2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / A legjobb könyvelő 7+1 szuperk…
Tippek - 2022.08.02. - 6 p. olvasás

A legjobb könyvelő 7+1 szuperképessége

A jó könyvelő általánosságban kulcsfontosságú szereplő, legyen szó vállalkozás indításáról vagy adózási forma váltásról. Minden számvizsgálónak lehet specializációja, ám vannak alapkritériumok, amelyekből nem lehet engedni, ha biztonságban akarjuk tudni a könyvelést. Íme a tippek, amelyek szerint könnyebb lehet a választás.

Könyvelő

Ahhoz, hogy versenyeztetni tudjuk a jobbnál jobb szakembereket, tudnunk kell, mire van szüksége a vállalkozásunknak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy több munkavállalót foglalkoztató Kft.-ről vagy egy kizárólag magánszemélyeknek számlázó KATA-s konstrukcióról van szó. Ezt magunknak kell felmérni. Ha megvannak az ismérvek, a nulladik lépésen túl vagyunk.

1 - megérett a meggy

Nem mindenkinek egyértelmű, hogy könyvelő és könyvelő közt óriási különbség lehet, fontos tehát, hogy a szakember, akinek bizalmat szavazunk, legyen érett a feladatra. Értse a dolgát, aminek ékes bizonyítéka, hogy regisztrációval rendelkező mérlegképes könyvelő legyen.

Miért hangsúlyos a mérlegképesség? Egy olyan komplex szaktudást ad a könyvelő kezébe, amelynek segítségével nemcsak a bevételek és a kiadások lekönyvelése végezhető, hanem mondjuk egy bérszámfejtés, adóbevallás megírása, kimutatások, éves beszámolók készítése, tehát egy teljeskörű számviteli szolgáltatás sem okozhat majd problémát.

Hogy az aktuális vagy leendő jobb kezünk szerepel-e a nyilvántartásban, játszi könnyedséggel ellenőrizhető IDE kattintva, hiszen hogy ért-e hozzá, az nem bemondásra megy.

Könyvelőt nem úgy cserél az ember, ahogy alsóneműt, így ezeket a pontokat tényleg alapnak tekintsük. Ezeken felül pedig legyen egy saját kritériumrendszerünk, amely szerint saját magunkra szabhatjuk együttműködésünket. Rengeteg idegeskedéstől, adminisztrációs tehertől, nem mellesleg büntetéstől vagy extra kiadástól kíméljük meg magunkat.

2 - Az ismerős ismerősének ismerőse jó?

A számunkra ismeretlen könyvelőnél fontos a leinformálhatóság, és az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen ajánlásokkal rendelkezik. Nyugodtan nézzük meg a véleményezését.

Ingoványos talaj az ismerős foglalkoztatása vagy megbízása, nem egyértelműen kijelenthető, hogy rossz választás, de nem is problémamentes. Ha az ismerős nemcsak emberileg kedves a szívünknek, hanem szakmailag leinformálható, elhivatott, következetes és keresett szakember, akkor bevállalható az együttműködés. Ha kétségek merülnek fel bennünk ezt illetően, hallgassunk a megérzéseinkre - egy kedvességen és nem szakmaiságon alapuló voks nagyon sokba kerülhet nekünk, különösen, ha az illető nem rendelkezik felelősségbiztosítással.

3 - Nem megkerülhető a felelősségbiztosítás!

Hogy a könyvelő aktív felelősségbiztosítással rendelkezik, az azt jelenti, hogy büntetést maga után vonó hiba esetén nem a cég büdzséjéből kell rendezni a költségeket. A könyvelő saját zsebből biztosan nem vállalja át a cégünket ért büntetést, ám a felelősségbiztosítással a károk java rendezhető. Azt pedig jegyezzük meg - ezek a forintális szankciók jellemzően igen magas összegek, tehát nem mindegy!

4 - Legyen talpraesett és modern szemléletű

Az adózási ügyekben, a vonatkozó jogszabályok ismeretében legyen naprakész, a leadások és határidők tekintetében pedig pontos. A NAV nem a legrugalmasabb hatóság, egy kis csúszás sokszor végzetes, legalábbis drága lehet egy vállalkozónak.

A talpraesettség feltétele ezen felül, hogy egy könyvelő mindenképp tudjon ad hoc lavírozni. Ez egy igen komoly versenyelőny a szakemberi körökben, különösen például olyan helyzetekben, amikor a KATA rendszeréről rengeteg ügyfélnek át kell állnia valamilyen más konstrukcióra. 

Nem árt, ha mindezen kritériumoknak úgy felel meg, hogy közben online felületeket használ, esetleg automatizált folyamatokat biztosít - ahogy utalunk is erre a videónkban LINK, hiszen a naprakészség és az új hullámok meglovaglása lendíteni tud a vállalkozásunkon. Az okos számlázás a felhasználónak is gyors, ám kifejezetten kellemes élmény, és a könyvelőt is támogatja munkájában. Ha kipróbálnád az előnyeit, IDE kattintva megteheted.

5 - Pénz beszél - nekünk az csak jó, ha megkéri az árát

A tapasztalat pénz - lehet, hogy egy drágább könyvelő választásánál a havi kiadásaink magasabbak lesznek, de hosszabb távon megtérül befektetésünk. Eleve nyugodtabbak leszünk, ha nem kell aggódnunk egy esetleges slendrián munka javításáért, és egy magasabb tarifáért dolgozó szakember nagy valószínűséggel alkalmazza a már említett felelősségbiztosítást. Ne felejtsük, hogy az alapdíjon felül várhatnak még ránk rejtett költségek, mondjuk egy extra folyamat, vagy egy mérleg elkészítése plusz díjat jelenthet.

A jó könyvelő ügyel rá, hogy rendszeresen tájékoztasson azokról a lehetőségekről, amelyek spórolnak a vállalkozásnak. A költségcsökkentést célzó telefonhívásokat becsüljük meg, nem minden szakember veszi erre a fáradságot. Hogy hogyan tudjuk bebiztosítani, hogy a mellénk szegülő számviteles garantáltan csörögjön ránk időnként?

6 - Kerüljük a sufnikönyvelőt!

Ahogy bármilyen más szakember esetében, a könyvelőkkel is kössünk írásos, mindenre kitérő szerződést. A könyvelőt munkavégzését tekintve sok mindenben szabályozza a Polgári Törvénykönyv, de ha szeretnénk a vállalkozásunkra szabni az együttműködést, térjünk ki mindenre - írásban. A kapott számlát pedig gondosan iktassuk.

A mellékállásban könyvelő emberek közt bőven akadnak jó szakemberek, ám törekedjünk rá, hogy főállásút találjunk, hogy a fókusz a mi vállalkozásunkon lehessen. Az pedig teljességgel nonszensz, hogy a mi ügyfélkapu hozzáféréseinket birtokolja, ezt egy vállalkozó nem engedheti meg magának - még akkor sem, ha olyan nagyon jó szomszédunk, barátunk vagy rokonunk az illető. Pláne akkor. Adjunk neki meghatalmazást, hogy a saját NAV-os hozzáférésével intézhesse a mi ügyeinket.

7 - A specializáltság feltétel, nem előny!

Ahány ház, annyi szokás, ahány vállalkozás, annyi profil. Eltérő ügyintézési metódus szükséges egy ékszerkészítő vállalkozó adózásához, mint egy fénymásológép gyártó cégéhez. A könyvelőnek képben kell lennie, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie egy vállalkozónak ahhoz, hogy az ékszerei eladhatóak legyenek, milyen TEÁOR szám tartozik a tevékenységhez, satöbbi.

+1 tipp

Mielőtt a könyvelőt felfogadjuk, azt is egyezzük le vele, hogy legyen elérhető számunkra telefonon és/ vagy online felületeken. A folyamatos tájékoztatást ne kerülje ki, ő kezdeményezze. Ha pedig tudjuk, hogy a kifizetésekkel gondban leszünk, extra megkérhetjük, hogy küldjön nekünk emlékeztetőt ezekről.

Jó tehát az olyan könyvelő, aki mindenhez ért, és hathatós segítséget nyújt az adminisztrációs útvesztőkben. Emellett nemcsak a könyvelők naprakészsége és sokoldalúsága kulcskérdés a vállalkozásunk szempontjából, hanem az általunk használt online platformoké is, amilyen a Billingo. Hiszen a portálon nemcsak számlákat lehet kiállítani: egy vállalkozásokhoz szükséges komplett eszköztár segíti a vállalkozót és könyvelőket egyaránt. Ez az iránymutatás pedig nagy kincs akár az olyan krízishelyzetekben, mint a jelenlegi.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top