Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így számold el az új katára va…
KATA - 2020.01.28. - 5 p. olvasás

Így számold el az új katára való áttérésnél vállalkozásod ☝️ költségeit

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Sokan gondolják, hogy az új katás egyéni vállalkozóknak a költségekkel nem kell foglalkozniuk, pedig a képlet nem ennyire fekete vagy fehér. Bonácz Zsolt adószakértő segít tisztázni a félreértéseket.

katás vállalkozás költségelszámolás

Katára vonatkozó speciális költségelszámolási szabályok

Ha egyéni vállalkozásról szeretnél új katára váltani, akkor mindenképpen érdemes tisztában lenned a katára való áttérésnél alkalmazandó speciális költségelszámolási szabályokkal. Ugyanis a katázás előtti időszakra benyújtandó bevallásban olyan költségeket is figyelembe lehet venni, amely pénzügyi rendezése a váltásik még nem történt meg.

Nézzük konkrét példákkal!

Tegyük fel, hogy egy egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől szeretne katára váltani.

Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022-re még szja bevallást köteles benyújtani. Ebben elszámolhatja költségként áfa nélkül az 2022. december 31. előtt pénzügyileg nem rendezett, de 2022. évre vonatkozó költségeit.

Mi a helyzet, ha a költség az új katás időszak előtt elszámolásra került, de a pénzügyi rendezése nem a katás időszakban valósult meg?

Pl. ha az egyéni vállalkozó saját döntése alapján a továbbiakban nem új katázik, illetve nem katázhat tovább, katás időszakban nem fizette meg a költségeket.

Ebben az esetben az szja bevallást módosítani kell, mivel a katás időszakot megelőző adóévre vonatkozóan nem lehet a költséget elszámolni.

Nézzünk egy konkrét példát:

Az egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől áttért az új katára.

Az egyéni vállalkozó a 2022-es évre vonatkozó szja bevallásának benyújtásakor kiszámította, hogy 2022-es évre vonatkozóan még 53 000 Ft iparűzési adót kell megfizetnie 2023. május 31-ig. Ezt a 2022 -es szja bevallásában költségként figyelembe is vette.

Ezt követően kata adóalanyisága 2023. augusztus 31-én megszűnt, az iparűzési adót 2023. október hónap folyamán fizette meg.

Ebben az esetben a 2022-re vonatkozó szja bevallást önellenőrzés útján kell korrigálni, mivel az 53 000 Ft-ot nem vehette volna figyelembe költségként, hiszen az iparűzési adó megfizetése nem katás időszakban valósult meg.

Ez azonban csak abban az esetben lehet irányadó, ha az egyéni vállalkozó az új katára való áttérést megelőzően az Szja tv. vonatkozó rendelkezései szerint a költséget nem, vagy csak részben számolhatta el.

Lássunk egy másik példát!

Ha a katás időszak előtt a költséget már rendezte és részben elszámolta, akkor a fenti speciális szabály alapján csak a fennmaradó összeget számolhatja el költségként a katás időszakot megelőzően.

Az egyéni vállalkozó 2022. december 31-ig a vállalkozói jövedelemadózás szabályai szerint adózott, 2023. január 1-jétől áttért az új katára.

1 fő alkalmazottat foglalkoztat, akinek bruttó munkabére 300 000 Ft/hó. 2022. december havi bruttó munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adó 50 %-át 2022. december 20-án átutalta az adóhatóság részére. A fennmaradó összeget 2023. január 12-én utalta át.

Az egyéni vállalkozó az általa 2023. január 12-én átutalt szociális hozzájárulási adót költségként 2022. december 31-én elszámolhatta, tekintettel arra, hogy azt katás időszakot megelőző időszakra vonatkozik.

Mi a helyzet az anyag- vagy árubeszerzéssel?

Előfordulhat, hogy az anyag-, vagy áru beszerzésére a katás időszak előtt került sor, de az ellenérték megfizetése, továbbá az anyag felhasználása/értékesítése, az áru értékesítése a katás időszakban történik meg.

Az anyag, áru beszerzési ára ekkor is figyelembe vehető a katás időszakot megelőző időszakban költségként.

Erre amiatt van lehetőség, mert a katás időszak első napját megelőző napon meglevő készleteket úgy kell kezelni, mintha a tevékenység megszüntetésre került volna. Ez a készletértéket mindaddig az adóalapot nem képező bevételnek minősül, amíg az egyéni vállalkozó vállalkozói jövedelemadózás, illetve az átalányadózás szabályai szerint adózik.

A katás időszakban megfizetett ellenérték olyan szolgáltatáshoz is kapcsolódhat, amely esetében az Áfa tv. 58. §-a szerint kellett a teljesítés időpontját meghatározni. Ekkor a katás időszak első napját megelőző időszakra vonatkozó ellenérték az adóalanyiság első napját megelőző napon számolható el költségként.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől áttért a katára, előtte a vállalkozói jövedelemadózás szabályait alkalmazta.

Negyedévente 150 000 Ft + áfa könyvelési díjat köteles fizetni, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

Az egyéni vállalkozó a könyvelő cég részére a 2022. IV. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2023. január 15-én utalta át.

A könyvelő a könyvelési díjról kiállított számlán teljesítési időpontként 2023. január 20. napját köteles feltüntetni.

Az egyéni vállalkozó a 2022. IV. negyedévre vonatkozó - áfa nélküli - könyvelési díjat 2022. évre vonatkozó szja bevallásában költségként figyelembe vehette, pedig annak tényleges megfizetésére 2023-ban került sor.

Módosítsuk a példát a következők szerint:

Az egyéni vállalkozó az új katára 2023. február 1-jétől tért át.

A 2023. I. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2023. április 18-án megfizette. Ekkor az egyéni vállalkozó új kata szerinti adózott.

Az egyéni vállalkozónak 2023. január 1-jétől 2023. január 31-ig terjedő időszakra szja bevallást kell benyújtania.

Az egyéni vállalkozó szja bevallásában költségként veheti figyelembe a 2023. I. negyedévre vonatkozó áfa nélküli könyvelési díj arányos részét, azaz 50 000 Ft-ot, bár azt csak 2023. január 31-e után fizette meg.

Az előzőekben leírt szabályok akkor is irányadóak, ha a vállalkozás korábban katázott, de ez a lehetősége megszűnt és visszatért a vállalkozói jövedelemadózásra, majd az új Kata tv. (2022. évi XIII. tv.)-ben előírt időtartam leteltét követően ismét áttér a katára.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár