Miért kerül többe egy átalányadós vállalkozás könyvelése?

Adózás, NAV 2022.08.16. - 14 p. olvasás

Miért és mennyivel kerül többe egy átalányadós vállalkozás könyvelése egy KATÁséhoz képest? Vajon kell-e mindenképpen könyvelő vagy ezt is intézhetjük magunk, mint ahogy korábban KATÁsként? Fülöp Olga, a Számpatikus segítségével sorra vettük, mi mindent fizetünk meg a könyvelési díjban, amire korábban nem is gondoltunk.

Nagy visszhangot váltott ki a Billingo könyvelő kérdőívének eredménye, amelyből kiderült, hogy a korábbi, kedvező KATA könyvelési díjakhoz képest sokan terveznek áremelést. A válaszok alapján a könyvelők 48,24%-a 5-10 000 Ft, 28,94%-uk 10-15 000 Ft, 8%-uk pedig 15-20 000 Ft közötti összeggel tervezi emelni az átalányadózók könyvelési díját. 

A legfontosabb tudatosítani, egy KATÁs és egy átalányadós vállalkozás könyvelése teljesen más teendőket igényel, emiatt két külön szolgáltatást takar, így természetes, hogy az árazása is ennek megfelelően különböző.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ezt egyes csoportokban sokan úgy értelmezték, hogy még a könyvelők is ki akarnak szúrni a KATÁsokkal. Holott erről szó nincs. Sokkal inkább azt látjuk és tapasztaljuk, hogy a könyvelők az elmúlt 1 hónapban minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt kiképezzék magukat az átalányadózás minden szabályából, felkészítsék rá a folyamataikat, valamint segítsenek ügyfeleiknek meghozni a számukra ideális döntést a továbbiakra, ha már KATÁsként nem folytathatják a tevékenységüket. 

Átalányadózás könyvelővel vagy könyvelő nélkül?

A régi KATA nemcsak a régió legkedvezőbb adóneme volt, de rendkívül egyszerű adminisztrációja miatt is sokan szerették. Az átalányadózás ezzel szemben jóval összetettebb adónem, mert

  • a fizetendő adó összegét befolyásolja a havi bevétel változása
  • figyelembe kell venni az adómentes sávot, 
  • a KATÁval ellentétben igénybe vehető számos adókedvezmény
  • minden hónapban el kell készíteni a bérszámfejtést
  • havonta bevallást kell beadni stb. 

És ez még csak a felszín. Olvass tovább.

Sokan gondolják, akik eddig a KATÁs vállalkozásuk könyvelését is könyvelő nélkül oldották meg, hogy ugyanez az átalányadózásban is kivitelezhető. 

Könyvelői szakértőkkel egyeztetve azonban ezt mi is CSAK azoknak javasoljuk, akik ehhez

  • kellő szakmai tudással rendelkeznek
  • kiismerik magukat a nyomtatványok között
  • magabiztosan használják az ÁNYK programot
  • folyamatosan nyomon tudják követni az akár hetente változó jogszabály-módosításokat
  • figyelembe tudják venni a fizetendő adó számításakor az adókedvezményeket.

Ha a mindennapi munkád mellett kellő időd marad a könyvelés vezetésére, ehhez érzel is magadban affinitást és az erre szánt időt sem tudnád hasznosabban és produktívabban tölteni a saját vállalkozásod tevékenységében vagy akár fejlesztésében, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy magad csináld a könyvelést. Szakembereinkkel együtt mi is segítünk a felmerülő kérdésekben a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportban, de mindent ez sem old meg. 

Azt azonban ebben az esetben is vedd figyelembe, hogy a könyvelési díjban nem csak a számlák rögzítését fizeted meg. Sőt!

Mit tartalmaz a könyvelési díj?

Mint a fentiekből is kiderült, egy átalányadós vállalkozás könyvelése összetettebb feladat a KATA adózáshoz képest. Talán ez is magyarázza, hogy a könyvelői kérdőív eredményei alapján a válaszadók 37,97%-a nem tervezi, hogy átalányadósoknak könyvel majd. 

A Billingo értelmezésében a könyvelő nem adminisztrátor, hanem a vállalkozás sikereinek egyik kulcsfigurája. Aki a vállalkozóval közös hajóban evezve, átláthatóan vezeti, összesíti a bevételeket és kiadásokat, kiszámolja a fizetendő adókat, a nyereséget. Mindehhez naprakészen tartja a szaktudását, hogy pénzügyi adatok birtokában és a jogszabályoknak megfelelően tudjon tanácsot adni a vállalkozónak az újabb és újabb ötletek és tervek megvalósításához. 

És hogy pontosan mit is fizetünk meg a könyvelési díjban? Fülöp Olga, a Számpatikus segítségével sorra vettük. 

PMT azonosítás

Minden új ügyfél esetén a könyvelők számára előírás, hogy elkészítse az ún. PMT azonosítást és kitöltse az ehhez szükséges nyomtatványokat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvénynek megfelelően.

Bejelentés vagy átjelentés

Új vállalkozás esetén a könyvelő feladata szokott lenni bejelenteni a vállalkozást

  • a NAV-hoz
  • az önkormányzathoz iparűzési adó alá
  • a KSH-hoz

A kamarákhoz történő bejelentés nem feltétlenül könyvelői feladat, de sokan segítenek ebben is ügyfeleiknek.
A vállalkozás tevékenységével kapcsolatos egyéb szervezetekhez történő bejelentkezés és engedélykérés is a vállalkozó feladata és felelőssége.

Bizonyos változás-bejelentő nyomtatványok beküldése szükséges akkor is, ha a vállalkozás adónemet vált, pl. amikor egy régi KATÁs átalányadózásra vált át.

Jogviszony-bejelentés

Az új vagy megváltozott biztosítási jogviszony bejelentése is a könyvelő feladata lehet a NAV felé.
Ez szintén esedékes lesz a régi KATÁról átalányadózásra váltó vállalkozások esetén. 

Ok, megvannak az adónem váltással kapcsolatos legfontosabb teendők. Nézzük, milyen visszatérő feladatai lehetnek a könyvelőnek minden egyes hónapban egy átalányadós vállalkozás esetén. 

Havi járulékbevallás és bérszámfejtés

Fontos különbség a KATA adózáshoz képest, hogy átalányadózás esetén a havonta fizetendő adó mértékét a kiállított számlák és a befolyt pénzügyi teljesítésekösszegek határozzák meg. Ezért kiemelten fontos, hogy a könyvelő a tárgyhónapot követően a lehető leghamarabb hozzáférjen a kiállított számlákhoz és a bankszámlakivonatokhoz is, hiszen a bérszámfejtést legkésőbb 12-ig el kell készítenie, a fizetendő járulékok és adók összegét pedig el kell juttatnia a vállalkozóhoz, hogy ő 12-ig be is tudja fizetni.

Billingo tipp 1. : Küldj meghívót a könyvelődnek a Billingo fiókodhoz, így a saját Könyvelői fiókján keresztül akár már 1-jén letöltheti a kiállított számlák adatait. 

Billingo tipp 2.: Vezesd mindig naprakészen a számlák pénzügyi teljesítését, így az Átalányadó Asszisztensben is nyomon követheted a fizetendő adókat és járulékokat, anélkül, hogy ehhez a könyvelődet fel kellene hívnod. Ráadásul az adatok a könyvelőd munkáját is megkönnyítik a bevallások elkészítésekor.

Billingo tipp 3.: Kösd össze a Billingo fiókodat a bankszámláddal, így a Billingóban is megjelennek a bankszámlatranzakciók. A Bankszinkron segít őket összepárosítani a számlákkal és azonnal fizetettre is állítja a pénzügyileg kiegyenlített bizonylatokat.

Ez azért is elengedhetetlen, mert az átalányadózás alapfeltétele, hogy a számlák pénzügyi kiegyenlítése naprakész legyen. A Bankszinkronnak köszönhetően pedig a könyvelő anélkül is pontosan látja a bankszámlatörténetet, hogy a kivonatot átküldted volna neki. 

Fontos azonban, hogy ettől függetlenül a bankszámlakivonat lesz a pénzügyi teljesítés hivatalos bizonylata, amit a NAV is el fog kérni egy esetleges ellenőrzés alkalmával.

Billingo tipp 4.: Válaszd az Átalányadó Asszisztens Pluszt, ami az átalányadózás minden feltételét kompletten figyelembe veszi, beleszámítja a fizetendő adóba az adókedvezményeket, kiszámítja a helyi iparűzési adót és teljes mértékben segít előkészíteni a bevallást is, hogy már csak be kelljen azt adni. Az Átalányadó Asszisztens Plusz nemcsak pontos és naprakész adatokat ad a vállalkozásról, de a könyvelő munkáját is nagyban egyszerűsíti és gyorsítja, használatával mindig biztos lehetsz benne, hogy pontos információkat látsz a rendszerben.


Alkalmazottak bérszámfejtése

Amennyiben a vállalkozás alkalmazottakat is foglalkoztat, az ő bérszámfejtésüket is minél előbb el kell készítenie a könyvelőnek, hiszen ez alapján lehet utalni a munkabéreket, adókat és járulékokat mindig következő hó 12-ig.

Egyszerűsített foglalkoztatásúak bejelentése

Amennyiben a vállalkozás egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) keretében alkalmaz munkaerőt, az ő bejelentésük is a könyvelő feladata lehet, előzetes megegyezés alapján. Ráadásul ezt minden alkalommal, akár naponta külön-külön kell megtenni. Figyelembe véve a jogszabály által engedélyezett napok számát, valamint a kifizethető összegeket is.

SZJA és helyi iparűzési adó bevallás

Átalányadózó vállalkozások esetén a könyvelő készíti el az év végi SZJA és helyi iparűzési adó bevallást is. Súlyos tíz- vagy akár százezrekbe is kerülhet, ha naprakész jogszabályi ismeretek hiányában nem vesszük figyelembe a visszaigényelhető adókedvezményeket vagy nem a helyileg előírt mértékűszabályok szerinti iparűzési adót fizetjük be.

“Láthatatlan” könyvelői feladatok, amik nélkül nincs jó könyvelés

Bár a könyvelés látható része nagyrészt az adminisztrációban jelenik meg, nem szabad elfelejteni, hogy a könyvelési díjban a könyvelő naprakész, az aktuális jogszabályokat követő szaktudását, valamint a kizárólag az adott vállalkozásra jellemző lehetőségek kiaknázását célzó kreatív gondolkodást is megfizetjük. 

Folyamatos továbbképzések

Talán kevesen tudják, de a könyvelőknek évente legalább 16 kreditpontot kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a könyvelői regisztrációjukat megtarthassák. Ez legalább 2 egész napos szakmai továbbképzés során szerezhető meg. A szakmai rendezvények belépődíját természetesen a könyvelő fizeti.

Naprakész szakmai tudás

A sokszor kiszámíthatatlan, havonta vagy most, a rendeleti kormányzás ideje alatt akár hetente is változó jogszabályi módosítások miatt a könyvelőknek folyamatosan figyelniük kell az aktualitásokat és változtatásokat. Az adótörvény és jogszabály módosítások értelmezése sokszor még gyakorlott szakmabelieknek sem egyszerű. 

Jogszabályok értelmezése és utánajárás

Kemény fába vágja a fejszéjét, aki szakmai háttértudás nélkül szeretne egy jogszabályt értelmezni. Egy-egy szakmai kérdés megválaszolásához ugyanis nem elegendő megtalálni az adott jogszabályi részt az adótörvények dzsungelében, mindenképpen szükséges rendszerben gondolkodni és az adott kérdés több aspektusból is megvizsgálni. 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem egyértelmű kérdésekben a könyvelők is a NAV írásbeli állásfoglalását kérik. Ha a vállalkozásoddal kapcsolatban ilyen kérdés merül fel, amennyiben így egyeztek meg, ezt is a könyvelő tisztázhatja az adóhatósággal.

A szakmai háttérismeretek nélkül nagyon könnyen félreértelmezhetők a jogszabályok, és mint ismert: a törvények nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól. 

Képviselet a NAV előtt 

A vállalkozók 2 típusát különböztethetjük meg, akik már részt vettek NAV ellenőrzésen és akik majd ez után fognak. Egy adóellenőrzés során az adóhivatal jellemzően néhány napot engedélyez az átnézni kívánt dokumentumok és bizonylatok összekészítéséhez. A raport során pedig egészen biztosan lesznek kérdései is.

A könyvelők szakmájukból adódóan pontosan tudják, hogy milyen kérdésekre számíthatnak, milyen válaszokkal lesz elégedett a hatóság. Amennyiben a könyvelői szerződés a hatóságok előtti képviseletet is tartalmazza, úgy a könyvelőd ezt a terhet is leveszi a válladról.  

Könyvelői felelősségbiztosítás

A legtöbb könyvelő havonta több tízezer forintot költ felelősségbiztosításra, hiszen bár a naprakész szakmai tudás jó biztosíték a könyvelői hibák megelőzésére, tévedni emberi dolog. A felelősségbiztosítás ugyanakkor kártalanítani tudja a vállalkozót a mulasztási bírság és késedelemi pótlék vonatkozásában, ha a könyvelő hibája miatt büntetné meg az adóhatóság.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy adóhiányt a felelősségbiztosítások sosem térítenek, hisz azok helyes bevallás esetén már az eredeti határidőben befizetendővé váltak volna a vállalkozó számára, tehát ez nem minősül kárnak.

Könyvelő program és könyveléstámogató rendszerek díja

A könyvelés vezetéséhez elengedhetetlen egy megbízható és az aktuális jogszabályoknak megfelelő könyvelő program használata. Az egyszeres és kettős könyvvitelt, pénztárat, naplófőkönyvet, házi pénztárt, bérszámfejtést is tartalmazó könyvelő program éves ára több százezer forint is lehet. Digitális könyvelés esetén az éves díjakat pedig tovább növelik a könyveléstámogató rendszerek és a felhő alapú számlatárolásra alkalmas szoftverek és tárhelyek éves díjai is. A könyvelési díjak jellemzően ezeket a kiadásokat is tartalmazzák. 

Tudtad? A Billingo támogatja a könyvelőket

Könyvelői regisztrációval ingyenesen használható a Billingo Könyvelői fiók, a Billingo online számlázó Standard verziója, 10 ügyfél esetén pedig akár a Billingo One szolgáltatás is, ami az Átalányadó Asszisztens Pluszt, a pályázatfigyelőt, a céginformációs szolgáltatást, a partnerfigyelő rendszert, a készletkezelőt, a bővített bankszinkron szolgáltatást és a Billingo Ads online marketing eszközt is tartalmazza. Részletek » 

Az idő pénz, a könyvelőké is

Vállalkozóként biztosan számodra is rendkívül értékes az időd. Nincsenek ezzel másként a könyvelők sem. Egy KATÁshoz képest egy átalányadós vállalkozás könyvelése (számlamennyiségtől és az ügyletek összetettségétől függően) a kérdőívre válaszoló könyvelők szerint havonta akár 2-5 órával is több időt igényelhet. Így természetes, hogy ez az extra munkával töltött idő a könyvelési díjban köszön majd vissza. Ugyanígy a vállalkozások is kénytelenek árat emelni, ha nőnek a beszerzési és rezsiköltségek vagy időigényesebb egy összetettebb feladat elvégzése.

Drágább adónem, több kiadás

Az új KATA hatálya alól a könyvelők is kiszorulnak. Így azok a könyvelők, akik eddig KATÁsak voltak, ugyanúgy új adónemre térnek át: céget alapítanak vagy átalányadósként folytatják a tevékenységüket. Ez természetesen a könyvelők esetén is növeli az adóterheket, így ha szeretnék elérni és megtartani a korábbi jövedelmük szintjét, azokat a könyvelési díjba is be kell építeniük. 

Adj hálát a könyvelődért

Csak kevesen örülhetnek az új KATA törvény hatályba lépésének és a könyvelők egyértelműen nem tartoznak közéjük. A fentiekből is látszik, hogy a hirtelen jött szigorítás miatt a nyári szabadságolások kellős közepén szakadt a nyakukba rengeteg új tanulni- és tennivaló, miközben a meglévő ügyfeleik is tőlük várják a segítséget és több tízezernyi új vállalkozás kérne most tanácsot tőlük. Ennyi feladat ellátásához pedig nyilvánvalóan kevesen vannak. 

Sajnos már most látszik, hogy nem jut majd mindenkinek könyvelő. Lesznek, akik kénytelenek maguk megtanulni az átalányadós vállalkozás könyvelését. Érdemes hát hálát adnod, ha van egy jó könyvelőd, mert most valóban kincset ér.

Ha pedig még nincs könyvelőd, akkor minél előbb keress egyet, hogy te is élvezhesd a szaktudása előnyeit. 

Átalányadózó leszel? 33 percben minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Nézd meg a videót, amiben Fülöp Olga 33 percben foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat és információkat, amit átalányadózóként tudnod kell.

Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így a könyvelőnek már csak ellenőrizni kell és feltölteni az ÁNYK-ba.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top