Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Fintech / Közeledik az Online Számla 2.0…
Fintech - 2019.09.19. - 3 p. olvasás

Közeledik az Online Számla 2.0 verzió bevezetése

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

Már év elején tudni lehetett, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása az Online számla 2.0 verzió lesz. Ez jelentős átalakítást jelent majd a számlabejelentések kapcsán.

Online Számla

Július végén aztán megjelent a NAV Online számla új felülete, augusztus végén pedig az új 2.0 XSD dokumentációt is publikálták. **Ez az új XML séma már részletesen leírja, hogy a számlázóprogramok milyen szerkezetben és adatokról kötelesek majd adatot szolgáltatni az adóhatóság részére. **

A számlázóprogramok fejlesztői számára valódi kihívást jelent. Az új online számla verzió ugyanis olyan adatok megadását is elvárja majd, melyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában nem mindig érhetők el. Ezek az adatok már túlmutatnak a kiállított számlák azonnali jelentésén, miközben sem a számlaképeken, nem az Áfa-törvényben nem jelentek meg eddig. Ezért a számlázó programok újabb fejlesztések nélkül nem is fogják tudni ezeket jelenteni.

Az új 2.0-ás verzióval

 • le lehet majd kérni azoknak a számláknak adatait, amelyeken az adott cég vevőként szerepel, ha a kiállító feltüntette a vevő adószámát,
 • időszakra szűrve lehet keresni a lejelentett számlák kelte és az adatfeldolgozás időpontja szerint,
 • az eredeti számla sorszáma alapján szűrhetők majd a hozzá kapcsolódó módosítási számlák,
 • és új keresőparaméterek is megadhatók lesznek.

A Billingo fejlesztői csapata természetesen már gőzerővel dolgozik az új elvárások teljesítésén, a fejlesztéseket határidő előtt befejezzük.

Az XSD 2.0 verzióhoz jelenleg csak dokumentáció érhető el, az új számával történő adatszolgáltatás várhatóan szeptember végétől tesztelhető majd.

Az új, 2.0-ás verzióra való átállás pontos határideje még nem nyilvános. Várhatóan jövő év elején lesz majd aktuális, a fél éves felkészülési időt ezúttal is biztosítja a hatóság. Az átmeneti időben az 1.1 verzió és használható lesz, egészen az utolsó megjelölt határidőig.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az adatszolgáltatásra kötelezettek körét és az értékhatárt a verzióváltás nem befolyásolja.

Nézzük mi mindenben változik az Online számla 2.0 a jelenlegi verzióhoz képest:

A 2.0 verzió több új adatmezőt is tartalmaz majd, ezek egy része kötelező, egy részük pedig opcionális lesz.

 • Bekerül a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. (opcionális)
 • Egy új elem szolgál a kisadózó jelzése(smallBusinessIndicator) (opcionális)
 • Az időszakos elszámolás a periodicalSettlement adatmezőben jelezhető. (opcionális)
 • A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUF) értékek (kötelező)
 • Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF) (kötelező)
 • A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. (kötelező)

Ezeken túl módosítás még:

 • változik az egyes adatmezők pontossága, mérete, elfogadott adattartalma
 • az XML alapszerkezete, hogy az támogassa a kötegelt számla módosítások kezelését és egyszerűsítse pl. a módosító számlák és a technikai érvénytelenítések beküldését.
 • új ERROR és WARN hibaüzenetek jelennek meg, egyes régiek pedig kivezetésre kerülnek,
 • A titkosításban eddig elvárt SHA-512 hash algoritmust lecserélték az SHA3-512 algoritmusra.

Mit kell tenned vállalkozóként?

Billingo felhasználóként semmi teendőd nincs. Az Online Számla 2.0 fejlesztésein a háttérben már dolgozunk, határidőig minden szükséges fejlesztés elkészül. Az aktuális hírekről addig is beszámolunk majd neked hírlevélben, blogon vagy a Facebook oldalunkon, így nyomon tudod követni mi történik a háttérben. Egyéb teendőd nincs.

Forrás: ado.hu, rsm.hu

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár fejlesztés vállalkozás online számlázás Törvény NAV hasznos tippek új funkció e-számla online számlaadat szolgáltatás webáruház nav-bekötés könyvelés adózás KATA adatszolgáltatás kéziszámla marketing bejelentési kötelezettség számlasablon biztonság felhő digitális archiválás kata 2020 e-kereskedelem számlatömb katás vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettség tévhitek kata adózás ügyfélszolgálat kata adatszolgáltatás pénztárgép startup billingo áfa számlázó program váltás online számlázó nav online számla regisztráció fenntarthatóság e-számlázás támogatás Bonácz Zsolt katás vállalkozás adatszolgáltatása kata bejelentés online számla regisztráció online számla és billingo összekötés nav online számla fintech számla felelősségvállalás Webshippy webáruház logisztika díjak elismerés GDPR katás számlázás egyéni vállalkozás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése banki összekötés összekötés Díjbekérő Proforma Számla kiállítása külföldre Külföldi számla kötelező tartalmi elemei Billingo előfizetés Ingyenes Billingo Online pénztárgép interjú e-számlák NAV bekötés ingyen hónapok Billingo ajánlói rendszer Billingo kupon Kedvezmény a számlán bevételi bizonylat online fizetés forbes flow opten minősítés szakértő fullfillment integráció erste PowerBill by Billingo cégjog Farkas Dezső Marketing Gyémánt Díj marketing diamond awards Az Év Honlapja előlegszámla előlegszámla készítése blog adó Instagram