Diplomás minimálbér: minden, amit alkalmazottként tudnod kell

Adózás, NAV 2022.03.29. - 4 p. olvasás

Mi a különbség a minimálbér, valamint a diplomás, szakképzett és szakmunkás minimálbér között? Ha felsőfokú végzettséggel rendelkezünk, minden esetben jár a diplomás mininálbér? Mi az a legkisebb összeg, amit bejelentett főállású munkaviszony mellett köteles kifizetni számunkra a munkáltató? Cikkünkben most megnézzük az aktuális szabályokat és tisztázzuk a minimálbér fogalmait.

Mi a különbség a minimálbér és a diplomás minimálbér között?

A minimálbér pontos jelentésére már maga az elnevezése is utal, azaz olyan napi, heti vagy havi munkabért takar, melyet a munkaadó minimálisan köteles kifizetni a főállású munkavállalójának. Ez az összeg államilag szabályozott, az ennél alacsonyabb fizetéseket tiltja a törvény.

Mi a helyzet a diplomás minimálbérrel? Fontos tisztázni, hogy a diplomás minimálbér kifejezés a köznyelvben terjedt el, hivatalosan garantált bérminimumnak nevezik. Ennek azért van jelentősége, mert nem kizárólag diplomához kötött, hanem például érettségihez, szakképesítéshez, mely egy adott munkakör betöltéséhez szükséges. Éppen ezért szakmunkás, illetve szakképzett minimálbérként is szokták aposztrofálni, de ugyanazt a fogalmat takarja.

A diplomás minimálbér, azaz a garantált bérminimum 2022-ben

Jó hír, hogy a garantált bérminimum a 2021-es évhez képest jelentősen emelkedett. Egész pontosan 2022. január 1-től havi 219.000 forintról 260.000 forintra nőtt.

Ez hetibér esetén minimum 59.780, napibérnél 11.960, órabérnél pedig 1.495 forintot jelent.

Mit jelent a 260.000 forint nettóban? 2022–ben változatlanok maradtak a járulék- és adófizetés szabályai, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem élünk semmilyen adókedvezménnyel, akkor is 172.900 forint marad meg a 260.000-es garantált minimálbérből.

A munkaadók szempontjából ez a növekedés első látásra jelentős tehernek tűnhet, azonban fontos tudni, hogy a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2022. január 1-től 13 százalékra csökkent és nem kell többé 1,5%-os százalékos szakképzési hozzájárulást sem fizetni, amely kompenzálja ezt az emelkedést.

A garantált bérminimumot 2006. július 1-jén vezették be, akkor 68.000 forint járt havonta. Jól látható tehát, hogy az elmúlt 16 évben közel négyszeresére nőtt az összeg.

Milyen esetekben jár a garantált minimálbér?

Minden esetben maga a munkakör határozza meg azt, hogy jogosulttá válunk-e a garantált minimálbérre. Például, ha a pozíció megkívánja a közép- vagy felsőfokú végzettséget vagy valamilyen speciális szakképesítést, akkor természetesen jár az összeg.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, hogy valaki diplomával rendelkezik, viszont olyan munkakört tölt be, ami ezt nem követeli meg - pl. takarító, árufeltöltő, gondnok, portás. Ebben az esetben a munkaadónak nem kell figyelembe vennie a végzettséget, így a garantált minimálbér fizetésére sem kötelezett.

A nettó minimálbér összegét befolyásoló adókedvezmények

Nézzük most meg, hogy milyen adókedvezmények vehetők igénybe, melyekkel több pénz maradhat a zsebünkben.

Családi adókedvezmény

Az adókedvezményt minden gyermek után igénybe lehet venni.

A gyermekenként járó összeg:

  • egy gyerek után havonta 66.670 forint
  • kettő gyerek után havonta 133.330 forint
  • három gyerek után havonta 220.000 forint

Mindez az adóalapot jelenti, amely után nem kell befizetni a kiszámított adót. Azaz egy gyermek esetén 10.000 forint, két gyermek esetén 40.000 forint és 3 gyereknél 99.000 forint. Négy vagy több gyermek esetén gyerekenként 33.000 forint adót lehet megspórolni.

25 év alatti SZJA mentesség

2022. január 1-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami 23 százalékos pluszt jelent a jövedelmüket tekintve. A mentesség kizárólag az SZJA-ra vonatkozik, nem az összes adóra és járulékra.

Édesanyák adókedvezménye

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. A négy vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, mely a kereső tevékenységből származó jövedelmük után jár. A mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét sem. Az anya vagy a saját munkavállalói TB járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyermekek után járó családi kedvezményt.

Első házasok kedvezménye

A házasok közösen - tehát vagy felezve, vagy az egyikük számára érvényesítve - havonta 5 ezer forintos SZJA-adókedvezményben részesülhetnek, a házasságkötés utáni hónaptól 2 éven keresztül.

Összegezve

A diplomás minimálbér tehát a garantált bérminimumot jelöli, melynek összege 2022-ben bruttó 260.000 forint.

Ahhoz, hogy biztos legyünk abban, hogy megkapjuk-e a garantált bérminimumot, mindig érdemes alaposan átböngészni a munkaköri leírásunkat, hiszen abban látható pontosan, hogy az adott munkához milyen képesítés szükséges.

Billingo kiegészítés: kíváncsi vagy a 2023-as összegekre minimálbér és garantált bérminimum esetén? Olvasd el friss cikkünket a témában, és számold ezek alapján a járulékaidat a Billingoval!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top