Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Az állami bérkiegészítés igény…
Tippek - 2020.04.10. - 4 p. olvasás

Az állami bérkiegészítés igénybevételének feltételei

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Magyarország Kormánya újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak a csökkentése és kezelése érdekében. A hét elején már bejelentésre kerültek a főbb irányok, de a részletes szabályokat az április 10-én megjelent rendeletekből ismerhetjük meg. A 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet foglalkozik a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról, amelyet ebben a cikkünkben ismertetünk. Dr. Rák Balázs ügyvéd szakértői cikke a Billingo blogon.

Az állami bérkiegészítés igénybevételének a feltételei

Az államilag támogatott részmunkaidős foglalkoztatás célja, hogy a vállalkozások a támogatási időszak alatt, és azt követően egy hónapig biztosan nem bocsátják el a munkavállalóikat, hanem csökkentett munkaidőben tovább foglalkoztatják őket, amelynek fejében az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal a veszélyhelyzettel összefüggő gazdasági okból támogatást nyújt a munkavállaló részére. 

Mikor vehetjük igénybe az állami támogatást?

Az állami támogatást azonban nem mindenki veheti igénybe, ezért a rendelet pontosan meghatározza annak feltételeit.

  • A munkáltató a munkavállalót csökkentett munkaidőben foglalkoztatja annak érdekében, hogy a munkavállalói létszámot megtartsa;
  • A munkáltatónak be kell mutatnia, hogy melyek azok a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben kialakult gazdasági körülmények, amelyek megindokolják a csökkentett munkaidőben történő, államilag támogatott foglalkoztatást;
  • Be kell mutatni a gazdasági nehézségek áthidalására vonatkozó eddig megtett, és a továbbiakban várható egyéb intézkedéseket;
  • Hitelt érdemlő módon alá kell támasztani, hogy a munkavállaló megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek;
  • A kérelemben nevesített munkavállaló ugyanazon munkaviszonya kapcsán nem részesül a kérelem benyújtásakor csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatásban;
  • A munkáltató a kérelem benyújtásakor a megjelölt munkavállaló vonatkozásában nem részesül munkahelyteremtő vagy munkahelymegőrzés támogatásban;
  • A vállalkozás már legalább hat hónapja működik;
  • A munkáltató vállalja a létszámtartási kötelezettséget, azaz a kérelem benyújtásának napján meglévő statisztikai állományi létszám fenntartását a támogatás időtartamára és azt követően további egy hónapig.

Pontosan mit jelent a rendelet szerint a csökkentett munkaidő?

A veszélyhelyzet kihirdetését követően módosításra kerülő munkaszerződés szerint háromhavi átlagban legalább a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidő, amely legalább napi négy óra munkaidőnek felel meg.

Mekkora támogatást vehetünk igénybe?

Fontos, hogy a bértámogatás csak a kérelem benyújtása után (és annak pozitív kormányhivatali elbírálása esetén) jár, és legfeljebb három hónapra.

A támogatás mértéke a munkaidő kieső részére (amely, mint ahogyan a fentiekben megjelöltük 30-50 % lehet) számított havi nettó távolléti díj hetven százaléka. 

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a támogatás havi összegének meghatározásakor a maximálisan figyelembe vehető távolléti díj adókkal és járulékokkal csökkentett összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtásakor hatályos, adókkal és járulékokkal csökkentett kötelező legkisebb munkabér kétszeresét. Ez az összeg egészen pontosan (nettó) 214.130 Ft, ezért ha ennél az összegnél magasabb a munkavállaló nettó munkabére, az állam legfeljebb akkor is csak ezen összeg felének a 70%-át nyújtja támogatásként. A matematikai levezetés végére természetesen a végeredményt is megadjuk, ez egészen pontosan havi nettó 74 946 forint bértámogatás három hónapon keresztül. 

A bértámogatást havonta utólag, havonta fizetik ki a munkavállaló részére, fizetésnélküli szabadság idejére nem jár, és köztehermentes.  

Hogyan igényelhetjük meg a bérkiegészítést?

A bérkiegészítés igénybevétele kérelemhez kötött, amelyet a munkáltató és a munkavállaló közösen nyújthat be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton. A támogatás iránti kérelmet a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell előterjeszteni. Ha a munkavállaló foglalkoztatására több foglalkoztatási helyen kerül sor, a támogatás iránti kérelmet a munkaadó választása szerinti telephelynek megfelelő illetékes kormányhivatalnál kell benyújtani. Ha azonos telephely vonatkozásában több munkavállalóval nyújt be a munkaadó együttes kérelmet, úgy azokat egy időben kell benyújtaniuk. Nagyon fontos, hogy azonos telephely vonatkozásában csak egy alkalommal nyújtható be kérelem.

A jelen helyzetben a vállalkozások vezetőinek a feladata a működés átszervezése, a költségek csökkentése és a munkarend átalakítása, hiszen az elkövetkező hónapok során jelentős visszaesésekre lehet számítani. Minél felkészültebben éri vállalkozását a válság, annál nagyobb eséllyel fogja tudni átvészelni. Ha úgy érzi, hogy ezeken a területeken segítségre volna szüksége, úgy forduljon hozzánk bizalommal!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár