Számlázóváltás előtt állsz? Egy helyen az összes tudnivalód

Vállalkozásfejlesztés 2021.12.01. - 12 p. olvasás

Akár kinőtted a régi számlázódat, kézi számlatömbről váltanál vagy egyszerűen egy funkcionalitásban bővebb, az igényeidhez jobban passzoló, modern számlázó rendszert keresel, ez a poszt neked szól. A gyors döntés előtt lépj egyet hátra, szánj néhány percet a számlázóprogram-váltás legfontosabb tudnivalóinak megismerésére, hogy tudatos és hosszú távon jól megtérülő döntést hozhass.

Számlázóváltás előtt állsz? Egy helyen az összes tudnivalód

Miről lesz szó?

Számlázóváltás mint befektetés
Legfontosabb tudnivalók a számlázóváltásról
Fókuszban a jelenlegi igényeid, szem előtt a jövőbeli terveid
Mi lesz, ha elkezd nőni a vállalkozásod?
A számlázóprogram-váltás lépései
Teendők számlázóváltás után
Miben más a Billingo, mint a többi számlázó program?

Számlázóváltás mint befektetés

Minden egyes döntésed, amit a vállalkozásod érdekében hozol, egyfajta befektetés. Különösen igaz ez a számlázó program választására. Egy jól átgondolt szintlépéssel ugyanis nemcsak egy újabb szoftvert kapsz a munkádhoz, hanem egy olyan rendszert, ami csökkenti a felesleges munkát, segít minimalizálni az adminisztrációt és optimalizálni az ügyviteli folyamatokat. Vagy akár még ennél is sokkal többet nyújt.

Legfontosabb tudnivalók a számlázóprogram-váltásról

Számlázó programot bármikor válthatsz

Gyakori tévhit a számlázóváltást az év eleji időszakkal azonosítani. Valójában számlázó programot az év bármely időszakában válthatsz.

Az évközbeni váltás azért szerencsésebb, mert kevesebb a feladat, bőven van idő és emberi erőforrás átgondolni az ideális folyamatokat és megismerni az új számlázó program nyújtotta előnyöket, lehetőségeket.

Az év eleji váltás előnye, hogy tiszta lappal indíthatod az évet. Ez esetben is ajánlott ugyanakkor akár hetekkel korábban megismerni az új szoftver nyújtotta előnyöket. Így akár év elején, akár év közben váltasz, egyszerű és gyors lesz az átállás. Funkcionalitásban pedig a legtöbbet hozhatod ki a számlázó program kínálta lehetőségekből.

A hatályos jogszabályok szerint számlázó programot bármikor válthatsz.

Billingóval gyerekjáték az átállás

A Billingo online számlázó rendszert úgy alkottuk meg, hogy akkor is gyors és egyszerű legyen az indulás, ha ez lesz az első számlázód és akkor is, ha már egy évek óta használt rendszerről szeretnél átállni.

=> Ha a Billingo lesz az első számlázód, akkor egy gyors regisztrációt és a profil- és számlázási adatok kitöltését követően már számlázhatsz is.

Gyors és ingyenes regisztráció »

=> Ha más számlázóról váltasz Billingóra, akkor szuper könnyű a váltás! A számlázóköltöztetővel automatizált lesz a folyamat, rém egyszerű és biztonságos. Gyakorlatilag öt lépésben át is hozod a számláid, és ami még egy óriási dolog:

Tudtad, hogy jóváírjuk a más számlázóban élő előfizetésedet, ha új Billingo előfizetésre váltasz?

Ingyenes regisztráció »

Több számlázó programod is lehet egyszerre

A hatályos jogszabályok szerint bármennyi számlázó programod és ugyanígy korlátlan számlatömböd is lehet egyszerre. Fontos azonban tudnod, hogy minden egyes számlázó programot be kell kötnöd a NAV Online Számla rendszerébe.

A Billingo számlázó és a NAV Online Számla összekötéshez ITT találsz képes és videós segítséget.

Számlázóváltás esetén megszűnik a számlaszám-folytonosság

Jogszabályi előírás a számlaszámok folytonossága. Ez azonban csak egyazon számlázó program esetén előírás. 

Ha új számlázó programra váltasz, akkor a számlák sorszámozásának kötelezően 1-től kell kezdődnie.

Fontos azonban, hogy nem lehet két ugyanolyan sorszámú számla a könyvelésedben, ezért az Billingódból kiállított számlák esetén figyelj arra, hogy a számlaszám szerkezete eltérjen a korábbi számlázódban használt számlaszám szerkezetétől.

A Billingóban ezt úgy oldhatod meg a legegyszerűbben, hogy a számlatömb beállításakor egy egyedi előtagot választasz. Az előtagokról ITT olvashatsz bővebben.

Billingo tipp: A Billingo előfizetőként akár több számlatömböt is korlátlanul létrehozhatsz. Így a vállalkozásod különböző részterületeit különböző számlatömbökből számlázhatod. Így a pénzügyeid még átláthatóbbá válnak.

Fókuszban a jelenlegi igényeid, szem előtt a jövőbeli terveid

Számlázóprogram-választáskor kézenfekvőnek tűnik a jelenlegi igények alapján szoftvert választani. De ne feledkezz meg arról, hogy ideális esetben egy vállalkozás folyton változik, folyamatosan fejlődik, ahogy pedig nő és bővül, újabb és újabb igények merülnek fel.

Gondold végig ezért, hogy milyen funkciókra van szükséged a jelenlegi munkádhoz. Melyek azok az adminisztrációs folyamatok, amelyek sok időt és erőforrást igényelnek, de akár automatizálni is lehetne őket.

Billingo számlázó programmal egyszerűen automatizálható folyamatok:

  • számlák kiállítása és kiküldése
  • NAV adatszolgáltatás teljesítése
  • bejövő számlák (kiadások) nyomon követése
  • banki tranzakciók monitorozása
  • utalások és számlák párosítása,
  • fizetett bizonylatok rögzítése,
  • riportok készítése a bevételekről és kiadásokról
  • lejárt követelések behajtása stb.

Ezek a feladatok a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásokban is visszatérő feladatot adnak, néhány egyszerű beállítással azonban jó részük teljesen vagy részben automatizálható. 

Mi lesz, ha elkezd nőni a vállalkozásod?

A fentiek mellett tekints néhány évvel előre is, hiszen ahogy nő a vállalkozásod, úgy sokasodnak a vele járó feladatok is. Ha eltökélt vagy a fejlődés mellett, akkor érdemes már most olyan számlázót választani, amelynek funkcionalitását egyszerűen bővítheted, ahogy nő és bővül a vállalkozásod is. A Billingóra ebben abszolút számíthatsz.

A Billingo nem csak egy online számlázó program

Már az ingyenes verzió választásánál is olyan extra funkciókat próbálhatsz ki, amelyek előbbre vihetik a vállalkozásodat:

Kipróbálhatod a Pályázatfigyelőt, ahol az összes magyarországi lakossági és vállalkozói pályázatot megtalálod. Akkor is érdemes nézegetni, ha jelenleg nem tervezed a vállalkozásod fejlesztését. A Pályázatfigyelőből új ötleteket, impulzusokat kaphatsz, amit a jövőben kamatoztatni tudsz.

A Céginfó segítségével bármilyen hazai vállalkozás céges és pénzügyi adatait lekérheted. Ez hasznos, mert

  • segít testre szabni az új árajánlataidat,
  • használhatod szerződéskötések előtt a partnered adatainak ellenőrzéséhez,
  • leendő partnereidről fontos információkat gyűjthetsz,
  • láthatod, ha egy vállalkozáshoz negatív esemény kapcsolódik (pl. adótartozás, végelszámolás stb.)
  • felfedezheted és jobban megismerheted a konkurenciádat is.

A Partnerfigyelővel megfigyelheted a számodra fontos vállalkozásokat, partnereket, konkurenciákat. Ez azért jó, mert a rendszer automatikusan figyelmeztet, ha bármilyen fontos esemény történik a működésükben, ami segíthet minimalizálni az üzleti kockázatodat is.

A Billingo egyedülálló hirdetési megoldását, a Billingo Ads-et is a marketing stratégiádba építheted, így célzott üzeneteket, pl. hírlevélfeliratkozást, e-book letöltési lehetőséget vagy akár upsell ajánlatot is megjeleníthetsz partnereidnek.

Sokat utazol? Szereted a szabadságot? A Billingo is.

Válassz felhő alapú számlázó programot, ha fontosnak tartod, hogy bármikor, bármerre is jársz, rá tudj nézni a számlázási információidra. A Billingo mobilverziója szuperjó, de a gyors, kényelmes és folyamatosan fejlődő MobilAPP-on is letöltheted a számlázódat iOS-re vagy Androidra egyaránt.

0-24 órában stabil rendszer

Ha webáruházat üzemeltetsz vagy más módon automatizáltad az online számlázásodat és a hozzá tartozó adminisztrációt, akkor kulcsfontosságú, hogy a szoftvered stabil alapokon álljon. A kimaradások miatt ugyanis megállhat a számlázásod, vele együtt az értékesítési folyamatod is. Ez pedig akár jelentős bevételkiesést is eredményezhet.

A Billingo a legszigorúbb protokollok és többlépcsős védelmi rendszer alapján működik. Ez azért jó, mert a Billingóban tárolt adataid az elvártnál is nagyobb biztonságban vannak a hiperstabil Amazon AWS extrabiztonságos, frankfurti szerverein.

Biztonságban akarod tudni vállalkozásod legkényesebb adatait?

Válts Billingóra »

A számlázóprogram-váltás lépései

Billingóra váltani gyerekjáték:

  1. Regisztrálj egy új, ingyenes Billingo fiókot ITT.
  2. Töltsd ki a vállalkozásod adatait. Ez elengedhetetlen az első számla kiállításához.
  3. Válaszd ki, hogy milyen Billingo szolgáltatások érdekelnek.

Ennyi az egész. A Billingód már készen is áll az első számlád kiállítására.

Kérdésed van? Elakadtál?
A Billingo legendásan kiemelkedő ügyfélszolgálatán kollégáink telefonon és e-mailben is állnak rendelkezésedre. Írj nekünk a hello@billingo.hu-ra vagy hívj minket a +36-1/500-9491-es telefonszámon (H-P:10:00 - 15:00)

Teendők a számlázóprogram-váltás után

Kösd össze a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével

2021. július 1. óta minden belföldön kiállított számláról kötelezően adatot kell szolgáltatni a NAV Online Számla rendszerébe.

A Billingóval azonban ezt a folyamatot is automatizálhatod. Ez azért jó, mert a gyors összekötést követően a Billingo automatikusan beküldi az adóhatóságnak az adatszolgáltatásra kötelezett bizonylatokat. A sikeres beküldésről vagy éppen fennakadásról pedig azonnali értesítést is kapsz.

A Billingo számlázó és a NAV Online Számla összekötéshez ITT találsz képes és videós segítséget.

Hívd meg a könyvelődet, hogy bármikor letölthesse a számláidat

Neked és a könyvelődnek is kényelmesebb és hatékonyabb a közös munka, ha hozzáférést adsz a Billingo-bizonylatokhoz. Az adatexportok segítségével a könyvelőd exportálhatja a könyveléshez szükséges adatokat, majd ezt a fájlt importálhatja a könyvelő programjába.

Ezzel a módszerrel megspórolható az időrabló adminisztráció, garantáltan minden adat pontosan kerül a könyvelésbe. Neked pedig nem kell személyesen elvinned a bizonylatokat, ezzel sok időt megspórolsz.

Olvass róla még többet ITT.

Delegáld a feladatokat a munkatársaidnak

A Billingo használatához egyedi jogosultságokat adhatsz a munkatársaidnak, így játszi könnyedséggel delegálhatod az adminisztrációs és számlázáshoz kapcsolódó feladatokat.

Ez azért is jó, mert a különböző kollégáknak, különböző szintű jogosultságokat állíthatsz be. Így valóban csak azokhoz az adatokhoz és információkhoz férnek hozzá, amelyekre szükségük van a munkájukhoz.

Automatizálj, mert az időt teremt neked

A hatékonyságnövelés legegyszerűbb módja a rendszeresen ismétlődő feladatok és folyamatok automatizálása. A Billingo erre rengeteg lehetőséget kínál.

Több mint 50 jól működő integráció közül választhatod ki a munkádat könnyítő szoftvereket, amelyeket néhány gombnyomással tudsz összekapcsolni a Billingo API segítségével. Ezzel a megoldással az összekapcsolt rendszerek szinkronizálnak egymással, átadják a folyamathoz szükséges adatokat és automatikusan el is végzik a hozzá kapcsolódó feladatot.

Így automatizálható például

  • a webáruházad számlázása,
  • az időpontfoglaló rendszerből történő számlakiállítás,
  • számlák alapján generálható útnyilvántartás
  • vagy éppen átadhatók a pénzügyi adatok a pénzügyi nyilvántartásod számára.

A Billingóban automatikus értesítéseket is beállíthatsz. Így a rendszer emberi közreműködés nélkül figyelmezteti a lejárt tartozásról a partnereidet vagy éppen felhívja a figyelmet egy napokon belül esedékessé váló fizetendőre.

Kapcsolódj össze a bankoddal

A Billingót a bankoddal is összekapcsolhatod, így netbanki belépés nélkül bármikor, bárhol láthatod a banki tranzakcióidat is. A Bankszinkron azért is különleges, mert a különböző bankoknál vezetett bankszámlákat is egy helyre aggregálja. Ez azt jelenti, hogy egy felületen látod a CIB, a K&H és akár a Raiffeisen Banknál vezetett bankszámlád átutalásait is. Ráadásul összevontan vagy akár külön-külön is.

Tudtad, hogy a Billingódat már több, mint 10 bankkal és/vagy pénzintézettel is összekapcsolhatod?


A Bankszinkron óriási előny lesz a pénzügyi ellenőrzési folyamatod gyorsításában is. Segít az utalások és a számlák összepárosításában, elfogadást követően pedig automatikusan fizetettre is állítja a bizonylatodat.

Ez azért jó, mert

  • mindig pontosan látod a cash-flowdat,
  • előre tudod tervezni az áfát és
  • bármikor naprakész információkat látsz a kintlévőségekről is.

Szabd testre a vezérlőpultodat

A Billingo vezérlőpultodat pontosan a saját igényeid szerint alakíthatod. Válaszd ki a widgeteket és szolgáltatásokat, amelyek adataira és információira kíváncsi vagy, és rejtsd el a számodra irreleváns számokat. A Billingóba belépve bármikor, bárhol, néhány pillantás alatt látod, hogy mi történik a vállalkozásodban.

Miben más a Billingo, mint a többi számlázó program?

A Billingóban a számlázópiac legszéleskörűbb funkcionalitását kapod egy helyen. Így Billingósként a lehető legtöbbet hozhatod ki a vállalkozásodból.

A Billingo ingyenes verziójában is

  • testre szabott vezérlőpulton látod a vállalkozásod adatait és számait,
  • egyszerűen és gyorsan számlázhatsz,
  • szuper automatizmusokkal növelheted a hatékonyságodat,
  • hozzáférést adhatsz a könyvelődnek, 
  • lakossági és vállalkozói pályázatok között böngészhetsz,
  • céges és pénzügyi adatokat látsz bármilyen hazai vállalkozásról,
  • új, hatékony online marketing hirdetési felületen népszerűsítheted a vállalkozásodat.

A Billingo friss, fiatalos, lendületes és innovatív. Pont, mint te és a vállalkozásod. Tökéletes választás a legelső számlázódnak, és akkor is, ha minőségi szintet akarsz lépni a vállalkozásod folyamatainak menedzselésében.

A Billingóval kevesebb lesz a papírmunka, gyorsulnak a folyamatok és jóval több szabadidőd marad a számodra igazán fontos dolgokra. Mindezt ár-érték arányban verhetetlenül.

Több mint 100 000 sikeres vállalkozás már Billingóra váltott. Billingózz te is!

Ingyenes regisztráció »

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top