Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Nagyot javult a fizetési morál…
Egyéb - 2019.07.18. - 2 p. olvasás

Nagyot javult a fizetési morál a magyar cégeknél, de érdemes benézni a számok mögé

Ha az ember sokat dolgozik számokkal, idővel már kevésbé kapja fel a fejét egy statisztika láttán. Azt most sem állítjuk, hogy leestünk a székről döbbenetünkben, de igencsak pozitív tendenciákról számolt be a magyar cégekkel kapcsolatban a hvg.hu. A Bisnode eredményei szerint tavaly nagyot javult itthon a fizetési morál, mi pedig ezúttal is benéztünk a számok mögé. Sőt, azt is összeszedtük, mire kell odafigyelned, ha éjszakánként Te is gyakran álmodsz gyorsan fizető ügyfelekről.

Nagyot javult a fizetési morál a magyar cégeknél

Több szempontból is javult a magyar cégek fizetési morálja 2018-ra

Talán még a konkrét számoknál is biztatóbb az a tény, hogy a mondat elején többesszámot használhattunk. Vagyis nem egyetlen véletlenszerűen kiugró adatról van szó. Több szempontból is rengeteget javult a hazai cégek fizetési morálja a 2017 vége óta eltelt egyetlen esztendő alatt a 2018-as évzárásig:

  • átlagosan két nappal csúsznak kevesebbet a számláikat késve kiegyenlítő cégek,
  • szintén átlag két nappal rövidültek a fizetési határidők,
  • az igen hosszú (két hónapot is meghaladó) késések száma 3,77%-kal csökkent,
  • a kirívó, három hónapnál is hosszabb csúszások pedig az 1%-ot sem érik el, csupán az esetek 0,66%-át jelentik.*

Szektoronként és régiónként is eltérések a fizetési morálban

A fentiek persze nem azt jelentik, hogy mostantól minden egyes számládat percre pontosan kifizetik majd. Egy ennyire összetett adathalmaznál természetesen jókora szórással is számolhatunk. De a 2018-ra feljavuló fizetési statisztikák mindenképpen bizakodásra adnak okot a vállalkozások számára.

Hogy mennyire bízhatnak a gyorsan kifizetett számlákban a hazai cégek? A Bisnode eredményei szerint nagyban meghatározza, hogy milyen szektorban működnek. De a regionális tényezők is beleszólnak némileg a számokba, így innen szemezgetünk ki most néhány igen szemléletes példát.

  • Precíz fizetések a kiskereskedelemben:  Eltérő a kép. A képzeletbeli dobogó első fokán álló kiskereskedelemben a számlák 85%-át időben kifizetik. Azonban a lista végén található ágazatoknál az esetek több, mint 50%-ában csúsznak a teljesítések. Utóbbiakhoz tartozik az információ és kommunikáció, az építő- és a papíripar is.
  • A legkorábban és legkésőbb fizető szektorok: A leggyorsabban egyébként bútoripari cégek után a szolgáltatásokat fizetik ki itthon. Nekik átlagosan 30 napot kell várni a beérkező összegekre. Mindeközben akadnak olyan ágazatok, (mint pl. a gyógyszergyártás, gépipar) ahol ugyanez a szám 50 fölé kúszik.
  • Egy kis földrajz: A regionális bontásban Bács-Kiskun megye nyert, ahol átlag 38 nap alatt fizetnek ki egy számlát. A lista végén itt Nógrád megye végzett 52 nappal. Sokkal bíztatóbb viszont az a tény, hogy a 19 megyéből 14 esetében javult a fizetési morál. Vagyis kevesebbet kellet várni a számlák teljesítésére a cégeknek 2018-ban az előző évhez képest.*

*Forrás: 2019-06-27 - hvg.hu – „Most kiderül, mennyire szeretnek fizetni a magyar cégek”

Gyorsan fizető ügyfelekre vágysz? Te is tehetsz érte!

És nem is kell feltétlenül forradalmi változásokra gondolni, bizonyos esetekben néhány aprósággal is értékes napokat nyerhetsz. A Billingónál össze is gyűjtöttük a saját és a nemzetközi sajtóban is gyakran emlegetett tapasztalatokat és tippeket. Szót ejtünk többek között a díjbekérők szerepéről, az átlátható rendszerek fontosságáról, az azonnali számlázás előnyeiről és számos egyéb érdekességről is. Olvass tovább most és nézd meg, hogyan minimalizálhatod a kintlévőségeket »

Kezdj Billingózni és fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét egy hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálj a Billingóra most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés