5 tipp a sikeres készletkezelő bevezetéshez

Billingo hírek 2022.07.07. - 7 p. olvasás

Minden termékértékesítéssel foglalkozó vállalkozás működése során - legyen az fizikai bolt vagy webáruház - eljön a pillanat, amikor nem halogatható tovább a készletkezelő rendszer bevezetése. Az út elején járóknak és a sikertelen bevezetést követően új megoldásokban gondolkodóknak szeretnénk ezúttal támpontokat adni, hogy hogyan is érdemes bevezetni egy készletkezelőt ahhoz, hogy kézzelfogható és határozottan érezhető legyen annak eredménye.

5 tipp a sikeres készletkezelő bevezetéshez

Miért van szükség készletkezelő rendszerre?

A készletkezelés a termékértékesítés lelke és alapja, ami nélkül elképzelhetetlen a hatékony ügyfélkiszolgálás, bizonytalan az aktuális készletállomány, ami hosszú távon a bevételek alakulására is erősen rányomja a bélyegét. 

Azért kell a naprakész készletgazdálkodás, mert így

  • mindig pontosan tudod követni az aktuális készlet adatokat és -állományt, 
  • selejtezés, visszáru esetén is stimmelni fog a raktárkészlet,
  • több telephely esetén is pontosan tudod, melyik raktárban milyen és mennyi áru van (pl. különböző raktárról kiszolgáló fizikai boltok és webshopok esetén)
  • gyorsabb és gördülékenyebb a leltározás, 
  • jelentősen csökken az adminisztráció, 
  • akár automatizálható a készletváltozások adminisztrálása, 
  • pénztárgép és kézi számlázás esetén is alkalmazható. 

 Oké, eldöntöttük, hogy kell egy készletkezelő rendszer, jöhet a bevezetés! 

Sikeres készletkezelő bevezetés 5 lépésben

1. Válassz tudatosan készletkezelő rendszert 

A készletkezelés az áru beszerzésétől az értékesítésig terjedő folyamat. Az áru beérkezik, tárolni kell, változhat a tárolás helye, a készletek mennyisége és végül a kivételezéssel távozik a vállalkozás raktározott termékei közül. Ez idő alatt folyamatosan és lehetőleg naprakészen kell tudnunk, hogy éppen hol található, mennyi áll belőle rendelkezésre, mi történik vele a raktárban, hogyan változik a mennyisége vagy mikor alakul ki éppen készlethiány. 

A készletkezelő segítségével ez a folyamat egyszerűen és bármikor nyomon követhető, ehhez többféle eszközt is választhatsz. 

Négyzetrácsos füzet

A digitalizáció korában ma már elavultnak tűnhet a füzetben, manuálisan vezetett raktárkészlet-nyilvántartás. Egyetlen előnye, hogy bárhová magaddal viheted, viszont óriási a kockázat, hogy a vezetésével megbízott kolléga elfelejt rögzíteni egy-egy készletmozgást, rosszul, hiányosan tölti ki az adatokat, ráadásul a manuális nyilvántartás miatt rengeteg lesz az adminisztráció. 

Excel táblázat

A füzetnél eggyel jobb megoldás az Excel táblázat a készletváltozások nyomon követésére. Így a készletadatok és mozgások átláthatóbban követhetők nyomon, a készletmennyiségek és -értékek számítása már automatikusan történhet, viszont még mindig óriási a hibaforrás az emberi közreműködés miatt, rosszul, hibásan vagy tévesen rögzített adatok esetén, ha rossz sorba kerülnek az adatok vagy véletlenül törlünk egy-egy sort. 

Készletkezelő rendszer

A készletgazdálkodás leghatékonyabb módja egy online készletkezelő rendszer bevezetése, ahol

  • a beszerzéstől az értékesítésig nyomon követhetők a folyamatok,
  • számos automatizmussal csökkenthető az adminisztráció,
  • a termék-értékesítés-számlázás modulok közötti adattovábbítás miatt nullára csökkenthető a hibázási lehetőség,
  • ráadásul az összes mennyiségi- és értékadat számítása teljesen automatikusan, hibamentesen történik. 

A készletkezelő rendszer bevezetése akkor lesz igazán sikeres, ha olyan jól működő folyamatokat dolgozol ki, amelyek elvégzik helyetted a készletkezeléssel járó adminisztrációs feladatokat, a bizonylatolást és a készletváltozások rögzítését is. Ezzel rengeteg munkát és humán erőforrást megspórolsz, miközben garantáltan mindig pontos készlet adatokat ad a rendszered, és biztosan tudod tervezni az értékesítés növelést célzó kampányokat.


Azért jó választás a Billingo Készletkezelő, mert 

  • a termék adatbázist manuálisan vagy tömegesen, Excel fájlból pillanatok alatt feltöltheted, 
  • szoros együttműködésben, közös rendszerben dolgozik a termékértékesítés, a számlázás és a készletkezelés funkció, 
  • minden egyes termékértékesítésről automatikusan vevői rendelés készül, 
  • a vevői rendelések alapján automatikusan történhet a készletváltozások rögzítése,
  • több raktár készletei is egyetlen rendszerben vezethetők, 
  • a raktárak között pillanatok alatt adminisztrálható a készletmozgás. 

2. Rögzítsd pontosan a készletkezelés szabályait

Ha automatizálható rendszerekben gondolkodsz, akkor elkerülhetetlen, hogy szigorúan és minden közreműködőre egyaránt vonatkozóan rögzítsd a készletkezelő használatának szabályait.  

Az első és legfontosabb szabály, hogy készletmozgás csak és kizárólag a készletkezelő rendszeren keresztül történhet, ezzel biztosíthatod, hogy a rendszerben mindig aktuális adatokat látsz, nyugodtan tudsz tervezni vele, nem fordulhat elő készlethiány és akkor is nyugodtan aludhatsz, ha több vagy új munkatárssal dolgozol együtt. 

Tedd egyértelművé, hogy 

  • mikor és milyen módon történik a készletváltozások adminisztrálása
  • hol és hogyan kell rögzíteni a termék értékesítéseket
  • milyen bizonylatokat kell kiállítani az értékesítés során 

A Billingo Készletkezelőben ezt a leghatékonyabban úgy oldhatod meg, ha a beállításokban bekapcsolod az Automatikus kivételezés lehetőséget. Ebben az esetben a termékértékesítés során a számlakiállítással egyidőben létrejön egy ún. vevői rendelés a rendszerben, amelynek adatai alapján a rendszer rögzíti a készletmozgást és aktualizálja a raktárkészletet. A folyamat teljesen automatikus, emberi közreműködést nem igényel, így a hibalehetőség teljesen ki van zárva.  

Ezzel a megoldással biztos lehetsz benne, hogy nem történik nem kívánt értékesítés, látványosan csökkenthetők a rejtélyes készleteltérések és a készletkorrekció miatti anyagi veszteség. 

3. Tartsd szemmel a készletmozgásokat

A készletkezelő rendszer nagy előnye, hogy bármikor, utólag is ellenőrizheted, hogy

  • mi történt a raktárban az adott termékkel
  • hogyan mozgott a különböző raktárak között
  • hogy változott a készletállomány
  • mikor és ki vásárolt belőle
  • milyen bizonylatokat állított ki a vállalkozás a termékértékesítést követően

Ez nagy előny a problémás helyzetek feloldására, a készlethiány felderítésére vagy akár a vállalkozás működésében rejlő hibák feltárásához, és a folyamataid, rendszereid további fejlesztéséhez. 


4. Amit csak tudsz, automatizálj

A Billingo online számlázóval több módon is automatizálhatod a számlázást, pl. számlaismétlődéssel a rendszeresen előforduló termékértékesítések alapján vagy automatikus API kapcsolattal pl. webshopból vagy más online rendszerből történő eladás esetén. 

Ha a kivételezést is automatikusra állítod a Készletkezelőben, akkor az eladott termékek alapján kiállított számla adatok szerint a készletváltozások rögzítése is automatikusan megtörténik a rendszerben.  

Ez pontosan azt jelenti, hogy a teljes rendelési folyamat automatikusan működhet a számlázástól kezdve, a NAV adatszolgáltatáson keresztül, a készletváltozások adminisztrálásig bezárólag. 

Ezzel a megoldással rengeteg időt és humán erőforrást megspórolsz, miközben nem kell papíralapon adminisztrálnod a történteket, mert a Billingóban utólag is minden adatot és információt elérsz. 

A készletkezelő átmeneti készlethiány esetén is a kezed alá dolgozik, mert a számla alapján létrejött vevői rendelés mellett Teendő figyelmeztetés jelenik meg. A hiányt pedig egyszerűen feloldhatod úgy, hogy egy másik raktáradból egyszerűen átmozgatod a terméket a kiszolgáló raktárba. A háttérben a rendszer az eredeti raktárban is rögzíti a készletfoglalást, a célraktárban pedig aktualizálja a készletváltozást. 

Ez azért jó, mert egyetlen rendelést sem bukhatsz el átmeneti készlethiány miatt, és pillanatok alatt, néhány gombnyomással rendezheted a logisztikai folyamataid hátterét. 

5. Kezdd el optimalizálni a készletállományodat

A készletkezelő rendszer nemcsak a készletek nyilvántartásában, de az értékesítési folyamat optimalizálásában is hatalmas segítség lehet. 

A szűrők segítségével 

  • akár időszakra lebontva elemezheted, hogy melyik termékből mennyi fogyott 
  • pillanatok alatt kiszűrheted a legnépszerűbb árukat
  • növelheted a húzótermékek beszerzését
  • pontosabban tervezheted a beragadt raktárkészletekre szervezett kampányaidat 

A Billingo Készletkezelővel egyszerre tarthatod nyilván a készleteid változásait és szervezheted tudatosabban az értékesítési folyamataidat, miközben azonnal érezhetően csökken az adminisztrációd, a készletezéshez szükséges munkaórák és feladatok száma, ami hamarosan a bevételek növekedésében is visszaköszönhet. 

Ezért éri meg igazán, a tudatos és sikeres készletkezelő-rendszer bevezetése.

Próbáld ki a Készletkezelőt, regisztrálj néhány gombnyomással! 

Regisztrálok »

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top