Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Nyolcvanötezres kitöltés - egy…
Átalányadó - 2022.08.08. - 5 p. olvasás

Nyolcvanötezres kitöltés - egyre népszerűbb átalányadó kalkulátorunk

Debütált a Billingo új segítsége, az átalányadó kalkulátor. Használatával átlátható a sokak számára új vagy épp döcögős adózási rendszer, ráadásul teljesen személyre szabható az átalányadózási terv is. Több mint 85 ezer kalkuláció érkezett eddig, különböző konstellációk rajzolják ki a lakosság érdeklődési fókuszát.

átalányadó kalkulátor

A szeptemberi KATÁs változás 450 ezer vállalkozót érint Magyarországon. Rengetegen kiesnek majd a pixisből, ám annak is évet kell zárnia, aki KATÁs marad, a maradék négy hónapra pedig új évet kezd majd mindenki. Aki nem maradhat KATÁs, további opciókból választhat. Az egyik az, hogy átalányadót fizet majd.

Próbáld ki Te is az átalányadó kalkulátort!

Az átalányadó előnyei

Az átalányadó érmének két oldala van, sokaknak előnyös, de nem mindenkinek vállalható konstrukció. Hogy kinek ajánlott átalányadóra váltani, arról Fülöp Olga szakértőnk, a Billingo számpatikusa beszél közérthetően. 

Addig is, ha a kalkuláláson túl érdekes lehet, mi a teendő a szeptemberi váltás során, audiovizuális anyaggal is készültünk. Ha még nem láttad a minden részletre kitérő, szakértőkkel készült KATÁs kerekasztal-beszélgetésünket, IDE kattintva elolvashatod és megnézheted. Ha még marad benned kérdés, lépj be a Facebook fiókodba, és keresd meg a Billingo Átalányadó Asszisztens csoportot, amelynek indulása óta már legalább 2500 tagja van, és csak úgy záporoznak a jobbnál jobb kérdések a beszélgetésben. Szakértő könyvelőink válaszolják meg őket, ha pedig az eseted könyvelőt kíván, ajánlanak egyet - még az is lehet, hogy a kommentelő könyvelők közt találsz megfelelően képzett, átalányadózásban jártas szuper szakembert. 

Most pedig lássuk, ki mire volt eddig kíváncsi átalányadó kalkulátorunk segítségével.

Felmerülhet a kérdés, az átalányadó kalkulátort kinek és mikor érdemes használnia. Egyszerűsége és átláthatósága miatt bármelyik vállalkozónak, könyvelőnek ajánljuk, sőt, még a laikus is eljátszhat vele, hogy nagyobb rálátása legyen erre a figyelmet igénylő adózási formára. A rendszer tehát bárki számára elérhető, ráadásul teljesen ingyenesen.

Akik már használták a kalkulátort

A teljes pompájában 2022. július 27-én debütált átalányadó kalkulátorunkat már több 30 ezren tesztelték. Az adó- és járulék-kalkulációk teljesen automatikusak, így csak néhány, cégedre jellemző adatot kell beírniod, hogy az SZJA, a SZOCHO és a TB befizetésével kapcsolatos határidőket és adatokat megkapd. Az átalányadó és AAM keretre is vethetsz egy pillantást, hogy naprakész legyél.

Nézzük a számokat!

Kalkulátorunkkal összesen 85 809 esetben végeztek eddig számvetést, adataink szerint 30 129 ügyfelünk kalkulált már a tesztidő alatt. Fejenként 2-3 számolást végeztek, és nagyon izgalmas trendek rajzolódnak ki a keresési jellemzők alapján.

A kitöltők főleg éves szinten adták meg jövedelmüket, és 24,30 %-ban használtak havi bontású jövedelmi adatokat. Itt jegyezzük meg segítségként a jövőbeni kitöltőknek, hogy míg a KATA esetében évente egy bevallást kell leadnia a vállalkozónak, arra figyelni kell, hogy átalányadózás során havonta kell ezt megtenni. A legjobb, ha könyvelőre bízzuk ezt a folyamatot.


A nyilatkozók közel kétharmada vállalkozó lehet a megadott adatok alapján, és 18,35 százalékuk pedig részmunkaidős konstrukcióban gondolkodott a kitöltés során. 4,6 százalékuk valószínűleg nyugdíj mellett fizetné az átalányadót vállalkozása után.

73,39 százalék jelölte be, hogy szakképzettséget igénylő foglalkozásúként választaná az átalányadózást. A tevékenységi kör szerint magasan a 40% költséghányad alapján számoltak, 91,42% húzta ezt be. A válaszadók 2,49%-a 90%-os költséghányaddal számolt, ebben az esetben 12 millió forint árbevétel lehet adó- és járulékmentes.

A 80%-ot 6,09 % ikszelte be. Utóbbi esetén az összes adóteher nagyjából csak 10%, és ebbe a körbe tartozik a mezőgazdasági betakarítást követő szolgáltatástól kezdve a vendéglátózáson át a hobbiállat-gondozásig egy csomó izgalmas tevékenység. Ezek keresővel ellátott teljes listája IDE kattintva érhető el.

Miért jó az átalányadó kalkulátor?

Tehermentesít - 2022-ben egy jól menő vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy időt veszítsen a papír alapú adminisztrációval. A digitalizálás mind az egyéni vállalkozók, mind a cégek, mind azok könyvelőinek életét megkönnyíti. Szerencsére nincs hiány online számlázó programokból, és arra is büszkék vagyunk, hogy a Billingo e funkció mellett a komplett adminisztrációs málhát leveszi az ügyfelei válláról.

Hiánypótló a bevételszámításban - Az átalányadó kalkulátor használatával tehát rengeteg négyzetrácsos papírt és időt spórolhatsz meg. Pikk-pakk megvan a kalkuláció, ami idegileg is tehermentesíti a felhasználót. Lényeges még, hogy az átalányadó kalkulátorunk más kalkulátorokkal szemben az év közben hektikusan alakuló bevételeket ugyanúgy elkönyveli, és ennek mentén alakítható ki a fizetendő adó és járulék keretünk.

Adatként megadhatjuk a jogviszonyunkat, eltér ugyanis a főállású, mellékállású vagy nyugdíjasként végzett munkánk utáni járulékfizetés. Emellett a szakképzettséget igénylő tevékenységet, a költséghányadunkat is beírhatjuk, az 1,2 milliós SZJA mentes sávval és az évre tervezett, éves vagy akár havi bontású bevétellel együtt.

Ha bármilyen szinten érint téged az új KATA törvény, és kérdések cikáznak a fejedben, nézd meg a kerekasztal-beszélgetésünket, illetve a további lehetőségeidről is szerezhetsz naprakész információkat oldalunkon. Ne felejts el könyvelőt keresni, a váltás ugyanis nem lesz egyszerű, és hogy ne egy elíráson álljon vagy bukjon a boldogságod. Szerintünk bízd ezt szakemberre, amíg te mondjuk átalányadó kalkulátorunkkal nézel rá, mi vár pénztárcádra a következő hónapokban. Csak ügyesen!

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér