Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Őstermelők adózása tudástár…
Egyéb - 2022.04.22. - 7 p. olvasás

Őstermelők adózása tudástár

Az idei évben a minimálbér emelkedésével az őstermelők adózása is megváltozott. Cikkünkben most részletesen megnézzük, hogy mit kell tudni általánosságban az őstermelőkről és hogyan érintette őket a 2022-es adózás módosítás.

Őstermelők adózása

Mielőtt részletesen is megnéznénk, hogy hogyan alakul az őstermelők adózása 2022-ben, tekintsük át gyorsan, amit az őstermelői tevékenységről tudni kell.

Az őstermelő és az őstermelői tevékenységek listája

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység akár önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként végezhető. Ezen kívül lehetőség van arra is, hogy családi mezőgazdasági társaságban foglalkozzunk vele mezőgazdasági, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységként.

Fontos azonban tudni, hogy családi mezőgazdasági társaság tagjának tevékenysége nem tartozik az őstermelői kategóriába.

Ki lehet őstermelő?

Őstermelő az a magánszemély lehet, aki:

 • elmúlt 16 éves
 • szerepel a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban
 • saját gazdaságában őstermelői tevékenységet végez

Hogyan válhat valaki őstermelővé?

Ahhoz, hogy őstermelői tevékenységet folytathassunk, szerepelnünk kell a Nemzeti Agrágazdasági Kamara (NAK) Őstermelő nyilvántartásában. Ez az alábbi űrlapon kérvényezhető >>

Az őstermelők nyilvántartása a NÉBIH oldalán érhető el, itt tudjuk lekérdezni az őstermelői státuszt.

Egyéni vállalkozóként semmilyen a nyilvántartásban szereplő őstermelői tevékenység nem végezhető. Őstermelőként viszont azokat a tevékenységeket nem gyakorolhatjuk, melyek nem szerepelnek az őstermelői nyilvántartásban.

Az őstermelői tevékenységet a NAV-nak is be kell jelenteni:
 • adószámmal rendelkező őstermelő esetén a ’T101 jelű bejelentőlapon
 • egyéni vállalkozási tevékenység mellett folytatott őstermelői tevékenység esetén a ’T101E jelű bejelentőlapon

A nyomtatványokat megtalálod az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK), valamint az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).

Ki kell váltani őstermelői igazolványt?

2021. január 1-től már nincs szükség az őstermelő igazolvány kiváltására. Ehelyett az egységes, közhiteles rendszerből történik az őstermelők lekérdezése, ahol minden aktuális és nyilvános adat szerepel. Itt akár név, tevékenység azonosító vagy őstermelői adószám alapján is kereshetünk.


Mik számítanak őstermelői tevékenységnek?

Nézzük most át részletesen, hogy mit takarnak az egyes őstermelői kategóriák.

Őstermelői tevékenység

 • a mező- és erdőgazdasági tevékenység és a kiegészítő tevékenység
Mező- és erdőgazdasági tevékenység

 • növénytermesztés,
 • kertészet,
 • állattartás,
 • állattenyésztés,
 • halgazdálkodás,
 • szaporítóanyag-termesztés,
 • vadgazdálkodás,
 • erdőgazdálkodás,
 • kiegészítő tevékenységgel vegyes gazdálkodás, ha a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem haladja meg a más mező- és erdőgazdasági tevékenységből származó bevételt, valamint
 • az e tevékenységből származó termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott mennyiséget.

Mik számítanak kiegészítő őstermelői tevékenységnek?

 • falusi és agroturizmus,
 • kézművesipari tevékenység,
 • fűrészáru-feldolgozás,
 • takarmány-előállítás,
 • élelmiszer előállítása mezőgazdaság termékből, kivéve, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott mennyiséget
 • dohányfeldolgozás,
 • bioüzemanyag-előállítás,
 • a mező- és erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése,
 • mező- és erdőgazdasági szolgáltatás.

Mit kell tudni az alapvető és a kiegészítő tevékenység kapcsolatáról?

Fontos, hogy a kiegészítő őstermelői tevékenységéből származó éves bevételünk nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevételünk negyedét.

Ellenkező esetben ugyanis a kiegészítő őstermelői tevékenység teljes bevétele nem fog az őstermelői tevékenységből származó bevétel kategóriájába tartozni, ami azt is jelenti, hogy mezőgazdasági őstermelőként nem folytathatunk kiegészítő őstermelői tevékenységet. Ennek figyelmen kívül hagyása szankcióval járhat.

Érdekesség, hogy 2022-től a termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevétel már nem minősül kiegészítő tevékenységből befolyó bevételnek. Tehát ha őstermelőként például eladsz egy használt traktort, akkor az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemnek minősül, míg ha mondjuk egy istállót értékesítesz, akkor ingatlan átruházásából származó jövedelemnek.

Őstermelőkre vonatkozó aktuális adózási szabályok

Az őstermelő őstermelői tevékenységéből származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles, amelyet a bevétel összege alapján kell megállapítani.

Ez háromféleképpen lehetséges:

 • átalányadózással
 • tételes költségelszámolással
 • 10 százalékos költséghányad alkalmazásával

Milyen esetekben nem kell őstermelőként jövedelmet megállapítani és adót fizetni?

Az őstermelői tevékenységéből származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani, bevallást készíteni és fizetni, amennyiben ez az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét. 2022. január 1-től a minimálbér 200.000 forint, azaz 1.200.000 forint alatti bevétel esetén.

Átalányadózás esetén az éves minimálbér ötszörösének megfelelő éves bevétel (max. 12.000.000 forint ) után nem kell adót fizetni. Ugyanakkor, ha az éves bevétel 1.200.000 és 12.000.000 forint közé esik, akkor annak ellenére, hogy mentesülünk az adófizetés alól, jövedelmet kell számolni.

Éves bevételAdózás, jövedelem megállapítás

1,2 millió forintig 
Nem kell jövedelmet megállapítani, bevallást készíteni és adózni.

1,2 millió (éves minimálbér fele) - 12 millió (éves minimálbér ötszöröse) forint közöttJövedelem megállapítás szükséges, de átalányadózás esetén nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni.
1,2 millió (éves minimálbér ötszöröse) - 24 millió (éves minimálbér tízszerese) forint közöttÁtalányadózás esetén az 1.200.000 forintot meghaladó rész után kell személyi jövedelemadót fizetni, 90%-os költséghányaddal és 10%-os jövedelemhányaddal a megállapított jövedelem után.
24 millió (éves minimálbér tízszerese) forint felettJövedelem megállapítás szükséges, és csak tételes költségelszámolás vagy 10%-os költséghányad alkalmazható.

Mit jelent az átalányadózás és miért lehet jó őstermelőként?

Az átalányadózás a végzett tevékenység bevételéből kiindulva, annak átalányban meghatározott költségekkel csökkentett részét tekinti jövedelemnek. Az így meghatározott jövedelem után kell az adót megfizetni.

Mint az előbbiekben megnéztük, 12 millió forintos éves bevételig mentesülünk az szja fizetés alól átalányadózás esetén és 24 millió forintig, vagyis az éves minimálbér ötszöröse és tízszerese közötti éves bevételrész után az átalányadózásra vonatkozó kedvező szabályok érvényesíthetők.

Fontos tudni, hogy őstermelő csak abban az esetben átalányadózhat, ha az e tevékenységéből származó bevétele nem lépi túl az adóévben az éves minimálbér tízszeresét.

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása az őstermelőknek nyújtott adózást többszörözi azzal, hogy az átalányadózás felső értékhatára nem haladhatja meg a 4 főre számított átalányadózás értékhatárát, ami a 2022-es minimálbér alapján 96 millió forint.

Mi számít őstermelői bevételnek?

 • értékesített termék, a tevékenység ellenértékeként kapott előleg, váltó és természetbeni juttatás
 • a szállításért vagy csomagolásért külön felszámított összeg
 • az előállított vagy vásárolt terméknek, a végzett vagy vásárolt szolgáltatásnak a
 • szokásos piaci értéke
 • az adó különbözetének visszatérítése
 • kártalanítás, kártérítés
 • felelősségbiztosítás alapján felvett összeg
 • kapott kamat, kötbér, a késedelmi kamat, a bírság, a büntetés címén kapott összeg

Mi nem számít őstermelői bevételnek?

A termelési vagy üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök eladásából befolyó bevételt 2022 óta már nem kiegészítő őstermelői tevékenység bevételeként kell nyilvántartani, hanem ingó vagyontárgy vagy ingatlan átruházásából származó jövedelemként.

2021. január 1-től a termőföld nem számít kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek, ezért az ingatlanértékesítésre vonatkozó szabályok vonatkoznak rá.

Nem őstermelői bevétel a személygépkocsi eladása sem, hanem ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemnek számít.

Végezetül

Mint jól látható, a 2022-es jogszabályváltozások nagyon előremozdítóak, mivel a bevételi értékhatárokat már nem konkrét összeg szerint, hanem a minimálbér alapján határozzák meg, így annak folyamatos emelkedésével az őstermelők is jól járnak.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023