Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Cash-back: egy új pénzügyi szo…
Tippek - 2023.03.31. - 7 p. olvasás

Cash-back: egy új pénzügyi szolgáltatás a vevőidnek

Egy újfajta készpénzfelvételi szolgáltatást tett részben ingyenessé az állam a tavalyi év végén, méghozzá a kereskedőknél történő készpénzfelvételt. Ez rád nézve semmilyen kötelezettséget nem jelent, lehetőséget azonban annál inkább!

cashback

Milyen ingyenes készpénzfelvétel érhető most el a vevőidnek?

A jelenlegi, törvényi ingyenes készpénzfelvételnek hívott szolgáltatás tartalma, hogy minden hónapban maximum 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintot vehet fel díjmentesen bármely magyarországi forint ATM-ből az a lakossági ügyfél, aki a Magyarországon, bármely hitelintézetnél vezetett lakossági fizetési számlájához kapcsolódva nyilatkozik erről a bankjánál.

Egy természetes személy legfeljebb egy ilyen nyilatkozatot adhat, ha többet is lead, akkor egy központi nyilvántartás szerint a legutolsó nyilatkozatát tekintik érvényesnek. Természetesen bármikor válthat bankot egy újabb nyilatkozattal.

Érdekesség, hogy az alapszámla nevű, az Európai Unió törekvéseként a jogszabály érvénybe lépése után megjelent számlatípusnál már nincs szükség ilyen nyilatkozatra, mert anélkül is érvényes az állami kedvezmény. Ugyanez igaz a cikkünkben bemutatott cash-back nevű szolgáltatásra is. Az ügyfélnek nem kell kérnie, automatikusan jár, ha a bankja és az adott kereskedő, ahol éppen vásárol, nyújtja.

Mit jelent a cash-back szolgáltatás?

A 2022/210-es Magyar Közlönyben kihirdetett új készpénzfelvételi kedvezmény szerint azoknál a kereskedőknél, akik csatlakoznak ehhez a körhöz, havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forintig ingyen vehetnek fel készpénzt a vásárlóik, ha mellette vásárolnak is a kártyájukkal. Ez a lehetőség a külföldi vásárlókra nem vonatkozik, és euróban sem lehet igénybe venni.

Ez az új lehetőség rögtön két dolgot is jelent.

Egyrészt, ha csatlakozol azokhoz a kereskedőkhöz, akik készpénzt adnak a vevőiknek, akkor a pénztárgépedből alkalmanként készpénzt adhatsz az új vagy visszatérő vásárlóidnak, mely csökkenti a készpénzállományodat. Ez főleg akkor hasznos, ha sok készpénzt kapsz és keveset adsz ki, illetve állandó feladatot jelent a készpénz tartása, esetleg befizetése a céges bankszámládra.

Másrészt, azt is jelenti, hogy a vásárlódnak bankkártyával kell vásárolnia a boltodban ahhoz, hogy ezt a készpénzt megkaphassa. Egy minimális vásárlási összérték nélkül nem kaphat tőled készpénzt, még akkor sem, ha nem használta el a havi 40 000 forintos ingyenes keretét és akkor sem, ha szívesen adnál neki, mert sok a készpénzed. Tehát csak készpénzért nem jöhetnek be hozzád a vásárlóid, mindenképpen venniük kell valamit.

A 40 000 forintos kereten felül is lehet készpénzt felvenni az erre felkészült kereskedőknél, de azt már valószínűleg csak banki díj ellenében. A törvény tehát nem korlátozza a bolti készpénzfelvétel mértékét.

Mit jelent a díjmentesség a készpénzfelvétel során?

A díjmentesség azt jelenti, hogy a vásárlód sem neked, sem a bankjának nem fizet semmilyen díjat, még a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket sem, amit pedig a banknak be kell fizetnie az államkasszába a vevőd készpénzfelvétele után.

Ez a – legfeljebb 40 000 forintos – új ingyenes készpénzfelvétel nem kötődik a törvényi ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvételhez, tehát nem kell összeadni a kettőt vagy beszámítani egyiket a másikba. Két teljesen független díjmentességről van szó. Mivel a 150 000 forintos készpénzfelvételi összeg annak 2014-es megjelenése óta nem emelkedett, így ez tulajdonképpen egy inflációs keretemelésnek is felfogható, de még egyszer hangsúlyozzuk, nincs kapcsolat a kétféle ingyenes keret között. Az ezen felüli készpénzfelvételek díjai a legtöbb banknál elég magasak.

Az új 40 000 forintos keret csak a boltokban, kereskedőknél, a bankkártyás vásárlás mellé kérhető. Erről szól a cash-back szolgáltatás.

Volt már ilyen eddig is, csak nem volt ingyenes

A cash-back egy külföldön bevált szolgáltatás, a pénztárosok gyakran megkérdezik az ügyfeleket, hogy visznek-e készpénzt a vásárlás mellé. Hazánkban már több mint egy évtizede nyújtja ezt a szolgáltatást az OTP Bank, valamiért mégsem terjedt el igazán. Az OTP Bank honlapja alapján jelenleg a Penny Market üzleteiben használható biztosan a szolgáltatás az OTP Bank lakossági bankkártyás ügyfelei számára. Az OTP kártyás vásárlók egy tranzakcióval legfeljebb 20 000 forintot vehetnek fel legalább 3 000 forint értékű bankkártyás vásárlás esetén a Penny Market pénztárosainál. Ez a korlátozás azonban csak egy tranzakcióra vonatkozik, de maga a tranzakció többször is megismételhető.

Ez egyébként nem volt ingyenes szolgáltatás a legtöbb OTP kártya esetében a törvény kihirdetése előtt, egy ilyen tranzakcióért 412 forintot kellett, illetve most is kell fizetni havi 2 készpénzfelvétel, de legfeljebb összesen 40 000 forint felett az OTP Bank hirdetménye szerint. A Penny üzleteiben történő vásárlásokra azonban elengedi ezt a díjat a hitelintézet, így ott a cash-back szolgáltatás teljesen ingyen vehető igénybe. A szolgáltatást egyébként Vásárlás készpénzfelvétellel néven lehet megtalálni a hirdetményben. A cash-back szolgáltatás készpénzes része a bankkártya napi vásárlási limitjét csökkenti, nem pedig a készpénzfelvételét.

A törvény még csak bő három hónapja van érvényben, így más bank még nem csatlakozott a cash-back szolgáltatást nyújtók köréhez – azzal együtt sem, hogy törvényileg jelent ingyenes szolgáltatást. Persze a bankokat is meg lehet érteni, hogy nem tolonganak e szolgáltatás nyújtásáért, hiszen az államilag előírt ingyenesség csak a lakosságra vonatkozik, a banknak már költségei vannak ezzel kapcsolatban és a pénzügyi tranzakciós illetéket is be kell fizetni utána.

Várható viszont, hogy a bankok nyújtani fogják ezt a szolgáltatást, hiszen az ügyfelek keresni fogják. Azonkívül, kimondva-kimondatlanul a cash-back ingyenességét a 2022 őszén bezárt kis postákon megtehető készpénzfelvételi lehetőség pótlására szánta a jogalkotó, így nem valószínű, hogy alapvetően a kereskedőkön szeretett volna segíteni vele. Ha ez lett volna a szándék, akkor valószínűleg nem a posták bezárásával párhuzamosan jelent volna meg ez az új lehetőség.

"A kereskedők csatlakozása a szolgáltatást nyújtók köréhez egy nehezebb kérdés, a cash-back vállalása ugyanis önkéntes alapon történhet, a törvény semmilyen kötelezettséget nem említ a kereskedőre nézve" - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – Jelenleg az OTP Bank nyújtja ezt a szolgáltatást, amely a legnagyobb szereplő a hazai bankkártyapiacon, így ha eddig nem csatlakoztak kereskedők ehhez a körhöz, akkor van egyfajta kockázata a cash-back piac kiépülésének, a jogalkotó szándékai ellenére.

Te csatlakoznál?

Az új ingyenes készpénzfelvétel legfőbb vonzereje a törvény által biztosított ingyenességben rejlik, hiszen az minden bankra és minden ügyfélre nézve egységes. Ezáltal, főként a bezárt postákkal érintett településeken, nagyobb valószínűséggel megjelenhet ez a szolgáltatás, de ehhez valószínűleg az kell, hogy több bank is nyújtsa.

Városi környezetben is megjelenhet ez a lehetőség, ahol a boltok közötti versenyt és az ügyfélszerzést segítheti. Ez akkor lesz főként érdekes, amikor esetleg reklámok jelennek meg ezzel kapcsolatban azoktól a bankoktól, amelyek újonnan nyújtják majd ezt a szolgáltatást.

Egyelőre azonban még nem találkozhatunk ilyennel.

Ha úgy érzed, szívesen megszabadulnál egy kis készpénzállománytól, és szívesen hirdetnéd a vevőidnek ezt az új, ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, akkor egyelőre csak az OTP Bankhoz fordulhatsz.

Ha megjelenik ez a lehetőség más bankoknál is, ott is csak vásárlással együtt lesz elérhető. Várhatóan mind a vásárlásra szóló minimum összeg, mind pedig a készpénzfelvételre szóló maximum összeg ugyanúgy meg lesz szabva annak ellenére, hogy a törvény nem tartalmaz ilyen előírást.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér