A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai

Adózás, NAV 2020.04.13. - 3 p. olvasás

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik, vállalkozások által fizetendő adónemet. Nem mindenkinek való azonban a KIVA sem, Farkas Dezső, a Billingo szakértője az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat vette sorra szakértői cikkében.

A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. Mértéke 2020. január 1. napjától az adóalap 12%-ra módosult a korábbi 16, majd 13%-ról. 2022. januárjától az adó mértéke pedig az adóalap 10%-a.

De miért is jó a KIVA a vállalkozóknak?

 • Egyfelől egyszerűsített adminisztrációt von maga után, ami növeli a vállalkozásod hatékonyságát.
 • Másfelől kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.
 • Harmadrészt a személyi jellegű kifizetéseket 19% helyett 10% adó terheli, valamint az osztalékként ki nem fizetett nyereség adómentes.

További előnyei, hogy a KIVA által a vállalkozásban keletkezett nyereség és a bértömeg azonos kulccsal van megterhelve, ezáltal jobban ösztönöz a bérek és a foglalkoztatás emelésére. Abban az esetben, ha nem veszed ki az osztalékot, hanem a keletkezett nyereséget bent hagyod a cégben, akkor ez a rész nem növeli az adóalapot, tehát nem kell utána társasági adót fizetned.

Előnye még, hogy a kisvállalati adózás alanyainak nem kell szakképzési hozzájárulást sem fizetniük.

Összefoglalva: a KIVA akkor éri meg, ha magas alkalmazotti létszám mellett a személyi jellegű kifizetéseid meghaladják vállalkozásodnak a nyereségeit vagy ha céged fejlődését, növekedését tartod szem előtt, és nyereségedet inkább visszaforgatnád, mintsem kivennéd. 

De mégis ki jogosult a KIVA igénybevételére? 

A törvény szövege szerint az adó alanya lehet:

 • a) az egyéni cég,
 • b) a közkereseti társaság,
 • c) a betéti társaság,
 • d) a korlátolt felelősségű társaság,
 • e) a zártkörűen működő részvénytársaság,
 • f) a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
 • g) az erdőbirtokossági társulat,
 • h) a végrehajtó iroda,
 • i) az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
 • j) a szabadalmi ügyvivői iroda,
 • k) a külföldi vállalkozó és
 • l) a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy.

A KIVA csak akkor választható az adóalany részéről, ha főleg az átlagos statisztikai létszám – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 50 főt; ha az árbevétel – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 3 milliárd forintot (12 hónapnál rövidebb adóévnél a 3 milliárd forint időarányos részét).

Fontos tudni, hogy a kisvállalati adó éves elszámolású adó, ezért az adóbevallást a szokásos, adóévet követő május 31-ig kell beküldened. A bevallási kötelezettségeidet pedig a KIVA jelű nyomtatványon kell teljesítened.

A KIVA egy alternatív adózási lehetőséget biztosító adónem a KKV-k és mikrovállalkozások számára, annak érdekében, hogy kevesebb adó terhelje a céget. Akkor érdemes választanod, ha a költségeid nagy részét az alkalmazottak bére jelenti, illetve ha céged a közeljövőben nagy növekedés előtt áll. Törekedtem a KIVA összefoglalt bemutatására, de ha ennél többet szeretnél róla olvasni, akkor érdemes a KIVA előnyei és hátrányai részletes beszámolót elolvasnod a Cégjelzőn.

A 2023-tól érvényes adótörvény változása a KIVÁ-t is érintette, hogy miben változott például a megszűnés, vagy hogy a kedvezményezett foglalkoztatottak kedvezményei hogyan érhetőek el, ITT tudod elolvasni.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top