Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Mikor, melyik hatóság ellenőrz…
Tippek - 2023.04.24. - 6 p. olvasás

Mikor, melyik hatóság ellenőrzése várható?

A vállalkozó ereiben sokszor még akkor is meghűl a vér egy-egy hatósági ellenőrzés során, amikor minden dokumentációt és könyvelést patentül vezet. Pedig ezek az ellenőrzések a vállalkozások javát is szolgálják, hogy kevésbé híguljon a szakma, a fogyasztók/ ügyfelek és vállalkozók jogai pedig egyaránt érvényesülhessenek. Nézzük meg, mikor melyik hatóság egyenruhásainak főzheted a kávét a revízió alatt.

hatósági ellenőrzés

Egyéni vállalkozók hivatali ellenőrzése

Az egyéni vállalkozókat hivatalból ellenőrizheti a hatóság, és általában a vállalkozás bejelentése környékén tiszteletüket is teszik a székhelyen, de bármikor számíthatsz jöttükre. Az illetékes járási hivatal emberei kopogtatnak ilyen esetben. Ezek rutin ellenőrzések, ha viszont valamit helytelenül intéztél a vállalkozásod körül, a hatóság a hivatalbóli eljárás szabályai szerint folytatja le a revíziót, amelyről téged értesítenek, és bizony lehet, hogy sűrűbben figyelnek majd rád a jövőben.

Mit ellenőriznek egy egyéni vállalkozó háza táján?

Figyelik, hogy az adott gazdasági tevékenység gyakorlásához kapcsolódó, jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezel-e, illetve ha képesítéshez kötött tevékenységet folytatsz, rendben vannak-e a szükséges papírjaid, a székhelyeden vagy-e, az a székhely a te tulajdonod-e, vagy megvan-e az engedély a tulajdonostól.

Egy esetleges revízió esetén nézni fogják, hogy az adott tevékenységet te végzed, vagy közreműködőként alkalmazottat foglalkoztatsz-e, és közülük - ha neked nincs végzettséged képesítéshez kötött tevékenység esetén - a meghatározott képesítési követelményeknek eleget tesz-e legalább egyikük.

MNB ellenőrzés a pénzmozgás tisztaságáért

A jegybank alapvetően “a forgalomban lévő készpénz megfelelő minőségének és a készpénzforgalom zavartalanságának a biztosítása” érdekében végez ellenőrzést a vállalatoknál, és az adatszolgáltatásból származó adatok ellenőrzésének jogszabályi kereteit tartatja be. Ha mulasztáson kapják a vállalkozást, intézkedhetnek, vagy bírságot is kiszabhatnak.

Munka- és tűzvédelmi ellenőrzések

Kisvállalkozók esetében figyelni kell arra, hogy a kéményseprői ellenőrzést kötelező megrendelni a telephelyre (társasház esetén megrendelés nélkül is jönnek, de a vállalkozónak fizetnie kell a szolgáltatásért). A kéményseprőipari szerv egyébként a Katasztrófavédelem ernyője alá tartozik Magyarországon, és a honlapjukon még azt is meg lehet nézni, melyik a hozzád kirendelt szakemberünk, így könnyebben elkerülhetők a visszaélések.

Ha elmarad a karbantartás, vagy ha nincs jó helyen a tűzoltókészülék…

Akkor is az illetékes katasztrófavédelemi kirendeltség munkatársai teszik tiszteletüket. Ha munkáltató vagy, a tűzvédelmi kötelezettségnek eleget kell tenned, és ezt bizony számon is kérhetik, ahogy ellenőrizhetik az eszközök karbantartását, a menekülési útvonalakat, vagy épp kérhetik az elektromos hálózat minőségét igazoló dokumentumokat. Ha termékeket értékesítesz, és van köztük “láng” piktogramot viselő termék, még azt is a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően kell tartanod. Hogy pedig milyen iratkupacot kell nekik bemutatnod, arról itt olvashatsz bővebben.

Fektess hangsúlyt a munkakörülményekre

Foglalkoztatóként köteles vagy gondoskodni a dolgozóid védelméről, ezt pedig az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség hatósági emberei ellenőrizhetik. Figyelj rá: ha munkagépekkel dolgoztok, ahhoz a szükséges papírok, képesítések és naplók naprakészek-e, a munkavédelmi oktatások rendben megtörténtek-e, a munkavédelmi ruházatból megfelelő méretben a munkavállaló rendelkezésére állnak-e a szükséges darabok, stb. A munkahelyi balesetek és betegség esetén rendben jársz-e el, és megfelelő munkakörülményeket teremtesz-e. Mulasztás esetén munkavédelmi bírság szabható ki rád.

Adóhivatali razziára felkészülni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatali ellenőrzéseknek általában senki nem örül, pedig tényleg csak a munkájukat végzik az adóhatóság emberei. Az adók, járulékok, illetékek és köztartozások beszedése és ellenőrzése is a feladatuk. Ha rendben vezetsz mindent, nem lesz baj, de persze a legjobb szándék mellett is csúszhat hiba a hivatalos irataid, számláid vezetésébe. Ezért sem árt, ha az e-számláidat, a járulékfizetésed és az adataid rendben vezeted egy szoftveren belül.

A jogkövetőket azonban támogatásáról biztosítja az adóhivatal, a kisebb hibák javításában még segítséget is ajánlanak, ha viszont szándékosan kerülöd az adófizetést, az ellenőrzés és a büntetési tételek benyújtása során valószínűleg nem fogtok kávézni.

Adóellenőrzésre bárhol, bármikor érdemes számítani, ám a NAV minden évben közkinccsé teszi az ellenőrzési terv néven futó adótraffipaxot. Könnyebben átlátható, az adott évben mely iparági képviselők készülhetnek fel, és rendezgethetik a dokumentumokat sorrendbe.

A revizori szervek sora szinte végtelen, bőven vannak szektorspecifikus hatóságok, amelyek közül csak pár fontosabbat emelnénk ki. A hatósági ellenőrzés lehet helyszínbejárás, kérhetnek adatszolgáltatást, vizsgálhatnak munkafolyamatokat, vehetnek mintát (pl. gyógyszerek esetében).

A fogyasztók védelme érdekében

Az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelmi ellenőrzése minden évben adott struktúra mentén folyik, amelyet közzé is tesz a hatóság. Nem az a cél tehát, hogy áramütés-szerűen lepjék meg a cégeket, bevonva mindenki engedélyét, sokkal inkább az, hogy tényleg minőségi termékek maradjanak a piacon.

2023-ban a kozmetikai termékek, a bőrrel érintkező termékek és étrend-kiegészítők nagy hangsúlyt kapnak. Figyelni fognak több, gyermekeknek szánt terméket, sűrítik a bevizsgálások mértékét. Az ideológiamentes kereskedelmi kommunikáció és a magyar nyelv védelmét szolgáló előírások alkalmazásának ellenőrzése is várható sok más egyéb mellett, a részleteket itt találod.

A tisztességes piaci magatartásért

A Gazdasági Versenyhivatal a versenyellenes magatartások ellen lép fel a fair play jegyében, a piaci verseny tisztaságát megőrizve. Róluk lehet olvasni, amikor valaki valótlanságot állít a termékéről, vagy a konkurencia termékéről tisztességtelen módon nyilatkozik. Egyrészt a piac is korrektebbül működik, másrészt a vásárlók megtévesztése is górcső alá kerül a GVH által.

Mikor jön a Nébih?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a “termőföldtől az asztalig” védi az élelmiszereket, hogy rendben érkezzen minden élelmünk a tányérra. Ők azok, akik visszahívják a veszélyes anyagokban a kelleténél gazdagabb csokoládékat, vagy razziáznak egy-egy kétes köztisztaságú üzemben.

A kereskedők figyelmébe

Az illetékes önkormányzat jegyzőjének készítheted ki a csokis sütit, ha kereskedelmi tevékenységet végzel, főleg, ha bejelentés-köteles termékkört árusítasz. Igazából mindent ellenőriznek, ami kereskedelmi tevékenység, legyen szó online értékesítésről vagy csomagküldésről. Hogy minden flottul menjen, a vonatkozó jogszabályoknak meg kell felelned, különben büntetés szabható ki.

A kereskedelmi hatóság emberei kopogtatnak a vendéglátó üzletek ajtajain is. Bár a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba köteles vagy ilyen esetben regisztrálnod (adatszolgáltatásra pedig 2023. július 1-jétől is kötelezve leszel), egy-egy ellenőrzés során kérhetnek adatszolgáltatást is.

ÁNTSZ helyett NNK - az egészségügyi szolgáltatók ellenőrzése

Az ÁNTSZ ellenőrzés mint kifejezés beleivódott a magyar ember szavajárásába, de az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során ellenőrzésre jogosult egészségügyi államigazgatási szerv neve már a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az országos tisztifőorvos felkérésére a szolgáltatás helye szerinti járási hivatal munkatársai ellenőrzik az egészségügyi szolgáltató működését.

Persze kismillió más ellenőrzésre tudsz számítani attól függően, milyen vállalkozást viszel a hátadon, mi azt tanácsoljuk, hogy megfelelő szakemberekkel vedd körbe magad, és vezess mindent a nagykönyv szerint, úgy érhet a legkevesebb baj. Ha az online számlázásban van szükséged segítségre, a Billingo áll rendelkezésedre. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér