Bt. átalányadózás egyéni vállalkozásként? Van megoldás!

Adózás, NAV 2022.08.02. - 7 p. olvasás

Az új KATA törvény kihirdetése óta tudjuk, hogy a betéti társaságok és a közkereseti társaságok egyértelműen kikerülnek a KATA hatálya alól, és a TAO vagy KIVA alá kell bejelentkezniük. A Billingo könyvelői kerekasztal-beszélgetésen azonban kaptunk néhány ötletet, hogyan lehetnek mégis átalányadózó egyéni vállalkozók.

KATÁs Bt.-ből átalányadós egyéni vállalkozás? Van megoldás!

Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója a méltánytalanul keveset említett betéti társaságok helyzetéről és lehetőségeiről is kérdezte beszélgetőpartnereit, Fülöp Olgát, Böröczky Zsuzsit, Mészáros Anikót és Zádori Jácintot. 

Szeptember 1-től nem KATÁzhatnak tovább a Bt.-k

Az új KATA törvény egyértelműen kimondja, hogy csak főállású egyéni vállalkozók választhatják a KATA adónemet, amennyiben csak magánszemélyeknek számláznak. Emiatt a KATÁs Bt.-k mindenképpen kikerülnek a kedvező kisadózói adónem alól. Számukra a társasági adóra váltás lehet a leggyorsabb megoldás, ebben az esetben a főszabály szerinti TAO vagy a KIVA alá kell bejelentkezniük. 

TAO vagy KIVA? Kinek melyik lenne a jó választás? 

“KIVA esetén a személyi jellegű ráfordítások után kell 10% KIVÁt befizetni, viszont nem fizetnek SZOCHÓT, ami 13%. Igaz, hogy a jóváhagyott osztalék után is kell KIVÁt fizetni, de a TAO-ban is megfizeti a 9%-ot. Tehát ővelük is mindenképpen számolni kell. 

Ami viszont még szomorú, hogy könyvvizsgáló kötelezettség is keletkezik, hiszen kikerülnek a KATA hatálya alól, és akkor kötelező a könyvvizsgáló. Bízunk benne, hogy lesz átmeneti korrekció, hogy a KATA alany megszűnésekor ne kelljen könyvvizsgálat. Amikor pl. egy cég végelszámolást indít, akkor sincs szükség könyvvizsgálóra. Egyrészt sajnos nincs annyi könyvvizsgáló és szabad kapacitás sem, aki ezt el tudná látni. Másrészt teljesen felesleges” - mondta Mészáros Anikó, a Minősített Könyvelők Egyesületének titkára, aki saját könyvelő irodájával a mikro- és kisvállalkozások könyvelésére specializálódott.

Jelenleg nincs határidőhöz kötve a könyvvizsgálat

“Az adóalanyiság augusztus 31-ével szűnik meg, szeptember 1-vel kerülnek vissza a számviteli törvény hatálya alá, ekkor nyitómérleget kell készíteni. Ehhez pedig nincs határidő. Így a könyvvizsgálati kötelezettség határideje az, amikor ez elkészül. 

Életszerűen ennek 30 napon belül kellene elkészülnie, de ezt a számviteli törvény nem tartalmazza. Így várhatóan ez az ősz feladata lesz. A könyvvizsgáló ekkor záradékkal látja el, amit viszont sehova nem kell elküldeni, azaz közzétételi kötelezettség nem tartozik hozzá.

A végső határidő talán 2023. május 31. lehet - de ez sehova nincs leírva -, ami ennek az időszaknak (fordulónap 2022. december 31.) a beszámolójának a közzétételi határideje (2023. május 31.). Ekkor kell először az előző év oszlopában a nyitómérleg adatait feltüntetni. A konkrét feladat egyébként a könyvelés naprakészsége és a jogszabály szellemiségét tekintve inkább szeptember - októberben lesz aktuális” - mondta Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője, az Adónavigátor szakmai vezetője és az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagja, valamint az Irányadó magazin főszerkesztője. 

Bt.-ből átalányadós egyéni vállalkozás? Van megoldás.

Ha egy Bt. beltagja átalányadós egyéni vállalkozóként szeretné folytatni a tevékenységét, ahhoz előbb meg kell szüntetnie a beltagságot a Bt-ben, ami akár 4-5 hónapos időszakot is jelenthet, amíg az adóhatósághoz és a cégbírósághoz eljuttatott dokumentumokra megérkezik a törlés. 

“Annyiban lehetünk rugalmasak, hogy a 40 napos hitelezői igénybejelentést valóban ki kell várni. Ha azonban nincs semmi extra, amire számolni kell (pl. nincs tartozás, kintlévőség, nincs eszköz), akkor a végelszámolás vége a 45-50. napon bejelenthető, és bár a cégbíróságnak van átfutási ideje, a cég ezzel a nappal szűnik meg. 

Mivel az összeférhetetlenség (beltagként nem lehet egyéni vállalkozó) ezzel megszűnik, akár már másnaptól (amikor a végelszámolás végét az adóhatósághoz és a cégbírósághoz azonos időben bejelentettük) lehetne egyéni vállalkozó a beltag.

Ha valaki ezt a 2 hónapot sem tudja vagy nem szeretné kivárni, nekik az a tanács, hogy cseréljék meg a beltag és kültagot a cégben még augusztusban (legkésőbb szeptember 1-i hatálynappal). Erre az ügyvédnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a cégbírósághoz. Így szeptember 1-én már kültag lesz, és már csinálhat egy átalányadós egyéni vállalkozást. A Bt-nek közben elindul a végelszámolása” - mondta Böröczky Zsuzsi. 

“Azt érdemes még szem előtt tartani, hogy ha beltagja illetve ügyvezetője ennek a vállalkozásnak és eddig KATÁs volt, az egy fix adófizetési kötelezettséggel járt. Most viszont, hogy végelszámolóvá válik, ez is biztosítotti kötelezettség, tehát járulékot kell utána fizetnie. Ha esetleg 3-4 órás munkaviszonyt vonunk be, abban az esetben kevesebb lesz a járulékfizetési kötelezettsége” - egészítette ki Zádori Jácint, könyvelő, az Adocampus egyik szakértője, szintén saját könyvelő irodát vezet.

Ennél várhatóan sokkal nagyobb problémát fog jelenteni azonban a vállalkozásoknak, hogy ezt a 1,5-2 havi munkát hogyan tudják kiszámlázni, ha mellette még nem lehetnek egyéni vállalkozók.

Átalányadó kalkulátor a Billingóban

Azt, hogy valóban az átalányadózás lesz-e a legjobb döntés, minden vállalkozásnak magának kell kiszámolni. Ebben óriási segítség a Billingo Átalányadó kalkulátora, amivel pillanatok alatt, előre lehet kalkulálni, mennyi lenne a fizetendő adó és járulék átalányadósként, még akkor is, ha hektikusan alakulnak a bevételek az évben. 

Az Átalányadó kalkulátor figyelembe veszi 

  • a jogviszonyt (főállás, mellékállás, nyugdíjas
  • a szakképzettséget igénylő tevékenységeket
  • a költséghányadot
  • az 1,2 milliós SZJA mentes sávot
  • az évre tervezett bevételt éves vagy havi bontásban

Átalányadó Asszisztens segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens hatalmas segítség a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert minden hónapban pontosan látják majd a fizetendő adók és járulékok összegét, valamint a még rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretet is.

Az igazi nagyágyú azonban az Átalányadó Asszisztens Plusz, ami teljeskörű támogatást ad az átalányadózásban. Az Átalányadó Asszisztens funkcióin túl figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba. 


“Pontosan erre lesz szükség. Az elmúlt 2 évben azt tapasztaltam, hogy a vállalkozót nem a részletes adószabályról kell tájékoztatni, mert nem érti. A vállalkozónak inkább azt kell megérteni, hogy hol lehet feladata, hol kell kérdeznie. A legtöbbeket inkább az érdekli, hogy a bevétel hány %-át kell adóba befizetni, és mennyi marad meg neki hó végén. 

Erre jó megoldás, ha a vállalkozó minden egyes hónapban a bevétele alapján befizeti az adót mindhárom adónemre (SZJA, TB, SZOCHÓ), - vagy akár egy megtakarítási számlán gyűjti azt. Így ugyan lehet, hogy egy ideig túlfizetésként jelentkezik ez az összeg az adóhatóságnál, de a vállalkozónak biztonságot ad, hogy az adót befizette és a többi bevétel az övé. A vállalkozóknak ugyanis nagy probléma az, ha az adót is hektikusan kell fizetniük” - árulta el Böröcky Zsuzsi. 

“Ez az egyik legnagyobb előnye az átalányadónak a KATÁhoz hasonlóan, hogy ez egy megszerzett, adózott jövedelem. Nem kell azon aggódni, hogy milyen költségek lesznek még, hogy alakul az év vége, mennyit kell még adózni stb. Emiatt a logikája nagyon hasonló” - mondta Fülöp Olga, a Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője, a KATA, valamint az átalányadó téma mindentudója. 

Kövesd továbbra is a Billingót hírlevélben, blogon vagy Facebookon.

Kérdésed van az átalányadózással kapcsolatban? 

Csatlakozz a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoporthoz, ahol a Billingo csapat mellett Böröczky Zsuzsi, Fülöp Olga, Mészáros Anikó és Szilágyi Anita válaszolnak a kérdésekre! 


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top