Bonácz Zsolt adószakértő: A Billingo használatára minél előbb ajánlott áttérni

Billingo hírek 2020.03.04. - 4 p. olvasás

2020. július 1-jétől módosulnak a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatás szabályai. Emiatt a kézi számlázás napjai meg vannak számlálva. Bonácz Zsolt adószakértő összeszedte, miért is érdemes minél előbb Billingo online számlázóra váltani.

Billingo online számlázó

Ideje búcsút inteni a kézi számláknak

Billingo frissítés: ez a cikkünk már nagyon régi, és számos területen túlléptünk rendszeres fejlesztéseinknek köszönhetően, a NAV regisztráció helyett pedig már Ügyfélkaput használunk. Mementónak hagyjuk csak itt e szöveget, ha aktuális tartalomra vágysz, érdemes új cikkeink közt böngészned, vagy nézd meg YouTube csatornánk videóit a Billingo felületének működéséről.

Nagyon sok vállalkozás még most is kézzel számláz. Azaz számláit nyomdai úton előállított számlatömbből, vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állítja ki. 2020. július 1-jétől módosulnak a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatás szabályai. Emiatt a kézi számlázás napjai meg vannak számlálva. 

2020. július 1-jétől más belföldi vállalkozás részére kibocsátott számlákat meg kell küldeni a NAV részére. Még akkor is, ha abban nem számítottak fel áfát. Belföldi vállalkozásnak számít ugyanis minden vállalkozás, amely a NAV által kiadott adószámmal rendelkezik. Ennek értelmében 2020. július 1-jétől nagyon sok olyan katás vállalkozás lesz kötelezett a kiállított számláit beküldeni a NAV-hoz, akiket 2020. június 30-ig ez a kötelezettség még nem terhel. 

Minden érintett vállalkozásnak kötelező a NAV online regisztráció

E körbe tartozó katásoknak (de nem katásoknak is) nem szabad megfeledkezni regisztrációs kötelezettségükről. Az adatszolgáltatáshoz – függetlenül annak formájától – regisztrálni kell az internetes felületen.  A felület itt érhető el: (https://onlineszamla.nav.gov.hu/home).

Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról ITT írtunk bővebben.

A regisztráció lépéseiről is készítettünk már egy képes anyagot, ITT található a szervezetek, ITT pedig a magánszemélyek (katások, egyéni vállalkozók) részére összeállított útmutató.

A regisztráció során generált azonosítókat meg kell adni a számlázó programnak.

Ezek a következők:

  • a) technikai felhasználó felhasználóneve,
  • b) technikai felhasználó jelszava,
  • c) xml aláírókulcs,
  • d) xml cserekulcs.

Ezek megadása nélkül a számlázó program a számla adatait nem tudja beküldeni a NAV-hoz. Ha a vállalkozó nem gyakorlott ilyen ügyek intézésében, akkor kérje azzal rendelkező segítségét. 

Kézi számlák adatszolgáltatása

Kézi számlák adatait az erre célra szolgáló internetes felületen kell rögzíteni. A felület itt lehet elérni:(https://onlineszamla.nav.gov.hu/home). 

Adatszolgáltatás Billingo számlázó programmal

Ezzel szemben a számlázó program automatikusan küldi be a kiállított számlákat.

Könnyű belátni, hogy ez utóbbi nagyságrendekkel jobb megoldás.  

Az előbbiekben említett regisztráción kívül más nem szükséges a számlák beküldéséhez.

Miért a Billingo online számlázó?

A „Billingo” használatára való áttérés mellett a praktikumon túl számos más érv hozható fel, ezek közül a következők emelhetők ki:

  • Sok katás vállalkozásnak nincs gyakorlata az elektronikus ügyintézésben. Emiatt hosszabb időt vehet igénybe a kézi számlák rögzítése az internetes felületen.
  • A „Billingo” biztosítja az ismétlődő adatok (pl. a vevő neve, címe és adószáma, a számlázott tevékenység) beolvashatóságát. E funkció használatával a számla elkészítése jóval rövidebb időt vesz igénybe. Ezzel szemben kézi számlánál az ismétlődő adatokat újra és újra le kell írni.
  • Számos katás egyéni vállalkozó munkaviszony mellett folytatja tevékenységét. Emiatt vélhetően mindig időszűkében van. Ezért nincs ideje az online adatszolgáltatást is intézni.
  • Számos katás vállalkozás nem rendelkezik állandó könyvelővel. Ebből következően saját magának kellene a kézi számlákat rögzíteni az erre a célra szolgáló internetes felületen.
  • Egy könyvelő nemigen vállalja be azt, hogy csak az online adatszolgáltatást intézze. Ha erre hajlandó, akkor ezt vélhetően drágán teszi meg.
  • Az adatszolgáltatást intéző könyvelővel folyamatosan kapcsolatot kell tartani. Ez folyamatos időbeli leterhelést jelent.
  • A könyvelővel való kapcsolattartás sokkal több időt vesz el mint a számlázó programmal való számlázás.

Eleinte egy számla kiállítása a „Billingo”-val hosszabb ideig tarthat, mint a kézi kitöltés. Főleg akkor, ha a számlát kiállítója a számítógép kezelésében nem annyira jártas. Ügyfeleink visszajelzései alapján azonban a „Billingo” használata nagyon rövid idő alatt elsajátítható. Nagyon hamar a vállalkozás már csak a „Billingo” használatának előnyeit élvezi. 

A számlázó programra áttérni kívánó vállalkozásnak javasolt minél korábban áttérni a „Billingo” használatára. Így 2020. június 30-ig kellő gyakorlatra tehet szert.


Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

Back to Top