Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Fintech / Az OTP SmartBank is olvassa az…
Fintech - 2020.05.11. - 4 p. olvasás

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

A myRaiffeisen mobilbanki alkalmazás után az OTP SmartBank is felkészült az azonnali fizetési QR-kód olvasására. Hamarosan a QR-kód lefotózásával is fizethetünk majd webshopokban, a boltban, vagy a futárnál.

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot. Megmozdult a piac, jönnek a részletek.

Az online számlázók közül a Billingo elsőként biztosítja az azonnali fizetési QR-kód elhelyezését a számlaképen, hogy ezzel is megkönnyítsék a számlafizetést. A PayTechShow-n tavaly ősszel bemutatkozó Organic fintech startup épp a minap jelentette be, hogy elkezdték a pénztárgépekbe beépíteni az új azonnali fizetési terminált.

A MrCoin szintén felkészült a QR-kódos azonnali fizetésre, a pay@POS pedig az egyéni vállalkozókat segíti a gyors QR-kód generálásban. A FinTechZone új tartalomszolgáltatása, a 3×3+1 keretében hamarosan bemutatásra kerülnek Magyarország azonnali fizetési megoldásai.

Megérkezett az azonnali fizetés QR-kód lefotózásával

Március elején elindult az Azonnali Fizetési Szolgáltatás Magyarországon, aminek köszönhetően egyedi belföldi forintátutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek a fogadó félhez.

További újdonság, hogy

  • e-mail-címre, mobilszámra, adószámra, adóazonosító jelre, ún. másodlagos számlaazonosítókra is küldhetünk pénzt,
  • hamarosan fizetési kérelemmel is fizethetjük közműszámláinkat (részletek hamarosan a 3×3+1 keretében), vagy
  • kérhetünk pénzt barátainktól (az Erste Banknál, a Raiffeisen Banknál és a GRÁNIT Banknál), és
  • QR-kód lefotózásával is indíthatunk azonnali fizetést (a Raiffeisen Banknál és most már az OTP Banknál is).

Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta elérhető a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével beolvashatjuk a csekkeken elhelyezett QR-kódot, hogy egyszerűen és gyorsan befizethessük távolról közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

Hosszú évekig a postai („zárt”) QR-kódot kizárólag az iCsekk alkalmazással lehetett olvasni, ami miatt a bankok „kiszorultak” erről a piacról. Ugyanakkor az azonnali fizetési QR-kód nyílt szabványra épül, így a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan elhelyezhetik a számlaképen az azonnali fizetési QR-kódot, a bankok pedig képesek lesznek olvasni azt, ahogy felkészítették erre a mobilbanki alkalmazásaikat.

Alipay, WeChat Pay, MNB nyílt szabvány

2019 nyarán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó nyílt QR-kód-szabványt, hogy ezzel is segítse új típusú fizetési megoldások terjedését. A világon a legismertebb ilyen jellegű, QR-kódra épülő mobilfizetési megoldások a kínai Alipay és a WeChat Pay, amelynek 1-1 milliárd felhasználója van világszerte.

Azonnali fizetési QR-kód olvasása OTP SmartBank mobilalkalmazással

Elsőként a Raiffeisen Bank indította el az azonnali fizetési QR-kód olvasást a myRaiffeisen mobilbanki alkalmazásban március második felében. Igaz, az OTP Bank hivatalosan még nem jelentette be, hogy az OTP SmartBank alkalmazás alkalmas az azonnali fizetési QR-kód olvasására, de a FinTechZone szemfüles olvasói kiszúrták ezt és a hétvége folyamán a FinTechZone is tesztelte az OTP SmartBankot.

A teszteléshez a Billingo online számlázótól korábban kapott, az azonnali fizetést támogató „Azonnali Számla” számlaképen elhelyezett QR-kódot használtuk. Az OTP SmartBank mobilalkalmazáson belül az Egyéb alkalmazások alatt található „QR olvasás” gombra kattintva olvastuk be az azonnali fizetési QR-kódot és a sikeres beolvasást követően indítottuk el az azonnali fizetést, ami sikeresen megtörtént.

Fontos, hogy az OTP SmartBank alkalmazáson belül ne a „Csekkbefizetés QR kóddal” gombra kattintsunk, hanem a lista alsó felében található „QR olvasás” gombra.

Az OTP Bank hozzáfűzése a cikkhez (kiegészítés, 2020.05.11.)

“Az azonnali fizetési rendszer bevezetése számos új, a készpénzes fizetést helyettesítő online megoldást fog eredményezni, amelyeknek köszönhetően az ügyfelek még egyszerűbben és könnyebben fizethetnek. Azáltal,hogy az MNB bevezetett egy új QR-kód szabványt, az OTP Bank azonnal megkezdte a QR-kód alapú azonnali fizetési szolgáltatás fejlesztését, amely jelenleg tesztelés alatt van és a funkció még csak részlegesen érhető el. Ez az oka annak, hogy még nem kommunikáltuk az ügyfeleink felé.

Ha a tesztelési időszak befejeződött, tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket és a sajtót is, és minden ügyfelünk számára elérhetővé tesszük az új fizetési megoldást.”
OTP Bank, Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály

Mire jó a QR-kódos azonnali mobilfizetés?

A számlát befogadónak mostantól nem kell kitöltenie az átutalási megbízás mezőit, mivel a QR-kód lefotózásával a mobilbanki alkalmazásban automatikusan és hibamentesen kitöltésre kerülnek az adatok, különös tekintettel a közlemény rovatra.

 Ez utóbbi a könyvelők és a webshopok számára lesz rendkívül hasznos, amelynek segítségével a banki számlatörténetben hibamentesen azonosíthatók lesznek a folyószámlára befolyó átutalások.

 “A Billingo felismerte, hogy az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amikkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket, ezért is döntöttünk úgy, hogy elsőként vezetjük be az azonnali fizetési QR-kódot” – mondta el Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője és társalapítója.

Jön a 3×3+1

A 3×3+1 keretében a Billingo társalapítójától megtudhatjuk majd, hogy az online számlázók milyen szerepet játszhatnak az azonnali fizetési szolgáltatások elterjesztésében. Mire lehet még jó a QR-kódos fizetés? Webshopokkal, közmű szolgáltatóval, bankok és fizetési szolgáltatók képviselőivel közösen vizsgáljuk meg a részleteket. 

Forrás: https://fintechzone.hu/az-otp-smartbank-is-olvassa-az-azonnali-fizetesi-qr-kodot-megmozdult-a-piac-jonnek-a-reszletek/

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés