Adatszolgáltatási kötelezettség alól nem mentesítő körülmények

Billingo hírek 2020.03.31. - 4 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre jelentősen bővül 2020. július 1-től és a korábbiakhoz képest lényegesen több vállalkozást érint majd. Bonácz Zsolt adószakértői cikkében sorba vette azokat a körülményeket, amelyet a jogszabály hatályba lépésétől kezdve már nem mentesítenek az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól.

Sok vállalkozás (főleg, ha katázik és alanyi adómentes) nem rendelkezik állandó könyvelővel. Szakmai támogatás hiányában tisztán logikai alapon ítélhet meg adózási kérdéseket. Többek között az online adatszolgáltatási kötelezettséget is. Felismerni vél olyan körülményeket, amelyekből „levezetheti” az online adatszolgáltatás alóli mentesülését. Azonban ez ténylegesen nem áll fenn.

Az alábbi körülmények nem mentesítik a vállalkozást az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Akár alanyi adómentes státusú, akár nem.

Számla végösszegének nagyságrendje

Az adatszolgáltatási kötelezettség független a számlázott összeg nagyságrendjétől. Bármennyire is kis összegről szól a számla, azt a NAV-hoz be kell küldeni, ha az eladó és a vevő egyaránt belföldi áfaalany.  

Példa

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó sokszorítási szolgáltatás végez, mellette megrendelésre bélyegzőket készít.

Egyik ügyfél részére egy bizonyítványról készít néhány színes másolatot, az ügyfél által fizetendő díj 1 000 Ft. Az ügyfél számla kiállítását kéri az általa megjelölt belföldi cég részére. A cégre történő számlázás miatt azon a cég adószámát fel kell tüntetni. Továbbá adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik, bár a számla végösszege roppant kicsi. Tehát ez a számla adatait le kell jelenteni a NAV felé.

Kiállító áfa-beli státusa

Az adatszolgáltatási kötelezettséget az alábbi két körülmény megléte generálja:

  • a) a számla kiállítója az áfa alanya, tekintettel arra, hogy gazdasági tevékenységet végez; és
  • b) a számla címzettje úgyszintén áfa alanya.

Alanyi adómentes vállalkozás is alanya az áfának, ezért a b) pontban foglalt feltétel megléte esetén 2020. július 1-jétől adatszolgáltatásra kötelezett. Alanyi adómentességet áfa alanya választhatja, ha annak választására jogosító törvényi feltételek is fennálltak.  

Kiállító adózási módja

Az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából mindegy, hogy a belföldi áfaalany hogyan adózik. Tehát alanyi adómentes katás vállalkozás is köteles beküldeni a NAV-hoz számláját, ha azt másik belföldi áfaalanynak állítja ki. 

Kiállító szervezeti formája

Az áfa alanya az szervezet is, amelyet nem gazdasági tevékenység érdekében hozták létre. Adóalany a nonprofit szervezet, ha gazdasági tevékenységet is folytat.

Például egy alapítvány alaptevékenységének finanszírozása érdekében kiegészítő jelleggel folytathat gazdasági tevékenységet is. Ezáltal az áfa alanyának minősül. Ennek következtében 2020. július 1-jétől adatszolgáltatásra kötelezett, ha más áfa alany részére számlát állít ki.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy társasház bérbe adja a közös tulajdonban levő helyiséget.

A társasház működtetése az Áfa tv. alapján nem gazdasági tevékenység, de a bérbeadás már igen, így a társasház az áfa alanya. Ennek következtében 2020. július 1-jétől adatszolgáltatásra kötelezett, ha a helyiség bérbeadásáról más áfa alany részére számlát állít ki.

Belföldi áfaalany vevő áfa-beli státusa

Akkor le kell jelenteni a NAV felé a számlát, ha a vevő alanyi adómentes vállalkozás. Tehát abban az esetben is, ha alanyi adómentes vállalkozás egy másik alanyi adómentes vállalkozásnak számláz. 

Belföldi áfaalany vevő adózási módja

Az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából mindegy, hogy a belföldi adóalany vevő hogyan adózik. Tehát alanyi adómentes katás vállalkozás is köteles beküldeni a NAV-hoz számláját, ha azt másik katás vállalkozásnak állítja ki. Akkor is, ha az alanyi adómentes státusú.

Belföldi áfaalany vevő szervezeti formája

Az áfa alanya nem gazdasági tevékenység érdekében létrehozott szervezet, ha végez gazdasági tevékenységet is.

Példaként említettük a gazdasági tevékenységet is folytató alapítványt és társasházat.

Azonban egy alapítvány, egy társasház, vagy más hasonló szervezet (pl. egyesület) nemcsak akkor rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal, ha folytat az Áfa tv. szerinti gazdasági tevékenységet. Ugyanis más miatt (pl. szja előleget kell levonnia) is kötelezett adószámot kérni.

Tegyük fel, hogy egy személy műszaki berendezést vásárol. Egy alapítvány nevében jár el, ezért a számlát az alapítvány nevére kéri, Az eladó vélhetően nincs tisztában az alapítvány tevékenységével. Azzal sem, hogy folytat-e, vagy sem gazdasági tevékenységet. Továbbá azzal sem, hogy az alapítvány milyen tevékenységéhez használja a megvásárolt műszaki berendezést. Azonban az eladó számára lényegtelen. Az alapítványt belföldi áfaalanynak kell tekinteni, mivel rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal. Emiatt a műszaki berendezésről kiállított számlában fel kell tüntetni az alapítvány adószámát. Továbbá a számla adatait le kell jelenteni a NAV felé.

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top