2021-től már minden számlát látni fog a NAV

Adózás, NAV 2019.12.20. - 6 p. olvasás

Az Online Számla első bevezetése óta tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb az adóhatóság minden számlát látni akar. Az extra adminisztrációval járó jogszabályváltozás minden jel szerint 2021-ben valósággá is válik.

Jön a kibővített adatszolgáltatási kötelezettség, ideje profi számlázóra váltani

Az online adatszolgáltatási kötelezettséget 2018. július 1-jén vezették be. A jogszabály szerint jelenleg minden belföldi adóalany részére kiállított min. 100 000 Ft áfatartalmú számlát azonnal be kell küldeni az adóhatóság részére a NAV Online Számla rendszerén keresztül. A NAV-hoz beküldendő számlák körét bővítik ki 2 lépcsőben 2020-ban és 2021-ben.

Novemberben terjesztette az Országgyűlés elé Varga Mihály Pénzügyminiszter az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítését célzó törvényjavaslatot. Ezt azóta már el is fogadtak. Így a visszaszámlálás elkezdődött! Aki nem szeretne extra adminisztrációs terhet a nyakába venni és óriási mulasztási bírságot kockáztatni, annak érdemes az adatbeküldés automatizálásáról gondoskodni.

2021-ben már minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése csak az első évben 200 -250 milliárd forint extra bevételt hozott az államkasszának. A gazdaságfehérítő intézkedések következő lépcsője ezért természetesen a beküldendő számlák körének kibővítése. Ennek végeredményeként közel 2021-ben már minden egyes számlát látni fog a NAV.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek körét 2 lépcsőben bővítik majd:

=> 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. 

=> 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látni fogja a NAV.

2021-től tehát értékhatártól függetlenül minden egyes belföldi adóalany által kiállított számlát ellenőrizni tud majd az adóhatóság. 

Az adatszolgáltatási kötelezettség extra adminisztrációt jelent a vállalkozásoknak. A Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy milyen számlázó programmal számlázunk.

Nem lesz kivétel, minden vállalkozást érint a jogszabályváltozás

Míg eddig az áfamentesen vagy 100 000 Ft áfahatár alatt számlázókra nem vonatkozott a jogszabály, 2020. június 30-át követően nem lesz kivétel és minden magyarországi vállalkozásnak adatot kell majd szolgáltatnia a NAV részére a belföldi adóalanynak kiállított számlákról. 

A számlázás módja továbbra sem korlátozott, számlázó programmal és kézi számlatömbből is lehet számlázni. Utóbbinak azonban nem sok értelme marad, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számla rendszerén keresztül kell teljesíteni. Ez történhet manuális adatfeltöltéssel vagy automatikus adatbeküldéssel. 

Extra adminisztráció vagy az automatizálás kényelme 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése extra adminisztrációt jelent a vállalkozások számára. A számlaadatokat ugyanis általában 4 napon belül kötelezően fel kell tölteni a NAV rendszerébe. Kézi számlatömb használata vagy online összekötéssel nem rendelkező számlázó esetén ezt manuálisan, számlánként kell megtenni. Ennek hátránya, hogy nagyon időigényes és nagy a hibázási lehetőség is. 

A Billingo online számlázóval azonban teljesen automatizálható az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ehhez csak a számlázót néhány egyszerű lépésben az Ügyfélkapun keresztül össze kell kötni az Online számla rendszerével. A számla kiállításakor a rendszer monitorozza a számlákat és az aktuális jogszabályok szerint érintett bizonylatokat azonnal be is küldi az adóhatóság részére. 

Látványos visszajelzések az adatszolgáltatás sikerességéről a Billingóban

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként mulasztási bírságot szabhat ki a NAV. Ez természetes személy (egyéni vállalkozó) esetén akár 200 000 Ft, más vállalkozás esetében akár 500 000 Ft is lehet.

A Billingo online számlázóval minden számla mellett színes kis ikonok jelzik, hogy az adott számlát be kell-e küldeni a NAV részére. Ha igen, sikeres volt-e az adatszolgáltatás, ha nem, miért nem sikerült beküldeni a számlát, mi volt a hiba oka.

online adatszolgáltatás

Magyarázat:

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Most kell felülvizsgálni a jelenlegi számlázó programokat

A jogszabályváltozás első lépése 2020. júliusban lép hatályba, de érdemes már most felülvizsgálni a meglévő számlázási módokat és időben 100% NAV-barát számlázóra váltani. 

Válts Te is Billingo online számlázóra és intézd automatizáltan a kötelező adatszolgáltatást!

Neked is a Billingo való, ha

  • meguntad vagy kinőtted a régi számlázódat,
  • elavult, a jogszabályokat nem követő szoftvert használsz, 
  • még mindig kézi számlatömbből számlázol, de haladni akarsz a korral, és az extra adminisztráció sem vonz, 
  • egyre többe kerül a számlázásod,
  • telepített számlázódat bármikor, bárhonnan elérhető modern rendszerre cserélnéd,
  • extra adminisztrációs feladatok nélkül, 100% nyugalomban szeretnéd megélni az adatszolgáltatási kötelezettség bővítését,
  • bármikor ellenőrizni szeretnéd, hogy a számládat sikerült-e beküldeni a NAV-hoz,
  • nem akarsz számlánként jelentős összegű NAV mulasztás bírságot kockáztatni egy rosszul, későn vagy hibásan beküldött bizonylat miatt,
  • biztos akarsz lenni benne, hogy a számlázód 100%-ban megfelel az irányadó adóügyi jogszabályoknak
  • kényelmesebb, gyorsabb, igényes és környezetbarát számlázót akarsz.

Bármikor Billingóra válthatsz és pillanatok alatt beköltözhetsz!

Ráadásul ajándék hónapokkal indíthatsz. Ha van még élő előfizetésed egy másik számlázónál, a korábban kifizetett hónapjaidat a Billingódban is jóváírjuk. Ráadásul adatszolgáltatási kötelezettséget is automatizálhatod és mindig biztos lehetsz benne, hogy a számlázód 100% NAV-barát!

A Billingóba néhány kattintással beköltözhetsz és hozhatod az összes meglévő termék- és partneradatodat is:

  • Regisztrálj egy új Billingo fiókot ITT
  • Töltsd ki a cégadataidat.
  • A régi számlázódból töltsd le a termék- és partneradatokat, majd importáld őket a Billingo Termékek és Partnerek fülek alatt. 
  • A feltöltött adatoszlopokat néhány kattintással testreszabhatod, és a számlázód máris készen áll a számlázásra.

Ennyi az egész.

A korábban kiállított számláidat nem tudod áthozni, erre a törvény nem ad lehetőséget, nyomtatva vagy digitális formában viszont 8 évig őrizd meg őket!

Válts most Billingóra és élvezd az automatizálható adatszolgáltatás kényelmét!

Megnézem »

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top