TAO kedvezmény az energiahatékonyságért - nagy megtakarítás egyszerűen

Vállalkozásfejlesztés 2022.11.30. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy teljes hatékonysággal pörgessük a vállalkozást, márpedig millióktól eshet el az, aki nem követi figyelemmel a számára legjobb kedvezményeket, spórolási lehetőségeket. Te szeretnél a sikeresek csoportjába tartozni úgy, hogy olcsóbban fejleszted a céged?

TAO kedvezmény

A társasági adókedvezmény például egy olyan konstrukció, amivel ezt megteheted. Az energiahatékonysági jogszabályok egyik legfontosabbika ugyanis az energiahatékonysági célokra felhasználható TAO kedvezmény.

Azt talán már tudod, hogy TAO fizetési kötelezettsége van minden olyan szervezetnek (vállalatok, önkormányzati holdingok, stb.), amely jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vállalkozási tevékenységet végez. Persze kedvezmény igénylésére is van lehetőség, amely több területen felhasználható, az egyik ilyen a már említett energiahatékonyság. Nem elég hogy a folyamataid optimalizálásával eleve spórolsz, és a befektetésed hónapok alatt megtérül, de a beruházásod egy részét gyakorlatilag fizetik is!

Az energiahatékonysági társaságiadó kedvezménnyel az egész ország CO2- kibocsátásának csökkentését irányozzák elő. A fogyasztók által elért energia-megtakarításokat auditorok ellenőrzik és tanúsítják. A TAO kedvezmény régiónként eltérő támogatási mértékkel bír, és a tanúsítvány birtokában adóvisszatartás formájában vehető igénybe, a teljes TAO keret 70%-áig.

Mi számít energiahatékonysági célokat szolgáló intézkedésnek?

Teljes mértékben, a beruházás értékéhez viszonyítva a közvetlen energiahatékonyságot növelő beruházások adókedvezménye számolható el, közvetett energiahatékonyságot növelő beruházás esetében pedig több dologra is figyelned kell. Hogy a te céged számára milyen lehetőségek vannak, abban egy jó energetikai auditor tud segíteni részleteiben.

Épületet érintő energiahatékonysági intézkedések közé tartozik a világítás-korszerűsítés, a kazáncsere vagy a klímaberendezés korszerűsítése. A tevékenységet érintők pedig a kompresszor korszerűsítése vagy a frekvenciaváltó beépítése lehet.

Ahogy ezzel spórolni tudsz

A közvetetten energiahatékonyságot növelő beruházások különbözetéhez egy kevésbé hatékony berendezés árát és a hatékonyabb társáét veszik alapul a TAO kedvezmény számításánál. Mivel többet költesz az energiahatékonyságra, közvetett beruházásként elszámolható lesz a különbözet egy része Simon István energiahatékonysági szakértő szerint.

Mikor, meddig, hogyan veheted igénybe

Az adókedvezmény igénybevételére 5+1 adóév áll rendelkezésedre. Az adókedvezményt először a pénzügyi aktiválás adóévében tudod igénybe venni. Aztán az üzembe helyezés évében vagy az üzembe helyezés utáni évben, illetve az azt követő 5 adóévben lehet teheted meg ezt, és amire még figyelj: a pénzügyi aktiválást követően a kedvezmény igénybevételét 2 éven belül meg kell kezdened.

Fontos feltétel, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál regisztrált, akkreditált energetikai auditor által kiállított „energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolásod” legyen. A beruházás vagy felújítás részét képező valamennyi eszközt használatba kell venned, és ezeket az eszközöket a beruházás vagy felújítás üzembe helyezését követő legalább öt évig a hatályos engedélyben foglaltak szerint üzemeltetned vagy használnod kell.

Tudtad, hogy a Billingóval több oldalról tudsz százezreket spórolni? 
Szeretnék megtakarítani, miközben fejlesztem a cégem!

Ha az elszámolható költség összegénél figyelembe vett eszközöket - pótlás nélkül - kivezeted, vagy nem üzemelteted a hatályos engedélyben foglaltak szerint, akkor az ilyen eszközök bekerülési értéke az adókedvezmény alapjául szolgáló elszámolható költséget csökkentik.

Amikor a TAO útja nem a tiéd - ki nem részesülhet belőle

TAO-ban nem számolhatóak el a napelemes beruházások, valamint az energiaátalakítási ágazatnak és az energetikai iparnak szolgáltatott energiaszállítás kapcsán képződő energiamegtakarítások, mert az energiahatékonysági törvény értelmében azok nem számítanak végső energiamegtakarításnak - fejtette ki a Billingónak Simon István.

A szakértő további hasznos rezsicsökkentő tippeket osztott meg velünk videóinterjúnkban. Te kijegyzetelted már a javaslataid? Nézd meg videónkat a bővebb infókért!

Nem vehet igénybe társasági adókedvezményt az a cég, ahol:

  • az adóhatóságoknál nyilvántartott adótartozása van;
  • az állami adó- és vámhatóság be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt mulasztási bírsággal sújtja;
  • ha a fejlesztést azért hajtanák végre, hogy megfeleljenek a beruházás vagy felújítás megkezdésekor már elfogadott uniós szabványoknak;
  • ha az adózó nem teljesíti a törvény és az energiahatékonysági igazolás által előírt feltételeket (pl. energetikai auditori igazolás hiánya);
  • ha az adózó felszámolás vagy kényszertörlési eljárás alatt áll;
  • ha az adózóval szemben teljesítetlen visszafizetési felszólítás van érvényben olyan európai bizottsági határozat eredményeként, amely valamely támogatást jogellenesnek és a belső piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánított.

Auditorral minden könnyebb

Ahogy azt már korábban az EKR-t taglaló cikkünkben említettük, auditorral jobban jársz, nincs ez másként TAO kedvezmény igénylésénél sem. Ő pontosan látni fogja a felmérés után hogy nektek mire van szükségetek. A tervezett energetikai beruházás előtt műszaki tanácsadásban, illetve a társasági adókedvezmény és EKR kompatibilitásának vizsgálatában segíthet.

A meglévő állapotot felméri, illetve az intézkedés megvalósítása után a beruházás energetikai auditálását kötelező feladataként ellátja. Az audit részeként a szükséges tanúsítvány elkészítésében is segít, és számíthatsz rá az esetleges hatósági ellenőrzések támogatásban és a felelősségvállalásban is.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top