Minden, amit a bankszámlaszámról tudni kell

Adózás, NAV 2020.04.06. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A bankszámlaszám felépítése Magyarországon egységes rendszer alapján történik. Ha a digitális világban létezni szeretnél, elengedhetetlen, hogy rendelkezz vele. Farkas Dezsőtől most megtudhatod a legfontosabb információkat, amit csak a bankszámlaszámokról tudni lehet.

A bankszámlaszám (vagy a pénzforgalmi jelzőszám) egy egységes jelölési rendszer, amit a pénzintézetek a numerikus azonosításra dolgoztak ki. Ez a háromszor 8 db számjegy véletlenszerűen generáltnak tűnhet, de sokkal többet ki lehet belőle olvasni, mint azt elsőre gondolnánk.

Az első 8 db számjegyből ezeket tudhatjuk meg

Az első három számjegy a bankkód, a számlavezető bank azonosítója. A következő négy számjegy a fiókazonosító, ami azt mutatja meg, hogy melyik fiókban lett megnyitva a számlánk. A nyolcadik számjegy az ellenőrző számjegy, melynek képzési szabályait az MNB állapítja meg.

A második és a harmadik 8 db számjegy képzése bankonként változó. 

Ez a 16db számjegy tartalmazza az ügyfélkódot, illetve, hogy milyen típusú a számla.

A bankszámlaszámban a 8.; a 16. és a 24. számjegyek a bankszámlaszám érvényességének ellenőrzésére szolgálnak. Ez az alábbiak szerint működik:

Ha bármelyik nyolcas karaktersorban megszorozzuk

  • az első számot 9-cel,
  • a második számot 7-tel,
  • a harmadik számot 3-mal,
  • a negyedik számot 1-gyel,
  • az ötödik számot 9-cel,
  • a hatodik számot 7-tel,
  • a hetedik számot 3-mal,
  • a nyolcadik számot pedig 1-gyel,
  • ezeknek összege pedig nem 10-zel osztható szám, akkor a bankszámlaszám érvénytelen.

A bankszámlaszám tulajdonosát természetes személy esetében nem ismerhetjük meg, viszont gazdasági társaságoknak a Cégjelző weboldalán megtalálhatjuk a hatályos bankszámlaszámát.

IBAN szám

Az IBAN szám, azaz nemzetközi bankszámlaszám az Európai Unióban és más európai államokban bevezetett egységes felépítésű pénzforgalmi jelzőszám. Ez az ország kétbetűs kódját, majd egy kétjegyű ellenőrző kódot, végül pedig az adott országban szabvány bankszámlaszámot tartalmazza.

SWIFT kód

A SWIFT kód (BIC kód) 8 vagy 11 karakterből áll. Az első négy karakter a bankot határozza meg, az 5. és a 6. karakter az ország ISO 3166 országkódja, ami megegyezik az IBAN számban szereplő országkóddal, a 7. és a 8. karakter pedig a hely azonosítására szolgál. A 9-11. karakter megadása akkor szükséges, ha nem a központi székhelyről van szó. Ez jelöli a bank ügyosztályát vagy fiókját.

Összefoglalás

A bankszámlaszám felépítése Magyarországon egységes rendszer alapján történik. Ha a digitális világban létezni szeretnél, elengedhetetlen, hogy rendelkezz vele. Érdemes megismerned az azonosítóból kinyerhető információkat. Ha céges számláról utalsz, feltétlenül ellenőrizd le, hogy a megadott bankszámlaszám valóban a céghez tartozik-e. Az is lehet, hogy szimplán elütötték, de sajnos az is előfordulhat, hogy csalás áldozatává válhatsz. Ha kíváncsi vagy ennél részletesebb bemutatásra, akkor érdemes elolvasnod a Bankszámlaszám felépítése cikkünket a Cégjelző weboldalán.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top