Nyolcvanötezres kitöltés - egyre népszerűbb átalányadó kalkulátorunk

Adózás, NAV 2022.08.08. - 5 p. olvasás

Debütált a Billingo új segítsége, az átalányadó kalkulátor. Használatával átlátható a sokak számára új vagy épp döcögős adózási rendszer, ráadásul teljesen személyre szabható az átalányadózási terv is. Több mint 85 ezer kalkuláció érkezett eddig, különböző konstellációk rajzolják ki a lakosság érdeklődési fókuszát.

A szeptemberi KATÁs változás 450 ezer vállalkozót érint Magyarországon. Rengetegen kiesnek majd a pixisből, ám annak is évet kell zárnia, aki KATÁs marad, a maradék négy hónapra pedig új évet kezd majd mindenki. Aki nem maradhat KATÁs, további opciókból választhat. Az egyik az, hogy átalányadót fizet majd.

Próbáld ki Te is az átalányadó kalkulátort!

Az átalányadó előnyei

Az átalányadó érmének két oldala van, sokaknak előnyös, de nem mindenkinek vállalható konstrukció. Hogy kinek ajánlott átalányadóra váltani, arról Fülöp Olga szakértőnk, a Billingo számpatikusa beszél közérthetően. 

Addig is, ha a kalkuláláson túl érdekes lehet, mi a teendő a szeptemberi váltás során, audiovizuális anyaggal is készültünk. Ha még nem láttad a minden részletre kitérő, szakértőkkel készült KATÁs kerekasztal-beszélgetésünket, IDE kattintva elolvashatod és megnézheted. Ha még marad benned kérdés, lépj be a Facebook fiókodba, és keresd meg a Billingo Átalányadó Asszisztens csoportot, amelynek indulása óta már legalább 2500 tagja van, és csak úgy záporoznak a jobbnál jobb kérdések a beszélgetésben. Szakértő könyvelőink válaszolják meg őket, ha pedig az eseted könyvelőt kíván, ajánlanak egyet - még az is lehet, hogy a kommentelő könyvelők közt találsz megfelelően képzett, átalányadózásban jártas szuper szakembert. 

Most pedig lássuk, ki mire volt eddig kíváncsi átalányadó kalkulátorunk segítségével.

Felmerülhet a kérdés, az átalányadó kalkulátort kinek és mikor érdemes használnia. Egyszerűsége és átláthatósága miatt bármelyik vállalkozónak, könyvelőnek ajánljuk, sőt, még a laikus is eljátszhat vele, hogy nagyobb rálátása legyen erre a figyelmet igénylő adózási formára. A rendszer tehát bárki számára elérhető, ráadásul teljesen ingyenesen.

Akik már használták a kalkulátort

A teljes pompájában 2022. július 27-én debütált átalányadó kalkulátorunkat már több 30 ezren tesztelték. Az adó- és járulék-kalkulációk teljesen automatikusak, így csak néhány, cégedre jellemző adatot kell beírniod, hogy az SZJA, a SZOCHO és a TB befizetésével kapcsolatos határidőket és adatokat megkapd. Az átalányadó és AAM keretre is vethetsz egy pillantást, hogy naprakész legyél.

Nézzük a számokat!

Kalkulátorunkkal összesen 85 809 esetben végeztek eddig számvetést, adataink szerint 30 129 ügyfelünk kalkulált már a tesztidő alatt. Fejenként 2-3 számolást végeztek, és nagyon izgalmas trendek rajzolódnak ki a keresési jellemzők alapján.

A kitöltők főleg éves szinten adták meg jövedelmüket, és 24,30 %-ban használtak havi bontású jövedelmi adatokat. Itt jegyezzük meg segítségként a jövőbeni kitöltőknek, hogy míg a KATA esetében évente egy bevallást kell leadnia a vállalkozónak, arra figyelni kell, hogy átalányadózás során havonta kell ezt megtenni. A legjobb, ha könyvelőre bízzuk ezt a folyamatot.


A nyilatkozók közel kétharmada vállalkozó lehet a megadott adatok alapján, és 18,35 százalékuk pedig részmunkaidős konstrukcióban gondolkodott a kitöltés során. 4,6 százalékuk valószínűleg nyugdíj mellett fizetné az átalányadót vállalkozása után.

73,39 százalék jelölte be, hogy szakképzettséget igénylő foglalkozásúként választaná az átalányadózást. A tevékenységi kör szerint magasan a 40% költséghányad alapján számoltak, 91,42% húzta ezt be. A válaszadók 2,49%-a 90%-os költséghányaddal számolt, ebben az esetben 12 millió forint árbevétel lehet adó- és járulékmentes.

A 80%-ot 6,09 % ikszelte be. Utóbbi esetén az összes adóteher nagyjából csak 10%, és ebbe a körbe tartozik a mezőgazdasági betakarítást követő szolgáltatástól kezdve a vendéglátózáson át a hobbiállat-gondozásig egy csomó izgalmas tevékenység. Ezek keresővel ellátott teljes listája IDE kattintva érhető el.

Miért jó az átalányadó kalkulátor?

Tehermentesít - 2022-ben egy jól menő vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy időt veszítsen a papír alapú adminisztrációval. A digitalizálás mind az egyéni vállalkozók, mind a cégek, mind azok könyvelőinek életét megkönnyíti. Szerencsére nincs hiány online számlázó programokból, és arra is büszkék vagyunk, hogy a Billingo e funkció mellett a komplett adminisztrációs málhát leveszi az ügyfelei válláról.

Hiánypótló a bevételszámításban - Az átalányadó kalkulátor használatával tehát rengeteg négyzetrácsos papírt és időt spórolhatsz meg. Pikk-pakk megvan a kalkuláció, ami idegileg is tehermentesíti a felhasználót. Lényeges még, hogy az átalányadó kalkulátorunk más kalkulátorokkal szemben az év közben hektikusan alakuló bevételeket ugyanúgy elkönyveli, és ennek mentén alakítható ki a fizetendő adó és járulék keretünk.

Adatként megadhatjuk a jogviszonyunkat, eltér ugyanis a főállású, mellékállású vagy nyugdíjasként végzett munkánk utáni járulékfizetés. Emellett a szakképzettséget igénylő tevékenységet, a költséghányadunkat is beírhatjuk, az 1,2 milliós SZJA mentes sávval és az évre tervezett, éves vagy akár havi bontású bevétellel együtt.

Ha bármilyen szinten érint téged az új KATA törvény, és kérdések cikáznak a fejedben, nézd meg a kerekasztal-beszélgetésünket, illetve a további lehetőségeidről is szerezhetsz naprakész információkat oldalunkon. Ne felejts el könyvelőt keresni, a váltás ugyanis nem lesz egyszerű, és hogy ne egy elíráson álljon vagy bukjon a boldogságod. Szerintünk bízd ezt szakemberre, amíg te mondjuk átalányadó kalkulátorunkkal nézel rá, mi vár pénztárcádra a következő hónapokban. Csak ügyesen!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top