Kata pénzügyi 1x1 - letölthető cash-flow tervezővel és óradíj kalkulátorral

Adózás, NAV 2021.01.06. - 6 p. olvasás

„A kata a világ legegyszerűbb dolga: havonta befizeted a fix adót, évente az iparűzési adót, azzal minden le van tudva, és csak csinálni kell.” Ami az adózási oldalát illeti egy katás vállalkozásnak, ez majdnem teljesen igaz.

Katás vállalkozás költségei

Mint mindenhol, itt is akad némi apróbetűs rész, ezzel együtt tény, hogy a kata az egyik legegyszerűbb, legkönnyebben tervezhető, nagyon kedvező mértékű adónem. Nem véletlenül választotta mára több, mint 300.000 vállalkozó. 

A viszonylagos egyszerűség csak a katás vállalkozás adózási részére igaz. Hacsak nem egy-két cégnek kvázi szabadúszóként beszámlázva dolgozol, akkor katás vállalkozásod épp olyan, mint egy bármilyen másik: ügyfelet kell szerezned, meg kell tudnod határozni, hogy mennyiért dolgozol.

Attól, hogy nem számolod el őket, költségeid szintén lesznek, amiket ki kell gazdálkodnod úgy, hogy a végén elég pénz maradjon a zsebedben. Ezeket célszerű nyilvántartanod. Érdemes egy cash-flowt is összedobnod, hogy tudd, mikor, mire mennyit kell költened, és milyen pénzeket vársz.

Katás vállalkozóként is szükséged van alapvető pénzügyi ismeretekre.

I. Így számold ki, hogy mennyiért dolgozol

Katás vállalkozóként nagy valószínűséggel valamilyen szolgáltatást nyújtasz majd. Ezt a legcélszerűbb óradíjban beárazni, hiszen nagyon sok szolgáltatásnál az ügyfelet ez érdekli. Ehhez először meg kell határoznod, hogy egy hónapban hány órát dolgozol. 22 munkanappal és napi 10 órával számolva, ez havi 220 óra. Vállalkozóként biztosan nem fogsz mind a 220 órában keresni, azaz számlázni. Hiszen ügyfelet kell szerezned, tanulsz, utazol, adminisztrálsz stb.

A ténylegesen bevételt generáló munkád mellett egy csomó mindennel foglalkoznod kell. Főleg eleinte legfeljebb az időd 50%-a az, amit el tudsz adni, számoljunk ezért havi 110 órával, ami közben bevételhez jutsz. Ezt azért fontos tudnod, mert ez alatt az idő kell megkeresned a költségeidre valót, plusz profitot elérned, hiszen ezért csinálod.

A havi katán, és az éves iparűzési adón felül legyen havonta 100.000 forint költséged. Ez havi 154.166 forint, kerekítsünk 150 ezerre. 150.000 osztva 110-zel, az1363. Ennyibe kerül óránként, hogy vállalkozóként létezel. Tegyük fel, hogy havonta szeretnél tisztán 300.000 forintot a zsebedben tudni. Ehhez 300.000 + 150.000 forint bevételre van szükséged havonta. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben munkádért óránként 4090 forintot kell kérned.

Ez persze csak az elmélet, a gyakorlat biztosan mást mutat majd: tényleges bevételed függhet a szezonalitástól, az esetleges kedvezményektől, amiket adsz, meg még ezer más dologtól, de legalább lesz egy kiindulási alapod.

Csináltam neked egy egyszerű kalkulátort, ami abban segít, hogy be tudd lőni az óradíjadat. Erre a linkre kattintva tudod letölteni.

Katás vállalkozás költségei

II. Bevételeid és kiadásaid nyilvántartása, P&L balance (Profit-Loss) kimutatás

Említettem már, hogy katásként nem számolsz el költségeket, és az évi egyszeri bevételi nyilatkozaton kívül egyéb bevallást sem kell tenned vállalkozásod eredményéről. Ettől még célszerű ezeket nyilvántartanod, hogy tudd, az adott hónap, vagy év végén éppen pénzt kerestél, vagy esetleg mínuszban vagy. Ha pedig bizniszed fejlődni fog, és idővel kinövöd a kata kereteit, a további tervezéshez nagyon jól jönnek majd ezek az adatok.

Ezért érdemes egy egyszerű eredménylevezetést készítened. Az angol elnevezése, a profit-loss balance - vagyis nyereség-veszteség egyenleg - pontosan leírja, mit is jelent ez: bevételeidből levonod kiadásaidat. Ha ez az egyenleg pozitív, vállalkozóként pénzt kerestél, ha negatív, akkor veszteséges voltál.

Eredménylevezetésed katás vállalkozóként a következő módon fog kinézni: bevétel – anyagköltség – igénybe vett szolgáltatás – amortizáció – adók = eredmény.

Ismét csak az egyszerűség kedvéért áfamentességet feltételezünk, vagyis eredményedet teljes bevételed, és költségeid különbözete adja majd. Ezt egyelőre egy Excel táblában percek alatt össze tudod rakni, de a tervek szerint hamarosan a Billingónak lesz egy olyan funkciója, ami ebben támogat majd téged.

A bevétel, mint fogalom egyértelmű: bevétel az, amit kiállított számláid alapján ténylegesen kifizettek, illetve az is, ha kaptál valamilyen támogatást.

Anyagköltség lesz minden olyan kiadás, ami valamilyen kézzel megfogható dolog. Katásként valószínű nem sok ilyened lesz. Ilyen jellegű költségek az üzemanyag, az irodaszer stb.

Igénybe vett szolgáltatás: benne van a nevében. Olyan, vállalkozásod értelmében felmerült költségek, melyek kézzel nem megfoghatóak. Így pl. a könyvelés, bankköltség, telefon, internet, marketing stb.

Az amortizáció egy kakukktojás lesz költségeid között. Attól, hogy nem fizeted ki havonta, vagyis pénzforgalmat nem generál, még számolnod kell vele. Számolj vele az előző pontban említett módon: eszközök beszerzési ára / hónapok száma, amíg használod.

Katás vállalkozás költségei

III. Cash-flow

Az eredménylevezetés egy adott időszak (például hónap vagy év) végén lévő, pillanatnyi pénzügyi helyzetet mutat meg neked. Önmagában kevés lesz, odáig el is kell jutni. A cash-flow pont azt fogja megmutatni, mi történik az úton, amíg odáig eljutsz.

Hogy miért nem elég csak eredményt tervezni? Képzeld el a következőt: van 1000 forintod, hogy elindítsd vállalkozásodat. Kitalálsz egy menő szolgáltatást, amiből eladsz 10000 forintért úgy, hogy összesen 4000 forintot költesz rá mindennel együtt.

A végén elvileg kerestél 6000 forintot. A gyakorlatban viszont kiderül, ahhoz, hogy az első megrendelések, amik pénzt hoznak, megérkezzenek, el kell költened 2000 forintot reklámra. Ami 1000 forintból bajos: máris beleálltál a földbe. A cash-flow pont ezt a helyzetet segít elkerülni.

Cash-flowt összerakni nem nehéz, magánemberként simán lehet, hogy csináltál már. A különbség annyi, hogy magánemberként valószínűleg kevesebb tétellel kell foglalkoznod.

Valamikor a hónap elején megérkezik a fizetésed, ez lesz cash-flowd pozitív, azaz bevételi oldala. A kiadási oldalra kerülnek például a rezsi, a havi élelmiszer, a biztosítások, hiteltörlesztés, egyéb vásárlások, megtakarítások. A kettő egyenlege lesz a havi záró érték, és értelemszerűen ugyanez lesz a következő havi nyitó.

Vállalkozóként annyi a különbség, hogy valószínűleg több tétellel kell számolnod, bevételeid pedig bizonytalanabbul tervezhetőek, mint alkalmazottként. Katásként egészen biztosan fix kiadásod lesz a havi tételes adó, a kamara és az iparűzési adó. Ezen kívül cash-flowdat pont ugyanúgy kell tervezned, mint magánszemélyként. Az alábbi linkre kattintva egy egyszerű cash-flow tervezőt találsz: értelemszerűen töltsd ki, a B2 mezőbe írd be az év eleji nyitót, onnantól a bevételek, és kiadások vezetésével a táblázat mindent számol neked.

Tervezésnél arra ügyelj, hónap végén a záró egyenleged soha ne legyen negatív, mert ez azt jelenti, elfogyott a pénzed, és valamit nem tudsz kifizetni.

IV. Bevétel ≠ profit!

Katás vállalkozóként hamis biztonságérzetet adhat az a tény, hogy költségeidet nem számolod el, így ránézésre a kata kifizetése után a teljes bevételed megegyezik azzal, amit az adott hónapban kerestél. Ez vállalkozóként nincs így! Attól, hogy kiadásaid nem elszámolhatóak, még léteznek, ki kell őket fizetned. Ebben az értelemben nem rendelkezel szabadon teljes bevételeddel.

Katás vállalkozóként tényleges vállalkozói eredményed, avagy profitod ugyanúgy bevételeid és költségeid különbözete, mint bármilyen más adózási mód esetén. Bármilyen jellegű tervezésnél, vagy éppen áraid meghatározásánál emiatt költségeidet ugyanúgy figyelembe kell venned, mint az összes többi vállalkozási forma esetében.

Ezt amiatt is érdemes megtenned, mert ha kinövöd a kata kereteit, a továbblépéshez szükséged lesz ezekre az adatokra.

Vuray György
Vállalkozás okosan

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top