Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Nagyot javult a fizetési morál…
Egyéb - 2019.07.18. - 2 p. olvasás

Nagyot javult a fizetési morál a magyar cégeknél, de érdemes benézni a számok mögé

Ha az ember sokat dolgozik számokkal, idővel már kevésbé kapja fel a fejét egy statisztika láttán. Azt most sem állítjuk, hogy leestünk a székről döbbenetünkben, de igencsak pozitív tendenciákról számolt be a magyar cégekkel kapcsolatban a hvg.hu. A Bisnode eredményei szerint tavaly nagyot javult itthon a fizetési morál, mi pedig ezúttal is benéztünk a számok mögé. Sőt, azt is összeszedtük, mire kell odafigyelned, ha éjszakánként Te is gyakran álmodsz gyorsan fizető ügyfelekről.

Nagyot javult a fizetési morál a magyar cégeknél, de érdemes benézni a számok mögé

Több szempontból is javult a magyar cégek fizetési morálja 2018-ra

Talán még a konkrét számoknál is bíztatóbb az a tény, hogy a mondat elején többesszámot használhattunk. Vagyis nem egyetlen véletlenszerűen kiugró adatról van szó. Több szempontból is rengeteget javult a hazai cégek fizetési morálja a 2017 vége óta eltelt egyetlen esztendő alatt a 2018-as évzárásig:

  • átlagosan két nappal csúsznak kevesebbet a számláikat késve kiegyenlítő cégek,
  • szintén átlag két nappal rövidültek a fizetési határidők,
  • az igen hosszú (két hónapot is meghaladó) késések száma 3,77%-kal csökkent,
  • a kirívó, három hónapnál is hosszabb csúszások pedig az 1%-ot sem érik el, csupán az esetek 0,66%-át jelentik.*

Szektoronként és régiónként is eltérések a fizetési morálban

A fentiek persze nem azt jelentik, hogy mostantól minden egyes számládat percre pontosan kifizetik majd. Egy ennyire összetett adathalmaznál természetesen jókora szórással is számolhatunk. De a 2018-ra feljavuló fizetési statisztikák mindenképpen bizakodásra adnak okot a vállalkozások számára.

Hogy mennyire bízhatnak a gyorsan kifizetett számlákban a hazai cégek, azt a Bisnode eredményei szerint nagyban meghatározza, hogy milyen szektorban működnek. De a regionális tényezők is beleszólnak némileg a számokba, így innen szemezgetünk ki most néhány igen szemléletes példát.

  • Precíz fizetések a kiskereskedelemben: Amíg a képzeletbeli dobogó első fokán álló kiskereskedelemben a számlák 85%-át időben kifizetik, addig a lista végén található ágazatoknál az esetek több, mint 50%-ában csúsznak a teljesítések. Utóbbiakhoz tartozik az információ és kommunikáció, az építő- és a papíripar is.
  • A legkorábban és legkésőbb fizető szektorok: A leggyorsabban egyébként bútoripari cégek után a szolgáltatásokat fizetik ki itthon. Nekik átlagosan 30 napot kell várni a beérkező összegekre. Mindeközben akadnak olyan ágazatok, (mint pl. a gyógyszergyártás, gépipar) ahol ugyanez a szám 50 fölé kúszik.
  • Egy kis földrajz: A regionális bontásban Bács-Kiskun megye nyert, ahol átlag 38 nap alatt fizetnek ki egy számlát. A lista végén itt Nógrád megye végzett 52 nappal. Sokkal bíztatóbb viszont az a tény, hogy a 19 megyéből 14 esetében javult a fizetési morál. Vagyis kevesebbet kellet várni a számlák teljesítésére a cégeknek 2018-ban az előző évhez képest.*

*Forrás: 2019-06-27 - hvg.hu – „Most kiderül, mennyire szeretnek fizetni a magyar cégek”

Gyorsan fizető ügyfelekre vágysz? Te is tehetsz érte!

És nem is kell feltétlenül forradalmi változásokra gondolni, bizonyos esetekben néhány aprósággal is értékes napokat nyerhetsz. A Billingónál össze is gyűjtöttük a saját és a nemzetközi sajtóban is gyakran emlegetett tapasztalatokat és tippeket. Szót ejtünk többek között a díjbekérők szerepéről, az átlátható rendszerek fontosságáról, az azonnali számlázás előnyeiről és számos egyéb érdekességről is. Olvass tovább most és nézd meg, hogyan minimalizálhatod a kintlévőségeket »

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top