Nem lesz jó az olcsóbb alapszámla a vállalkozóknak

Vállalkozásfejlesztés 2023.07.05. - 7 p. olvasás

Talán hallottál már arról, hogy 2023. július 1-től olcsóbb lesz egy különleges számlakonstrukció, az alapszámla. Erre a hajóra vajon felszállhatnak-e a katások és az áfakörbe nem tartozó vállalkozók?

Mi az az alapszámla?

Az alapszámlát az Európai Unió találta ki, mégpedig az úgynevezett underbanking, azaz nem bankoló réteg megszólítása céljából. Ha ugyanis az elektronikus tranzakciók a jövő irányvonala, akkor a készpénz nagyon rosszul mutat egy ilyen szemüvegen át.

Amire kiválóan alkalmas... 

A készpénzről idehaza is kimutatták, hogy használata jelentős gazdasági többletköltséget okoz, így aztán nem véletlen, hogy az Európai Unió minél több uniós állampolgárát kívánja bevonni a bankolás világába, elhagyva vagy legalábbis csökkentve a készpénzes fizetéseket.

Az alapszámla ennek a törekvésnek a része, megengedve, hogy a bankolással ezen keresztül már megismerkedett ügyfelek később más számlacsomagra is válthassanak. Ahogy más

számlacsomagról is lehessen alapszámlára váltani, ha valakinek ez a kedvezőbb.

Sőt, az EU-s állampolgárok alapszámlát nyithatnak más uniós országokban is. Még akkor is, ha a honos országukban már van bankszámlájuk. Ez a lehetőség az Európai Gazdasági Térség (EGT) minden országára vonatkozik, így az összes európai uniós tagállamra, továbbá Izlandra, Liechtensteinre és Norvégiára is.

Az alapszámla ezenkívül még egy fontos funkcióval szolgál: támogatja a menekültek, a menedékkérelemért folyamodók és minden, az állandó lakhellyel nem rendelkező, de az adott uniós országban jogszerűen tartózkodó személyek bankszámlanyitását, pénzügyeinek elektronikus intézését.

“Első hallásra talán furcsa lehet előnyként feltüntetni egy bankszámlanyitási lehetőséget, de a helyzet az, hogy ez a bankok szuverén joga, hiszen két fél közötti szerződésről van szó” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Hozzáteszi, hogy az alapszámla nyitását viszont senkitől, egy másik EGT-s ország állampolgárától, sőt, még egy menekülttől sem tagadhatja meg a bank.

A bank csak akkor mondhatja fel a keretszerződést, ha az alapszámlát az ügyfél szándékosan jogellenes célokra vagy nem szerződésszerűen használta fel, vagy az alapszámlán 24 egymást követő hónapban nem hajtottak végre fizetési műveletet. Akkor is megteheti, ha az alapszámla vezetésére vonatkozó keretszerződés megkötésekor az ügyfél megtévesztő vagy valótlan adatot közölt a bankkal az alapszámlára vonatkozó jogosultsága tekintetében.

Az alapszámla mellett ugyanis nem lehet másik bankszámlád az adott országban.

Illetve van még egy felmondási indok a bank részéről: ha a számla legalább 3 hónapja negatív egyenleget mutat, és az ügyfél tartozását felszólításra sem fizette meg.

Mit tartalmaz az alapszámla?

Az alapszámla lényegében ugyanolyan bankszámla, mint bármelyik másik, de vannak bizonyos jellemzői, korlátai.

Az alapszámla a havi csomagdíj ellenében az alábbi tranzakciókat, illetve banki termékeket tartalmazza további díj és pénzügyi tranzakciós illeték nélkül:

  • havonta 2 db, összesen legfeljebb 150 000 forint értékű készpénzfelvétel forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta 1 db, legfeljebb 50 000 forint értékű készpénzfelvétel a bank saját bankfióki pénztárában
  • havonta összesen 4 db eseti vagy rendszeres átutalási megbízás összesen legfeljebb 100 000 forint értékben
  • a havi számlavezetés díja
  • a bankkártya éves díjának egy hónapra eső összege
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás
  • korlátlan számú és összegű készpénz befizetése
  • korlátlan számú és összegű forintban történő beszedés

Amiért július 1-jétől kiváltképp megéri

Mint látható, az alapszintű pénzügyi szolgáltatásokat tehát mind lefedi az alapszámla konstrukció. A fentiekért felszámított csomagdíj eddig havonta legfeljebb az előző évi minimálbér 1,5 százaléka lehetett, ami 3 000 forintos havi díjat jelentett. 2023. július 1-től azonban már csak előző évi minimálbér 0,5 százaléka lehet ez a díj, ami azt jelenti, hogy a havidíj maximuma 1 000 forintra csökken.

Sőt, a bank ennél kevesebbet is felszámíthat, de többet nem. Eddig is voltak bankok, amelyek olcsóbban adták az alapszámlát, volt olyan intézmény, amely a jogszabályi felső határ feléért biztosította a csomagba foglalt díjmentes tranzakciókat. Például a CIB Bank csak 1 332 forintot kért el 3 000 forint helyett.

Az alapszámla hatálya az egész Európai Gazdasági Térségre kiterjed, azaz egy alapszámlás bankkártyával bármely EGT-s tagállamban fel kell tudnod venni készpénzt, illetve a kártyás vásárlásnak is működnie kell. A számla továbbá fogadhat bármely EGT tagállamból pénzt, illetve küldeni is lehet oda. Értelemszerűen Magyarországon belül is teljeskörűen használható a kártya és a számla egyaránt.

Milyen korlátai vannak az alapszámlának?

Nem lehet folyószámlahiteled a számlához. Ha váltani szeretnél alapszámlára, előbb vissza kell fizetni a folyószámla hitelkeret tartozásod.

Nem lehet Magyarországon másik fizetési számlád. Külföldön lehet másik fizetési számlád vagy alapszámlád, illetve lehet az alapszámla mellett Revolutod vagy Wise-od, Curve-öd is. Lehet magyarországi devizaszámlád is, lehet céges számlád, lehet takarékszámlád, lehet értékpapírszámlád. De másik lakossági bankszámlád nem lehet. Nem is lehet bármilyen más magyarországi lakossági fizetési számla feletti rendelkezési jogosultságod. Ha van ilyen, azt az alapszámla nyitása előtt meg kell szüntetned.

Az alapszámla esetében el kell fogadnod, hogy a bank esetleg nem kínál bizonyos szolgáltatásokat. Például SMS küldést vagy egyéb, az alapszámla kötelező tartalmi szolgáltatásához nem feltétlenül szükséges szolgáltatást. Ezeket nem követelheted a banktól akkor sem, ha más bankszámlákra nézve nyújtja azt a bank.

Végül a bank kizárhat azokból az akciókból, ha az alapszámlát választod, amellyel az új ügyfelek bankszámlanyitását ösztönzi (Ezek az összegek 35-50 ezer forintot is elérhetnek).

Nyiss-e alapszámlát katásként, áfakörbe nem tartozó vállalkozóként?

Mint ismert, a katások és az egyéb, áfakörbe nem tartozó vállalkozók a vállalkozási pénzügyeikre opcionálisan használhatnak lakossági bankszámlát, így alapszámlát is. Vonzó lehet, hogy egy sor szolgáltatásért a bank legfeljebb mindössze havi 1 000 forintot kérhet.

A helyzet azonban az, hogy amit nyersz a vámon, nem biztos, hogy nem kell kifizetned a réven.

  • Mivel csak egyetlen forint bankszámlád lehet, ha az alapszámlát választod, ezért szükségszerűen keveredni fognak a céges és magán pénzügyeid egyetlen számlán. Ez nem tiltott, de hosszú távon nehezíti a pénzügyeid követését.
  • Az sem biztos továbbá, hogy a magán pénzügyi információidat meg akarod osztani a könyvelőddel.
  • Végül, a NAV is feleslegesen kérdezősködhet esetleg 1-2 bankszámla tétel esetében.

“Hacsak nem tisztán készpénzben bonyolítod a magán pénzügyeidet, így a bankszámlán csak a céges pénzügyeidet intézed, nem ajánlatos számodra az alapszámla mindaddig, míg vállalkozó vagy” - mondja Gergely Péter.

Hosszú távon érdemes összekötnöd a bankszámlád a Billingóval
Megnézem a lehetőségeimet!

A szakember szerint van épp elég jó bankszámla-konstrukció, amelyet használhatnak a vállalkozók. Vannak köztük akár pénzügyi feltétel nélkül is ingyenes számlavezetést kínáló konstrukciók.

Az állami kedvezmények, így a törvényi ingyenes készpénzfelvétel havi 150 000 forint erejéig, a kereskedőknél történő havi 40 000 forintos ingyenes készpénzfelvételt biztosító cash-back szolgáltatás, az ingyenes átutalási lehetőség QR-kóddal vagy az ingyenes fizetési kérelem bármely más bankszámlán is megszerezhető kedvezmény, nem csak az alapszámlán.

Ugyanígy elérhetők azok a kedvezmények is, amelyeknél nem kell fizetni pénzügyi tranzakciós illetéket a 20 000 forint alatti átutalásokra, vagy az átutalások első 20 000 forintjára, vagy a bankkártyás vásárlások illetéke is legfeljebb 500 forint lehet egy évben (Ezt egyébként jellemzően fel sem számítják a bankok).

Továbbá több bank is kínál ingyenes átutalási lehetőséget, esetleg a rendszeres átutalásokra és a csoportos beszedésekre is kiterjesztve. Sok banknál az első éves bankkártyadíjra is kapnak kedvezményeket a bankszámlát nyitó nem áfakörös vállalkozók, nem is beszélve a bankszámlanyitásokat pénzzel ösztönző promóciókról.

A katás és nem áfakörös vállalkozóknak célszerű ezek közül a lakossági forintszámlák közül választaniuk.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top