Pályázatírás kisokos: TOP 7 tipp kezdőknek

Billingo hírek 2021.07.22. - 6 p. olvasás

Szívesen fejlesztenéd vállalkozásodat? Felújítanád telephelyedet, korszerűsítenéd informatikai rendszeredet, vagy éppen megújuló energiaforrás telepítésében gondolkodsz? Pályáznál, de nem tudod, hogy hogyan láss neki? Egyedül vágj bele vagy kérd pályázatíró segítségét kérd? Honnan tudhatod, hogy egyáltalán esélyes vagy-e a támogatásra? Összegyűjtöttük a pályázatírással kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat.

Billingo Pályázatfigyelő

Vállalkozóként miért jó pályáznom?

Pályázati szempontból egy hihetetlenül izgalmas időszakban vagyunk, hiszen a 2021–2027-ig tartó pályázati ciklusban eddig soha nem látott mennyiségű támogatási lehetőség nyílik meg, Magyarország 51,3 milliárd eurónyi forrással számolhat. A koronavírus hatásait enyhítve rengeteg olyan pályázat várható, amely a gazdaság helyreállítását és élénkítését segíti. A 2021–22-es évben körülbelül annyi pályázati pénz kerül kiírásra, mint az elmúlt hét évben összesen.

Azok a vállalkozások, akik élnek a pályázati és az ezáltal megnyíló fejlesztési lehetőségekkel, jelentős előnyre tehetnek szert a saját szektorukban az elkövetkezendő időszakban. A pályázati pénzeket persze nem szórják két kézzel, szigorú feltételek mentén történik a tenderek elbírálása. Mivel nagy a tét, érdemes minél jobban felkészülni.

Jaj, hát nekem úgysem sikerülhet

Sokan ha az óriási pályázati összegekről, különösen a vissza nem térítendő támogatásokról hallanak, egyből azt gondolják, hogy ezek komoly kritériumokhoz kötöttek, ezért nekik úgysem sikerülhet. Pedig a lehetőség mindenki számára nyitott, nincsenek előre kiosztott milliók, a kulcs, a jó, a kritériumrendszereknek megfelelő pályázati anyag.

De lássuk, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy sikeresen tudj pályázni?

A pályázatírás legfontosabb szabályai

#1. TIPP - Határozd meg, mire szeretnél támogatást!

Azért fontos, hogy pontosan tisztában legyél a fejlesztési, korszerűsítési céllal, mert így lehet a legideálisabban felépíteni egy egész pályázati folyamatot, amely meghatározza a cég elkövetkezendő éveinek működését is. A cél és tervek ismeretében sokkal könnyebb lesz megtalálni az ideális támogatási felhívást és megtervezni a stratégiát, kidolgozni az operatív részleteket. Nevezheted ezt az alapozás fáziásnak is, amelyre a tender megvalósítása épül.

#2. TIPP - Találd meg a megfelelő támogatást!

Ma már jópár olyan internetes oldal létezik, ahol fel lehet iratkozni ingyenes pályázatfigyelésre, de tekintve hogy hihetetlen mennyiségű pályázat érkezik be naponta - a boroscímke-tervező pályázattól a különböző óvodafejlesztési felhívásokig -, vállalkozó legyen a talpán, akinek napi szinten több órája van arra, hogy átnézze és szelektálja a lehetőségeket. A megoldás tehát az, ha személyre szabottan tudod beállítani, hogy milyen támogatások érdekelnek. A Billingo Pályázatfigyelőben egy helyen találhatók meg az aktuális, Magyarországon elérhető pályázatok, nem szükséges több forrásból információkat gyűjteni. Láthatók többek között a vállalkozás fejlesztéséhez, bővítéséhez, munkahelyteremtéshez vagy éppen a versenyképesség javításához szükséges támogatásokat kínáló pályázati felhívások. Az intelligens szűrő segítségével egyszerűen kiválasztható, hogy milyen preferenciák alapján keresel támogatást, ezeket el is tudod menteni és a rendszer automatikusan e-mailben értesít, ha az elképzeléseidnek megfelelő pályázat érkezik, anélkül, hogy naponta több tucat tendert kéne átnézned.

# 3. TIPP - Az előminősítés időt és energiát spórol

Az előminősítés általában egy konkrét pályázattal kapcsolatos. Két fontos kérdésre ad választ: egyrészt, hogy megfelelsz-e az adott tender elvárásainak, kritériumainak, nincsenek-e kizáró tényezők, másrészt azt is fel lehet mérni, hogy a pályázat során nagyjából milyen esélyekkel lehet számolni. Ez azért fontos, mert az alapkövetelményeknek való megfelelés még nem feltétlenül jelent valós esélyeket a tenderfolyamatban. Az előminősítés rengeteg időt, munkát és költséget spórolhat meg abban az esetben, ha az adott pályázat nem működőképes. A tapasztalt pályázatírók által végzett előminősítés 80–90%-ban biztos eredményt hoz. Az előminősítés azért is fontos, mert ilyenkor a pályázatíró egy pontos képet kap vállalkozásodról és ha úgy ítéli meg, hogy egy adott pályázat nem a legideálisabb számodra, azon kis eséllyel indulnál, más, kedvezőbb lehetőségeket is tud ajánlani.

Tudtad, hogy a Billingo Pályázatfigyelőben 48 órán belül kaphatsz előminősítést?

# 4. TIPP - Érdemes szakértővel konzultálni

Gyakran merül fel a kérdés, hogy önállóan pályázzak vagy forduljak pályázatíróhoz? A legtöbb esetben egy vállalkozásnak nincs elegendő kapacitása arra, hogy valaki kizárólag a pályázatokkal foglalkozzon. Az időhiányon túl sokszor probléma az is, hogy nincs meg a kellő szakértelem a tender elkészítéséhez. Ráadásul sok pályázatnál vannak buktatók, illetve olyan trükkök, amelyeket csak az igazán rutinos szakemberek ismernek. Ezért érdemesebb specialistával konzultálni, aki részletesen elmondja, hogy mi szükséges az eredményes pályázati anyag összeállításához, tájékoztat a formai követelményekről és válaszol minden felmerülő kérdésre, mert elhiheted, lesz belőle bőven.

#5. TIPP - A pályázat sikeréhez csapat szükséges

A sikeres pályázati folyamatban nem csak a pályázónak és a pályázatírónak van fontos szerepe, hanem a beruházónak vagy kivitelezőnek is. Ezeknek a szereplőknek az együttműködése szükséges ahhoz, hogy valóban elnyerhessük a megpályázott támogatási összeget. Egy nem együttműködő kivitelező egyik pillanatról a másikra döntheti dugába terveinket. Éppen ezért nem csak azt fontos megnézni, hogy milyen pályázatot választunk, kinek a segítségét kérjük, hanem a megvalósító személye is döntő fontosságú. Elég csak egy olyan árajánlat, amely nem felel meg a formai követelményeknek és máris bukik a pályázat.

#6. TIPP - Figyelj a határidőkre!

A pályázat benyújtására minimum 30 nap áll rendelkezésre, a pályázati felhívás minden esetben tartalmazza a beadási határidőt. Erre úgy tekints, mint a szentírásra, csúszásnak helye nincs. Érdemes a pályázati anyag összeállítását nem az utolsó percre hagyni, ahogyan a legtöbben teszik, mert előfordulhat, hogy szükség lesz olyan dokumentumra, amelyet nehezebb megszerezni és ha nem tudod időben leadni a pályázatot, akkor sajnos a támogatástól is el kell búcsúznod. Ugyanez vonatkozik a hiánypótlás határidejére is, ezeket vedd nagyon komolyan!

#7. TIPP - Ügyelj a kizáró tényezőkre!

A pályázati folyamat során vannak úgynevezett kizáró tényezők. Amellett, hogy vizsgálják, hogy a pályázat határidőn belül került-e benyújtásra, megfizették-e a nevezési díjat, az igényelt költségvetési támogatás összege nem haladja meg a maximálisan igényelhető mértéket és a támogatási arány nem lehet magasabb, mint a pályázati kiírásban meghatározott maximális támogatási intenzitás. Vizsgálják továbbá, hogy a pályázó a felhívás szerinti támogatást igénylői körbe tartozik-e. Emellett a formai követelmények is irányadók és kizáráshoz vezethetnek. A pályázati szabályokon túl biztosan sikertelen lesz a pályázat, ha köztartozás merül fel, vagy esetleg nehéz helyzetűnek minősül a vállalkozás, vagy nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatai, például munkaügyi bírsága volt.

Téged is érdekelnek az aktuális pályázatok? Tudj meg többet a Billingo Pályázatfigyelőről! >>
Kíváncsi vagy egy profi pályázatíró tapasztalataira? Olvass tovább! >>


Hasonló cikkek a kategóriában

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top