Katáznál? ☝️ Ezeket kell tudnod az áttérést követő bejelentésről

Adózás, NAV 2020.02.18. - 5 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A kisadózó vállalkozások tételes adója még a 2022. július 12-én elfogadott új kata tv után is sokaknak lehet vonzó, csak meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. Az eddigiekhez képest persze jóval kevesebbek tudják alkalmazni ezt az adózási formát. Jó tudni, hogy akár meglévő vállalkozó is katázni kezdhet. Ehhez csak néhány jogszabályt kell szem előtt tartani. Bonácz Zsolt adótanácsadó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Már működő egyéni vállalkozó is áttérhet a katára, kivéve, ha ezt a Kata tv. nem engedi meg.

Milyen esetekben nem katázhat az egyéni vállalkozó?


Billingo frissítés: Az új KATA törvény 2022. szeptember 1-jei hatályba lépésével mindenki kikerül a KATA hatálya alól, és vagy az új kata-törvény szerint tud adózni, vagy másik formát kell választania. Az új törvény sajnos keveseknek adta meg a lehetőséget a katázásra, a legtöbben átalányadózásra térnek át, de sokan kénytelenek beszántani vállalkozásukat. A bekezdés további része egy  korábbi, 2020-as állapotokat tükröz, amely 2022-től már nem él, de mementonak itt hagyjuk szakértőnk fejtegetését. 

a) korábban volt adószáma, de azt az adóhatóság bizonyos időszakon belül törölte; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően.

Az a) pontban említett időszak az egyéni vállalkozás ismételt megkezdésének éve, vagy az azt megelőző 12 hónap.
A b) pontban foglalt rendelkezés alapján ingatlan bérbeadásából származó bevételt nem lehet katás bevételként elszámolni. 

Egyéni vállalkozó akkor folytat bérbeadási tevékenységet, ha ez tevékenységei körei között szerepel. Egyéni vállalkozói tevékenysége mellett ún. adószámos magánszemélyként lehet bérbe adni ingatlant.

=> Nem térhet át a katára az a betéti társaság, közkereseti társaság, ha nem minden tagja magánszemély.
=> Nem térhet át a katára az az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, ha

a) végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően. 


Utóbbi rendelkezés miatt az említett vállalkozások ingatlan bérbeadási tevékenységét nem folytathatnak katásként. 

A katára való áttérést a NAV-nál kell bejelenteni a rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével - ez 2022 után is így van. Azt az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal kell kitölteni és elektronikusan elküldeni. Az ÁNYK és a formanyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.

=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozónak a 20T101E nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sort kell megfelelően kitölteni.


=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában nem szereplő magánszemélynek (pl. egyéni ügyvéd) a 20T101 nyomtatványt kell kitölteni.

A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell megadni. Továbbá a „A03”-as lapján a 20. sort kell megfelelően kitölteni.

Egyéni cégek, KKT., BT., ügyvédi iroda áttérése

Billingo frisstés: Egyéni cégnek, közkereseti társaságnak, betéti társaság vagy ügyvédi iroda 2022. szeptember 1-jétől nem választhatja a katázást.

Visszaigazolást ad a NAV a bejelentésről

Ha megfelelően jártál el, akkor a NAV-tól kapsz egy értesítő levelet ügyfélkapus tárhelyedre. Ebben a NAV a kata választását visszaigazolja. Ha nem kaptál értesítő levelet, akkor a következőket javaslom:

=> Kérd le a törzsadat-nyilvántartást. Ezt a www.magyarorszag.hu felületen belül elérhető „E-bev” szolgáltatás használatával tudod megtenni. Ebből megtudhatod, hogy a NAV katásként tart-e nyilván. Ha lekérsz egy adószámlát az „E-bev” szolgáltatás keretében, akkor láthatod, hogy a NAV kata adónemre könyvelt-e tételes adót. Amennyiben nem, akkor a bejelentést vélhetően hibásan nyújtottad be. 

=> 
A hibásan beadott formanyomtatvány utólag javítására lehetőséged van. A javított bejelentés alapján a katás státusz az eredeti bejelentés beküldését követő hónap első napjától kezdődik. 

Iparűzési adó fizetése

Katás az iparűzési adót átalány-adóalap után is megfizetheti. Az adóalap önkormányzatonként naptári évre 2 500 000 Ft. Ha a vállalkozás év közben lett katás, akkor a 2 500 000 Ft-ot naptári napok alapján kell arányosítani. Tegyük fel, hogy 2020. július 1-jétől lett a vállalkozás katás és 2020. december 31-ig katás maradt. Ekkor a katás időszak hossza 2020-ban 184 nap. Az időarányosan számított adóalap 1 256 831 Ft (2 500 000 Ft/366 nap)*184 nap).

Tudnivalók az átalányadózásról

Átalányadózás választása esetén a katás adóévre bevallást nem kell benyújtani.  Az önkormányzat kiszámítja az átalányadó-alap után az adót, és előírja. 

Az átalányadózás választására vonatkozó bejelentést a tárgyév február 15-ig kell megtenni. Más a határidő, ha a vállalkozás év közben tért át a kátára. Ekkor a bejelentést a katás státuszának kezdő napjától számított 45 napon belül kell megtenni.

Az átalányadózás az esetek többségében kedvező, de ez nem mindig igaz. Ha ezt nem tudod eldönteni, fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz.

Ha átalányadózás, akkor Billingo!

Hazabeszélünk, de tényleg érdemes minket választani, ha átalányadózol, pláne, ha 2022. szeptemberében tértél át az átalányadózásra. A piacon elsőként reagáltunk a kényes helyzetre, amely gyors megoldásokat követelt. A visszajelzéseitek alapján mondhatjuk azt, hogy sikeres a dübörgésünk, inden fejlesztésünket örömmel fogadtátok az átalányadó kalkulátortól az asszisztensen át az új számlázó csomagjainkig. Egy kalapba gyűjtöttünk nektek mindent, ami az átalányadót öleli fel, és folyamatosan egyeztetünk szakértőinkkel. Nézd meg például ezt a videót, vagy, hogy minden kérdésre választ kapj, fusd végig Youtube csatornánkat, megéri!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top