Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Az OTP SmartBank is olvassa az…
2020.05.11. - 4 p. olvasás

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

A myRaiffeisen mobilbanki alkalmazás után az OTP SmartBank is felkészült az azonnali fizetési QR-kód olvasására. Hamarosan a QR-kód lefotózásával is fizethetünk majd webshopokban, a boltban, vagy a futárnál.

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

Az online számlázók közül a Billingo elsőként biztosítja az azonnali fizetési QR-kód elhelyezését a számlaképen, hogy ezzel is megkönnyítsük a számlafizetést. A PayTechShow-n tavaly ősszel bemutatkozó Organic fintech startup épp a minap jelentette be, hogy elkezdték a pénztárgépekbe beépíteni az új azonnali fizetési terminált.

A MrCoin szintén felkészült a QR-kódos azonnali fizetésre, a pay@POS pedig az egyéni vállalkozókat segíti a gyors QR-kód generálásban. A FinTechZone új tartalomszolgáltatása, a 3×3+1 keretében hamarosan bemutatásra kerülnek Magyarország azonnali fizetési megoldásai.

Megérkezett az azonnali fizetés QR-kód lefotózásával

Március elején elindult az Azonnali Fizetési Szolgáltatás Magyarországon, aminek köszönhetően egyedi belföldi forintátutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek a fogadó félhez.

További újdonság, hogy

  • e-mail-címre, mobilszámra, adószámra, adóazonosító jelre, ún. másodlagos számlaazonosítókra is küldhetünk pénzt,
  • hamarosan fizetési kérelemmel is fizethetjük közműszámláinkat (részletek hamarosan a 3×3+1 keretében), vagy
  • kérhetünk pénzt barátainktól (az Erste Banknál, a Raiffeisen Banknál és a GRÁNIT Banknál), és
  • QR-kód lefotózásával is indíthatunk azonnali fizetést (a Raiffeisen Banknál és most már az OTP Banknál is).

Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta elérhető a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével beolvashatjuk a csekkeken elhelyezett QR-kódot, hogy egyszerűen és gyorsan befizethessük távolról közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

Hosszú évekig a postai („zárt”) QR-kódot kizárólag az iCsekk alkalmazással lehetett olvasni, ami miatt a bankok „kiszorultak” erről a piacról. Ugyanakkor az azonnali fizetési QR-kód nyílt szabványra épül, így a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan elhelyezhetik a számlaképen az azonnali fizetési QR-kódot, a bankok pedig képesek lesznek olvasni azt, ahogy felkészítették erre a mobilbanki alkalmazásaikat.

Alipay, WeChat Pay, MNB nyílt szabvány

2019 nyarán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó nyílt QR-kód-szabványt, hogy ezzel is segítse új típusú fizetési megoldások terjedését. A világon a legismertebb ilyen jellegű, QR-kódra épülő mobilfizetési megoldások a kínai Alipay és a WeChat Pay, amelynek 1-1 milliárd felhasználója van világszerte.

Azonnali fizetési QR-kód olvasása OTP SmartBank mobilalkalmazással

Elsőként a Raiffeisen Bank indította el az azonnali fizetési QR-kód olvasást a myRaiffeisen mobilbanki alkalmazásban március második felében. Igaz, az OTP Bank hivatalosan még nem jelentette be, hogy az OTP SmartBank alkalmazás alkalmas az azonnali fizetési QR-kód olvasására, de a FinTechZone szemfüles olvasói kiszúrták ezt és a hétvége folyamán a FinTechZone is tesztelte az OTP SmartBankot.

A teszteléshez a Billingo online számlázótól korábban kapott, az azonnali fizetést támogató „Azonnali Számla” számlaképen elhelyezett QR-kódot használtuk. Az OTP SmartBank mobilalkalmazáson belül az Egyéb alkalmazások alatt található „QR olvasás” gombra kattintva olvastuk be az azonnali fizetési QR-kódot és a sikeres beolvasást követően indítottuk el az azonnali fizetést, ami sikeresen megtörtént.

Fontos, hogy az OTP SmartBank alkalmazáson belül ne a „Csekkbefizetés QR kóddal” gombra kattintsunk, hanem a lista alsó felében található „QR olvasás” gombra.

Az OTP Bank hozzáfűzése a cikkhez (kiegészítés, 2020.05.11.)

“Az azonnali fizetési rendszer bevezetése számos új, a készpénzes fizetést helyettesítő online megoldást fog eredményezni, amelyeknek köszönhetően az ügyfelek még egyszerűbben és könnyebben fizethetnek. Azáltal,hogy az MNB bevezetett egy új QR-kód szabványt, az OTP Bank azonnal megkezdte a QR-kód alapú azonnali fizetési szolgáltatás fejlesztését, amely jelenleg tesztelés alatt van és a funkció még csak részlegesen érhető el. Ez az oka annak, hogy még nem kommunikáltuk az ügyfeleink felé.

Ha a tesztelési időszak befejeződött, tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket és a sajtót is, és minden ügyfelünk számára elérhetővé tesszük az új fizetési megoldást.”
OTP Bank, Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály

Mire jó a QR-kódos azonnali mobilfizetés?

A számlát befogadónak mostantól nem kell kitöltenie az átutalási megbízás mezőit, mivel a QR-kód lefotózásával a mobilbanki alkalmazásban automatikusan és hibamentesen kitöltésre kerülnek az adatok, különös tekintettel a közlemény rovatra.

 Ez utóbbi a könyvelők és a webshopok számára lesz rendkívül hasznos, amelynek segítségével a banki számlatörténetben hibamentesen azonosíthatók lesznek a folyószámlára befolyó átutalások.

 “A Billingo felismerte, hogy az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amikkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket, ezért is döntöttünk úgy, hogy elsőként vezetjük be az azonnali fizetési QR-kódot” – mondta el Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője és társalapítója.

Jön a 3×3+1

A 3×3+1 keretében a Billingo társalapítójától megtudhatjuk majd, hogy az online számlázók milyen szerepet játszhatnak az azonnali fizetési szolgáltatások elterjesztésében. Mire lehet még jó a QR-kódos fizetés? Webshopokkal, közmű szolgáltatóval, bankok és fizetési szolgáltatók képviselőivel közösen vizsgáljuk meg a részleteket. 

Forrás: https://fintechzone.hu/az-otp-smartbank-is-olvassa-az-azonnali-fizetesi-qr-kodot-megmozdult-a-piac-jonnek-a-reszletek/

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér