Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

Billingo hírek 2020.05.11. - 4 p. olvasás

A myRaiffeisen mobilbanki alkalmazás után az OTP SmartBank is felkészült az azonnali fizetési QR-kód olvasására. Hamarosan a QR-kód lefotózásával is fizethetünk majd webshopokban, a boltban, vagy a futárnál.

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

Az online számlázók közül a Billingo elsőként biztosítja az azonnali fizetési QR-kód elhelyezését a számlaképen, hogy ezzel is megkönnyítsük a számlafizetést. A PayTechShow-n tavaly ősszel bemutatkozó Organic fintech startup épp a minap jelentette be, hogy elkezdték a pénztárgépekbe beépíteni az új azonnali fizetési terminált.

A MrCoin szintén felkészült a QR-kódos azonnali fizetésre, a pay@POS pedig az egyéni vállalkozókat segíti a gyors QR-kód generálásban. A FinTechZone új tartalomszolgáltatása, a 3×3+1 keretében hamarosan bemutatásra kerülnek Magyarország azonnali fizetési megoldásai.

Megérkezett az azonnali fizetés QR-kód lefotózásával

Március elején elindult az Azonnali Fizetési Szolgáltatás Magyarországon, aminek köszönhetően egyedi belföldi forintátutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek a fogadó félhez.

További újdonság, hogy

  • e-mail-címre, mobilszámra, adószámra, adóazonosító jelre, ún. másodlagos számlaazonosítókra is küldhetünk pénzt,
  • hamarosan fizetési kérelemmel is fizethetjük közműszámláinkat (részletek hamarosan a 3×3+1 keretében), vagy
  • kérhetünk pénzt barátainktól (az Erste Banknál, a Raiffeisen Banknál és a GRÁNIT Banknál), és
  • QR-kód lefotózásával is indíthatunk azonnali fizetést (a Raiffeisen Banknál és most már az OTP Banknál is).

Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta elérhető a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével beolvashatjuk a csekkeken elhelyezett QR-kódot, hogy egyszerűen és gyorsan befizethessük távolról közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

Hosszú évekig a postai („zárt”) QR-kódot kizárólag az iCsekk alkalmazással lehetett olvasni, ami miatt a bankok „kiszorultak” erről a piacról. Ugyanakkor az azonnali fizetési QR-kód nyílt szabványra épül, így a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan elhelyezhetik a számlaképen az azonnali fizetési QR-kódot, a bankok pedig képesek lesznek olvasni azt, ahogy felkészítették erre a mobilbanki alkalmazásaikat.

Alipay, WeChat Pay, MNB nyílt szabvány

2019 nyarán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó nyílt QR-kód-szabványt, hogy ezzel is segítse új típusú fizetési megoldások terjedését. A világon a legismertebb ilyen jellegű, QR-kódra épülő mobilfizetési megoldások a kínai Alipay és a WeChat Pay, amelynek 1-1 milliárd felhasználója van világszerte.

Azonnali fizetési QR-kód olvasása OTP SmartBank mobilalkalmazással

Elsőként a Raiffeisen Bank indította el az azonnali fizetési QR-kód olvasást a myRaiffeisen mobilbanki alkalmazásban március második felében. Igaz, az OTP Bank hivatalosan még nem jelentette be, hogy az OTP SmartBank alkalmazás alkalmas az azonnali fizetési QR-kód olvasására, de a FinTechZone szemfüles olvasói kiszúrták ezt és a hétvége folyamán a FinTechZone is tesztelte az OTP SmartBankot.

A teszteléshez a Billingo online számlázótól korábban kapott, az azonnali fizetést támogató „Azonnali Számla” számlaképen elhelyezett QR-kódot használtuk. Az OTP SmartBank mobilalkalmazáson belül az Egyéb alkalmazások alatt található „QR olvasás” gombra kattintva olvastuk be az azonnali fizetési QR-kódot és a sikeres beolvasást követően indítottuk el az azonnali fizetést, ami sikeresen megtörtént.

Fontos, hogy az OTP SmartBank alkalmazáson belül ne a „Csekkbefizetés QR kóddal” gombra kattintsunk, hanem a lista alsó felében található „QR olvasás” gombra.

Az OTP Bank hozzáfűzése a cikkhez (kiegészítés, 2020.05.11.)

“Az azonnali fizetési rendszer bevezetése számos új, a készpénzes fizetést helyettesítő online megoldást fog eredményezni, amelyeknek köszönhetően az ügyfelek még egyszerűbben és könnyebben fizethetnek. Azáltal,hogy az MNB bevezetett egy új QR-kód szabványt, az OTP Bank azonnal megkezdte a QR-kód alapú azonnali fizetési szolgáltatás fejlesztését, amely jelenleg tesztelés alatt van és a funkció még csak részlegesen érhető el. Ez az oka annak, hogy még nem kommunikáltuk az ügyfeleink felé.

Ha a tesztelési időszak befejeződött, tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket és a sajtót is, és minden ügyfelünk számára elérhetővé tesszük az új fizetési megoldást.”
OTP Bank, Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály

Mire jó a QR-kódos azonnali mobilfizetés?

A számlát befogadónak mostantól nem kell kitöltenie az átutalási megbízás mezőit, mivel a QR-kód lefotózásával a mobilbanki alkalmazásban automatikusan és hibamentesen kitöltésre kerülnek az adatok, különös tekintettel a közlemény rovatra.

 Ez utóbbi a könyvelők és a webshopok számára lesz rendkívül hasznos, amelynek segítségével a banki számlatörténetben hibamentesen azonosíthatók lesznek a folyószámlára befolyó átutalások.

 “A Billingo felismerte, hogy az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amikkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket, ezért is döntöttünk úgy, hogy elsőként vezetjük be az azonnali fizetési QR-kódot” – mondta el Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője és társalapítója.

Jön a 3×3+1

A 3×3+1 keretében a Billingo társalapítójától megtudhatjuk majd, hogy az online számlázók milyen szerepet játszhatnak az azonnali fizetési szolgáltatások elterjesztésében. Mire lehet még jó a QR-kódos fizetés? Webshopokkal, közmű szolgáltatóval, bankok és fizetési szolgáltatók képviselőivel közösen vizsgáljuk meg a részleteket. 

Forrás: https://fintechzone.hu/az-otp-smartbank-is-olvassa-az-azonnali-fizetesi-qr-kodot-megmozdult-a-piac-jonnek-a-reszletek/

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top