Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Pályázatok egyéni vállalkozókn…
Egyéb - 2021.11.28. - 6 p. olvasás

Pályázatok egyéni vállalkozóknak: így nyerhetsz támogatást

Egyéni vállalkozók számára is léteznek pályázati lehetőségek. Cikkünkben körbejárjuk, hogy milyen támogatások vannak és milyen kritériumoknak kell megfelelni.

Pályázatok egyéni vállalkozóknak

Az aktuális pályázati rendszerben a támogatási felhívások legnagyobb része a társas vállalkozások számára kerül kiírásra, azonban ha korlátozott számban is, de vannak kifejezetten jó tenderek egyéni vállalkozók részére is. Ezen pályázatok ráadásul nemcsak már régóta működő egyéni vállalkozások számára elérhetők, hanem akadnak kezdő vállalkozásoknak szóló lehetőségek, valamint pályázhatnak azok is, akik most tervezik vállalkozásuk indítását. Nézzük most meg egy picit közelebbről, hogy mit kell tudni az egyéni vállalkozóknak szóló pályázatokról!

Hogyan segíthet egy pályázat egy egyéni vállalkozó számára?

A pályázás legfőbb előnye, hogy olyan nagyösszegű finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozók, amelyekkel versenyképesebbé tehetik magukat a piaci környezetben.

Az egyéni vállalkozások többféle célból vehetnek igénybe támogatást, legyen szó akár különböző eszközök beszerzéséről, szoftver vásárlásról, géppark bővítésről, telephely pályázatról. 

Milyen pályázatok érhetőek el egyéni vállalkozók számára?

A 2027-ig tartó pályázati ciklusban minden eddiginél több pályázati lehetőség nyílik. A Billingo Pályázatfigyelőben ráadásul nemcsak az összes vállalkozási, hanem a legfontosabb lakossági pályázatokat is megtalálod. 

Az egyéni vállalkozásoknak szóló pályázatok nagy része vissza nem térítendő támogatás, de a tenderek között találni különböző konstrukciójú vállalkozói hiteleket, előfordulnak inkubátor és akcelerátor programok, valamint más vállalkozásfejlesztési és tőkebevonási lehetőségek is. Az egyéni vállalkozók hazai és európai uniós lehetőségek közül egyaránt válogathatnak.

Az inkubátor és akcelerátor programokat nagy fejlődési potenciállal rendelkező, még korai fázisban lévő vállalkozások részére írják ki, melyek általában mentorálást, üzletfejlesztést, képzéseket foglalnak magukba.

Kétségkívül a vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek, azonban óriási segítség lehet a vállalkozásfejlesztéshez a visszatérítendő, valójában 0%-os hitelnek tekinthető finanszírozás is, valamint a hibrid konstrukciók, melyek hitelből és vissza nem térítendő támogatásból állnak.

Melyek a leggyakoribb támogatási célok?

 • eszközbeszerzés, gépbeszerzés
 • telephely vásárlás, telephelyfejlesztés
 • munkahelyteremtés
 • energetikai beruházás, korszerűsítés
 • megújuló energia, napelem
 • innováció, kutatás-fejlesztés
 • informatikai pályázatok
 • turisztikai pályázatok
 • kereskedelmi, piacfejlesztési, külpiaci megjelenési, marketing célú pályázatok
 • mezőgazdasági támogatások
 • Európai Uniós pályázatok
 • Széchenyi 2020 pályázatok (GINOP, EFOP, VEKOP stb.)

A kezdő vállalkozás támogatás elsősorban azoknak szól, akik már megalapították vállakozásukat, de még nincsenek túl egy teljes lezárt üzleti éven.

A katás vállalkozás támogatás 2021-ben is óriási érdeklődésre tart számot, azonban nem túl jó hír a kisadózóknak, hogy az egyéni vállalkozóknak szóló pályázatok között nem nagyon találni kifejezetten katásoknak szóló tendereket.

Érdekelnek a kisvállalkozói pályázatok is? >>

Milyen előfeltételek szükségesek a pályázáshoz? 

A pályázatok követelményeit és előfeltételeit mindig az adott pályázat felhívása tartalmazza. A vállalkozói pályázatoknál általában megkövetelik minimum 1 lezárt üzleti év meglétét, ez alól a kezdő vállalkozásoknak szóló tenderek kivételek. A kiírás tartalmazhatja azt is, hogy szükség van-e bizonyos árbevételre, illetve, hogy tevékenységhez kötött-e a pályázat.

Sokszor felmerül az a kérdés is, hogy nyereségesnek kell-e lennie a vállalkozásnak, hogy pályázhassunk. Önmagában a magas árbevétel nem jelenti azt, hogy biztosan magas pontszámot fog elérni a vállalkozás a tenderen, mivel a pályázatnál bonyolult kiválasztási kritériumai vannak. Többek között függnek a gazdasági mutatóktól, ezek a projekt összköltségéhez való viszonyától, a megtartott és az újonnan létrehozott munkahelyek specifikus feltételeiről. Például attól, hogy egy vállalkozás az adott évben veszteséges, még nem jelenti, hogy a kiválasztási kritériumok során nem tud magas pontszámot elérni, és ez fordítva is igaz.

Vannak olyan tényezők, amik azonban egységesen fontosak minden pályázó esetében. Kizárásra kerül például az a vállalkozó, aki ellen bármilyen adóhatósági eljárás folyik. Amennyiben a pályázó adóhátralékkal rendelkezik, felszámolás vagy végrehajtás alatt áll, a tender biztosan elutasításra kerül.

Hogyan pályázhatok sikeresen?

A sikeres pályázat első kulcseleme, hogy tudd, hogy milyen támogatást szeretnél, legyen meg a pontos fejlesztési célod. Miután ez megvan, jöhet a pályázatok böngészése.

Ha nagyon sok időd van és rendelkezel némi pályázati rutinnal, akkor akár önállóan böngészhetsz a főbb pályázati portálokon. Sok munkát és időt megspórolhatsz azonban magadnak, ha fókuszáltan keresel a pályázatok között. A Billingo Pályázatfigyelőben például speciális keresési paramétereket adhatsz meg a konkrét célok, támogatási forma, összeg tekintetében, így a rendszer csak azokról a tenderekről értesít, amelyek tényleg relevánsak számodra.

Az esetek többségében a sikeres pályázathoz minimum 1 lezárt üzleti évre szükség van. Teljes lezárt üzleti évnek számít, ha az adott vállalkozás a teljes naptári évben (365 napon át) működött. Vannak olyan tenderek is, ahol induló vállalkozást is támogatnak, de a legtöbb esetben előírják a lezárt üzleti évet.

Amennyiben újonnan alapított vállalkozások is indulhatnak, sokszor kikötés az is, hogy a cég többségi tulajdonosa egy másik, már régebben működő projektcég legyen. Ez esetben annak a vállalkozásnak a gazdasági mutatói alapján készül a minősítés.

Miután megtaláltad a megfelelő pályázatot, érdemes előminősítést kérni, hiszen így azonnal megtudhatod, hogy milyen esélyeid vannak a támogatás elnyerésére. A pályázatírásba akár egyedül is belevághatsz, ha már van tapasztalatod, azonban kezdőként mindenképp ajánlott szakértői segítséget kérned.

Egy profi pályázatíró már rutinos abban, hogy mikre érdemes odafigyelni, milyen tényezők jelenthetnek plusz pontot egy pályázat elbírálásakor, rengeteg hasznos tanácsot adhat. Bár a pályázatíró pénzbe kerül, viszont végigkíséri az egész projektet, kiváló szakmai útmutatást ad és sokkal nagyobb eséllyel jutsz nagyösszegű támogatáshoz, így mindenképp kifizetődőbb.

Előfordulhat olyan eset is, hogy az előminősítés során kiderül, a kiválasztott tender követelményeinek valamiért nem felelsz meg, ebben az esetben a szakértő erre azonnal felhívja a figyelmedet és sokszor kedvezőbb, az igényeidhez jobban illeszkedő konstrukciót tud ajánlani.

Az egyéni vállalkozói pályázatok esetében azonban az elmondható, hogy sajnos nagyon kis számban jelennek meg ev-knek szóló pályázatok, ráadásul ezek általában nem a vállalkozás bővítésére, fenntartására kínálnak anyagi támogatást. Ha komolyabb pályázati finanszírozással szeretnél élni, mindenképp társas vállalkozás esetén érdemes inkább ebben gondolkodnod.

Te sem szeretnél lemaradni a pályázati milliókról? Nézz szét a Pályázatfigyelőn! >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska