NAV online adatszolgáltatás 2021 - íme a legfontosabb tudnivalóid

Adózás, NAV 2021.01.04. - 6 p. olvasás

Biztosan tapasztaltad már, hogy a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre időről időre változik, 2021. január 4-től is módosult az ide vonatkozó jogszabály. Most megválaszolunk minden kérdést, amit Billingósként tudnod kell, és a NAV legfrissebb, az eddigi hibákon alapuló, 2022. júliusi sorvezetőjét is megmutatjuk.

NAV online adatszolgáltatás 2021 - az adattovábbítás éve 

A legfontosabb, hogy Billingósként most is biztos lehetsz benne, hogy a számláid jó kezekben vannak, a Billingo számlázó rendszerét mi 2021-ben is, számotokra észrevétlenül felkészítettük az adattovábbításra. 

A háttérfejlesztéséseket hónapokkal az adatszolgáltatási módosítás bevezetése előtt megkezdtük. A NAV 2021. január 4-én, 0 órakor tette elérhetővé a Online Számla rendszerben a jogszabálynak megfelelő számlaadatok beküldésére alkalmas NAV 3.0 XSD sémát, így az éles rendszer alapján csak ekkortól dolgozhattak szoftverfejlesztők.

A NAV XML 3.0 XSD-re történő áttérést 2021. március 31-ig kellett biztosítani, addig nem volt kötelező a használata. A köztes időszakra szankciómentességet biztosított az adóhatóság. Erről írunk lejjebb.

A NAV 2022. júliusában dobott ki egy hosszabb összesítőt arról, hogy milyen típushibákat követtek el a vállalkozók az adatszolgáltatás során. Ezzel segíti a hatóság, hogy a jövőben te ne kövesd el ezeket.

A lényeg ennyi, ha a háttér is érdekel, olvass tovább!

Mi változott 2021. január 4-től?

2021. január 4-től szinte minden belföldi számla adatát be kell küldeni az adóhatóságnak. Ha még új az infó, akkor EZT a cikket is olvasd el. 

Egy kivétel azért van.


Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól kizárólag a MOSS rendszerben teljesített adóbevallási- és fizetési kötelezettséget teljesítő vállalkozások kivételek. Ha érintett vagy, akkor erről már biztosan tudsz.

2021. március 31-ig szankciómentességet biztosított a NAV

Mivel az átállást az év végi leállások és a COVID-19 járvány második hulláma is nehezítette, ezért a jogalkotó 2021. március 31-ig szankciómentességet biztosított a kötelező számlaadat-szolgáltatás teljesítésére. Persze néhány kikötéssel.

A szankciómentesség CSAK abban az esetben élt, ha

  • A 2020. július 1-én érvényes jogszabályoknak megfelelően teljesíted az adatszolgáltatási kötelezettségedet és
  • nem, vagy nem megfelelően küldöd be a 2021. január 4-től hatályos jogszabályok szerint érintett számláidat.

Fontos!
Ha 2021. január 4. előtt nem kellett NAV online számlaadat-szolgáltatást teljesítened, akkor kizárólag abban az esetben vonatkozik rád a 2021. március 30-ig tartó szankciómentesség, ha legkésőbb az első adatszolgáltatásra kötelezett számla kiállításának napjáig regisztráltál a NAV Online Számla rendszerébe.

További jó hír, hogy a szankciómentességhez nem kötelező pótolni a nem, vagy nem megfelelően beküldött számlákat sem. 

Eközben a Billingo Fejlesztői Hadosztályon

A fejlesztésen közben persze füstöltek a klaviatúrák, mert a tesztkörnyezet helyett már az éles Online Számla rendszerben is dolgozhattak a kollégák.

OFF: A 2021. január 4-től hatályos jogszabályok teljesítéséhez ugyanis változott az adatszolgáltatási struktúra, ami fejlesztést igényel. (Ez a sokat emlegetett NAV 3.0 XSD) 

Erre azért van szükség, mert az új jogszabály szerint az eddigieknél jóval több, és egyes esetekben a korábbiaktól eltérő adatokat kell beküldeni a NAV-nak (például magánszemély vevő esetén a számlán fel kell tüntetni a vevő nevét és címét, az adatszolgáltatásban viszont ezeket az adatokat tilos megjeleníteni. Míg abban az esetben, ha a vevő adószámmal rendelkezik, a nevet és címet is kötelező beküldeni az adatszolgáltatásban).

De ez nem olyan izgalmas. Vissza az lényeghez. 

A dátum, ami nem vicc: 2021. április 1.

2021. április 1-jétől kizárólag a NAV 3.0-ás XSD alkalmazható a NAV Online Számla éles környezetben, a szükséges programmódosításokról eddig az időpontig kellett gondoskodni. 

Billingósként hátra dőlhettél: a számlázód 2021. március 31-re készen állt a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítésére.

Ne felejtsd el!
A 2020. július 1-jén hatályba lépett jogszabályok szerint adatszolgáltatásra kötelezett számlákat ugyanakkor továbbra is kötelező beküldeni. Ellenőrizd rendszeresen az ikonok áttekintésével, hogy az adatszolgáltatásod sikeres volt-e!

2022 - a leggyakoribb hibák gyűjtőéve

A NAV azóta is gyűjti a számlaadat-szolgáltatás típushibáit, és ezek mentén ismét közzé tette a főbb szabályokat, amelyekre különösen ügyelni kell. 

Sokan a rendszer élesítése után is a tesztfelületet használták (volna) adatszolgáltatásra, de a NAV felhívja a figyelmet, hogy kizárólag EZEN az oldalon várják a számlaadatokat. Ez az Online Számla Rendszer felülete, amit erre találtak ki. Ilyetén számla nem is rögzíthető a felületén. A NAV Online Számlázó programjában kiállított számlákról pedig nem kell külön nyilatkozni, azokat a hatóság rendszere automatikusan kezeli és teljesíti. Az online pénztárgépek által kinyomott egyszerűsített számlákat sem kell sehová felvinni, hiszen a pénztárgép az adatokról egyből értesíti a hatóságot. 

Ha számlatömbbe körmölöd be az adatokat, az már más tészta, és bizony az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén manuális adatrögzítéssel kell teljesíteni az adatszolgáltatást, a NAV Online Számlázó programjában viszont nem szabad ezeket rögzíteni. 

A 2021-es indulás óta volt, aki a  forintban és a külföldi pénznemben kifejezett értékeket összekeverte a forinttól eltérő pénznemben kiállított számlákról teljesített adatszolgáltatás során. Ezt semmiképp ne tedd, különben hibás lesz a számlád.

Ha pedig a kibocsátott számla hibás, akkor azt a hiba jellegétől függően módosító vagy érvénytelenítő számlával kell korrigálni, és a módosító számlákról, illetve a kiállított számlákat érvénytelenítő számlákról is adatot kell szolgáltatni.

"Fontos, hogy az eredeti számlákat módosító vagy érvénytelenítő számlák ne csak a számlaadat-szolgáltatásra létrehozott Online Számla rendszerbe, hanem a számlakiállítók könyvelésébe, és ezáltal bevallásaiba is bekerüljenek" - fogalmaz a NAV, szerintünk fogadd meg a tanácsaikat, hogy ne kapj pénzbírságot.

Gyakran ismételt kérdések

Mire jó a kötelező számlajelentés?

Az online adatszolgáltatási kötelezettség célja elsősorban a gazdaság fehérítése, az adóhivatal valós időben lát minden számlát, amelyet a vállalkozások akár magánszemélyeknek, akár adóalanyoknak állítanak ki. 

Ami óriási előny, hogy vállalkozóként mi is le tudjuk kérni azon számlák adatait, melyek ránk vonatkoznak. 

Milyen büntetésre számíthat, aki nem, vagy hibásan teljesíti az adatszolgáltatást?

A NAV egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek esetében akár 200 000 forintos mulasztási bírságot is kiróhat. Ez cégek, vagy más szervezetek esetében akár 500 000 forint is lehet. 

Az online adatszolgáltatás kibővítésével megszűnt a kézi számlázás ?

Nem. Továbbra is lehetőség van kézi számlatömb használatára, azonban nem nagyon éri meg, mivel a számlákról elektronikusan kell adatot szolgáltatni a NAV Online számla rendszerében. Aki kézi számlát ír, annak manuálisan, egyesével kell rögzítenie a számlák megfelelő adatait. Pontosan emiatt sokkal jobban megéri számlázó programra váltani és automatizálni az adatszolgáltatást. Ezzel nem csak a számlázás gyorsítható fel és egyszerűsíthető, de amiatt sem kell aggódni, hogy elfeledkeznénk a kötelező számlajelentésről.

Kézi számlatömböt használsz és váltanál? 

Jó döntés, itt a segítség a váltáshoz »

Automatizálnád az adatszolgáltatást?

Hálás leszel érte magadnak, íme a képes és videós útmutató »

Nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet ingyen


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top