Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Katáznál? ☝️ Ezeket kell tudno…
KATA - 2020.02.18. - 5 p. olvasás

Katáznál? ☝️ Ezeket kell tudnod az áttérést követő bejelentésről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A kisadózó vállalkozások tételes adója még a 2022. július 12-én elfogadott új kata tv után is sokaknak lehet vonzó, csak meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. Az eddigiekhez képest persze jóval kevesebbek tudják alkalmazni ezt az adózási formát. Jó tudni, hogy akár meglévő vállalkozó is katázni kezdhet. Ehhez csak néhány jogszabályt kell szem előtt tartani. Bonácz Zsolt adótanácsadó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

katára történő áttérés bejelentése

Már működő egyéni vállalkozó is áttérhet a katára, kivéve, ha ezt a Kata tv. nem engedi meg.

Milyen esetekben nem katázhat az egyéni vállalkozó?


Billingo frissítés: Az új KATA törvény 2022. szeptember 1-jei hatályba lépésével mindenki kikerül a KATA hatálya alól, és vagy az új kata-törvény szerint tud adózni, vagy másik formát kell választania. Az új törvény sajnos keveseknek adta meg a lehetőséget a katázásra, a legtöbben átalányadózásra térnek át, de sokan kénytelenek beszántani vállalkozásukat. A bekezdés további része egy  korábbi, 2020-as állapotokat tükröz, amely 2022-től már nem él, de mementonak itt hagyjuk szakértőnk fejtegetését. 

a) korábban volt adószáma, de azt az adóhatóság bizonyos időszakon belül törölte; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően.

Az a) pontban említett időszak az egyéni vállalkozás ismételt megkezdésének éve, vagy az azt megelőző 12 hónap.
A b) pontban foglalt rendelkezés alapján ingatlan bérbeadásából származó bevételt nem lehet katás bevételként elszámolni. 

Egyéni vállalkozó akkor folytat bérbeadási tevékenységet, ha ez tevékenységei körei között szerepel. Egyéni vállalkozói tevékenysége mellett ún. adószámos magánszemélyként lehet bérbe adni ingatlant.

=> Nem térhet át a katára az a betéti társaság, közkereseti társaság, ha nem minden tagja magánszemély.
=> Nem térhet át a katára az az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, ha

a) végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően. 


Utóbbi rendelkezés miatt az említett vállalkozások ingatlan bérbeadási tevékenységét nem folytathatnak katásként. 

A katára való áttérést a NAV-nál kell bejelenteni a rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével - ez 2022 után is így van. Azt az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal kell kitölteni és elektronikusan elküldeni. Az ÁNYK és a formanyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.

=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozónak a 20T101E nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sort kell megfelelően kitölteni.


=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában nem szereplő magánszemélynek (pl. egyéni ügyvéd) a 20T101 nyomtatványt kell kitölteni.

A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell megadni. Továbbá a „A03”-as lapján a 20. sort kell megfelelően kitölteni.

Egyéni cégek, KKT., BT., ügyvédi iroda áttérése

Billingo frisstés: Egyéni cégnek, közkereseti társaságnak, betéti társaság vagy ügyvédi iroda 2022. szeptember 1-jétől nem választhatja a katázást.

Visszaigazolást ad a NAV a bejelentésről

Ha megfelelően jártál el, akkor a NAV-tól kapsz egy értesítő levelet ügyfélkapus tárhelyedre. Ebben a NAV a kata választását visszaigazolja. Ha nem kaptál értesítő levelet, akkor a következőket javaslom:

=> Kérd le a törzsadat-nyilvántartást. Ezt a www.magyarorszag.hu felületen belül elérhető „E-bev” szolgáltatás használatával tudod megtenni. Ebből megtudhatod, hogy a NAV katásként tart-e nyilván. Ha lekérsz egy adószámlát az „E-bev” szolgáltatás keretében, akkor láthatod, hogy a NAV kata adónemre könyvelt-e tételes adót. Amennyiben nem, akkor a bejelentést vélhetően hibásan nyújtottad be. 

=> 
A hibásan beadott formanyomtatvány utólag javítására lehetőséged van. A javított bejelentés alapján a katás státusz az eredeti bejelentés beküldését követő hónap első napjától kezdődik. 

Iparűzési adó fizetése

Katás az iparűzési adót átalány-adóalap után is megfizetheti. Az adóalap önkormányzatonként naptári évre 2 500 000 Ft. Ha a vállalkozás év közben lett katás, akkor a 2 500 000 Ft-ot naptári napok alapján kell arányosítani. Tegyük fel, hogy 2020. július 1-jétől lett a vállalkozás katás és 2020. december 31-ig katás maradt. Ekkor a katás időszak hossza 2020-ban 184 nap. Az időarányosan számított adóalap 1 256 831 Ft (2 500 000 Ft/366 nap)*184 nap).

Tudnivalók az átalányadózásról

Átalányadózás választása esetén a katás adóévre bevallást nem kell benyújtani.  Az önkormányzat kiszámítja az átalányadó-alap után az adót, és előírja. 

Az átalányadózás választására vonatkozó bejelentést a tárgyév február 15-ig kell megtenni. Más a határidő, ha a vállalkozás év közben tért át a kátára. Ekkor a bejelentést a katás státuszának kezdő napjától számított 45 napon belül kell megtenni.

Az átalányadózás az esetek többségében kedvező, de ez nem mindig igaz. Ha ezt nem tudod eldönteni, fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz.

Ha átalányadózás, akkor Billingo!

Hazabeszélünk, de tényleg érdemes minket választani, ha átalányadózol, pláne, ha 2022. szeptemberében tértél át az átalányadózásra. A piacon elsőként reagáltunk a kényes helyzetre, amely gyors megoldásokat követelt. A visszajelzéseitek alapján mondhatjuk azt, hogy sikeres a dübörgésünk, inden fejlesztésünket örömmel fogadtátok az átalányadó kalkulátortól az asszisztensen át az új számlázó csomagjainkig. Egy kalapba gyűjtöttünk nektek mindent, ami az átalányadót öleli fel, és folyamatosan egyeztetünk szakértőinkkel. Nézd meg például ezt a videót, vagy, hogy minden kérdésre választ kapj, fusd végig Youtube csatornánkat, megéri!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska