Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Költséghányad-határozó: mi fán…
Átalányadó - 2022.09.15. - 5 p. olvasás

Költséghányad-határozó: mi fán teremnek a költséghányadok?

A könyvelők valószínűleg álmukból riasztva is fújják az adózással kapcsolatos szakkifejezéseket, néhány vállalkozó pedig júliustól csatlakozhatott hozzájuk e jó szokásukban. Az egyéni vállalkozók reflektorfényébe került ugyanis az átalányadózás, amely részleteiben bizony el kellett merülni ahhoz, hogy felmérhessék: nekik vállalkozóként az átalányadó jó-e vagy sem. Ha pedig átalányadózás, akkor biztosan gyarapszik a szókincs 1-2 izgalmas kifejezéssel. Ilyen például a költséghányad.

Költséghányad

Persze itt a Billingonál nem maradunk meg a lexikológiai értelmezésnél, a költséghányad ugyanis egy jól körülírható fogalom, amellyel minden átalányadózónak jó tisztában lennie. Van néhány változata, ami alapján számolni lehet, néhány szabály, amit be kell tartani a besorolásnál, és már meg is értettük a miérteket, lehet kalkulálni az adminisztrációhoz.

Ebben is segítünk, az átalányadó asszisztensünk automatizálja az adminisztrációs folyamataid, ám ahhoz, hogy a kalkulációkat elindíthasd, és a hatóság felé a bevallásaidat beadhasd, fontos tisztázni az alapokat. Itt jegyeznénk meg: ugyan egy kis odafigyeléssel meg tudod csinálni a bevallásod, és menedzselheted vállalkozásod könyvelését, ám a szakember bevonása egy biztosíték számodra. Így te is koncentrálhatsz a saját munkádra.

Mi az a költséghányad?

Ahogy jól ismert Számpatikusunk, Fülöp Olga fogalmaz oktatóvideójában, ha átalányadózó vagy, az állam költségként elismeri a bevételed egy bizonyos hányadát (innen a név). Az ezen felüli bevételedre kell csak adóznod, nem a bevételed 100%-ára. A költséghányad tehát a te barátod is. Három költséghányadot különböztetünk meg átalányadózó szempontból. Az átalányadózó vállalkozó besorolása attól függ, milyen tevékenységet végez, melyek az átalányadózás tevékenységi körei: 40%-os, 80%-os és 90%-os kötségányad levonására lehet jogosult.

A 40%-os költséghányad

A főszabály a 40%-os költséghányad, az egyéni vállalkozók zöme ide sorolható. A másik két kategória specifikus, ha pedig azok leírása nem igazak rád, de átalányadózó lehetsz, ide fogsz kerülni. Ez sem rossz kör, de a három közül a legkedvezőtlenebb, hiszen adót a jövedelmed fennmaradó 60%-a után kell fizetned.

A 80%-os költséghányad

A kiemelt szolgáltatási tevékenységek tartoznak a 80%-hoz. Konkrét TESZOR számok, vagyis statisztikai besorolási számok alapján történő felsorolással rendelkezik az SZJA törvény arról, kire vonatkoztatható az átalányadó 80%-os költséghányada. Tehát kivétel nélkül mind szolgáltatás, és hogy mely TESZOR számokról is beszélünk, azt az 53.§ (2) bekezdésében találod, de könnyítésként Billy is megmutatja őket.


El lehet veszni a vállalkozói rövidítések tengerében, a TESZOR számok mellett még bezavarhat a TEÁOR szám, az ÖVTJ kód és a FEOR is, de őket most nem kell megjegyezni. A végzettséghez kötött tevékenységek kutatása során találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel, nem közvetlenül az átalányadózáshoz köthetők. A TEÁOR, vagyis a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere a KSH egyfajta kódolása, és az adószám első nyolc számjegye után következő négy érték alkotja. Az ÖVTJ a TEÁOR-ra épül, ez az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, amely a gazdasági tevékenységeket foglalja össze részletes leírással. A FEOR a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere, és a munkaköröket részletezi. Bővebben is írtunk erről, korábbi cikkünket IDE KATTINTVA éred el.

90%-os költséghányad

Ha és amennyiben az adóévben csak és kizárólag kiskereskedelmi tevékenységből szereztél bevételt, rád a 90%-os költséghányad fog vonatkozni abban az adóévben, ahogy mezőgazdasági őstermelőként is. Ezzel a viszonylag egyértelmű feltételrendszerrel ezt a szakaszt le is tudtuk, és itt jön képbe a figyelem, hogy maradj is ezekben a kategóriákban, mert a rendszer kevéssé megengedő.

Egy kedvezőtlenebb körű számlát se állíts ki!

Hogy milyen költséghányad levonására vagy jogosult, azt a fentiekben tisztába tettük. A költséghányadok közt pedig nincs átjárkálás, ha időközben hibázol, és elveszíted a jogosultságot arra, hogy a 90%-os költséghányadot alkalmazd, akkor automatikusan lejjebb sorolnak - abba a kategóriába, ahová a kiállított számládon szereplő tevékenységi kör tartozik.

Ha ugyanis egy adott költséghányadban vagy, de a kedvezőtlenebb kategóriába tartozó tevékenységről állítottál ki számlát, már le is csúsztál a szamárlétrán. Ez pedig nem azt jelenti, hogy onnantól mondjuk 90% helyett 40% költséghányadba tartozol, az alacsonyabb költséghányaddal egészen az átalányadózós időszakod kezdetétől, teház visszamenőleg számolnod kell.

Ezt a legjobban egy olvasói kérdés szemlélteti, amelyet Böröczky Zsuzsinak tettetek fel a Billingo élő, átalányadós kérdezz-felelekében.

A kérdés az volt, hogy ha a vállalkozó barátjának barátja a 80%-os költséghányadban van, a kiszállítási díjat ki lehet-e számlázni anélkül, hogy a 40%-os költséghányadba sorolja át a rendszer.

Persze erre nincs adekvát válasz, sok más tényezőt is figyelembe kell venni Böröczky Zsuzsi szerint. Például tudni kell, hogy a kiszállítási díj mihez tartozik, mert ha a szolgáltatáshoz elválaszthatatlan módon hozzá köthető (pl. építkezés során az alapanyag helyszínre szállítása), akkor az az adóalapba tartozik, tehát marad a 80%. Ha viszont ez - ahogy Zsuzsi fogalmaz - egy picit is sérül, akkor borul az egész. Fontos tehát, hogy a 80%-os költséghányadú szolgáltatások egyfajta járulékos szolgáltatása legyen a kiszállítás, és akkor kiszámlázható így, egyéb esetben bye-bye, 80%!

Fülöp Olga is szépen levezeti ezt neked, a lényeg: ha akár csak egyetlen olyan számlát is kiállítasz, ami az alacsonyabb költséghányadú tevékenységből juttat téged jövedelemhez, akkor a kedvezőtlenebb költséghányadot használhatod adózásra a teljes évedre visszamenőleg. Igen, borul az addigi adminisztrációd is.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér