Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Az idegen nyelvű számlázás sza…
Tippek - 2020.06.02. - 2 p. olvasás

Az idegen nyelvű számlázás szabályai

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Külföldi személy részére terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak a számlát nagyon gyakran kell idegen nyelven kiállítani. Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta a legfontosabb szabályokat devizás számlázással kapcsolatban.

Az idegen nyelvű számlázás szabályai

Az idegen nyelvű számlázás irányelveit az Áfa tv. egyértelműen szabályozza.

Az Áfa tv. szerint számla magyar nyelven vagy élő idegen nyelven egyaránt kiállítható. E rendelkezés szerint holt (már nem beszélt) nyelven nem lehet számlát kiállítani. Ez a szabály független a számla megjelenési formájától és típusától.  

Tehát készíthető papír alapú idegen nyelvű számla. Elektronikus számla is kiállítható idegen nyelven.

Nem kifogásolható az sem, ha a számla két nyelvű. Azaz a számlán a nem számszaki adatok magyar és élő idegen nyelven egyaránt feltüntetik. A számlán a számszaki adatok külföldi fizetőeszközben, a szöveges adatok idegen nyelven szerepelhetnek.  

Azonban figyelembe kell venni, hogy az idegen nyelvű számlázás következményekkel jár. 

Ez abból adódik, hogy az Áfa tv. és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) egymással összhangban nem álló rendelkezést fogalmaz meg.

Az Áfa tv. a következő rendelkezést foglalja magában.

Idegen nyelven kiállított számla esetében az ellenőrzés során a számla kibocsátója kötelezhető a hiteles magyar nyelvű fordítás benyújtására. Erre akkor van lehetősége az adóhatóságnak, ha a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.

Az Air. a következő szabályt fogalmazza meg.

Az ellenőrzés a számla kibocsátóját kötelezheti idegen (kivéve német, angol, francia) nyelvű számla hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtására. Ezt az adóhatóság úgyszintén akkor teheti meg, ha a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.

Felmerül az a kérdés, hogy ellenőrzés során az Áfa tv., vagy az Air. irányadó.

Ez nem mindegy. Ugyanis, ha angol, francia, német nyelvű számláról van szó, akkor az Air. alapján hiteles magyar nyelvű fordítást benyújtására a vizsgálat alá vont vállalkozás nem kötelezhető.

Álláspontom szerint az Air. említett rendelkezése irányadó.

Emiatt a vállalkozásoknak mindenképpen javasolt preferálni az angol, német, vagy francia nyelvet való számlázást.

Ha nem ezt teszi, akkor az Áfa tv. és az Air. alapján egyaránt kötelezhető hiteles magyar nyelvű fordítás benyújtására. Azonban csak akkor, ha a tényállás tisztázása másként nem lehetséges. Az adóhatóságnak érdemben indokolni kell, miért nem lehet enélkül a tényállást tisztázni.

Az ellenőrzés elfogadhatja a vállalkozás által készített, illetve elkészíttetett magyar nyelvű fordítást is. Vélhetően az esetek többségében az adóhatóság ragaszkodni fog a hiteles magyar nyelvű fordítás benyújtásához. Ennek az az ok, hogy a legnagyobb bizonyító erővel kívülállóktól származó információk, adatok rendelkeznek.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023