Mire figyelj decemberben katás vállalkozóként?

Adózás, NAV 2020.12.03. - 7 p. olvasás

Szilágyi Anita összeállított egy gyors csekklistát, hogy mire érdemes odafigyelned év végén kisadózóként. Lássuk a konkrét teendőket!

Ellenőrizd az adófolyószámládat

Az Ebeven tudod megnézni a Szolgáltatások/Adószámla menüpont alatt. 

Arra figyelj, hogy a novemberi fizetendő katát december 20. után fogják előírni, ezzel még kalkulálj, ha előtte kéred le a folyószámlát.

Ha év végén a fennálló adótartozásod meghaladja a 100.000 forintot, akkor kb. 2021. januárban kapsz egy határozatot, hogy ha megfizeted a tartozást a határozat jogerőre emelkedéséig, akkor nem raknak ki a katából.

Ha már tudod, hogy biztosan nem fogod tudni kifizetni a fennálló tartozást, kérjél részletfizetést.

Kata keret ellenőrzése

Ha átléped az éves 12 millió forintos kata keretet, akkor a felette lévő rész után 40%-os adót kell fizessél az éves bevalláskor, azaz 2021. február 25-ig.

Csak a befolyt bevétel számít, azaz ha kiállítottál egy számlát, de nem fizették ki 2020. december 31-ig, akkor az már a jövő évi kata keretet terheli.

Itt felhívnám a figyelmet a 3 millió forintos 2021-es szabályra, azaz ha egy idei számládat jövőre egyenlíti ki az a partner, akinek jövőre is fogsz számlázni, akkor ez a számla már beleszámít a 3 millió ft-os értékhatárba. Na és persze a kapcsoltakra és a külföldi adóalanyokra is vonatkozik ez.

Azért van egy jelentős különbség. Ha idén folyik be az értékhatár feletti számla, Te fizeted a 40%-os adót, ha jövőre (és meghaladja a 3 millió ft-os értékhatárt), akkor a számlát befogadó fizeti.

Mentesítés

2020-ban meghatározott tevékenységi kört végzők mentesítést kaptak a kata megfizetése alól. Ez nem csökkenti a kata keretet, olyan, mintha fizettél volna katát.

Áfakeret

Ha meghaladtad a 12 millió ft-os kata keretet, attól még maradsz katás, de lehet, hogy közben áfás is lettél, ha belfölditől származik a bevételed.

Év közben induló vállalkozásnál napra kell nézni az áfakeretet, azaz a 12 millió ft-ot el kell osztani 365-tel és szorozni azon napok számával, amikor már működtél az évben.

Ha meghaladtad ezt az értéket, akkor ezt be kell jelenteni a Nav-nak, változik az adószámod, amelyik számlával meghaladtad az értékhatárt, az már áfás lesz és áfabevallás is kell majd. A számla teljesítés dátumát kell nézzed, hogy megállapítsd, melyik évbe tartozik az adott számla, azaz itt nem azt kell figyelni, hogy mikor fizették ki, mint a kata keretnél.

Áfás legyél vagy sem?

Ha most nem vagy áfás, de szeretnél az lenni 2021-ben, akkor ezt decemberben kell bejelenteni a változásbejelentőn.

Ha még pénzforgalmi áfát is szeretnél, azt is be kell akkor adni.

Ha áfás vagy, de már nem akarsz az lenni és jogosult is vagy ezt választani, akkor most kell megtenni.

Csak egy helyen lehetsz kisadózó

Ha Te most katás egyéni vállalkozó vagy és mellette van egy  - vagy több - katás bt-d, ahol kültagként katás vagy, akkor döntened kell 2020.12.31-ig, hogy jövőre hol akarsz katás lenni.

Egyéni vállalkozó a 20T101E nyomtatványon, cég a 20T201T nyomtatványon tudja bejelenteni a változást.

Ha az a döntésed, hogy a katás bt-t viszed tovább - mert azt nem lehet szüneteltetni - és a katás egyéni vállalkozásod szünetelteted, akkor nem elég maga a szünetelés, ki is kell lépni a katából, mielőtt még szünetel.

Ha a katás egyéni vállalkozásod mellett a katás bt-t is szeretnéd használni, ezt is lehet, de a katás bt-ben Te már nem lehetsz kisadózó, csak munkaviszonyos. Ettől még maga a bt. maradhat katás, csak akkor a beltagnak kell kisadózónak lenni, mert legalább egy kisadózónak kell lennie a bt-ben, hogy katás maradhasson.

Kata kiadózó

Nyilatkozat, hogy katás vagy

Ha katás maradsz, akkor tájékoztatnod kell írásban a partnereidet, hogy te kisadózó vállalkozó vagy és arról is, ha már nem vagy az.

Kilépés a katából

Ha kilépsz a katából - mert mondták, hogy szeretnél -, akkor ezt be kell jelentened és a következő hónaptól nem leszel katás.  

Azaz ha már szóltak, hogy katásként nem fognak szerződni Veled jövőre, abban az esetben ezt most kell bejelentened.

Ha kivárják, hogy elérd a 3 millió ft-os értékhatárt, akkor mielőtt elérnéd, akkor előző hónapban bejelented, és a következő hónaptól nem leszel már katás.

Itt azért figyelj, hogy a katás időszakra mennyi az összes kata bevételed, mert ha márciusban bejelented, hogy áprilistól nem vagy katás, akkor csak 3 millió ft lesz a kata kereted, és ha ezt meghaladod, akkor jön a 40%-os plusz adó, amit Neked kell befizetni.

És itt már nem csak a kifizetett számlák számítanak bele, hanem a kiállított, de még ki nem fizetett számlák is, mert megszűnik a kata adózási mód és a kata időszak alatt kiállított számlák kata bevételnek számítanak.

Átalányadóba belépés 

Ha már tudod, hogy katás egyéni vállalkozóként a kata kilépése után átalányadós szeretnél lenni, akkor ezt abban a nyomtatványban jelölnöd is kell, ahol a kilépést bejelented.

Ha 2020.12.31-én bejelented, hogy kilépsz a katából és egyben átalányadós is szeretnél lenni, akkor 2021-ben – alapesetben - 15 millió ft az átalányadó értékhatára.

Ha viszont márciusban bejelented, hogy áprilistól nem leszel katás és átalányadósként folytatod, akkor nem 15 millió ft lesz az értékhatárod, hanem ennek csak az időarányos része, azaz 15.000.000/12*9 = 11.250.000 ft.

Ha ezt mégis meghaladod év végéig, akkor kiesel az átalányadóból és visszamenőleg (az átalányadó választásától) tételes költségelszámolású egyéni vállalkozó leszel.

Katás bt. kilépése a katából

Ha kilépsz a katából egy katás bt-nél és folytatod tovább a tevékenységet, akkor nyitómérleget kell összeállítani és ezt ellenőriztetni kell könyvvizsgálóval, közzétenni nem szükséges. Ennek a költsége 50-100.000 ft körül van.

Szünetelés

Ha a 2021-es kata szigorítások miatt újra kell gondold a vállalkozásod és szünetelni szeretnél, akkor ezt a webes ügysegéden tudod megtenni. Csak egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni.

Figyelj rá, hogy a bejelentést követő naptól fogsz szünetelni és sok esetben utolsó napon – hogy finoman fogalmazzak – nem mindig üzembiztos a rendszer, ráadásul ez ugye december 31., úgyhogy nem biztos, hogy jó ötlet utolsó napra hagyni a szünetelés bejelentését.

Már nem kell beadni a Nav és az önkormányzat felé a változásbejelentőt, hogy szünetelsz, elvileg az egyablakos rendszeren keresztül tudni fogják és nem írják majd elő az adót. Gyakorlatilag ezt érdemes leellenőrizni a folyószámlán, és ha mégis előírták, akkor vagy telefonon, de inkább e-papíron szólni, hogyha nem jó valami.

Ha főállású katás egyéni vállalkozó voltál és szünetelsz, akkor nem lesz érvényes tb-d. Ezt sem kell már bejelenti a Nav felé, hogy fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, elvileg előírják maguktól. Gyakorlatilag ez sem biztos, mert volt rá példa, hogy az orvosnál pirosat jelzett a taj szám, és akkor intézkedni kell sajnos.

Online számla változások

2021.01.01-től már nem csak a belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról kell online adatszolgáltatást benyújtanod, hanem a magánszemélyeknek és a külföldieknek készült számlákról is.

Továbbra se szűnik meg a kézi számlatömb használata, de én számlázó program választását javaslom, ami elvégzi helyettünk az adatszolgáltatást.

Ha még nem használsz számlázó programot, válts minél hamarabb!
Regisztrálok a Billingóba!

Ha mégis kézi számlatömböt használsz és magánszemélynek fogsz számlát kiállítani, felhívom a figyelmet arra, hogy TILOS a magánszemély adóazonosítójelét feltüntetni a számlán, mert ez érzékeny adat.

A nyugtákat nem kell online jelenteni, erről több információ a cikk megírásakor nem áll rendelkezésre.

Ha már nem lesz jó Neked a kata és szeretnél többet tudni vállalkozási formákról, adózási módokról, költségek elszámolhatóságáról és a fizetendő adókról, na meg hogy mennyi marad a végén a zsebedben, akkor ajánlom figyelmedbe az Online Vállalkozói Képzésünket.

Szilágyi Anita
Vállalkozás okosan

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top