Pályázatírás kisokos: TOP 7 tipp kezdőknek

Billingo hírek 2021.07.22. - 6 p. olvasás

Szívesen fejlesztenéd vállalkozásodat? Felújítanád telephelyedet, korszerűsítenéd informatikai rendszeredet, vagy éppen megújuló energiaforrás telepítésében gondolkodsz? Pályáznál, de nem tudod, hogy hogyan láss neki? Egyedül vágj bele vagy kérd pályázatíró segítségét kérd? Honnan tudhatod, hogy egyáltalán esélyes vagy-e a támogatásra? Összegyűjtöttük a pályázatírással kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat.

Billingo Pályázatfigyelő

Vállalkozóként miért jó pályáznom?

Pályázati szempontból egy hihetetlenül izgalmas időszakban vagyunk, hiszen a 2021–2027-ig tartó pályázati ciklusban eddig soha nem látott mennyiségű támogatási lehetőség nyílik meg, Magyarország 51,3 milliárd eurónyi forrással számolhat. A koronavírus hatásait enyhítve rengeteg olyan pályázat várható, amely a gazdaság helyreállítását és élénkítését segíti. A 2021–22-es évben körülbelül annyi pályázati pénz kerül kiírásra, mint az elmúlt hét évben összesen.

Azok a vállalkozások, akik élnek a pályázati és az ezáltal megnyíló fejlesztési lehetőségekkel, jelentős előnyre tehetnek szert a saját szektorukban az elkövetkezendő időszakban. A pályázati pénzeket persze nem szórják két kézzel, szigorú feltételek mentén történik a tenderek elbírálása. Mivel nagy a tét, érdemes minél jobban felkészülni.

Jaj, hát nekem úgysem sikerülhet

Sokan ha az óriási pályázati összegekről, különösen a vissza nem térítendő támogatásokról hallanak, egyből azt gondolják, hogy ezek komoly kritériumokhoz kötöttek, ezért nekik úgysem sikerülhet. Pedig a lehetőség mindenki számára nyitott, nincsenek előre kiosztott milliók, a kulcs, a jó, a kritériumrendszereknek megfelelő pályázati anyag.

De lássuk, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy sikeresen tudj pályázni?

A pályázatírás legfontosabb szabályai

#1. TIPP - Határozd meg, mire szeretnél támogatást!

Azért fontos, hogy pontosan tisztában legyél a fejlesztési, korszerűsítési céllal, mert így lehet a legideálisabban felépíteni egy egész pályázati folyamatot, amely meghatározza a cég elkövetkezendő éveinek működését is. A cél és tervek ismeretében sokkal könnyebb lesz megtalálni az ideális támogatási felhívást és megtervezni a stratégiát, kidolgozni az operatív részleteket. Nevezheted ezt az alapozás fáziásnak is, amelyre a tender megvalósítása épül.

#2. TIPP - Találd meg a megfelelő támogatást!

Ma már jópár olyan internetes oldal létezik, ahol fel lehet iratkozni ingyenes pályázatfigyelésre, de tekintve hogy hihetetlen mennyiségű pályázat érkezik be naponta - a boroscímke-tervező pályázattól a különböző óvodafejlesztési felhívásokig -, vállalkozó legyen a talpán, akinek napi szinten több órája van arra, hogy átnézze és szelektálja a lehetőségeket. A megoldás tehát az, ha személyre szabottan tudod beállítani, hogy milyen támogatások érdekelnek. A Billingo Pályázatfigyelőben egy helyen találhatók meg az aktuális, Magyarországon elérhető pályázatok, nem szükséges több forrásból információkat gyűjteni. Láthatók többek között a vállalkozás fejlesztéséhez, bővítéséhez, munkahelyteremtéshez vagy éppen a versenyképesség javításához szükséges támogatásokat kínáló pályázati felhívások. Az intelligens szűrő segítségével egyszerűen kiválasztható, hogy milyen preferenciák alapján keresel támogatást, ezeket el is tudod menteni és a rendszer automatikusan e-mailben értesít, ha az elképzeléseidnek megfelelő pályázat érkezik, anélkül, hogy naponta több tucat tendert kéne átnézned.

# 3. TIPP - Az előminősítés időt és energiát spórol

Az előminősítés általában egy konkrét pályázattal kapcsolatos. Két fontos kérdésre ad választ: egyrészt, hogy megfelelsz-e az adott tender elvárásainak, kritériumainak, nincsenek-e kizáró tényezők, másrészt azt is fel lehet mérni, hogy a pályázat során nagyjából milyen esélyekkel lehet számolni. Ez azért fontos, mert az alapkövetelményeknek való megfelelés még nem feltétlenül jelent valós esélyeket a tenderfolyamatban. Az előminősítés rengeteg időt, munkát és költséget spórolhat meg abban az esetben, ha az adott pályázat nem működőképes. A tapasztalt pályázatírók által végzett előminősítés 80–90%-ban biztos eredményt hoz. Az előminősítés azért is fontos, mert ilyenkor a pályázatíró egy pontos képet kap vállalkozásodról és ha úgy ítéli meg, hogy egy adott pályázat nem a legideálisabb számodra, azon kis eséllyel indulnál, más, kedvezőbb lehetőségeket is tud ajánlani.

Tudtad, hogy a Billingo Pályázatfigyelőben 48 órán belül kaphatsz előminősítést?

# 4. TIPP - Érdemes szakértővel konzultálni

Gyakran merül fel a kérdés, hogy önállóan pályázzak vagy forduljak pályázatíróhoz? A legtöbb esetben egy vállalkozásnak nincs elegendő kapacitása arra, hogy valaki kizárólag a pályázatokkal foglalkozzon. Az időhiányon túl sokszor probléma az is, hogy nincs meg a kellő szakértelem a tender elkészítéséhez. Ráadásul sok pályázatnál vannak buktatók, illetve olyan trükkök, amelyeket csak az igazán rutinos szakemberek ismernek. Ezért érdemesebb specialistával konzultálni, aki részletesen elmondja, hogy mi szükséges az eredményes pályázati anyag összeállításához, tájékoztat a formai követelményekről és válaszol minden felmerülő kérdésre, mert elhiheted, lesz belőle bőven.

#5. TIPP - A pályázat sikeréhez csapat szükséges

A sikeres pályázati folyamatban nem csak a pályázónak és a pályázatírónak van fontos szerepe, hanem a beruházónak vagy kivitelezőnek is. Ezeknek a szereplőknek az együttműködése szükséges ahhoz, hogy valóban elnyerhessük a megpályázott támogatási összeget. Egy nem együttműködő kivitelező egyik pillanatról a másikra döntheti dugába terveinket. Éppen ezért nem csak azt fontos megnézni, hogy milyen pályázatot választunk, kinek a segítségét kérjük, hanem a megvalósító személye is döntő fontosságú. Elég csak egy olyan árajánlat, amely nem felel meg a formai követelményeknek és máris bukik a pályázat.

#6. TIPP - Figyelj a határidőkre!

A pályázat benyújtására minimum 30 nap áll rendelkezésre, a pályázati felhívás minden esetben tartalmazza a beadási határidőt. Erre úgy tekints, mint a szentírásra, csúszásnak helye nincs. Érdemes a pályázati anyag összeállítását nem az utolsó percre hagyni, ahogyan a legtöbben teszik, mert előfordulhat, hogy szükség lesz olyan dokumentumra, amelyet nehezebb megszerezni és ha nem tudod időben leadni a pályázatot, akkor sajnos a támogatástól is el kell búcsúznod. Ugyanez vonatkozik a hiánypótlás határidejére is, ezeket vedd nagyon komolyan!

#7. TIPP - Ügyelj a kizáró tényezőkre!

A pályázati folyamat során vannak úgynevezett kizáró tényezők. Amellett, hogy vizsgálják, hogy a pályázat határidőn belül került-e benyújtásra, megfizették-e a nevezési díjat, az igényelt költségvetési támogatás összege nem haladja meg a maximálisan igényelhető mértéket és a támogatási arány nem lehet magasabb, mint a pályázati kiírásban meghatározott maximális támogatási intenzitás. Vizsgálják továbbá, hogy a pályázó a felhívás szerinti támogatást igénylői körbe tartozik-e. Emellett a formai követelmények is irányadók és kizáráshoz vezethetnek. A pályázati szabályokon túl biztosan sikertelen lesz a pályázat, ha köztartozás merül fel, vagy esetleg nehéz helyzetűnek minősül a vállalkozás, vagy nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatai, például munkaügyi bírsága volt.

Téged is érdekelnek az aktuális pályázatok? Tudj meg többet a Billingo Pályázatfigyelőről! >>
Kíváncsi vagy egy profi pályázatíró tapasztalataira? Olvass tovább! >>


Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top