Lakossági pályázatok - milliós támogatás az államtól

Vállalkozásfejlesztés 2022.06.14. - 8 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Napelem pályázat, elektromos autó és elektromos kerékpár támogatás, fűtéskorszerűsítés. Lakossági pályázatok egész sora áll rendelkezésedre 2022-ben. Ezek jelentős része több millió forintra kiírt tender, amelyre ezév végéig vagy a meghatározott keret kimerüléséig lehet benyújtani az igényeket.

Mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek számára izgalmas a 2021–2027-ig tartó pályázati ciklus, hiszen soha nem látott mennyiségű pályázati lehetőség nyílik meg. Magyarország a 2021-től kezdődő pénzügyi ciklusban minden korábbinál több, 51,3 milliárd eurónyi forrással számolhat.

Lakossági pályázatok 3 millió forintig

Az Otthonfelújítási támogatás a felújtás költségének 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint. Ez egy olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonodat tudod szépíteni, korszerűsíteni. A támogatást 2021. január 1-jét követően elindult felújítások esetén lehet igénybe venni. Ebbe a körbe tartozik az igen népszerű lakossági napelem pályázat is, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt a megújuló energiaforrás használatához.

Kiknek jár az otthonfelújítási támogatás?

  • ahol legalább egy gyermek van
  • a terhesség 12. hetétől
  • a gyermek 25 éves koráig, ha együtt él a családdal
  • házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket
  • ha a gyermek megváltozott munkaképességű, vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor
  • amennyiben az elvált, külön élő szülők megosztva nevelik a gyermekeiket, akkor osztozhatnak a támogatáson
  • ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, gyermekeket, akkor ő jogosult

Mi az otthonfelújítási pályázat feltétele?

  • legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony
  • ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben
  • akik elveszítették a munkájukat, azoknál az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik
  • beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés
  • feltétel a köztartozás-mentesség

Mire fordítható a támogatás?

  • tetőcsere, klímaberendezés beépítése, napkollektor, napelemes rendszer telepítése, belső tér felújítása, galériaépítés, kerítés, terasz, kocsibeálló építése stb. A teljes lista itt található (5. oldal), de a cikk további részében részletesebben is kitérünk a lehetőségekre
  • anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható ez az összeg, amely fele-fele arányban igényelhető

Egyéni vállalkozók is pályázhatnak

Egyéni vállalkozók számára is léteznek pályázati lehetőségek. Ebben a cikkünkben körbejárjuk, hogy milyen támogatások vannak és milyen kritériumoknak kell megfelelni.

Elektromos autó vásárlás támogatása

Rendszeresen jelennek meg elektromos autó vásárlásra kiírt pályázatok, így ha most éppen nincs is aktuális, szinte biztos lehetsz benne, hogy hamarosan megjelenik egy új.

Ennek oka, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is az elektromos járművek, ám az autók ára még igen magas, ezért szükség van állami segítségre. A támogatás célja elsődlegesen az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása, a közúti forgalom tisztábbá tétele. A pályázati kiírás keretében általában tisztán elektromos személygépkocsik, tehergépkocsik és/vagy elektromos robogók beszerzésére nyújtható támogatásra pályázhatsz.

Elektromos rásegítésű kerékpár (pedelec) vásárlásának támogatása

A pályázat célja a gépjármű használattal szembeni alternatív megoldások támogatása, és a települések levegőszennyezettségének csökkentése. A pályázatra olyan természetes személyek adhatják be igényüket, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel.

Személyenként egyetlen kerékpárra lehet pályázni. A részletekről itt tájékozódhatsz, illetve naprakész információt kaphatsz hasonló lehetőségekről, ha kipróbálod a Billingo Pályázatfigyelőt. Több száz pályázat közül választhatsz, akár magánszemélyként, akár vállalkozóként szeretnél anyagi támogatáshoz jutni.

A támogatás mértéke függ a kerékpár gyártási módjától:

Pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpárok esetén a támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes maximum bruttó 600.000 Ft-os eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 100.000 forint.

Nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpárok esetén a támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes maximum bruttó 1 200.000 Ft-os eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 180.000 forint.

A pályázati időszak 2022. április 14-től 2023. április 14-ig tart, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig

Fűtéskorszerűsítés állami támogatással

Otthonunk egyik legnagyobb kiadása a rezsi jelentős részét képező fűtés számla. Kevés olyan háztartás van, amely nem tartja magasnak azt az éves összeget, amit a lakás melegen tartására költ. A felújítások egyik legáltalánosabb eleme a fűtéskorszerűsítés, amelyre számos lehetőség áll rendelkezésre:

  • A padlófűtés nagy kiterjedésű felülete sugározva adja át a hőt, és közvetlenül a talpunkkal érintkezik, ezért azonos hőérzet mellett alacsonyabb fogyasztást lehet vele elérni.
  • A mennyezetfűtés előnye, hogy megtarthatjuk a meglévő burkolatot, és megfelelő hőszivattyúval a rendszert nyáron hűtésre is használhatjuk.
  • A klímafűtés is egyre elterjedtebb megoldásnak számít és akár napkollektorral is összekapcsolható.

Elsősorban az ingatlan adottságaitól és a felhasználás módjától függ, hogy a melyiket érdemes választanod. Mindenképpen érdemes energetikai szakember tanácsait kikérni, aki segít kikalkulálni, hogy milyen helyzetre melyik megoldás lesz a leghatékonyabb. Az otthonfelújítási támogatás 50%-át a kivitelezői díjak megfizetésére lehet fordítani.

Nyílászáró korszerűsítése

Ha az a célod, hogy olcsóbban legyen megfelelő hőmérséklet az otthonodban, akkor a nyílászárók korszerűsítésére is gondolnod kell. Erre is felhasználható az otthonfelújítási támogatás, amennyiben külső nyílászáró cseréje és redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje van tervben.

Olyan Magyarország területén elhelyezkedő lakáscélú ingatlan fejlesztésre igényelhetsz támogatást, amely, az ingatlan nyilvántartás szerint:

  • lakás
  • lakóház
  • tanya (lakáscélú épülete),
  • birtokközpont (lakáscélú épülete)

Lakásfelújítás állami támogatással

Amikor otthonod felújítását tervezed és listát készítesz a lehetséges kiadásokról vagy szeretnéd kiszámolni, mekkora összegre lesz szükséged, vedd számításba, hogy nem muszáj mindent önerőből finanszíroznod. A Billingo Pályázatfigyelő használatával rendszeresen hírt kapsz azokról a lehetőségekről, amelyek jelentősen lefaraghatnak a költségvetési tervedből.

Mi az, aminek a felét állja az állam 3 millió forintig?

  • belső fal, padló, födém vagy álmennyezeti burkolat cseréje, felújítása
  • fentiek festése, tapétázása
  • galériaépítés
  • belső lépcső kialakítása és cseréje
  • a szaniterek beépítése vagy cseréje
  • villanykapcsolók és dugaljak kialakítása és cseréje
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása,
  • lámpák vagy világítótestek beépítése, cseréje

Fontos tudnod, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Illetve a számlát adó cég vezetőjével vagy a kivitelező szakemberével nem állhatsz rokoni kapcsolatban.

Hogyan igényelhetsz állami támogatást?

A kapott számlát 60 napon belül kell benyújtanod a támogatáshoz, de legkésőbb 2022. december 31-ig. Több számla esetén a legutolsót kell alapul venni. A formanyomtatványt postai úton is elküldheted a Kincstár részére, leadhatod a legközelebbi Kormányablaknál vagy feltöltheted elektronikus formában.

Jó, ha tudod:

  • A GYED, illetve GYES folyósítása alatt akkor vagy jogosult a támogatásra, ha a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyod fennáll. Részmunkaidősként is jogosult vagy a támogatásra.
  • Amennyiben külföldön dolgozol, a kérelem benyújtásakor már magyarországi jogviszonyban kell állnod. Az azt megelőző időszakra a külföldi TB jogviszony is figyelembe vehető, amennyiben azt az illetékes külföldi hatóság, vagy nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja.
  • Egyéni vállalkozóként is jogosult vagy pályázni, de csak abban az esetben, ha nem szünetelteted a vállalkozást. A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak a szünetelés ideje alatt a biztosítása is szünetel. A támogatási kérelem benyújtásakor biztosítottnak kell lenned, és egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkezned.
  • Ha még nem rendelkezel egy éve állandó lakcímmel a felújítandó ingatlanban, mert épp most vásároltad, akkor is pályázhatsz. Ugyanis az egyéves lakóhelyre vonatkozó feltételnek a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesülnie.

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdéseket a Magyar Államkincstár az alábbi elérhetőségeken várja:

E-mail-ben: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu

Telefonon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken 8:00-14:00 óráig hívható):

06 1 452 2910

06 1 452 2911

06 30 344 0045

06 70 460 9005

06 20 881-9535

Ne maradj le a legjobb lehetőségekről. A Billingo Pályázatfigyelőt azért hoztuk létre, hogy csak a számodra érdekes pályázatokról egy helyen értesülj, gyorsan és naprakészen. Regisztrálj itt >>>


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top