Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / A KIVA (Kisvállalati Adó) előn…
Tippek - 2020.04.13. - 3 p. olvasás

A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik, vállalkozások által fizetendő adónemet. Nem mindenkinek való azonban a KIVA sem, Farkas Dezső, a Billingo szakértője az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat vette sorra szakértői cikkében.

A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. Mértéke 2020. január 1. napjától az adóalap 12%-ra módosult a korábbi 16, majd 13%-ról. 2022. januárjától az adó mértéke pedig az adóalap 10%-a.

De miért is jó a KIVA a vállalkozóknak?

 • Egyfelől egyszerűsített adminisztrációt von maga után, ami növeli a vállalkozásod hatékonyságát.
 • Másfelől kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.
 • Harmadrészt a személyi jellegű kifizetéseket 19% helyett 10% adó terheli, valamint az osztalékként ki nem fizetett nyereség adómentes.

További előnyei, hogy a KIVA által a vállalkozásban keletkezett nyereség és a bértömeg azonos kulccsal van megterhelve, ezáltal jobban ösztönöz a bérek és a foglalkoztatás emelésére. Abban az esetben, ha nem veszed ki az osztalékot, hanem a keletkezett nyereséget bent hagyod a cégben, akkor ez a rész nem növeli az adóalapot, tehát nem kell utána társasági adót fizetned.

Előnye még, hogy a kisvállalati adózás alanyainak nem kell szakképzési hozzájárulást sem fizetniük.

Összefoglalva: a KIVA akkor éri meg, ha magas alkalmazotti létszám mellett a személyi jellegű kifizetéseid meghaladják vállalkozásodnak a nyereségeit vagy ha céged fejlődését, növekedését tartod szem előtt, és nyereségedet inkább visszaforgatnád, mintsem kivennéd. 

De mégis ki jogosult a KIVA igénybevételére? 

A törvény szövege szerint az adó alanya lehet:

 • a) az egyéni cég,
 • b) a közkereseti társaság,
 • c) a betéti társaság,
 • d) a korlátolt felelősségű társaság,
 • e) a zártkörűen működő részvénytársaság,
 • f) a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
 • g) az erdőbirtokossági társulat,
 • h) a végrehajtó iroda,
 • i) az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
 • j) a szabadalmi ügyvivői iroda,
 • k) a külföldi vállalkozó és
 • l) a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy.

A KIVA csak akkor választható az adóalany részéről, ha főleg az átlagos statisztikai létszám – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 50 főt; ha az árbevétel – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 3 milliárd forintot (12 hónapnál rövidebb adóévnél a 3 milliárd forint időarányos részét).

Fontos tudni, hogy a kisvállalati adó éves elszámolású adó, ezért az adóbevallást a szokásos, adóévet követő május 31-ig kell beküldened. A bevallási kötelezettségeidet pedig a KIVA jelű nyomtatványon kell teljesítened.

A KIVA egy alternatív adózási lehetőséget biztosító adónem a KKV-k és mikrovállalkozások számára, annak érdekében, hogy kevesebb adó terhelje a céget. Akkor érdemes választanod, ha a költségeid nagy részét az alkalmazottak bére jelenti, illetve ha céged a közeljövőben nagy növekedés előtt áll. Törekedtem a KIVA összefoglalt bemutatására, de ha ennél többet szeretnél róla olvasni, akkor érdemes a KIVA előnyei és hátrányai részletes beszámolót elolvasnod a Cégjelzőn.

A 2023-tól érvényes adótörvény változása a KIVÁ-t is érintette, hogy miben változott például a megszűnés, vagy hogy a kedvezményezett foglalkoztatottak kedvezményei hogyan érhetőek el, ITT tudod elolvasni.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér