Cash-back: egy új pénzügyi szolgáltatás a vevőidnek

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.31. - 7 p. olvasás

Egy újfajta készpénzfelvételi szolgáltatást tett részben ingyenessé az állam a tavalyi év végén, méghozzá a kereskedőknél történő készpénzfelvételt. Ez rád nézve semmilyen kötelezettséget nem jelent, lehetőséget azonban annál inkább!

Milyen ingyenes készpénzfelvétel érhető most el a vevőidnek?

A jelenlegi, törvényi ingyenes készpénzfelvételnek hívott szolgáltatás tartalma, hogy minden hónapban maximum 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintot vehet fel díjmentesen bármely magyarországi forint ATM-ből az a lakossági ügyfél, aki a Magyarországon, bármely hitelintézetnél vezetett lakossági fizetési számlájához kapcsolódva nyilatkozik erről a bankjánál.

Egy természetes személy legfeljebb egy ilyen nyilatkozatot adhat, ha többet is lead, akkor egy központi nyilvántartás szerint a legutolsó nyilatkozatát tekintik érvényesnek. Természetesen bármikor válthat bankot egy újabb nyilatkozattal.

Érdekesség, hogy az alapszámla nevű, az Európai Unió törekvéseként a jogszabály érvénybe lépése után megjelent számlatípusnál már nincs szükség ilyen nyilatkozatra, mert anélkül is érvényes az állami kedvezmény. Ugyanez igaz a cikkünkben bemutatott cash-back nevű szolgáltatásra is. Az ügyfélnek nem kell kérnie, automatikusan jár, ha a bankja és az adott kereskedő, ahol éppen vásárol, nyújtja.

Mit jelent a cash-back szolgáltatás?

A 2022/210-es Magyar Közlönyben kihirdetett új készpénzfelvételi kedvezmény szerint azoknál a kereskedőknél, akik csatlakoznak ehhez a körhöz, havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forintig ingyen vehetnek fel készpénzt a vásárlóik, ha mellette vásárolnak is a kártyájukkal. Ez a lehetőség a külföldi vásárlókra nem vonatkozik, és euróban sem lehet igénybe venni.

Ez az új lehetőség rögtön két dolgot is jelent.

Egyrészt, ha csatlakozol azokhoz a kereskedőkhöz, akik készpénzt adnak a vevőiknek, akkor a pénztárgépedből alkalmanként készpénzt adhatsz az új vagy visszatérő vásárlóidnak, mely csökkenti a készpénzállományodat. Ez főleg akkor hasznos, ha sok készpénzt kapsz és keveset adsz ki, illetve állandó feladatot jelent a készpénz tartása, esetleg befizetése a céges bankszámládra.

Másrészt, azt is jelenti, hogy a vásárlódnak bankkártyával kell vásárolnia a boltodban ahhoz, hogy ezt a készpénzt megkaphassa. Egy minimális vásárlási összérték nélkül nem kaphat tőled készpénzt, még akkor sem, ha nem használta el a havi 40 000 forintos ingyenes keretét és akkor sem, ha szívesen adnál neki, mert sok a készpénzed. Tehát csak készpénzért nem jöhetnek be hozzád a vásárlóid, mindenképpen venniük kell valamit.

A 40 000 forintos kereten felül is lehet készpénzt felvenni az erre felkészült kereskedőknél, de azt már valószínűleg csak banki díj ellenében. A törvény tehát nem korlátozza a bolti készpénzfelvétel mértékét.

Mit jelent a díjmentesség a készpénzfelvétel során?

A díjmentesség azt jelenti, hogy a vásárlód sem neked, sem a bankjának nem fizet semmilyen díjat, még a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket sem, amit pedig a banknak be kell fizetnie az államkasszába a vevőd készpénzfelvétele után.

Ez a – legfeljebb 40 000 forintos – új ingyenes készpénzfelvétel nem kötődik a törvényi ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvételhez, tehát nem kell összeadni a kettőt vagy beszámítani egyiket a másikba. Két teljesen független díjmentességről van szó. Mivel a 150 000 forintos készpénzfelvételi összeg annak 2014-es megjelenése óta nem emelkedett, így ez tulajdonképpen egy inflációs keretemelésnek is felfogható, de még egyszer hangsúlyozzuk, nincs kapcsolat a kétféle ingyenes keret között. Az ezen felüli készpénzfelvételek díjai a legtöbb banknál elég magasak.

Az új 40 000 forintos keret csak a boltokban, kereskedőknél, a bankkártyás vásárlás mellé kérhető. Erről szól a cash-back szolgáltatás.

Volt már ilyen eddig is, csak nem volt ingyenes

A cash-back egy külföldön bevált szolgáltatás, a pénztárosok gyakran megkérdezik az ügyfeleket, hogy visznek-e készpénzt a vásárlás mellé. Hazánkban már több mint egy évtizede nyújtja ezt a szolgáltatást az OTP Bank, valamiért mégsem terjedt el igazán. Az OTP Bank honlapja alapján jelenleg a Penny Market üzleteiben használható biztosan a szolgáltatás az OTP Bank lakossági bankkártyás ügyfelei számára. Az OTP kártyás vásárlók egy tranzakcióval legfeljebb 20 000 forintot vehetnek fel legalább 3 000 forint értékű bankkártyás vásárlás esetén a Penny Market pénztárosainál. Ez a korlátozás azonban csak egy tranzakcióra vonatkozik, de maga a tranzakció többször is megismételhető.

Ez egyébként nem volt ingyenes szolgáltatás a legtöbb OTP kártya esetében a törvény kihirdetése előtt, egy ilyen tranzakcióért 412 forintot kellett, illetve most is kell fizetni havi 2 készpénzfelvétel, de legfeljebb összesen 40 000 forint felett az OTP Bank hirdetménye szerint. A Penny üzleteiben történő vásárlásokra azonban elengedi ezt a díjat a hitelintézet, így ott a cash-back szolgáltatás teljesen ingyen vehető igénybe. A szolgáltatást egyébként Vásárlás készpénzfelvétellel néven lehet megtalálni a hirdetményben. A cash-back szolgáltatás készpénzes része a bankkártya napi vásárlási limitjét csökkenti, nem pedig a készpénzfelvételét.

A törvény még csak bő három hónapja van érvényben, így más bank még nem csatlakozott a cash-back szolgáltatást nyújtók köréhez – azzal együtt sem, hogy törvényileg jelent ingyenes szolgáltatást. Persze a bankokat is meg lehet érteni, hogy nem tolonganak e szolgáltatás nyújtásáért, hiszen az államilag előírt ingyenesség csak a lakosságra vonatkozik, a banknak már költségei vannak ezzel kapcsolatban és a pénzügyi tranzakciós illetéket is be kell fizetni utána.

Várható viszont, hogy a bankok nyújtani fogják ezt a szolgáltatást, hiszen az ügyfelek keresni fogják. Azonkívül, kimondva-kimondatlanul a cash-back ingyenességét a 2022 őszén bezárt kis postákon megtehető készpénzfelvételi lehetőség pótlására szánta a jogalkotó, így nem valószínű, hogy alapvetően a kereskedőkön szeretett volna segíteni vele. Ha ez lett volna a szándék, akkor valószínűleg nem a posták bezárásával párhuzamosan jelent volna meg ez az új lehetőség.

"A kereskedők csatlakozása a szolgáltatást nyújtók köréhez egy nehezebb kérdés, a cash-back vállalása ugyanis önkéntes alapon történhet, a törvény semmilyen kötelezettséget nem említ a kereskedőre nézve" - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – Jelenleg az OTP Bank nyújtja ezt a szolgáltatást, amely a legnagyobb szereplő a hazai bankkártyapiacon, így ha eddig nem csatlakoztak kereskedők ehhez a körhöz, akkor van egyfajta kockázata a cash-back piac kiépülésének, a jogalkotó szándékai ellenére.

Te csatlakoznál?

Az új ingyenes készpénzfelvétel legfőbb vonzereje a törvény által biztosított ingyenességben rejlik, hiszen az minden bankra és minden ügyfélre nézve egységes. Ezáltal, főként a bezárt postákkal érintett településeken, nagyobb valószínűséggel megjelenhet ez a szolgáltatás, de ehhez valószínűleg az kell, hogy több bank is nyújtsa.

Városi környezetben is megjelenhet ez a lehetőség, ahol a boltok közötti versenyt és az ügyfélszerzést segítheti. Ez akkor lesz főként érdekes, amikor esetleg reklámok jelennek meg ezzel kapcsolatban azoktól a bankoktól, amelyek újonnan nyújtják majd ezt a szolgáltatást.

Egyelőre azonban még nem találkozhatunk ilyennel.

Ha úgy érzed, szívesen megszabadulnál egy kis készpénzállománytól, és szívesen hirdetnéd a vevőidnek ezt az új, ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, akkor egyelőre csak az OTP Bankhoz fordulhatsz.

Ha megjelenik ez a lehetőség más bankoknál is, ott is csak vásárlással együtt lesz elérhető. Várhatóan mind a vásárlásra szóló minimum összeg, mind pedig a készpénzfelvételre szóló maximum összeg ugyanúgy meg lesz szabva annak ellenére, hogy a törvény nem tartalmaz ilyen előírást.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top