Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / 2021-től már minden számlát lá…
NAV - 2019.12.20. - 6 p. olvasás

2021-től már minden számlát látni fog a NAV

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

Az Online Számla első bevezetése óta tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb az adóhatóság minden számlát látni akar. Az extra adminisztrációval járó jogszabályváltozás minden jel szerint 2021-ben valósággá is válik.

online adatszolgáltatási kötekezettség

Jön a kibővített adatszolgáltatási kötelezettség, ideje profi számlázóra váltani

Az online adatszolgáltatási kötelezettséget 2018. július 1-jén vezették be. A jogszabály szerint jelenleg minden belföldi adóalany részére kiállított min. 100 000 Ft áfatartalmú számlát azonnal be kell küldeni az adóhatóság részére a NAV Online Számla rendszerén keresztül. A NAV-hoz beküldendő számlák körét bővítik ki 2 lépcsőben 2020-ban és 2021-ben.

Novemberben terjesztette az Országgyűlés elé Varga Mihály Pénzügyminiszter az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítését célzó törvényjavaslatot. Ezt azóta már el is fogadtak. Így a visszaszámlálás elkezdődött! Aki nem szeretne extra adminisztrációs terhet a nyakába venni és óriási mulasztási bírságot kockáztatni, annak érdemes az adatbeküldés automatizálásáról gondoskodni.

2021-ben már minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése csak az első évben 200 -250 milliárd forint extra bevételt hozott az államkasszának. A gazdaságfehérítő intézkedések következő lépcsője ezért természetesen a beküldendő számlák körének kibővítése. Ennek végeredményeként közel 2021-ben már minden egyes számlát látni fog a NAV.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek körét 2 lépcsőben bővítik majd:

=> 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. 

=> 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látni fogja a NAV.

2021-től tehát értékhatártól függetlenül minden egyes belföldi adóalany által kiállított számlát ellenőrizni tud majd az adóhatóság. 

Az adatszolgáltatási kötelezettség extra adminisztrációt jelent a vállalkozásoknak. A Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy milyen számlázó programmal számlázunk.

Nem lesz kivétel, minden vállalkozást érint a jogszabályváltozás

Míg eddig az áfamentesen vagy 100 000 Ft áfahatár alatt számlázókra nem vonatkozott a jogszabály, 2020. június 30-át követően nem lesz kivétel és minden magyarországi vállalkozásnak adatot kell majd szolgáltatnia a NAV részére a belföldi adóalanynak kiállított számlákról. 

A számlázás módja továbbra sem korlátozott, számlázó programmal és kézi számlatömbből is lehet számlázni. Utóbbinak azonban nem sok értelme marad, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számla rendszerén keresztül kell teljesíteni. Ez történhet manuális adatfeltöltéssel vagy automatikus adatbeküldéssel. 

Extra adminisztráció vagy az automatizálás kényelme 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése extra adminisztrációt jelent a vállalkozások számára. A számlaadatokat ugyanis általában 4 napon belül kötelezően fel kell tölteni a NAV rendszerébe. Kézi számlatömb használata vagy online összekötéssel nem rendelkező számlázó esetén ezt manuálisan, számlánként kell megtenni. Ennek hátránya, hogy nagyon időigényes és nagy a hibázási lehetőség is. 

A Billingo online számlázóval azonban teljesen automatizálható az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ehhez csak a számlázót néhány egyszerű lépésben az Ügyfélkapun keresztül össze kell kötni az Online számla rendszerével. A számla kiállításakor a rendszer monitorozza a számlákat és az aktuális jogszabályok szerint érintett bizonylatokat azonnal be is küldi az adóhatóság részére. 

Látványos visszajelzések az adatszolgáltatás sikerességéről a Billingóban

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként mulasztási bírságot szabhat ki a NAV. Ez természetes személy (egyéni vállalkozó) esetén akár 200 000 Ft, más vállalkozás esetében akár 500 000 Ft is lehet.

A Billingo online számlázóval minden számla mellett színes kis ikonok jelzik, hogy az adott számlát be kell-e küldeni a NAV részére. Ha igen, sikeres volt-e az adatszolgáltatás, ha nem, miért nem sikerült beküldeni a számlát, mi volt a hiba oka.

online adatszolgáltatás

Magyarázat:

 1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
 2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
 3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
 4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Most kell felülvizsgálni a jelenlegi számlázó programokat

A jogszabályváltozás első lépése 2020. júliusban lép hatályba, de érdemes már most felülvizsgálni a meglévő számlázási módokat és időben 100% NAV-barát számlázóra váltani. 

Válts Te is Billingo online számlázóra és intézd automatizáltan a kötelező adatszolgáltatást!

Neked is a Billingo való, ha

 • meguntad vagy kinőtted a régi számlázódat,
 • elavult, a jogszabályokat nem követő szoftvert használsz, 
 • még mindig kézi számlatömbből számlázol, de haladni akarsz a korral, és az extra adminisztráció sem vonz, 
 • egyre többe kerül a számlázásod,
 • telepített számlázódat bármikor, bárhonnan elérhető modern rendszerre cserélnéd,
 • extra adminisztrációs feladatok nélkül, 100% nyugalomban szeretnéd megélni az adatszolgáltatási kötelezettség bővítését,
 • bármikor ellenőrizni szeretnéd, hogy a számládat sikerült-e beküldeni a NAV-hoz,
 • nem akarsz számlánként jelentős összegű NAV mulasztás bírságot kockáztatni egy rosszul, későn vagy hibásan beküldött bizonylat miatt,
 • biztos akarsz lenni benne, hogy a számlázód 100%-ban megfelel az irányadó adóügyi jogszabályoknak
 • kényelmesebb, gyorsabb, igényes és környezetbarát számlázót akarsz.

Bármikor Billingóra válthatsz és pillanatok alatt beköltözhetsz!

Ráadásul ajándék hónapokkal indíthatsz. Ha van még élő előfizetésed egy másik számlázónál, a korábban kifizetett hónapjaidat a Billingódban is jóváírjuk. Ráadásul adatszolgáltatási kötelezettséget is automatizálhatod és mindig biztos lehetsz benne, hogy a számlázód 100% NAV-barát!

A Billingóba néhány kattintással beköltözhetsz és hozhatod az összes meglévő termék- és partneradatodat is:

 • Regisztrálj egy új Billingo fiókot ITT
 • Töltsd ki a cégadataidat.
 • A régi számlázódból töltsd le a termék- és partneradatokat, majd importáld őket a Billingo Termékek és Partnerek fülek alatt. 
 • A feltöltött adatoszlopokat néhány kattintással testreszabhatod, és a számlázód máris készen áll a számlázásra.

Ennyi az egész.

A korábban kiállított számláidat nem tudod áthozni, erre a törvény nem ad lehetőséget, nyomtatva vagy digitális formában viszont 8 évig őrizd meg őket!

Válts most Billingóra és élvezd az automatizálható adatszolgáltatás kényelmét!

Megnézem »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér