A ChatGPT trénereké a jövő!

Vállalkozásfejlesztés 2023.07.10. - 4 p. olvasás

A ChatGPT egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a vállalkozás-támogatás területén. Sokak munkáját egészíti ki, és át lehet adni neki monoton feladatokat, amit persze érdemes ellenőrizni. Megkerülhetetlenek lesznek a prompt mérnökök a következő évektől, hiszen ők azok, akik az AI és a ChatGPT megfelelő használatát tudják megmutatni. Szerinted te minden utasítást jól adsz meg a mesterséges intelligenciának? Nézzük meg!

Hogy miben rejlik a ChatGPT ereje, és hogyan lehet jól használni, hogy a segítségünkre legyen, Pintér Róbertet, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének adjunktusát kérdeztük, és utánajártunk a prompt engineering jövőjének is.

2022. novemberétől folyamatosan ég az OpenAI chatbotjaként is ismert ChatGPT, a szövegírói és értelmező funkciói számos ipari területen kiaknázhatók. Interaktív módon, szinte csevegve használható, így az átlagemberek is közel érezhetik magukhoz a mesterséges intelligencia technológiáját.

Pintér Róbert szerint ennek köszönhetően “villámgyorsan hatalmas ismertségre tett szert, pár nap alatt 100 millió felhasználója lett, ami megkerülhetetlenné teszi a generatív MI alkalmazások között.”

Fizetős és ingyenes verziója is elérhető - előbbi ígérete szerint az ingyenes túlterheltsége esetén is működik, és fejlettebbnek is tartják. Ha a napi munkavégzéshez van rá szükség, érdemes pénzt áldozni rá.. A leginkább ezeken a területeken rejt magában potenciált a ChatGPT a teljesség igénye nélkül:

  • Szövegírás
  • Online panaszkezelés
  • Marketing, PR
  • Beszámolók készítése
  • Piackutatás

A teljes vállalatirányítást azért ne bízd rá. A ChatGPT ügyes, de a válaszait érdemes fenntartásokkal kezelni a szakember szerint, a rendszer ugyanis tanulhatott akár hibás adatokból is, vannak technológiai korlátai, illetve ki tud találni dolgokat, szakszóval: hallucinál.

Mit tud a ChatGPT tréner?

A ChatGPT-t viszonylag egyszerűen lehet használni, de ha nem egyértelmű üzenetet vagy kérdést fogalmazunk meg, el tud veszni a varázs. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy megfelelő választ ad-e, hiszen a 2021 és azelőtti adatok alapján dolgozik. Az sem elhanyagolható faktor, hogy a válaszát át kell-e alakítani nyelvtanilag helyesre, kell-e fordítani a szöveget, szóval van vele munka.

Pontosan ezért volt várható, hogy előbb-utóbb megjelennek a két lábon járó ChatGPT használati útmutatók, vagyis azok a trénerek, akik potom pénzért segítenek abban, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a rendszerből. Persze vannak jobb és kevésbé hatékony képzők, ahogy minden szakma, úgy ez a feltörekvő iparág is képes hígulni. Jó esetben olyan segítővel lesz dolgunk, aki szakképzett, és megfelelő trénerképzőt végzett.

Prompt engineering, az épülő új iparág

Várható, hogy a ChatGPT tovább fejlődik majd. Jelenleg 2021-ig limitált az információ hozzáférése és elképzelhető, hogy a közeljövőben már a későbbi adatok segítségével is tanulni tud. Lesz-e tehát szükség a trénerekre, vagyis a prompt mérnökökre?

A prompt engineering mint szakma valószínűleg nem kopik ki, sokkal inkább fejlődni fog a ChatGPT-vel párhuzamosan. Szakemberek úgy tartják, hogy egyre többen fognak prompt mérnökként tevékenykedni, sőt: nagyon sok szakma alapjává is válik az ezen alapuló tudás.

Egy áprilisi kutatási eredmény szerint az LLM-re épített szoftverekkel a munkahelyi feladatok közel felét- gyorsabban és szinte azonos minőségben végzi el, és a munkakörök 80%-át érinti legalább 10%-ban. Gyakorlatilag a tisztán fizikai munkát végzők esnek csak ki a szeretetkosárból a következő években, a tanulmány szerint ez 1016 vizsgált területből mindössze 34 db.

A jelenlegi feladatait túlszárnyalva akár még egy céganalízis is elvégezhető lesz a ChatGPT-vel egyes hozzáértők szerint, a lényeg, hogy helyesen és etikusan használják a felhasználók. Ha ez megtörténik, kezdetben óriási versenyelőnyt jelent, később pedig igazából teljesen rutinszerű lesz a használata. Aki nem használja, lemorzsolódhat a szakmájában. Érdemes neki még időben figyelmet szentelni. És hogyan használjuk? Mutatjuk!

A prompt engineering égisze alá tartozik az, hogy milyen pontos és jól megfogalmazott parancsot adunk a ChatGPT-nek. A “parancsadás művészetét” a szakemberek szerint el lehet sajátítania bárkinek. A parancs tisztasága, egyértelműsége az, ami a ChatGPT válaszának minőségét a leginkább befolyásolja.

A ChatGPT parancs anatómiája - hogyan épül fel a gyakorlat

Egy parancs különböző elemekből áll, ennek csak egy része a pontos kommunikáció. Nézzük végig ezeket.

Magyarázat

Mielőtt leírod a feladatot, írd meg az AI-nak, milyen szemmel tekintsen rá: politikus beszédet írjon, vagy laza hangvételű, esetleg kimért, lényegre törő legyen egy Facebook poszt.

Megfogalmazás

A feladat leírása, tehát hogy mit dolgozzon ki neked a ChatGPT, álljon minél közelebb a tűpontos megfogalmazáshoz.

Körvonalazás

Vagyis, hogy mekkora legyen a szöveg terjedelme, milyen paramétereknek feleljen meg a feladat, amit kiadsz az AI-nak. Állíts fel egy szabályrendszert magadnak, mielőtt kiadod a parancsot a végrehajtásra.

Részletezés

Megoszthatsz példákat, iránymutatásokat a ChatGPT-vel arra vonatkozóan, hogy milyen válasz számodra a megfelelő. Írd meg, milyen eredményeket vársz tőle. Ha nem csak szöveget szeretnél, mód van arra is, hogy bonyolultabb stratégiai tervezéseket vagy táblázatot adjon.

Ezekből épül fel tehát egy parancs a ChatGPT-nek, de még mindig lehet vele hibázni, ezért légy résen. Ha pedig tökélyre fejlesztenéd az AI használatát és azt szeretnéd, hogy ne 60-80%, hanem akár 90-100%-os hatékonysággal segítse a munkád, bízz meg egy hiteles prompt mérnököt. Hidd el, ha szakértők is besegítenek, mint ahogy a számlázásba és az adminisztrációba a Billingo, sokkal eredményesebb lesz a céged.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top