Mikor, melyik hatóság ellenőrzése várható?

Adózás, NAV 2023.04.24. - 6 p. olvasás

A vállalkozó ereiben sokszor még akkor is meghűl a vér egy-egy hatósági ellenőrzés során, amikor minden dokumentációt és könyvelést patentül vezet. Pedig ezek az ellenőrzések a vállalkozások javát is szolgálják, hogy kevésbé híguljon a szakma, a fogyasztók/ ügyfelek és vállalkozók jogai pedig egyaránt érvényesülhessenek. Nézzük meg, mikor melyik hatóság egyenruhásainak főzheted a kávét a revízió alatt.

Egyéni vállalkozók hivatali ellenőrzése

Az egyéni vállalkozókat hivatalból ellenőrizheti a hatóság, és általában a vállalkozás bejelentése környékén tiszteletüket is teszik a székhelyen, de bármikor számíthatsz jöttükre. Az illetékes járási hivatal emberei kopogtatnak ilyen esetben. Ezek rutin ellenőrzések, ha viszont valamit helytelenül intéztél a vállalkozásod körül, a hatóság a hivatalbóli eljárás szabályai szerint folytatja le a revíziót, amelyről téged értesítenek, és bizony lehet, hogy sűrűbben figyelnek majd rád a jövőben.

Mit ellenőriznek egy egyéni vállalkozó háza táján?

Figyelik, hogy az adott gazdasági tevékenység gyakorlásához kapcsolódó, jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezel-e, illetve ha képesítéshez kötött tevékenységet folytatsz, rendben vannak-e a szükséges papírjaid, a székhelyeden vagy-e, az a székhely a te tulajdonod-e, vagy megvan-e az engedély a tulajdonostól.

Egy esetleges revízió esetén nézni fogják, hogy az adott tevékenységet te végzed, vagy közreműködőként alkalmazottat foglalkoztatsz-e, és közülük - ha neked nincs végzettséged képesítéshez kötött tevékenység esetén - a meghatározott képesítési követelményeknek eleget tesz-e legalább egyikük.

MNB ellenőrzés a pénzmozgás tisztaságáért

A jegybank alapvetően “a forgalomban lévő készpénz megfelelő minőségének és a készpénzforgalom zavartalanságának a biztosítása” érdekében végez ellenőrzést a vállalatoknál, és az adatszolgáltatásból származó adatok ellenőrzésének jogszabályi kereteit tartatja be. Ha mulasztáson kapják a vállalkozást, intézkedhetnek, vagy bírságot is kiszabhatnak.

Munka- és tűzvédelmi ellenőrzések

Kisvállalkozók esetében figyelni kell arra, hogy a kéményseprői ellenőrzést kötelező megrendelni a telephelyre (társasház esetén megrendelés nélkül is jönnek, de a vállalkozónak fizetnie kell a szolgáltatásért). A kéményseprőipari szerv egyébként a Katasztrófavédelem ernyője alá tartozik Magyarországon, és a honlapjukon még azt is meg lehet nézni, melyik a hozzád kirendelt szakemberünk, így könnyebben elkerülhetők a visszaélések.

Ha elmarad a karbantartás, vagy ha nincs jó helyen a tűzoltókészülék…

Akkor is az illetékes katasztrófavédelemi kirendeltség munkatársai teszik tiszteletüket. Ha munkáltató vagy, a tűzvédelmi kötelezettségnek eleget kell tenned, és ezt bizony számon is kérhetik, ahogy ellenőrizhetik az eszközök karbantartását, a menekülési útvonalakat, vagy épp kérhetik az elektromos hálózat minőségét igazoló dokumentumokat. Ha termékeket értékesítesz, és van köztük “láng” piktogramot viselő termék, még azt is a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően kell tartanod. Hogy pedig milyen iratkupacot kell nekik bemutatnod, arról itt olvashatsz bővebben.

Fektess hangsúlyt a munkakörülményekre

Foglalkoztatóként köteles vagy gondoskodni a dolgozóid védelméről, ezt pedig az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség hatósági emberei ellenőrizhetik. Figyelj rá: ha munkagépekkel dolgoztok, ahhoz a szükséges papírok, képesítések és naplók naprakészek-e, a munkavédelmi oktatások rendben megtörténtek-e, a munkavédelmi ruházatból megfelelő méretben a munkavállaló rendelkezésére állnak-e a szükséges darabok, stb. A munkahelyi balesetek és betegség esetén rendben jársz-e el, és megfelelő munkakörülményeket teremtesz-e. Mulasztás esetén munkavédelmi bírság szabható ki rád.

Adóhivatali razziára felkészülni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatali ellenőrzéseknek általában senki nem örül, pedig tényleg csak a munkájukat végzik az adóhatóság emberei. Az adók, járulékok, illetékek és köztartozások beszedése és ellenőrzése is a feladatuk. Ha rendben vezetsz mindent, nem lesz baj, de persze a legjobb szándék mellett is csúszhat hiba a hivatalos irataid, számláid vezetésébe. Ezért sem árt, ha az e-számláidat, a járulékfizetésed és az adataid rendben vezeted egy szoftveren belül.

A jogkövetőket azonban támogatásáról biztosítja az adóhivatal, a kisebb hibák javításában még segítséget is ajánlanak, ha viszont szándékosan kerülöd az adófizetést, az ellenőrzés és a büntetési tételek benyújtása során valószínűleg nem fogtok kávézni.

Adóellenőrzésre bárhol, bármikor érdemes számítani, ám a NAV minden évben közkinccsé teszi az ellenőrzési terv néven futó adótraffipaxot. Könnyebben átlátható, az adott évben mely iparági képviselők készülhetnek fel, és rendezgethetik a dokumentumokat sorrendbe.

A revizori szervek sora szinte végtelen, bőven vannak szektorspecifikus hatóságok, amelyek közül csak pár fontosabbat emelnénk ki. A hatósági ellenőrzés lehet helyszínbejárás, kérhetnek adatszolgáltatást, vizsgálhatnak munkafolyamatokat, vehetnek mintát (pl. gyógyszerek esetében).

A fogyasztók védelme érdekében

Az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelmi ellenőrzése minden évben adott struktúra mentén folyik, amelyet közzé is tesz a hatóság. Nem az a cél tehát, hogy áramütés-szerűen lepjék meg a cégeket, bevonva mindenki engedélyét, sokkal inkább az, hogy tényleg minőségi termékek maradjanak a piacon.

2023-ban a kozmetikai termékek, a bőrrel érintkező termékek és étrend-kiegészítők nagy hangsúlyt kapnak. Figyelni fognak több, gyermekeknek szánt terméket, sűrítik a bevizsgálások mértékét. Az ideológiamentes kereskedelmi kommunikáció és a magyar nyelv védelmét szolgáló előírások alkalmazásának ellenőrzése is várható sok más egyéb mellett, a részleteket itt találod.

A tisztességes piaci magatartásért

A Gazdasági Versenyhivatal a versenyellenes magatartások ellen lép fel a fair play jegyében, a piaci verseny tisztaságát megőrizve. Róluk lehet olvasni, amikor valaki valótlanságot állít a termékéről, vagy a konkurencia termékéről tisztességtelen módon nyilatkozik. Egyrészt a piac is korrektebbül működik, másrészt a vásárlók megtévesztése is górcső alá kerül a GVH által.

Mikor jön a Nébih?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a “termőföldtől az asztalig” védi az élelmiszereket, hogy rendben érkezzen minden élelmünk a tányérra. Ők azok, akik visszahívják a veszélyes anyagokban a kelleténél gazdagabb csokoládékat, vagy razziáznak egy-egy kétes köztisztaságú üzemben.

A kereskedők figyelmébe

Az illetékes önkormányzat jegyzőjének készítheted ki a csokis sütit, ha kereskedelmi tevékenységet végzel, főleg, ha bejelentés-köteles termékkört árusítasz. Igazából mindent ellenőriznek, ami kereskedelmi tevékenység, legyen szó online értékesítésről vagy csomagküldésről. Hogy minden flottul menjen, a vonatkozó jogszabályoknak meg kell felelned, különben büntetés szabható ki.

A kereskedelmi hatóság emberei kopogtatnak a vendéglátó üzletek ajtajain is. Bár a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba köteles vagy ilyen esetben regisztrálnod (adatszolgáltatásra pedig 2023. július 1-jétől is kötelezve leszel), egy-egy ellenőrzés során kérhetnek adatszolgáltatást is.

ÁNTSZ helyett NNK - az egészségügyi szolgáltatók ellenőrzése

Az ÁNTSZ ellenőrzés mint kifejezés beleivódott a magyar ember szavajárásába, de az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során ellenőrzésre jogosult egészségügyi államigazgatási szerv neve már a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az országos tisztifőorvos felkérésére a szolgáltatás helye szerinti járási hivatal munkatársai ellenőrzik az egészségügyi szolgáltató működését.

Persze kismillió más ellenőrzésre tudsz számítani attól függően, milyen vállalkozást viszel a hátadon, mi azt tanácsoljuk, hogy megfelelő szakemberekkel vedd körbe magad, és vezess mindent a nagykönyv szerint, úgy érhet a legkevesebb baj. Ha az online számlázásban van szükséged segítségre, a Billingo áll rendelkezésedre. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top