Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Készülj fel: a minőségi energe…
Tippek - 2022.12.01. - 4 p. olvasás

Készülj fel: a minőségi energetikai audittal spórolni is tudsz!

A Magyarországon működő nagyvállalatoknak már hét éve kötelező a rendszeres energetikai auditálás, négyévente kell erre sort keríteniük. Mégis sokan elkönyvelik a folyamatot szükséges adminisztrációs tevékenységként, de azt például tudtad, hogy jóval több maradhat a zsebedben, ha az auditor rávilágít a problémákra, és a céged érintő energetikai kedvezményekkel tisztában van? Több beruházásnyi összeget is összespórolhatsz egy jó audittal. Nézd meg, hogyan!

energetikai audit

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint az audit a fogyasztás nagyságától és típusától függetlenül “minden olyan energiafogyasztót megcéloz, amely javítani akarja energiahatékonyságát, csökkenteni energiafelhasználását.” Az energetikai auditálási kötelezettségre vonatkozó szabályok az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény tartalmazza.

Az energiamegtakarítási lehetőségeid az auditban három elkülönített kategóriában kell bemutatnod

  • Számottevő költségráfordítás nélkül alacsonyabb energiafogyasztást eredményező javaslatok - ide lehet sorolni a kollégák szemléletváltását, az energiatudatos magatartás növelését, amelyről például Simon István energiaszakértő is beszél a Billingo videójában.
  • Alacsony költségráfordítással, gyorsan megtérülő fejlesztések - például ha LED-es izzókra váltasz az üzemedben
  • Nagyobb beruházási költséggel járó, részletes gazdaságossági számítással megvizsgált korszerűsítési lehetőségek

Egy minőségi audit elkészítése időigényes és körülményes feladat, és mivel kevés az igazán szakértő auditor, a keresésükkel töltött idő sem neked kedvez. Azok az auditorok, akik minőségi munkát végeznek, meglehetősen elfoglaltak, és sok idő, mire a szükséges papírokkal elkészülnek. Az auditálás akár 4 hónapot is igénybe vehet, melyet a jogszabályi környezet folyamatos változása tovább bonyolít, szóval légy résen, cselekedj időben!

Az energetikai audit nemcsak kötelező a nagyvállalatok számára, hanem jól felfogott érdekük, és még hasznot is hajt. Amire nagyon figyelj, hogy az auditor, vagy az audittal megbízott cég minőségi és alapos munkát végezzen. Ha nem hívja fel a figyelmed a számodra legjobb irányra, milliókban kifejezhető hátrányban leszel.

Szeretnél versenyelőnyhöz jutni? Segítünk benne!
Érdekelnek a Billingo költésgcsökkentő ajánlatai!

Miért legyen rád szabott az audit?

Sokkal kisebb veszteségeket könyvelhetsz el a vállalkozásodban egy jó auditorral a hátad mögött. A komplex energiahatékonysági audit célja az épületek, folyamatok és szállítás veszteségeinek feltárása, és az ezek csökkentéséhez szükséges intézkedési javaslatok megfogalmazása. Ha tudod, hogy mi a baj, és mire kell helyezned a fókuszod, nem költesz más területekre feleslegesen, priorizálni tudod beruházásaid. Fejlesztesz ott, ahol kell, és máris környezetbarátabb és hatékonyabb vagy.

Ha kevesebb energiával tudod ugyanazt a színvonalat hozni a munkádban, akkor kifejezetten jól jársz anyagilag is. Vegyük például a rezsit: ha lecseréled a 30 éves kazánod egy energiahatékonyabbra, és mondjuk kicserélteted a nyílászáróid, az addigi fogyasztásod töredékét produkálhatod, így a közüzemi számláidon máris tudsz spórolni, legalábbis radikális mértékben nem emelkednek majd ahhoz képest, mint amit a matuzsálem eszközöd produkált volna.

  • Egy jó szakember alapos műszaki állapotfelmérést végez.
  • Megnézi az energiafelhasználásod a berendezéseid, a cég épületét vagy épp a szállítást tekintve, majd intézkedési javaslatokat tesz, a cégedre szabva mi lenne a legjobb megoldás. Mindezt konkrét megtérülési számításokkal támogatja meg.
  • Ennek köszönhetően optimálisan tudod működtetni a vállalkozást.

Ilyen tehát a jó auditor, ezekhez a kritériumokhoz ragaszkodj a megválasztásánál. A MEKH oldalán találsz róluk és az auditáló szervezetekről egy listát IDE kattintva.

Fontos lehet tudni azt is, hogy számotokra például az energiahatékonysági adókedvezmény vagy a TAO kedvezmény milyen megtérülési lehetőségeket rejt, mert a lyukak befoltozása lehet, mehet támogatásból is.

Olvasnál bővebben a TAO kedvezményről? Kattints IDE korábbi cikkünkért.

Ha elkerülnéd az auditot - van egy hasznos kiskapu

A kibocsátáskereskedelmi (ETS) rendszer által érintett nagyvállalatok az audittal ráadásul a kvótavásárlási kötelezettségüket is csökkenteni tudják az energiamegtakarításukkal egyetemben. Azok a cégek, amelyek ISO 50001 energiairányítási rendszert használnak, mentesülnek az audit alól. Az ISO 50001 szabvány az energiahatékonyság kialakításának kereteit fixálja le, amelyekhez energetikai felmérések, javaslatok és konkrét cselekvési terv tartozik.

A nagyvállalatoknak a négyévenkénti energetikai auditálási kötelezettségen kívül egyébként más energiahatékonysági kötelezettségük is van. Évente nagyvállalati regisztrációra és regisztrációs díjfizetésre kötelezettek. Éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük van, valamint az energiafogyasztás mértékétől függően energetikai szakreferens szolgáltatását kell igénybe venniük.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér