvelő, aki mindenhez ért, és hathatós segítséget nyújt az adminisztrációs útvesztőkben. Emellett nemcsak a könyvelők naprakészsége és sokoldalúsága kulcskérdés a vállalkozásunk szempontjából, hanem az általunk használt online platformoké is, amilyen a Billingo. Hiszen a portálon nemcsak számlákat lehet kiállítani: egy vállalkozásokhoz szükséges komplett eszköztár segíti a vállalkozót és könyvelőket egyaránt. Ez az iránymutatás pedig nagy kincs akár az olyan krízishelyzetekben, mint a jelenlegi.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top