Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Katáznál? ☝️ Ezeket kell tudno…
KATA - 2020.02.18. - 4 p. olvasás

Katáznál? ☝️ Ezeket kell tudnod az áttérést követő bejelentésről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

A kata kedvező adózási formája sokakat csábít. Jó tudni, hogy akár meglévő vállalkozó is katázni kezdhet. Ehhez csak néhány jogszabályt kell szem előtt tartani. Bonácz Zsolt adótanácsadó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

katára történő áttérés bejelentése

Már működő egyéni vállalkozó, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, ügyvédi iroda áttérhet a katára, kivéve, ha ezt a Kata tv. nem engedi meg.

Milyen esetekben nem katázhaat az egyéni vállalkozó?

a) korábban volt adószáma, de azt az adóhatóság bizonyos időszakon belül törölte; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően.

Az a) pontban említett időszak az egyéni vállalkozás ismételt megkezdésének éve, vagy az azt megelőző 12 hónap.
A b) pontban foglalt rendelkezés alapján ingatlan bérbeadásából származó bevételt nem lehet katás bevételként elszámolni. 

Egyéni vállalkozó akkor folytat bérbeadási tevékenységet, ha ez tevékenységei körei között szerepel. Egyéni vállalkozói tevékenysége mellett ún. adószámos magánszemélyként lehet bérbe adni ingatlant.

=> Nem térhet át a katára az a betéti társaság, közkereseti társaság, ha nem minden tagja magánszemély.
=> Nem térhet át a katára az az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda, ha

a) végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll; vagy
b) ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett a kata alá történő bejelentkezés évében, vagy a bejelentkezést megelőzően. 


Utóbbi rendelkezés miatt az említett vállalkozások ingatlan bérbeadási tevékenységét nem folytathatnak katásként. 

A katára való áttérést a NAV-nál kell bejelenteni a rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével. Azt az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal kell kitölteni és elektronikusan elküldeni. Az ÁNYK és a formanyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.

A katás státus a bejelentés megtételét követő hónap első napjától kezdődik. Például, ha a formanyomtatványt az egyéni vállalkozó 2020. január 20-án küldi be a NAV-nak, akkor 2020. február 1-jétől lesz katás.

=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozónak a 20T101E nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány „A02”-es lapján a 14. sort kell megfelelően kitölteni.
=> Az egyéni vállalkozók közhiteles nyilvántartásában nem szereplő magánszemélynek (pl. egyéni ügyvéd) a 20T101 nyomtatványt kell kitölteni.

A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell megadni. Továbbá a „A03”-as lapján a 20. sort kell megfelelően kitölteni.

Egyéni cégek, KKT, BT, ügyvédi iroda áttérése

Egyéni cégnek, közkereseti társaságnak, betéti társaság esetében a képviseletre jogosult személynek kell intézkednie. A képviselőnek, vagy állandó meghatalmazottjának a 20T201T nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell megadni, valamint a „A05”-as lapján a 17. sort kell megfelelően kitölteni.

Ügyvédi iroda képviselőjének, vagy állandó meghatalmazottjának a 20T201 nyomtatványt kell kitölteni.
A nyomtatvány főlapján a bejelentés típusaként változásbejelentést (2-es kód) kell jelölni. Továbbá meg kell adni a változás hatályba lépésének időpontját. Ez a bejelentés beküldését követő hónap első napja. A nyomtatvány „A07”-es lapján a 29. sort kell megfelelően kitölteni.

Visszaigazolást ad a NAV a bejelentésről

Ha megfelelően jártál el, akkor a NAV-tól kapsz egy értesítő levelet ügyfélkapus tárhelyedre. Ebben a NAV a kata választását visszaigazolja. Ha nem kaptál értesítő levelet, akkor a következőket javaslom:

=> Kérd le a törzsadat-nyilvántartást. Ezt a www.magyarorszag.hu felületen belül elérhető „E-bev” szolgáltatás használatával tudod megtenni. Ebből megtudhatod, hogy a NAV katásként tart-e nyilván. Ha lekérsz egy adószámlát az „E-bev” szolgáltatás keretében, akkor láthatod, hogy a NAV kata adónemre könyvelt-e tételes adót. Amennyiben nem, akkor a bejelentést vélhetően hibásan nyújtottad be. 

=> 
A hibásan beadott formanyomtatvány utólag javítására lehetőséged van. A javított bejelentés alapján a katás státus az eredeti bejelentés beküldését követő hónap első napjától kezdődik. 

Iparűzi adó fizetése

Katás az iparűzési adót átalány-adóalap után is megfizetheti. Az adóalap önkormányzatonként naptári évre 2 500 000 Ft. Ha a vállalkozás év közben lett katás, akkor a 2 500 000 Ft-ot naptári napok alapján kell arányosítani. Tegyük fel, hogy 2020. július 1-jétől lett a vállalkozás katás és 2020. december 31-ig katás maradt. Ekkor a katás időszak hossza 2020-ban 184 nap. Az időarányosan számított adóalap 1 256 831 Ft (2 500 000 Ft/366 nap)*184 nap).

Tudnivalók az átalányadózásról

Átalányadózás választása esetén a katás adóévre bevallást nem kell benyújtani.  Az önkormányzat kiszámítja az átalányadó-alap után az adót és előírja. 

Az átalányadózás választására vonatkozó bejelentést a tárgyév február 15-ig kell megtenni. Más a határidő, ha a vállalkozás év közben tért át a kátára. Ekkor a bejelentést a katás státusának kezdő napjától számított 45 napon belül kell megtenni.

Az átalányadózás az esetek többségében kedvező, de ez nem mindig igaz. Ha ezt nem tudod eldönteni, fordulj könyvelőhöz, vagy adótanácsadóhoz.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top